16 Март, 2023 15:21 1 377 7

Явор Колев: Не е толкова важно да хващаме престъпниците, а да предпазим живота на дете

  • явор колев-
  • превенция-
  • киберсигорност-
  • престъпници-
  • педофили

Постоянно в медиите се анонсират операции, проведени от правоохранителните и правоприлагащите органи, при които са задържани десетки сексуални насилници на територията на нашата страна

Явор Колев: Не е толкова важно да хващаме престъпниците, а да предпазим живота на дете - 1

Постоянно в медиите се анонсират операции, проведени от правоохранителните и правоприлагащите органи, при които са задържани десетки сексуални насилници на територията на нашата страна.

Като полицай с повече от 25-годишна практика, мога да кажа, че не е толкова важно да хващаме престъпниците, колкото да предпазим живота и здравето дори на едно-единствено дете, защото превенцията е изключително важна. Нашата кампания е точно с такъв превенционен характер – да можем да предпазим тези деца от това да станат жертви. Тези 120 хил. деца, които сме срещнали, от тях съм сигурен, че няма да има жертви на киберпрестъпления.

Това каза пред БГНЕС Явор Колев, експерт и директор „Информационни технологии и киберсигурност" в Застрахователна компания „Лев Инс" АД.

„През първия етап на кампанията, който беше насочен към провеждане на открити уроци с децата, успяхме да се срещнем с над 120 хил. деца на територията на цялата страна. Обиколили сме София, големите областни центрове, по-малки общини, дори села в най-отдалечените краища на България с по 15 ученици, но той като знаем, че вече всяко едно дете има достъп до интернет, няма населени места, в които да бъдат в безопасност. В този смисъл срещите бяха провеждани навсякъде", отбеляза Явор Колев.

Той благодари на всички кметове от страната, които са подкрепили кампанията, като са осигурили пълно съдействие на екипа, за да може да провежда тези срещи с деца и да постигне целите на кампанията, а именно да запознае децата с опасностите, които има в интернет и как да се предпазват от тях.

„През последните три години животът им преминаваше в интернет пространството, там се забавляваха, обучаваха, комуникираха помежду си, беше затворена цялата държава. За съжаление, там се насочиха и сексуалните престъпници, тези престъпници, които ние наричаме педофили. Жертвите на тези престъпления се увеличиха и според доклад на „Европол" от 2021 г. киберпрестъпленията са се увеличили с над 300%, което говори само по себе си, особено престъпленията с деца. Това не е само в световен мащаб, за съжаление, и в България", подчерта Явор Колев.

Той обясни, че вторият етап на компанията „Пази детето в интернет" е насочен към родителите, защото децата са споделили, че много често техните родители не обръщат внимание на това какво правят в интернет, както и че най-често родителите забраняват да използват определени социални мрежи, което пък има обратен ефект. Затова е важно, според него, да бъдат проведени срещи с родителите, за да бъдат информирани за подходите, които трябва да имат спрямо децата, така че от съвсем ранна възраст да създават доверие. „И аз като родител, и като дядо мога да ги оправдая с това, че имат забързано ежедневие, работят на няколко места, за да могат да осигурят добър начин на живот на детето", обясни Явор Колев, като допълни, че това, обаче, не е най-важното, защото детето търси емоционалния контакт и реализацията в интернет, където сексуалните насилници лесно могат да ги манипулират.

Националният координатор на кампанията "Пази детето в интернет" Зоя Василев каза пред БГНЕС, че това е продължение на кампанията "Пази детето на пътя". "Технологиите много напреднаха, около COVID обстановката се появиха доста проблеми в интернет пространството, атаките се увеличиха с над 300%", съобщи тя и допълни, че са обучени деца и учители, работи се добре с местните комисии. Зоя Василев посочи, че на децата се пуска видео, направено от ГДБОП и Европол, в което се разиграва сюжет от две деца, които стават жертва на организирана престъпна група, а другото на сексуален насилник. По отношение на втория етап на кампанията, тя уточни, че родителите са първата бариера на децата и целта е те да започнат да комуникират със своите деца. Сред най-уязвими са децата в V, VI и VII клас, уточни Зоя Василев, но заяви, че са преподаватели както на по-малки, така и на по-големи деца. "Най-много престъпления стават на тази възраст – от 8 до 16 г.", съобщи тя и добави, че екипът иска да обиколи цяла България и да проведе срещи с възможно най-много родители и деца. Националният координатор на "Пази детето в интернет" каза още, че кампанията е спечелила няколко награди, включително от Министерството на труда и социалната политика, както и че среща подкрепа от ВУЗ, сред които ПУ, УНСС, ВСУ, ВТУ, също и Държавна агенция "Закрила на детето", МОН.

Олимпийският шампион по карате, 2020 г., Токио, Ивет Горанова, която е лице на кампанията "Пази детето в интернет", заяви пред БГНЕС, че за нея този кауза е много важна, защото децата са нашето бъдеще. "Аз работя с много деца в спорта и извън спорта и мисля, че в момента аз съм един добър пример. Аз трябва да помагам на децата и да вървят в правилната посока, да не се подреждат от влиянието на злонамерени хора", категорична е тя и подчерта, че иска да им помогне да знаят как правилно да използват социалните мрежи. Правилният вариант, според олимпийската шампионка, е родителите да не забраняват на децата да използват социални мрежи, а да обръщат внимание на децата, да им обясняват по-подробно какви са опасностите, къде трябва да внимават, да има някакъв контрол върху тях, а не да ги оставят да си правят каквото искат. "Масовият спорт е много важен за всеки един човек, не само за децата, но и за техните родители, защото човек се чувства по-добре, влияе върху здравето му, изглежда добре. Спортът учи хората да бъдат дисциплинирани, да бъдат уважителни към треньорите си, към хората, които са над тях. Всеки ученик или клас може да види условията за участие на сайта detetovinternet.bg и да ни изпрати своето произведение с бланка за участие на e-mail: [email protected]. Всяка творба ще бъде публикувана в галерията на страницата на „Лев Инс" във facebook до 19 април, а тези с най-много харесвания ще спечелят страхотни награди!".", отбеляза олимпийският шампион. Ивет Горанова призова да се спортува повече и да се отделя по-малко време на социалните мрежи.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 8 битов хакер

    7 0 Отговор
    тоя смешник след 200 акции защо не успя да спре майммундата?

    Коментиран от #3

  • 2 Боруна Лом

    5 0 Отговор
    ТЪПА ПЛЕШИВА ГОЛОВА
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Не е толкова важно да хващаме чекмеджари

    7 1 Отговор
    а народа да не си заделя долапчета без да обявява доходи от наеми и ремонти
  • 5 ицо хазарта

    5 0 Отговор
    Пак ли тоя? Нали стана ясен или....
  • 6 Шефа на твойта палавница

    5 0 Отговор
    Пари и развитие ме интересуват мен не деца, но този и много политикани като него разчитат на убитите от живота семейства, който цял живот тъпчат на едно място и детето за тях е огромно постижение...един абсолютно естествен процес, в който дори не могат да избират пола на детето. После нямат пари и капацитет да оформят характера му..., но щели да пазят малкия развратник в интернет..
  • 7 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 1 Отговор
    Тоя гологлавия, да не е дубльор на Гешев? Много си мязат. Правят едно и също - НИЩО. Срещат се с местните. Единия с гетата, другия с децата. Такава загриженост за децата, май май?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове