Last news in Fakti

14 Март, 2023 15:35 2 421 16

Придобивка: Нови 14 трамвая с нисък под тръгват в София от днес

  • нови трамваи-
  • нисък под-
  • софия

Новите трамвайни мотриси ще се движат по линиите 4,5 и 18. Те са климатизирани, с платформа за детски колички и трудноподвижни хора, ще разполагат със стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи хора.

Придобивка: Нови 14 трамвая с нисък под тръгват в София от днес  - 1
Снимка: БГНЕС

За мен е много голямо удоволствие да присъствам на пускането на първите 14 от общо 29 трамвайни мотриси, заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представянето на първите доставени нови нископодови трамваи за линии № 4, 5 и 18 на столичния градски транспорт. Събитието се състоя на трамвайното ухо "Братя Бъкстон", предаде БТА

Сред присъстващите бяха Атанас Пеканов, служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства и Росица Карамфилова, служебен министър на околната среда и водите, както и Агнес Монфре, ръководител на отдел "България, Хърватия и Словения" в Генерална дирекция „Регионална и градска политика“ на Европейската комисия (ЕК), представители на Столичната община и Столичния общински съвет.

С тези 29 нови трамвая и доставените преди това стават общо 67 нови трамваи, което е повече от половината от трамваите в движение в София, отчете столичният кмет. По думите ѝ това е част от най-мащабната модернизация на наземния транспорт и заедно със строителството на метрото е истинска промяна на градския транспорт - една от най-важните мерки за подобряване на качеството на въздуха.

Кметът Фандъкова каза, че над 120 електобуси се движат по линиите на града, 100 процента от тролеите в София са подновени с нови, както и около 90 процента от автобусите. Според кмета това е реалното действие в името на гражданите на София. Фандъкова благодари на ЕК за възможностите и подкрепата за реализацията на тези проекти. Метрото и столичният градски транспорт обслужват ежедневно хиляди софиянци, които имат право на по-добро качество на градския транспорт, подчерта кметът Фандъкова. Тя съобщи, че през това лято предстои да бъдат доставени и останалите трамваи, като до есента всички 29 трамвая се очаква да бъдат пуснати в експлоатация.

Доставката на 29 нови нископодови, съчленени трамваи е изцяло финансирана по проект "Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух в Столичната община чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за релсов транспорт – трамвайни мотриси" от Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.", осъществяван с подкрепата на Кохезионния фонд на Европейския съюз. Предвижда се новите превозни средства, които са на стойност 100 млн. лв., да постигнат подобряване на качеството на атмосферния въздух, достъпността и комфорта на пътниците, както и намаляване на разходите за експлоатация на подвижния състав. До момента са доставени 14 мотриси, най-късно до края на годината се очаква да пристигнат и останалите 15 превозни средства.

Новите трамвайни мотриси са климатизирани, с платформа за детски колички и трудноподвижни хора, ще разполагат със стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи хора. Трамваите са снабдени с високоефективна електрическа отоплителна система и две отделни климатични системи – за охлаждане на пътническия салон и на кабината на водача.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    6 19 Отговор
    Тези шопи се глезят с народната пара, докато провинциалистите се возят по каручки и бичат пешак.

    Коментиран от #2, #11

  • 2 БърКаш

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Бъркаш - разни не-шопи дойдоха и затовриха почти всички трамвай в София, защото свикнали че извън София не ги ползвали ... Кметичката след всеки ремонт на плочки - спираше трамвай: Витошка, Семинарията до руското посолство, после х. Хемус ... все ремонти на ремонтите и накрая трамвая го няма след година-две ремонти разбира се... всеки е свикнал че него го няма така или иначе, много тънко го карат, ама да си убиеш първото трасе с трамвай в историята си ... за да сложиш провинциални "кафенета" - това е връ на не-шопите, ще да извиняваш

    Коментиран от #8, #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Госあ

    17 3 Отговор
    Селяците не ги интересува времето за пътуване от точка А до точка Б, а гледат да е луксозно 😂 Герберастката самоковска селянка много открадна покрай простолюдието.
  • 5 Анонимен

    15 1 Отговор
    По трамвайна линия 6 кога ще има нови мотриси?

    Коментиран от #13

  • 6 оФчара

    5 8 Отговор
    Направете ги без под бе,що да плащаме за скъп ток,не сте ли гледали Флинстоун.....натам ни водят задокеанските соросоидчета.
  • 7 Иван Вазов

    12 9 Отговор
    Билетът за градския транспорт в София е:
    =
    4 пъти по-скъо от този в Букурещ.
    3 пъти по-скъп от този в Белград
    3 пъти по-скъп от този Истанбул
    7 пъти по-скъп от този в Киев и Одеса
    8 пъти по-скъп от този в Тирана и Прищина
    Средният доход на населението във всяка от тези страни е по-голям от дохода на хората в България.
  • 8 Госあ

    12 9 Отговор

    До коментар #2 от "БърКаш":

    Абсолютно !!!! Много пъти и аз съм го писал, селянката разби електротранспорта в София строен от комунизма (между другото София беше със завиден електротранспорт в цяла Европа) за сметка на дизеляците купени от швабите. А това с Витошка беше върха на селЕнията !
  • 9 Госあ

    11 10 Отговор
    Изобщо, по време на соца и дружбата ни с Русия, София беше град с изключително добре развит електротранспорт, без задръствания и с работеща и достъпна инфраструктура за спорт на открито на Витоша ! След възхода на простолюдието от плодзеленчуците и съответно демокрацията, София се превърна в бардак, а Витоша в гробница на съоръжения
  • 10 Съдията Дред

    3 7 Отговор

    До коментар #2 от "БърКаш":

    Не така, щото Али бегай ще се зарафи и пак ще иска да му падне ДДС-то. Познай къде са всички кръчмари, дето нацвъкаха Витошка с кафенета и ресторанти на булеварда, на коя партия са фенове.
  • 11 Тук не си прав

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    София има 1 милиард лева бюджет от данъци и такси на хората живеещи в София, това не е държавен бюджет, има разлика.

    Коментиран от #12

  • 12 честен ционист

    6 7 Отговор

    До коментар #11 от "Тук не си прав":

    Бе тя щото има бюджет от 1 млрд, затова е заприличала на пропаднал руски едномилионик от сорта на Самара и Саратов.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Кметицата

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ти пък":

    е помислила най-вече за пенсионерите, трудно подвижните и тезис които се придвижват а помощни средства... Така поддържа духа им "вечно млад"..
  • 15 НОВИ 14 ............ ТОВА Е ВСЯКА ГОДИН

    1 0 Отговор
    ПОСЛЕ СЕ ОКАЗВА ЧЕ Е ЕДИН И ТО СТАР !
  • 16 ПОЧТИ ВСИЧКИ БОМБОРДИРАНИ ГРАДОВЕ

    1 0 Отговор
    В УКРИЯ СА ПО - ДОБРЕ ИЗГЛЕЖДАЩИ ОТ СОФИЯ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове