Last news in Fakti

15 Март, 2023 16:47 6 632 25

Осман Октай:След 2 април Радев ще направи всичко възможно мандатите и консултациите да бъдат претупани

  • осман октай-
  • румен радев-
  • 2 април-
  • мандати-
  • консултации

Има две възможности - или избори в края на юли, или в първите 10 дни на септември. Президентът няма интерес от вот 2 в 1, защото е опасно за по-нататъшните му политически намерения, коментира анализаторът

Осман Октай:След 2 април Радев ще направи всичко възможно мандатите и консултациите да бъдат претупани - 1
Снимка: БГНЕС

Най-голямата опасност е, че след 2 април Радев ще направи всичко възможно мандатите и консултациите да бъдат претупани. Има две възможности - или избори в края на юли, или в първите 10 дни на септември. Президентът няма интерес от вот 2 в 1, защото е опасно за по-нататъшните му политически намерения. Избори 2 в 1 предполагат висока избирателна активност. Тогава е възможно ПП да получат мнозинство в следващия парламент и да превземат общини като София, Варна, Пловдив.
Това заяви в интервю за ФрогНюз политическият анализатор Осман Октай.

Според него има и друг пъклен план - кабинет на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" от типа "Беров". Eкспертът смята, че той няма да бъде реализиран, защото партията на Стефан Янев, която е ключова за изпълнението му, ще остане извън парламента.

Ето и цялото интервю:

Господин Октай, как виждате кампанията до този момент? Говореше се за компроматна война, а все още няма такава.

По принцип в предизборна кампания компроматите се разиграват ударно в последните 7-10 дни преди изборите, за да не може опонентът да реагира, да не излезе истината за пуснатите компромати. Всеки ден медийното пространство се залива, особено по руска линия и войната в Украйна. Няма никакви граници за тровенето на обществото с руска пропаганда, на първо място.

Това е част от тази компроматна война.

В нея участва и Бойко Борисов, след като нареди на сесията на Столичния общински съвет да се отвори темата за Паметника на съветската армия. Той беше първо кмет на община София, след това разполагаше с целия ресурс на властта не само там, но и в Министерския съвет и Областната администрация. През цялото това време обслужваше Путин. Стигна се дори до това заедно да въртят колелото на тръбата “Турски поток”. Това са фалшиви позиции, които хората ги разбират. Те не са глупаци.

Компроматната война на ГЕРБ и Борисов стъпва върху твърдения, които напълно отричат тяхното присъствие в публичното пространство през последните години. Все едно не е било.

Същото е поведението на ДПС и БСП - партиите на статуквото са “ни лук яли, ни лук мирисали” през тези 30 години.

Цялото задкулисие на живот и смърт ще се опитва да пречи на опитите за промяната и отвоюване на държавата от този политико-олигархичен модел с центрове към Москва. То използва всякакви битки и компроматни войни, за да дестабилизира България в ситуация, в която НАТО поставиха като стратегическа цел сигурността на източната граница на Алианса - Черноморската зона - това са България и Румъния.

Начело на тази битка са президента Румен Радев и служебните министри. Целта е да няма стабилно управление на страната.

Ще се постигне ли тази цел?

Всички анализатори в медиите говорят за избори 2в1 наесен. Радев този път няма да разтяга и да тупа топката под предлог, че е загрижен за държавата и приемането на важни закони. Казвам го като човек от инициативния комитет на Радев, разгадал всички политически намерения на президента и хората около него. Най-голямата опасност е, че след 2 април този път ще се направи всичко възможно мандатите и консултациите да бъдат претупани. Така беше направено миналото лято.

Уж загрижен президента първо да се свика парламента, за да се приемат определени закони за еврочленството, промените в съдебната система, Шенген, Радев ще ускори раздаването на мандатите и няма да остави партиите да дишат. Президентът ще направи всичко възможно да съкрати консултациите и раздаването на мандатите и при условие, че партиите не могат да съставят правителство има две възможности: или избори края на юли, или в първите 10 дни на септември.

Радев няма интерес този път, за разлика от 2 октомври, да разделя консултациите, за да има избори 2в1.

Защо?

Това е опасно за неговите по-нататъшни политически намерения. По време на местни избори, ако те са заедно с парламентарните, ще има много висока избирателна активност. Представете си, ако в една такава активна кампания с масово участие на всички кандидати за местна власт има избирателна активност от 65% и излязат над 4 млн. избиратели. Тогава е възможно ПП да получат мнозинство в следващия парламент и да превземат общини като София, Варна, Пловдив.

Които са бастиони на ГЕРБ.

Точно така. В този смисъл така наречените партии на статуквото и задкулисието, начело с президента, нямат интерес ПП да спечелят мнозинство в българския парламент с много широко участие на изборите. Затова още отсега убедено мога да кажа, че ще направят всичко възможно да няма вот 2в1. Те ще са или през юли, или в началото на септември.

Другият вариант е президентът, ако не иска да поеме риск, да тупа мандатите до края на юли месец и първите 10 дни на септември да бъдат свикани нови избори. Президентът максимално ще се възползва от това, за да продължи да управлява служебно правителство.

Появиха се снимки от много тайна среща между представители на ГЕРБ, ДПС, БСП и “Български възход”, обаче. Не допускате ли, че вече има договорка и ще бъде съставено правителство между тези формации?

Това е пъкленият план тип “Беров”. При условие, че ПП нямат мнозинство в следващия парламент и не могат да съставят правителство, ГЕРБ получават мандат и предлагат програмно експертно правителство от типа “Габровски” с подкрепата на ДПС и БСП. Те имат реална възможност да имат около и над 125 мандата.

Тогава какво ще стане?

Тогава става правителство като това на Беров и всички в един глас ще започнат пропагандата за това колко са загрижени за България и колко компромиси е следвало да направят. Издадоха се за този пъклен план Корнелия, Борисов, Янев и Карадайъ, когато Борисов се изпусна и каза, че ще предложи на Националния си съвет да преразгледа забраната за управление с БСП.

Типично в речника и поведението на Борисов е да излезе и да каже, че не е в коалиция нито с БСП, нито с ДПС и не може да попречи на тяхна подкрепа. Това са обсъждали - да реализират такова правителство. Разваля им се обаче съглашателството, защото Стефан Янев няма да влезе в парламента. Те правят всичко възможно да лансират, че “Български възход” може да влезе в Народното събрание, защото той е ключа за реализацията на този модел. Тогава ще отпадне агресията на обществото, че Борисов се е съюзил с ДПС и “омразните комунисти, убили дядо му”. Това е вариант за отнемане на властта от Радев.

Вариант, който може да предотврати пъкления план на президента е с третия мандат всички да изберат срочно програмно правителство, уж загрижени за членството в Шенген, еврозоната и корупцията, войната. Тогава отново им трябва Янев.

Къде стоят “Продължаваме Промяната” и “Демократична България” в тези планове?

Те са трън в очите на задкулисието и то прави всичко възможно да ги няма. Но те направиха най-голямото зло като се обединиха. Ще се направи всичко възможно, за да се попречи на това обединение да спечели местните избори.

Кой план ще надделее?

Този на Радев ще надделее и това е голяма опасност за България. Дестабилизацията на страната ще продължава. Очаквам ПП-ДБ като първа политическа сила да вземат около 30% и да реализират минимум 70-85 мандата. ГЕРБ ще вземат 65-70 мандата, ДПС - 30-35 мандата, “Възраждане” - 25-30 мандата, БСП - 15-20 мандата. Това ще са формациите в парламента. Дай Боже избирателите да разберат пъклените планове на Москва, Путин, путинофилите и цялото задкулисие и масово да излязат да гласуват. ПП имат реална възможност да получат около 1 млн. избиратели, но при много висока активност.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щото

    17 5 Отговор
    Много различни партии ще влязат или.. Не се познават направо.
  • 2 Гейчо

    40 24 Отговор
    Радеф и бандата му фалираха държавата и парите свършиха.Родината ще блокира до лятото
  • 3 Страх и памперс

    37 24 Отговор
    Възраждане са патерица на Герб и ДПС, Копейката е следващия Слави!

    Коментиран от #7

  • 4 ЕС фен

    40 21 Отговор
    Нямахме късмет с управляващи. Всички се оказаха руски слуги.
  • 5 Лошо

    29 26 Отговор
    Путин е поръчал на Радев да се направи антибългарско правителство ГЕРБ ДПС Възраждане.Ако не стане да се търси на всяка цена служебно.
  • 6 Айде

    31 32 Отговор
    активираха говорителя на мафията зад ПП и ДБ, кръга капитал да плюе по Радев, че много пречи на задкулисните шарлатани.
  • 7 Така ли каза

    20 37 Отговор

    До коментар #3 от "Страх и памперс":

    лъжеца кирил петков. Защо ПП и ДБ наемат глупаци да им плащат за лъжи? На кой му трябват лъжци?
  • 8 Хаха

    18 22 Отговор
    Е тука господин дс агент не позна със своите промиваници правителство ще има ама ще е между герб-пп и де бъ сега на тези незнам, но на следващите като дойде новият собственик на козяк със сигурност, просто е начертани, а тези твойте мисли са за хората който толкова време им промиваш мозъците за една или друга партия която трябва да и вдигнеш малко процента. За това те ползват от години.
  • 9 Минева

    23 20 Отговор
    РР-то причини политическата криза с манипулации и интриги
  • 10 Ком

    18 29 Отговор
    Цялата дандания е за да докарат джендърската коалиция (ДБ и ПП) на власт. За разлика от Осман си мисля, че коалицията, "Магнитски " (ГЕРБ, ДПС и БСП) ще сглобят някакъв кабинет "
    " Франкенщайн".

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 хихи®

    16 9 Отговор
    Говорителят на другата Мафия се изходил по въпроса....
  • 13 хихи®

    17 15 Отговор

    До коментар #10 от "Ком":

    Нищо не могат да докарат не купят ли изборите. Няма толкова ..... да гласуват за Хардвардските Измамници
  • 14 Уса

    17 3 Отговор
    Всички разбрахме,че от мандати и консултации няма никакъв смисъл.Губи се времето на народа и се трошат милиони и милиарди
  • 15 ДС агента в ДПС

    14 16 Отговор
    айде бе октане, а последно що се размотаваше 4 месеца?! Така ли ви диктуват от коязк?
  • 16 Октай и ти си ксто ония, от Пазара

    11 8 Отговор
    Болшенството хора, знаят какво ще направи Радев, има логика да го нсправи, нищо ново не ни казваш!!
  • 17 Никой

    10 3 Отговор
    В името на народеца . Като хорица. Като потомци и носители на паметта на.... роби. Първо на византийските роби , второ на османските роби, после на руските роби и т. н. Народът - това са бедните,тези които винаги ще останат бедни.Тези ,които нищо не знаят ,нищо не искат и на нищо не вярват. Такава версия на народ не може да управлява. Тя не може да бъде суверен , защото суверен означава ,владетел. И то върховен владетел над който стои само Господ ,а може би не и той.Трябва ли да си представяме суверена като маса от простаци. Обикновенно народът ни бива представян като мъдър,героичен, царствен и разсъдлив. Какъв народ сме ? Народ или роби ? Народ или народец ? Суверен или хорица ? Граждани или поданици ? Не може и двете . Да ние нямаме национална аристокрация затова се погрижиха комунистите , но имаме по ценно ,градска прослойка от търговци ,учители ,бунтовници,писатели ,артисти ,учени,лекари, художници и пътешественици. Това е истинския гръбнак на българския народ ,не чиновниците. И ако те като едни будители не ни водят напред към прогреса ,към благополучието то тоз народец е загубен,лежащ в мизерията и превърнат в роб.
  • 18 Еми

    8 1 Отговор
    тя и България е вече претупана !
  • 19 Меел

    5 11 Отговор
    Ако тази бургия, мислеща се за разбирач, вземе поне веднъж до края на живота си познае някое от гаданията си, ще го почерпя една топла бира. Да не е станал новото гадже на Хасана Василева та така яросно лиже задници на шестволтовите от ПП?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ха ха ха

    3 10 Отговор
    Продажния гаджал пак вие на умрело и дърдори басни от доганските сараи . Как да вярваш на уж бивш депесар дето си менкаха гащите и чорапите с доган .......
  • 22 Мафия ни управлява

    11 5 Отговор
    Целта на Радев е неговите некадърници да продължат да обслужват Мафията като служебни ! ГЕРБ и ДПС ги устройва, защото няма да бъдат наказани !
  • 23 Бай Лисан

    1 9 Отговор
    Аналлизатор с...фес!
    Щом си Осман, заминавй да помагаш на селджуците със земетресението!
    Защо седиш тук и ядеш БЪЛГАРСКИ хляб?
  • 24 Феско

    2 8 Отговор
    Не знам октан ли е, бензин ли е, ама явно е пил нафта феса!
  • 25 Отбор юнаци

    0 0 Отговор
    Дпсгерб са скачени съдове. За дпс съм пас, но най върлите комунисти бяха 15 г в герб, директори, кметове българи в турски села, милиционери, джебелиимохамедани, бащите им директори на затвориЛюбона бкпидпс, Припек, роки, бръмбарови, все отбор юнаци крадливи на едро и днес са имащите, другите гледат и мълчат, но както дойде ПП и сега, към къде ни водят, ще слушаме и изпълняваме, демек, който е на власт, с него съм и аз. То прехода свърши работа. Кой е с бойко яде салам, а кой не, бе на хляб и лук.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол