Last news in Fakti

14 Март, 2023 11:44 1 619 26

Тодор Кантарджиев: Смъртността от COVID у нас беше голяма, защото провалихме ваксинирането

  • ковид-
  • скарлатина

В момента скарлатината е около 60 пъти повече, отколкото миналата година по това време, казва съветникът на Столична община

Тодор Кантарджиев: Смъртността от COVID у нас беше голяма, защото провалихме ваксинирането - 1

Ковид вече не е такъв проблем какъвто беше преди 3 г., когато беше смъртоносно заболяване. Тогава смъртността от Ковид беше 5 до 10 пъти по-голяма, отколкото от сезонния грип. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столична община по здравните въпроси.

В последните месеци направиха изследване в Швейцария на 5000 души и се оказа, че в момента циркулиращите варианти са толкова опасни, че смъртността е 1.5 пъти по-висока от тази на грипа. Значи не трябва да се подценява, но и не трябва да се плашим. Стана това, което предрекохме преди 3 г. - Ковид ще стане по-заразен, но по-малко опасен.

В Националния център по заразни и паразитни болести като секвенираме вариантите виждаме едно генетично разнообразие, което говори, че вече е отслабнал, че няма доминиращи много опасни варианти.

2020 г. имахме абсолютно неподготвена здравна система. Нямахме кислород по леглата в болниците, нямаше маски, нямаше защитни костюми и правила. Именно затова първите мерки бяха такива, че да не се разпространява заболяването и бяхме за пример в Европа.

Смъртността у нас беше световен рекорд, защото провалихме кампанията за ваксиниране и то във времето когато ваксините действаха.

Много ваксини се поръчаха – на всеки европейски гражданин по 10 ваксини, даже и преди 3 г. изглеждаше множко. Правилно е вече да не получаваме от старите ваксини. В момента ваксините са само за бустер и тъй като в момента има повече от 20 варианта и по-възможност е добре да са срещу новите варианти.

Още от 2015 г. учени са правили изследвания за адаптиране на коронавирус от прилепи върху човешка белодробна тъкан. С тези експерименти вирусът е разпознал белия ни дроб като благоприятна среда за развитие. Не подозирам злоумисъл за изпускането на вируса, а неспазване на правилата за работа, грешка и непознаване на проблема.

В момента скарлатината е около 60 пъти повече, отколкото миналата година по това време. Причинителят на тази инфекция е един много добре известен микроб – стрептококус пиогенес. Пикът е началото на пролетта, както е бил от столетия. Най-опасна е за децата от 3 до 5 г., но се среща и до 5 клас. Възрастни е много трудно да се разболеят.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    74 1 Отговор
    И тоя биологичен Терорист не е в панделата! Че и продължава да лае за ваксане.
  • 2 Възраждане са убийци на българи

    13 52 Отговор
    Костадин Копейкин се васкинира а подведе хиляди пенсионери да не го направят.На съвеста на Възраждане висят стотици животи.

    Коментиран от #8, #21

  • 3 Ковидарите

    72 4 Отговор
    Какви глупости дрънка този ковидар!?!? Справката за смъртността в ЕС показва, че от 2020 до миналата година България е в топ 2 с най-ниска обща смъртност!!!
    Това, че са писали и катастрофиралите ковидясали не може да изкриви крайния брой, колкото и да лъжат! Въпросът е колко хора доубиха с "ваксините"???
  • 4 Зевс

    69 1 Отговор
    Ей, мустак, не лъжи, то още нямаше ваксини като в болниците умориха толкова хора от незнание как да ги лекуват. И преди пандемията си бяхме първенци по смъртност, щото като отидеш в болница първо ти гледат в джоба. Имаш пари-живееш, нямаш-копат те.
  • 5 Офф

    46 0 Отговор
    и такива кат теб управляват ковид кризата...
  • 6 Фактопроверител

    53 1 Отговор
    Провалихме ваксинацията и в момента България и Румъния са единствените страни във ваксинирана Европа без "допълнителна" смъртност на 1000 човека. Ама тази "допълнителна смъртност" не я пишем като жертви на ковида? А на практика тя е такава, но с помощта на човека. Кога ли ще излезе истината?
  • 7 Минева

    49 1 Отговор
    Високата смъртност беше причинена от убийците в бели пристилки!!!
  • 8 Последния Софиянец

    44 2 Отговор

    До коментар #2 от "Възраждане са убийци на българи":

    В целия ЕС без България и Румъния където се провали ваксинацията има с 20 процента по висока смъртност.
  • 9 Дядо

    41 1 Отговор
    Я да обясниш прекомерната смъртност във високо ваксинираните дърдави и градове след пандемията. А смъртоносните протоколи в болниците с ремдисвир не са ли виновни?

    Долен боклук. Тоя трябва да го държат по-далече от медицината, за да не убива повече хора. Много фашисти се навъдиха изведнъж.
  • 10 Още

    25 0 Отговор
    ли сина хранилка , бе ? Учителката по руски пилее и граби пари години наред безнаказано !
  • 11 Ама

    30 1 Отговор
    От фалшив вирус не се умира, бай шиле. И децата го разбраха.
  • 12 някойси

    36 0 Отговор
    Основният убиец на българина е мафиотската здравна система! А противовирусните ваксини са с доказано никакъв ефект и много странични животозастрашаващи последици. Медицината в България е индустрия, лишена от всякаква хуманност. Нуждае се от основен ремонт, спешен!
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    25 0 Отговор
    Това пиянде да си удари останалите дози за да стане безсмъртен!С такива като този сте на тои хал ,бг!
  • 14 Лтжев

    20 0 Отговор
    Пак ли разправя смешки?
  • 15 само това корумпе от Общината

    32 0 Отговор
    не разбра, че съдът в САЩ разсекрети документите на фазера, които се опитаха с ФДА да засекретят за 75 години...колко трябва да си прост кат тоз и да липсва полиция и прокуратура, за да продължават такива да тласкат към самоубийства милиони българи и деца включително...също видяхме и Р енд Д директора на фазера в сктитото му видео какви признания прави за "ваксините" и "новите мутаци" и как ги създават и къв страхотен бизнес за милиарди е
  • 16 Да им благодарим

    25 0 Отговор
    Българските ковид марионетки- най-нека дърните марионетки в света. Благодародарение на тази нека дърност, българинът видя измамата и не прие отровите, наречени ваксини. Така бяха спасени хиляди животи.
  • 17 Гост

    22 0 Отговор
    Смъртността в България винаги е била по висока от тази в Европа.Сега смъртността на ваксинираните в Европа се увеличава.
  • 18 Буквоядец

    17 0 Отговор
    Да си ходи заедно с даскалицата -кмет и дано да не му дават повече ефирно време.
  • 19 Тоя

    20 0 Отговор
    Защо е още на свобода?
  • 20 гост

    15 0 Отговор
    Ти мръсно шиле какъв бой заслужаваш, ако знаеш.
  • 21 неееееееееее

    6 11 Отговор

    До коментар #2 от "Възраждане са убийци на българи":

    ВЪН НЕОФАШИСТКАТА ПРОРУСКА ВЪЗРАЖДАНЕ ОТ ПАРЛАМЕНТА И ПОЛИТИКАТА!! ПРОДАЖНИЦИ!!
  • 22 Катранджиев, Витанов, Професори с

    14 1 Отговор
    Кухи титли!! Тея са, виновни за смъртта на много хора, които не починаха от Кивид а, от Опсихясването на тея два Урода, и останалите, които денонощно Стресираха Народа, начело с Борисов и ген Мутавчийски!? Тея са за Народен съд, и по Дърветата да висят!!
  • 23 Простак

    13 0 Отговор
    А защо сега в най-голям % ваксинираните държави имат най-голяма смъртност?
    Нова Зеландия:
    90% "напълно ваксинирани" в края на 2021 и
    най-високата смъртност за последните 100 години в началото на 2023.
  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор
    Кaквo Ви e мнeниeтo зa връзкaтa мужду прoцeнтa вaкcинирaни прoтив грип и пaндeмиятa в "рaзвититe" cтрaни.... В резултат на съвременната медицина и провежданата от нея ваксинация, човечеството вече е мъртав биологичен вид, с изключение на няколко "диви" племена. Понастоящем, нашият живот се крепи единствено на ваксините....Oкaзa ce, чe в "рaзвититe" държaви рaзумният прeдeл нeoчaквaнo e прeминaт и рeзултaтът e нaлицe...
    Заради високата смъртност в Италия ми направи ми впечатление, че през 2021 г. 55% от италианците са се били ваксинирали тази година срещу грип...докато в "изостанала" България ваксиниралите се срещу грип са около 3%....
  • 25 Зевзек

    3 0 Отговор
    Кантарджиев, смъртността от ковид вече е работа на историците. Днешния проблем са цените на храните и лекарствата, и високата смъртност поради глад.
  • 26 дядото

    5 0 Отговор
    засрами се бе човече.да дадем на западните компании 350 милиона за едното нищо.тука има тука няма.и без да се ваксинираме ковид няма.всичко е една голяма далавера.нито съвест,нито срам имате.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове