Last news in Fakti

13 Март, 2023 13:21 3 186 10

Масови нарушения в страната при проверки за незаконен дърводобив

  • дърводобив-
  • проверки-
  • агенция по горите

Дейностите по контрол върху опазването на горските територии продължават в цялата страна

Масови нарушения в страната при проверки за незаконен дърводобив - 1

Екип на Изпълнителната агенция по горите санкционира собственик на склад за дървесина в с. Сестримо, общ. Белово, обл. Пазарджик. Нарушението е констатирано по време на проверка на горските служители на обекти за съхранение, преработка и търговия с дървесина в региона, съобщиха от Агенцията по горите, цитирани от БНТ.

Експертите констатират противоречия с нормативните изисквания при проверка на електронния дневник. Информацията в него показала, че в него са заведени превозни билети с обща кубатура 40 пр. куб. м., с купувач и получател физическо лице и с адрес, различен от този на фирмата.

Някой от превозните билети не са заведени в момента на постъпването на дървесината, констатират проверяващите. За извършеното нарушение е изготвен констативен протокол и е съставен акт по Закона за горите.

При съвместна акция на горските инспектори при Регионална дирекция по горите - Велико Търново и РУ Севлиево е установена сеч на 54 дървета от дървесен вид топола и 5 от дървесен вид върба.

Сечта е констатирана в землището на село Крамолин, в частен земеделски имот. По отсечения дървостой се е забелязвал само контур на марка, без да се разчита номер.

На място е установен автомобил, натоварен с 21 плътни куб. м тополова строителна дървесина. Задържани са моторното превозно средство и дървесината, по случая е образувано досъдебно производство.

Осем акта за нарушение на Закона за горите и един по Закона за лова и опазване на дивеча са съставили екипите на Регионална дирекция по горите - София след съвместни акция с ОД на МВР София в районите с концентрация на нарушения в обхвата на дирекцията.

При извършените проверки в района на Ихтиман, Самоков и Ботевград е установено съхранение на дървесина, непридружена с превозни билети и немаркирана.

Задържано е общо 20 куб. м. дървесина. Установен е издаден превозен билет, с некоректно отразени данни за вида на превозваната дървесина, за което е санкционирано виновното лице. В хода на съвместните проверки е установено и ловуване без разрешително за лов, за съответното място.

Дейностите по контрол върху опазването на горските територии продължават в цялата страна. Екипите на Изпълнителна агенция по горите и Регионалните дирекции по горите са ежедневно на терен, за да проверяват обектите, в които се добива дървесина, произходът, количеството и законността на транспортираната и съхранявана дървесина, както и на физическите лица, извършващи дейности в горите, както и на обектите, в които се преработва и експедира дървесина.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 обективен

    39 1 Отговор
    Ако държавата се вземе в ръце за горите, Дпс ще умре до три месеца.
  • 2 Бмх

    35 1 Отговор
    Където погледнат очите ми, всичко краде и краде!

    Коментиран от #3

  • 3 Товарищ

    2 20 Отговор

    До коментар #2 от "Бмх":

    Точно заради такива като теб и писанията ви цял свят спря да краде, само ние продължаваме. Така ли бе крадльо ? Очите ти гледат ли на обратно ? Много ми е интересно какво ще видят.
  • 4 Закс

    22 0 Отговор
    За кокошка няма прошка ... Ако смеят да проверят големите купувачи в тъмната част на деня - да ама не !!!
  • 5 Тъмен субект

    18 1 Отговор
    Е добър ден! Те не знаеха досега за дивата сеч. Не знаеха коя партия държи дърводобива. Целия народ знае, само те не!
  • 6 Българин

    14 1 Отговор
    Предизборни кьорфишеци. А после пак по старому. Дървената мафия превръща България в пустиня. И си има протекции от мафията, окупирала държавата ни. На втори е време да си я отвоюваме. Излезте и гласувайте против партиите на войната!
  • 7 Реалист

    4 4 Отговор
    Ква марка е колата? От илюстрацията..

    Коментиран от #10

  • 8 гост1

    5 0 Отговор
    А Камионите? Много са и на често... Същата работа и по пътищата ще сте спрат за неработещ фар... иначе, товарен камион да премине на червено - няма проблем, той се бил огледал от високо... Но, кармата си знае най-добре.
  • 9 Ахп

    8 1 Отговор
    Проверяват бедния народ ,я проверете горските и директорите че забогатяват с нечестен труд и исекоха горите!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове