Last news in Fakti

19 Март, 2023 10:09 4 629 33

Георги Ангелов: Част от бизнеса печели от тази криза и създава инфлацията. Справят се чудесно, защо им плащаме тока?

  • георги ангелов-
  • бизнес-
  • печалба-
  • инфлация-
  • криза-
  • плащане на ток

При производителите се вдигнаха цените 50% още миналата година, каза Красимир Дачев

Георги Ангелов: Част от бизнеса печели от тази криза и създава инфлацията. Справят се чудесно, защо им плащаме тока? - 1
Снимка: bTV

“Имаме предварителни данни от МФ за печалбите през миналата година. 47 млрд. лв. е прогнозната печалбата на бизнеса, което е двойно спрямо годините преди пандемията. Част от бизнеса печели от тази криза и създава тази инфлация - петролни компании, банки. Те се справят чудесно, защо им плащаме тока и им даваме компенсации? Защо не се фокусираме към тези, които страдат”, каза икономистът от "Отворени общество" Георги Ангелов в предаването “Тази неделя”.

Според него е трябвало да се помогне на малкия и среден бизнес.
“Ние предлагаме тези единици да бъдат обложени с това, което предлага МФ. Ако тръгнем на калпак да се раздава стават най-различни комбинации. Тези, на които нямат нужда от помощ не са много”, каза зам.-председателят на Българската търговско промишлена палата Красимир Дачев.

“Спомням си октомври месец, че трябва да се внесе бюджет с нисък дефицит и тогава Министерството на финансите каза - не ни трябва бюджет, ще караме на без бюджет с месец за месец. Сега самото министерство казва - вярно, че трябва да има бюджет с нисък дефицит. Тези пет месеца ги загубихме. Колкото повече се бавят решенията, толкова по-трудно ще е накрая”, добави Георги Ангелов.
“Аз мисля, че тогава не го направиха, защото върлуваше жесток популизъм. Раздадоха се пари, които сега ни трябват. При производителите се вдигнаха цените 50% още миналата година и сега това е естествено”, смята Красимир Дачев.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    28 18 Отговор
    Всички работим на загуба.Печелят само чужденците но те не плащат данъци.

    Коментиран от #4, #13

  • 2 Делю Хайдутин

    38 16 Отговор
    Най големият ни износ е за Украйна .Храни , горива, ток, оръжие и всичко без пари.

    Коментиран от #5

  • 3 Феодална територия!

    54 1 Отговор
    Цените са от картели!
  • 4 Абе руснак

    23 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Каква загуба имаш от това, че пишеш в руска ферма. Готви се да те пратят на фронта.

    Коментиран от #14

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пунта мара

    6 14 Отговор
    Тоя с очилата кой го кинти, та постоянно е в облъчвателите?
  • 8 Боруна Лом

    19 1 Отговор

    До коментар #6 от "Вадете Армията":

    КВА АРМИЯ БЕ, ПОЛОВИНАТА БРЕМЕННА, ДРУГАТА КУЦА?
  • 9 Име

    22 1 Отговор
    Големият бизнес, то ние сме на дъното на Европа - всичко ни е внос, маде ин чайна.

    Бизнес - както и да е. Гепнали нещо на половин цена и айде. Сега - заплатите не са високи - това е положението.

    Феодализъм. Живи и здрави.
  • 10 Стига с тоя дърт комунист и експлоататор

    23 1 Отговор
    на хора, Дачев....той е доказано един от многото с получено куфарче с пари в началото на прехода
  • 11 В Библията е казано

    26 2 Отговор
    ,,Който е имал, двойно ще има. Който е нямал, ще загуби и малкото, що има."... Нашите управници са набожни хора.
  • 12 дцфж

    36 0 Отговор
    Около 23 милиарда лв. са раздадени на бизнеса за енергийни помощи и пр. В същото време реват, че за пенсии отивали с 3 млрд. повече. Как може, бе, лицемери? Да ревете за 3 млрд. лв., а за 23 млрд. за бизнеса да мълчите?! Бедни ли бяха тия олигарси, голи и боси ли бяха, че им наляхте около 23 млрд. лв. за няколко месеца?!
  • 13 дцфж

    24 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Като работиш на загуба, закривай! Отивай да работиш за някой друг. Няма да си в тежест на държавата.
  • 14 Последния Софиянец

    4 11 Отговор

    До коментар #4 от "Абе руснак":

    Как какви? Путя все повече затъва в Украйна и скоро ще ми резнат копейките. Ще трябва пак да въртя банички от 3 сутринта.

    Коментиран от #21

  • 15 ДОБРЕ

    9 2 Отговор
    И ТОЧНО КАЗАНО. НЕМА НАЯВАНЕ. АЛЧНИ ЛЪЖЛИВИ СПЕКУЛАНТИ СА БИЗНЕСМЕНИТЕ
    БУРЖОАЗИЯ КАПИТАЛИСТИ БРАТ
    А В БИБЛИЯТА ЩО Е КАЗАНО. НЕ КРАДИ НЕ ЛЪЖИ НЕ УБИВАЙ БЛИЖНИЯ. ПОЧИТАЙ МАЙКА И БЪЩА. УВАЖАВАЙ БЛИЖНИТЕ СИ. КОЙТО Е ИМАЛО ЧЕСТНО ЗАРАНОТЕНО И ПРОДЪЛЖИ ТАКА ПАК ЩЕ ИМА.
  • 16 защо им плащаме тока?

    17 0 Отговор
    Ами за да правят свръх печалби, разбира се.

    Коментиран от #31

  • 17 Дааааааа, за тва иде реч!

    11 1 Отговор
    Общата облагаема данъчна печалба за 2020 г. беше около 27 млрд. лв., а за 2022 г. е 47 млрд. лв. !!!!! пенсиите !!! (За сравнение) за цялата 2022 г. са в размер само на 15,6 милиарда. лв., което е 100,8% от предварително планираното но без да е отчетена никаква инфлация и поскъпване на живота. Тоест в джобовете на шепата капиталистите, корпорациите и акционерите, влизат 3,2 пъти повече пари отколкото в джоба на всички пенсионери взети заедно. Ето това е вредната дясна политика и неолиберализъм от американски тип. Облагаемата данъчна печалба за 2022 г. е 47 млрд. лв. при БВП на България около 164 млрд. лева !!!! Сами преценете какъв % от БВП са корпоративните печалби на бизнеса ..... близо 30% от БВП !
  • 18 Вадете Армията веднага

    6 0 Отговор
    ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ ЗАРАДИ НЕВМЕНЯЕМ ГЛАВЕН ПРОКУРОР СЛУГУВАЩ НА ЮЛИЯН БОРИСОВ ГЕОРГИЕВ - ЧИКАТИЛО, РУМЕН НИКОЛОВ-ПАШАТА, КОРУМПИРАНИ ПОЛИЦАИ И ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ!ТОЗИ ПОРЪЧВА ИЗТЕЗАНИЯ И УБИЙСТВА СРЕЩУ НЕУДОБНИ БЪЛГАРИ И НИКОГА СРЕЩУ МУТРИ !
  • 19 пппп

    1 15 Отговор
    Кой бизнес печели от тая криза бе буклуци
  • 20 Дааааааа, за тва иде реч!

    15 0 Отговор
    БВП на България ще е около 164 млрд. лева, а през 2023 г. ще достигне 180 млрд. лева...... Облагаемата данъчна печалба за 2022 г. е 47 млрд. лв. при този БВП на България от около 164 млрд. лева а през 2023 г Облагаемата данъчна печалба ще е над 53 милиарда ако нещо не се промени. Тези печалби обогатяват само шепа олигарси и корпорации. .......
  • 21 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Последния Софиянец":

    Гледай да не почнеш да въртиш нещо друго,малко по-отрано вечерта.
  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 1 Отговор
    Бизнесът бил на печалба????????Кой бизнес-Банки и лукойл и някой свързан с държавата........Това е 47милиарда са отишли там.Спирам да плащам чрез бака и закривам фирмена сметка.За плащане към бюджета даваме месечно около 50лв за вносни бележки..........През Изи пей е много по евтино.Не може всички да сме зле,а банките и някой фирми свързани с държавата да са добре.Убеден съм,че бизнес не свързан с държавата не може да е Добре!Частен семеен бизнес съм убеден ,че е зле!

    Коментиран от #23

  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Инфлацията е порочен, банков, изкуствено създаден финансов инструмент. Ясно е, че инфлацията се прави от банките, не е от пазара...
    НЕ Е НОРМАЛНО, ПРИ НЕПРЕКЪСНАТОТО ПОВИШАВАНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ТРУДА И ЕФЕКТИВНОСТТА НА ПРОИЗВОДСТВОТО, ЦЕНИТЕ ДА РАСТАТ.
    Заради натиска от инфлация е презапасяването с храни и хранителни ресурси и последващото им изхвърляне на сметищата, както и презапасяването със суровини и дълготрайни активи, а също и баснословното инвестиране във всякакви щуротии, от абстракционистки картини, до гащите на Жозефина.

    Коментиран от #28

  • 24 плюс минус

    8 0 Отговор
    Не съм икономист, но гледам какво има в джоба ми.
    От нашите данъци наляха милиарди в бизнеса, а той, бизнесът, си увеличи печалбите.
    Но първо увеличи цените.
    А държавата се разсея.
    Защо?
    Дали защото си увеличи размера на данъците от ДДС, но пък пак се разсея за заплати и пенсии?
    Кой да ти каже истината?

    Коментиран от #33

  • 25 пенко

    6 0 Отговор
    ПРАВ СИ ГЕОРГИ ---ПРАВ СИ !!!!!!!!! ПРЕДИ ГОДИНИ В ПЕРУ ИЗБИХА ХИЛЯДИ СПЕКУЛАНТИ --НЯКОИ ОТ НАС ПОМНИМ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 26 Красимир Петров

    1 0 Отговор
    Подкрепям!
  • 27 Ей ей

    5 0 Отговор
    Този дърт крадец комунист голям бизнесмен го раздава. А всъщност краде държавна пара като прошляк голям БОО$ЛУК Е

    Коментиран от #32

  • 28 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ИНФЛацията се ПРАВИ ОТ ВЛАДЕТЕЛИТЕ на СВета.Обяснявал съм Тук!!!!!!Пак ли да се повтарям?????има различни породи ГОИ.Най примитивните ги унищожават чрез Аморалност!!!Това са к..ви,хазарт,и други подобни.Има по Морални ГОИ,които не могат да бъдат вкарани в този кръг от дявола,за тях е приготвен Пирамиди,банкови фалити и ИНФЛАЦИЯТА!Има ГОИ ИЗРОДИ....Такива като мен,ЗА ТЯХ има един лек-ВОЙНАТА...Гоите Изроди не могат да бъдат свалени по друг начин и те са заплаха за Владетелите на света!Знаейки тази Аксиома,веднага можеш да разбереш,че Инфлацията не е направена от Куклите на конци,които ни управляват ,а от Владетелите на света.Всичко започна от "НЕЩОТО" и ескалира във Войната.Ако някой ти каже,че войната я направи само лудия не му вярвай.Лудия ще обере всичката жестокост,която се изля върху гоите от владетелите на света.Лудия и 666 са в един отбор,а целта са Гоите Изроди,които за 2-3 поколения без война могат да свалят владетелите на света и да направят нов ред!А,сега ти си чел много икономика и много финанси,кажи защо$ след успешните войни срещу либия и други бе държан 15г надолу и нормално ли е,ако се гледа чиста икономика това.....Затова на 60г се правят войни,а за другите има ,казина,борси ,жени к..ви и други съблазни!
  • 29 Запознат

    4 0 Отговор
    Ще има инфлация докато влоговете в банките свършат ,а те са около 60милиарда. Тези кътани пари от хората трябва да ги прибере държавата за да има да крадат още правилните фирми и управляващи. Колкото и да лаем това е положението. Като изсмучат всичко ще вземат заеми и ние народа ще ги връщаме както е било винаги.
  • 30 Ццц

    2 0 Отговор
    Какъв е тоя капитализъм дето народа издържа бизнеса на мафията ,да не фалират .
  • 31 А ние, останалите - раята,

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "защо им плащаме тока?":

    ЗАЩО мълчим и търпим? Защо безропотно приемаме да наливат нашите пари в един определен (едър и корпоративен) бизнес? А къде са икономическите закони? Ало, управници некадърни? Как и защо ще дундюркаме бизнеса? Ами ако не може да реализира печалба, прекратява бизнеса! Ей това прави дребния бизнес, когато не реализира печалба! А едрия? Чака държавата да му налива??? А ние? Ние защо сме с катинар и на ушите, и на очите, и на устата? И защо НИЕ не вдигнем юмрук вместо резидента? Видяхме вече, че неговият вдигнат юмрук друга цел е гонел!!!
  • 32 Този същият "красавец неповторим"

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ей ей":

    по време на cobid19 го раздаваше ваксър. Обявяваше как щял да даде по 50 лв на всеки работник и служител, който се боцне! Загрижен! Други големи работодатели правеха безплатни PCR тестове на входа на предприятията всеки понеделник, а този тук - по 50 лв дава за игла!!!
  • 33 Абе той гълъбарникът е на път да изчезне

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "плюс минус":

    Ама въпросът е дали ще има нов гълъбарник или пък ще дойде нещо по-зло и от гълъбарника! Вълците станаха много, овцете намаляват драстично!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол