Last news in Fakti

20 Март, 2023 06:12 1 507 22

Стояна Георгиева: Дано политиците да си дадат сметка за средата, която позволява дело срещу медия да е за 1 млн. лева

  • стояна георгиева-
  • медиапул-
  • лев инс-
  • дело

Статията, за която е заведен съдебен иск срещу нас, е информационен материал, заяви главният редактор на "Медиапул"

Стояна Георгиева: Дано политиците да си дадат сметка за средата, която позволява дело срещу медия да е за 1 млн. лева - 1
Снимка: стопкадър ТV1

Застрахователната компания „Лев инс” заведе дело срещу сайта „Медиапул” за 1 млн. лева заради статия, която цитира стенограма от заседание на Министерския съвет. Искът в размер от 1 млн. лева е най-големият срещу медия в историята на България от гледна точка на претендираното обезщетение. Какво показва този случай, каква е предисторията, докъде ще стигне, може ли да доведе до затварянето на – „Медиапул” разказа в предаването „На фокус с Лора Крумова” главният редактор на медията – Стояна Георгиева.

Тя разказа, че в края на септември 2022 г. финансовият журналист на медията е написал новина от заседание на Министерския съвет, където се дискутира темата „Зелена карта” и риска България да е изключена от системата. Споменава се, че финансовият министър е водил разговори със застрахователната компания „Лев инс” и с Националното бюро „Зелена карта”.

„България е под мониторинг и такава заплаха има. Търсим другата страна, за да дадем думата. От „Лев инс” поискаха въпроси и върнаха имейл, в който пише, че ще получим отговорите в съда”, каза Стояна Георгиева.

Тя обяви, че от компанията са искали и запориране на сметки.

„Един млн. лева за сайта означава, че ние затваряме медията. Ако някой трябваше да напише учебник какво представляват т.нар. Slap дела (дела-шамари срещу журналисти или активисти) – целта на ищеца е да тормози, да сплаши и да запуши устата на неудобна медия, граждански активисти. За нас това дело е такова, то се вписва изцяло. Понякога може да има съмнения, че медията си е позволила квалификации. Тук имаме търсене на отговор за въпрос от обществен интерес, търсене на източник и търсене на другата страна. Ако някоя страна се чувства засегната и иска да коригира, тя можеше да заведе дело за 1 лв., за 10 хиляди лева. Това е дело срещу цялата журналистика”, каза Стояна Георгиева.

По думите ѝ има още един иск към сайта „Бивол”, но от друга застрахователна компания. „Там ищците не са внесли пълния размер от таксата”, уточни тя.

Главният редактор на „Медиапул” изтъкна, че статията, за която е заведен съдебен иск срещу тях, е информационен материал. „Ако беше разследване, не знам какво щеше да се случи тогава. Медиите от името на обществото трябва да гледат фактите, да чоплят”, обясни Георгиева.

Запитана защо съдят водения от нея сайт, а не съдят финансовия министър, чиито думи са цитирани в изданието, Георгиева каза: „Ето това е много страшно. Това е знак за цялата журналистика в България. Това е опит за сплашване”.

Тя е благодарна на всички, които са помогнали за събиране на парите за съдебната такса за защита на медията.

„Очаквам всички политически сили да си дадат сметка до къде сме я докарали – имаме такава публична и бизнес среда, която дава власт на представители на корпоративната власт да се държат по такъв начин. Това означава, че има нещо много сериозно за всички. Независимите медии са част от тази здравословна екосистема, в която може да вирее и бизнес, и общество и т.н.

От компанията „Лев Инс” за момента са отказали участие в предаването. Те са разпространили позиция, че размерът на иска покрива евентуалната щета.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айдукат

    27 6 Отговор
    Стига, сзмо ревете из телевизиите !
  • 2 ТаУмВзе

    37 5 Отговор
    Кви медийки на територията? Всичко е собственост на цру. Приключихме Вчера!
  • 3 Перо

    28 7 Отговор
    Представителите на Лев Инс са съобразили факта, че зад медиината групировка стои чичко Шорош и държавен милионер, приватизатор, а техните джобове са дълбоки и не са скъсани! С тази сума, бълха ги ухапала! Ст. Георгиева да не се прави, че това дело ще ги фалира за което се кръстя да стане и да се намали джендърията и слугинажа на ПП и ДБ!

    Коментиран от #10, #12, #15

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Читател

    14 3 Отговор
    "Понякога може да има съмнения, че медията си е позволила квалификации."

    Истинските медии не трябва да си позволяват квалификации и лъжи - ако казвате само истината няма да има за какво да ви съдят така че не пищете сега. Ясно и е че сте излъгали и сега ще загубите делото и за това е целия шум.
  • 8 честито на заблудените защитаващи мутри

    4 9 Отговор
    еее тая па и тя няма късмет палачите на народа щом са я захванали няма лабаво ще я приключат ! застрахователните компании са измислени след демокрацията и в момента са най-богатите звена в българия … сами си направете сметка кои хора стоят зад тях ! имаше едно време една прочута фраза когато ги измислиха тия “застрахователи” която гласеше- елате виеда не дойдем ние..!
  • 9 Шебек

    14 2 Отговор
    Може и за милиард да заведат дело, но друг въпрос е, колко ще присъди съда, все пак три инстанции са. Стига са ревали или май се опитват да привлекат вниманието върху себе си.
  • 10 Гарабед

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Перо":

    Такива не фалират лесно, друг е въпроса, кой ги чете.
  • 11 Миризлив пор

    13 1 Отговор
    Застрахователните компании не са стока, друг е въпросът, че една публикация със непълна информация и куп внушения (не лъжи естествено) може да разклати сериозно доверието към тях. Следват загуба на пазар, фалит и... Куп народ който е застраховал и не може да си получи застраховката.
  • 12 Е това е българина

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Перо":

    Не е важно аз да съм добре, по-важно е Вуте да е зле!
  • 13 Ааааааааа

    11 1 Отговор
    да пишете глупости и да унищожават бизнеси можееее ааааа, щото някой Ви платил
  • 14 Дрън дрън та пляс

    9 1 Отговор
    Ама вие медиите не сте нещо недосегаемо
  • 15 Деса конят

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Перо":

    Какъв нахалник си!
  • 16 Бонев

    6 1 Отговор
    Стояно не се притеснявай. На територията няма съд който да се престраши да осъди рупорът на Америка за България
  • 17 Псевдоним

    2 0 Отговор
    Вестникарите реват на умряло, че едрата риба, която се опитаха да хванат, може да ги завлече във водата.
  • 18 За протокола

    2 0 Отговор
    Сбъркана работа.
    Какво има да правят политиците в случая?
    В една правова държава ако ще и за 10 милиона да заведат дело, ако няма основания да им бъде платено, няма да има проблеми.
    Политиците трябва да се захванат да преорат съдебната система (което няма общо с правосъдната реформа, която дори на най-кресливите и пропагандатори не е ясно какво точно е). Преораването значи, че трябва да се изхвърли от там всичко корумпирано. Защото съда е може би най-корумпираната институция у нас.
    Отделно, че много медии са източници и проводници на фалшиви новини, както и чуждо антибългарско влияние.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Тахумба

    0 0 Отговор
    Помните ли, че тази ъкаща кака беше човек на Иван Костов?
  • 21 Пешо

    4 0 Отговор
    Ако са били обективни, няма за какво да се страхуват! Но явно не е така и търсят поддръжници да им помогнат в кашата която са забъркали.
    Каквото сте си надробили това ще сърбате.
    Аз лично ще се радвам да се даде урок на всички жълти издания за помията която изливат върху бизнесите.
    Не защитавам застрахователите ( знаем от кои среди са), но разпространението на лъжи и манипулации е задължително да бъде спряно от жълтите медии. И да реве тази от статията да бяха мислили преди това. Имат глави на раменете си.
    Да не е необходимо да доказвам "че нямам сестра"
  • 22 Мартин

    2 0 Отговор
    Стояна Георгиева да си даде сметка, че Медиапул вече е на едно жалко журналистическо ниво, което може да се сравни с Афера и Бивол!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове