Last news in Fakti

15 Март, 2023 23:08 1 247 5

Важните новини във ФАКТИ на 15.03.2023 г.

  • българия-
  • бизнес-
  • димитър вучев-
  • бойко борисов-
  • асен василев-
  • слави трифонов-
  • осман октай-
  • румен радев-
  • росица велкова-
  • десислава атанасова-
  • вергов

За неопределено време се налага отлагане на присъединяването ни към еврозоната. Може да се наложи взимането на заем от МВФ, за да се спаси фискалната стабилност

Важните новини във ФАКТИ на 15.03.2023 г. - 1

МФ: България е изправена пред фалит, има риск от промяна на курса лев - евро

България е заплашена от фалит. Има сериозен проблем с поддържането на фискалната стабилност. Съществува риск за промяна на съществуващия курс на лева към еврото. За неопределено време се налага отлагане на присъединяването ни към еврозоната. Може да се наложи взимането на заем от МВФ, за да се спаси фискалната стабилност. Това ще наложи сериозни финансови рестрикции. В тази ситуация ще се стигне и до замразяване на доходите. Това са само част от сериозните проблеми, пред които е изправена страната ни. Това се твърди в доклад на министъра на финансите Росица Велкова-Желева, съобщава Нова тв.

Бизнесът е против вдигането на данъците и таксите

Реакцията на бизнеса, който ще бъде най-засегнат от предложените данъчни промени, не закъсня. Връщането на ДДС до 20% за ресторантьорите може да е пагубно, твърдят самите те.

Димитър Вучев: Разпад! Пак опираме до МВФ за заем

Разпад. Това е думата, с която може да се обобщи политиката у нас от 2021 г. насам, пише Димитър Вучев, икономист и общински съветник от ГЕРБ-СДС.

Бойко Борисов: От година и половина всяка седмица се теглят заеми, има риск от фалит

За мен е интересно дали министър Шишков е взимал ядки от милиардите дупки в бюджета. Ние говорим от година и половина, за безобразното теглене на заеми – всяка седмица по 500 милиона. Няма как накрая да не дойде Видовден. Лошо е, че вересиите на Асен Василев ще ги плати честният бизнес – който е на светло, произвежда, това ще бъде един огромен данък. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред над 800 симпатизанти на ГЕРБ в Силистра.

Асен Василев: Плашат с фалит на държавата, за да откраднат парите на хората

Държавата не е пред фалит. Днес служебният кабинет пак започна да плаши българските граждани. Това, което се случва в момента, е една политическа манипулация. Нека погледнем цифрите и числата. Фискалният резерв към края на февруари 2021 г., последните месеци на правителството на ГЕРБ по това време, беше 8 милиарда и 800 милиона. Фискалният резерв към момента и 16 милиарда и 400 милиона, с почти 8 милиарда повече. Как точно фалира държавата? Държавата фалира, а има два пъти повече пари в сметката на държавата в БНБ? При нашето управление 8 милиарда влязоха повече в хазната. Това стана, защото се насочихме към големите фирми, над които имаше чадъри и не плащаха данъци. Сега се случва същото - има спад от приходите от ДДС точно заради тези чадъри над големите фирми. Тези, които се опитват да ви изплашат с фалит на държавата, се опитват да ви откраднат парите.

Слави Трифонов: Правителството на Кирил Петков и Асен Василев доведе държавата до фалит

Днес в медиите излезе следната новина: България е пред свръхдефицит и сценарий за заем от Международния валутен фонд. Това написа в профила си в социалната мрежа политикът и лидер на ИТН Слави Трифонов.

Осман Октай:След 2 април Радев ще направи всичко възможно мандатите и консултациите да бъдат претупани

Най-голямата опасност е, че след 2 април Радев ще направи всичко възможно мандатите и консултациите да бъдат претупани. Има две възможности - или избори в края на юли, или в първите 10 дни на септември. Президентът няма интерес от вот 2 в 1, защото е опасно за по-нататъшните му политически намерения. Избори 2 в 1 предполагат висока избирателна активност. Тогава е възможно ПП да получат мнозинство в следващия парламент и да превземат общини като София, Варна, Пловдив.
Това заяви в интервю за ФрогНюз политическият анализатор Осман Октай.

Румен Радев за сваления US дрон: Всеки ден от тази война увеличава риска за мира

Президентите на Румъния и България също коментираха инцидента със сваления американски дрон. Клаус Йоханис е на официално посещение у нас по покана на българския държавен глава.

Росица Велкова предупреди: Вдигаме данъците и затягаме коланите

Министерството на финансите ще внесе проектобюджет с 3% дефицит, подготвят се промени в данъчната политика. Това каза служебният министър на финансите Росица Велкова на брифинг пред журналисти, предаде репортер на "Фокус".

"На заседанието на МС се прие протоколно решение, с която се одобри концепцията за съставяне на проектозакона зад държавен бюджет за 2023 година. Не е разглеждана средносрочна бюджетна прогноза, не е разглеждана проектозакон за бюджет за 2023 година, а просто концепция", каза тя.

От Министерството на финансите заявиха, че проекобюджета предвижда дефицит от 3%. Велкова обясни, че към настоящия момент страната излиза на дефицит от близо 7%.

"В тази концепция основното решение, което се взе, е че проектозаконът ще бъде разработен с 3% дефицит от БВП. Следва да се има предвид, че при действащи приходни и разходни политики, които са приети от 46-то, 47-то, 48-то НС, дефицитът за 2023 възлиза на 6,9% от БВП на начислена основа", каза още тя.

Предвижда се промяна в данъчната политика на страната, за да бъде постигнат трипроцентовият дефицит.

"На 17 март ще публикуваме пакет данъчни закони, тъй като постигането на трипроцентов дефицит, ще мине през данъчна политика и промени в данъчни закони. Естествено, ще има и разходни мерки. На 3 април ще бъде представен проектът на Закона за държавния бюджет за обществено обсъждане за преминаване на гласуване и обсъждане с Националния съвет за тристранно сътрудничество, така че на 26 април да може да се разгледа от МС и в сроковете да бъде внесен в НС", обясни министър Велкова.

Атанасова също скочи на ПП-ДБ за предизборната им програма

Няма как да твърдиш, че ще "прилагаш принципите “нулева толерантност към корупцията” и “никой не е над закона” при условие, че си нарушил Конституцията, а корупционните схеми и посредниците са етикет на управлението ти през всички 232 дни!

И Теодора Духовникова защити Юлиан Вергов: Грозна история

За всички, които знаеха истината - тези месеци не бяха леки.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Охх баня охх кефффф.....

    2 2 Отговор
    Иииииииии пак ще го напиша......СБОГОМ ГАЗПРОМ.....СБОГОМ ЛУКОЙЛ.........ха ха ха ха ха ха ха ха ха.......
  • 2 Адам Хилтън

    2 0 Отговор
    Инфлацията е "ок" щом чорбаджии не умират от глад. Бедните сигурно сами са си виновни ако не им останат и стотинки за броене?
  • 3 Така е

    6 0 Отговор
    Оставка на министърката на финансите за всяване на паника. Също оставка на енергийния министър за паника и призоваване на Газпром да съди и осъди България. А Радев- той обяснява, че воюването е лошо нещо. Жалка организирана от Кремъл група.
  • 4 иис

    1 1 Отговор
    Каквито и фокуси да прави Радев, накрая ще облече раираната униформа.
  • 5 безпартиен

    2 0 Отговор
    Най-после някой да каже,че сме фалирали!Никакви високи технологии,никакво производство на стоки с висока принадена стойност произведени у нас!Сега имаме над 2.3 млн.пенсионери,над 660 хил.малолетни и не пълноледни,над 700 хил.чакащи заплати от бюджета/държавен или общински/,над 1 млн.не грамотни,без професионална подготовка и без трудови навици ц...гани!Колко останаха да работят,да плащат данъци и осигуровки с които се издържат всички по-горе?Ние сме единствената държава в ЕС,дори САЩ и Русия с бившите ОНД републики не разрешават на пенсионирани от бюджета да продължат работа на същото място но и с пенсия като бонус!Само в МВР имаме над 5000 такива "работещи" с 2 в 1-заплата+пенсия,като и двете се плащат от бюджета!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол