19 Март, 2023 20:45 814 16

Председателят на ЦИК: Ще е по-бавно отчитането на резултатите от гласуването, защото ще се броят повече бюлетини

  • цик-
  • избори-
  • хартиена бюлетина

В секцията за гласуване ще има две кутии - една за хартиени бюлетини и една за вота, който е даден чрез машина

Председателят на ЦИК: Ще е по-бавно отчитането на резултатите от гласуването, защото ще се броят повече бюлетини - 1
Снимка: БГНЕС

Ще е по-бавно отчитането на резултатите от гласуването, защото ще се броят повече бюлетини. Това посочи председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова в предаването „120 минути“ по бТВ, във връзка с предстоящите на 2 април парламентарни избори. Тя обясни, че забавяне ще има, тъй като ще се броят освен хартиените бюлетини и тези от машинното гласуване, като припомни, че на предходните избори от машинното гласуване се е разпечатвал протокол за гласовете, съобщава БТА.

В секцията за гласуване ще има две кутии - една за хартиени бюлетини и една за вота, който е даден чрез машина. Нейкова добави още, че на интернет страницата на ЦИК ще се публикуват данните за това колко са гласовете за партиите и коалициите от машинното гласуване.

Председателят на ЦИК припомни, че при предстоящите избори броенето на бюлетини и попълването на протоколите ще може да се наблюдава онлайн от всеки през специална платформа. Видеонаблюдението ще се осъществява чрез смартфон, който ще бъде поставен на стойка така, че да дава видимост към всички действия на секционната избирателна комисия, обясни Камелия Нейкова. „Целта на видеонаблюдението е прозрачност на изборния процес“, добави тя и посочи, че ще бъде подготвен обучителен видеоматериал за включването и поставянето на смартфона, чрез който ще се осъществява онлайн връзката в секциите.

Нейкова коментира още, че според ЦИК няма проблем около въпроса, свързан с параваните в секциите, които ще се осигуряват от общините. По думите ѝ дори да са различни, важното е да гарантират тайната на вота.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свиркам си

    8 1 Отговор
    Няма грижи, знаем как се припада на опашките за чакане с чувалите.
  • 2 Москвича

    6 4 Отговор
    В САЩ, демоНкратите глссуват с хартиена бюлетина по пощата, без лична карта!

    За българските демоНкрати от ППДБ+, там може, но тук - не може!
  • 3 оракул 7 степен

    9 3 Отговор
    Тумби роми ще чакат пред секциите и не влизат докато не дойдат парите,така ще бъде................
  • 4 копейката

    7 8 Отговор
    Време е за Възраждане, време е за България
  • 5 обективен

    8 2 Отговор
    На боко ще му олекне чекмеджето, но ще си осигури имунитет, защото трябва да лежи до живот за убийството на държава и народ
  • 6 Веселяк

    4 1 Отговор
    Аз ше гласувам за русофилите и Волен само за майтапа 🤪 а иначе въобще не ми дреме 😆
  • 7 Остарял от чакане

    6 0 Отговор
    Тъй де! По -бавно, за да ги повредите по нареждането от Козяк. Ей мушингени ниедни!
  • 8 Ще видите как се броят банкноти 1996

    6 0 Отговор
    Ама без да си губят стойността
  • 9 още чакам

    4 0 Отговор
    червения търбух мичеff да преброи на сайта си "ти грухтиш" на 100% резилите от по-ланшните избори
  • 10 Пешо

    6 0 Отговор
    Не разбрах само защо ще се броят повече бюлетини .

    Коментиран от #16

  • 11 Сократ

    5 1 Отговор
    И защо ще се броят повече бюлетини? Поредната машинация и манипулация ли да очакваме?
  • 12 Дрън дрън та пляс

    2 2 Отговор
    Да благпдарите на герп за тази екстра да висите отново 3 дена с чувалчетата
  • 13 Мдааа

    3 0 Отговор
    Дава ви достатъчно време за фалшификация на изборите, това беше ясно
  • 14 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Провинции села е състаряваща нация и не им е на хората за избори. Всичко лежи по леглата в деменция и добре, че много не могат да ходят, иначе биха се загубили. Те не могат да разсъждават. Болен е народа. По зле за някои стана. Кое му е хубавото, младите покрай тях, деца, внуци се мъчат, на други деца майки баби болни. Хората нямат настроение и тъй като операторите вдигнаха много таксите и никой не смее да се обади, самотници, а децата им мъченици, болни и не съм оптимист за Бг. Оптимисти са хората, но кои, вашите
  • 15 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Наблюдателю / № 14/ имаш донякъде право в съжденията си . На явно този народ и най-вече тази държава , създадена от Русия, е кото "трън " в очите на западняците. И щом има и двама "признателни на Русия" за съществуването си като самостоятелна държава .....тя , тази държава ТРЯБВА да бъде ликвидирана. Коварното в случая е, че тази ликвидация трябва да я извършат собствените и политици !! И те "работят" упорито по въпроса. НСИ / статистиката/ не смее открито да назове бройката на останалите тук, на територията на РБ. Ако има линия на "бедността", колко хорица все още "мърдат" под тази линия, упорито спазвана от Държавата ??
    Нима мъдрите ни ръководители не се "усещат", че нямаме промишленост и селско стопанство като хората ?? Ние , българите, чиито дядовци са учили цяла Европа на зеленчукопроизводство, внасяме ,МОЛЯ ВИ СЕ , магданос от Израел ,домати от Турция, ябълки и картофи от Полша !
    Гласувайте за "ликвидаторите" !!
  • 16 Защото например

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Пешо":

    На предните "избори" нищо не броиха - бяха забранили броенето на разписките, за да извъртят измамата през панамско-американския софтуер. Най-лошото е, че сега измамата ще я врътнат през фирма Инф. обслужване, но инак с "изборите" всичко ще е "честно и без нарушения". Фасадната демокрация се оказа най-голямата и трудна за премахване по безкръвен път измама, иначе лошият социализъм тука падна без един да бъде физически обработен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове