Last news in Fakti

22 Март, 2023 09:53 3 273 59

Горанов: Няма да обменяме лев за евро при различен курс от досегашния

  • владислав горанов-
  • еврозона-
  • заплати-
  • пенсии-
  • лев-
  • евро

Той сподели, че не вижда кой ще ореже пенсии или кой ще ореже заплати, или някакво драстично посягане на данъчния модел – нещо, което, освен че ще е пагубно за икономиката и за бизнеса, едва ли ще постигне целите си да влязат толкова много повече приходи в бюджета

 Горанов: Няма да обменяме лев за евро при различен курс от досегашния - 1

“Инфлацията би могла в някакъв обозрим период да се нормализира, но се опасявам, че дотогава ще сме изпуснали бюджета. Няма хипотеза да обменяме лев за евро на различен от сегашния курс", каза в Аудиокаста "Това е България" на "Фокус" бившият министър на финансите Владислав Горанов в коментар по темата какви са шансовете ни за еврозоната, когато инфлацията е двуцифрено число, а бюджетният дефицит много над 3%.

"Знаете, че Еврозоната има критерии. Ако по някакъв начин с времето инфлацията може да бъде успокоена и за това ще помогне и ролята на Европейската централна банка (ЕЦБ), общо взето естествените процеси, които ще настъпят в икономиката в следващите няколко месеца, в това число и прогнозите за забавянето на икономическия растеж, оттам вероятно и на потреблението, инфлацията би могла в някакъв обозрим период да се нормализира, но опасявам се, че дотогава ще сме изпуснали бюджета", каза Горанов.

"Последната година с дефицит под 3%, според мен, в следващите няколко години ще остане 2022 година. Не искам да съм лош пророк, но от моя опит близо 20 години в Министерството на финансите на различни длъжности, в това число и зам.-министър и два пъти министър, показва, че трудно се постига такъв значителен темп на консолидация, такова значително свиване на дефицита. Тук говорим за близо 4 процентни пункта. Това е колосално свиване, което не виждам на практика как би могло да се случи без драстична промяна в някои разходни политики", допълни той.

Горанов сподели, че не вижда кой ще ореже пенсии или кой ще ореже заплати, или някакво драстично посягане на данъчния модел – нещо, което, освен че ще е пагубно за икономиката и за бизнеса, едва ли ще постигне целите си да влязат толкова много повече приходи в бюджета.

"Неслучайно и Министерството на финансите анонсира мерки, свързани с приходната част на бюджета, като една от най-непопулярните и дискусионна мярка, която не крия, че и аз не подкрепям, е свързана с т.нар. Данък "Солидарност" или "Солидарна вноска в бюджета", Данък "Свръхпечалба". Според мен дори и еднократен ефект някакъв да бъде постигнат, това крие огромни рискове за промяна на поведението на икономическите субекти, намаляване на инвестиционната им активност", каза още бившият финансов министър.

По мнението му, ако трябва да се търси някакво решение частично в приходната част, той би заложил на косвените данъци, а не на преките данъци.

"Споделям мнението на някои икономисти, бивши колеги, с които съм работил, че ако трябва краткосрочно да се постига бърза консолидация – това е терминът за намаляване на дефицита, би могло да се мисли за друг модел ДДС, т.е. връщане към ДДС ставките от 2019 година без всички тези облекчения, които тогава се направиха с ясното съзнание, че няма да доведат до намаление на цените, а по-скоро ще подпомогнат бизнеса да постигне по-големи маржове в пост-КОВИД кризата в някои сектори. Но със сигурност и увеличението на Данъка върху добавена стойност и премахването на облекченията, които бяха въведени за някои сектори, ще е само частично решение на проблема, който много бързо се отвори пред нас", допълни той.

Горанов коментира и въпроса кой заложи коловозите на свръхдефицита – служебните правителства или редовното между тях: "Според мен, без да искам да персонифицирам, още от служебното правителство като служебен финансов министър Асен Василев тръгна в една посока по отношение на пенсиите, която беше ясно, че няма да доведе до нещо стабилно и устойчиво, като кръпките върху пенсионната система и желанието много бързо да се увеличат пенсионните доходи, освен че донякъде изкриви модела, защото най-много нараснаха най-ниските пенсии, които не са свързани с осигурителен принос, и създаде демотивация между отделните категории пенсионери, отвори тази огромна дупка в държавното обществено осигуряване. Пак повтарям, пенсиите са ниски, но за да се повишат не става с такъв тип мерки, става с ръст на икономиката, става с по-добра производителност, става с повече осигурителни вноски в пенсионния фонд. С декрет пенсиите не се увеличават. И видяхме, че в момента, в който се опитахме да действаме по този начин, освен че отворихме голяма дупка в бюджета, другият ефект е, че напомпахме инфлацията и голяма част от така желаното увеличение на пенсионерите се събра през универсалния инфлационен данък".

На въпроса има ли риск някое следващо правителство да се изкуши да посегне на курса на лева към еврото, Горанов подчерта: “Не, няма такава хипотеза. Механизмът на валутен борд предполага курсовата стабилност да е покрита с резервите, които БНБ управлява. Курсът е фиксиран по закон от доста години, отделно ако спекулацията е, че видите ли, че някой между престоя ни в ERM II и влизането в Еврозоната от нашите европейски партньори може да повдигне тази тема, и това има лесен отговор: още през 2020 година, когато трябваше да променим Закона за БНБ, за да отговорим на изискванията за влизане в ERM II, още тогава с решение, прието с огромно мнозинство в Народното събрание, се каза, че България преговоря с европейските партньори за влизане в Еврозоната само при този курс 1.95583. И ако се появи, а аз не очаквам това да се случи, глас отнякъде, че курсът трябва да бъде различен, България не влиза в Еврозоната. Т.е. няма хипотеза да обменяме лев за евро на различен от сегашния курс".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ква еврозона ги гони

    37 3 Отговор
    Още на Тея
  • 2 Аве

    62 1 Отговор
    вашите шкафове са в пачки с евраци за какво да ги обменяте хаха
  • 3 гост

    66 3 Отговор
    Този кога в затвора?
  • 4 Ще ни обирате

    46 3 Отговор
    С обществени поръчки.
  • 5 Бартерни

    49 1 Отговор
    сделки - зад решетките ! Тъй и тъй си "бездомник " !
  • 6 що за ментор крадец и компрометиран инди

    40 1 Отговор
    И намагнитеното се включи усърдно в пропагандирането с хипотези и разни врътки от неясната му финансова сфера , белким му простят господарите , белким са великодушни .
  • 7 Магнит

    44 1 Отговор
    Къде се обади ти бре Бойко-г.золизец… и крадец
  • 8 Влади Джи

    40 0 Отговор
    Аз отдавна не работя с левчета, на адаша му вярвам обаче! В Бг-то вземат ли да успокояват, означава, че мътната вълна вече е на хоризонта. На техния, не на нашия!
  • 9 Мнение

    34 4 Отговор
    То нямаше да пращаме и оръжия за Украйна, щото бе констатирано, че народът ни (по голямата част) не желае това, НО това не попречи на евроатлантиците в предния парламент да гласуват оръжия и контингент (до 50 души) за Украйна!

    Влади, а нещо да кажеш за "Магнитски"?!

    Коментиран от #12

  • 10 НЯКОЙ

    42 1 Отговор
    Да си отявлен лъжец и крадец и да се натрапваш отново и отново на обществото - това го могат само кадрите на ГЕРБ, защото си имат "светъл" пример - Бойко Борисов, превърнал се в терминатор за България !
  • 11 бончо токин

    16 0 Отговор
    Бате стига се изказва и ти - питай Пеканов, той знае всичко !
  • 12 влади

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мнение":

    Кво да кажа , наклепахаме партньо.... , пардон началниците , ама сега баш им беше нужно да бият чаршафа , да се сети жената .
  • 13 Онзи

    12 1 Отговор
    Вместо лев, евро, или рубла предлагам българската разплащателно единица да се нарича "Магнитски"...
    Така, всички ще бъдем милионери.
    Не говоря за онези Румен Гечевски милионери, които бяхме.
  • 14 Вл Горанов? Този трябва да е в Затвора

    29 1 Отговор
    А, наглеца Крадец си позволява да дава и акъл!! Крадец Б. О. К. Л. У. К!
  • 15 Голям зор

    9 2 Отговор
    Добре,1000лв.ще са 500ева а килограм месо 10лв.ще стане ли 5 евра ааааа
  • 16 Лафонтен

    19 1 Отговор
    Бай Ставри е железен-събира магнитчета,хоби му е.
  • 17 даа

    19 2 Отговор
    След толкова "уверения", човек трябва да е луд за да държи парите си в лева.
  • 18 чочо

    29 1 Отговор
    Тази статия е демонстрация на това в каква държава живеем и колко спешно трябва да изрине тази сган буквално превзела страната. Хара за затвор дават мнение. Ние живеем в кошмар.
  • 19 Даниел

    27 0 Отговор
    20 години опит в МФ,а уж случайно пропусна едни 700млн???
  • 20 Дрън дрън та пляс

    28 0 Отговор
    Следващото изкаване на тоя трябва да е от затвора
  • 21 Горанов

    14 0 Отговор
    Левът е вързан за Еврото с "магнит" ски! По-здраво здраве му кажи!

    Коментиран от #33

  • 22 Иван Вазов

    22 0 Отговор
    Въпросът ми е: Кога МИСТЪР 60 МИЛИОНА, ще влезе в затвора?
    =
    Ще лежи ли в една килия с Гешев или ще бъдат в отделни помещения?
  • 23 много знае тоя и такива кво ще се случи

    7 0 Отговор
    в държават е пълен хаос, произвол, по болниците търговия със смърт - никой не се трогна от малоум""ниците в полиция и прокуратура след разследването на Валя Ахчиева от по-предната седмица по телевизията...днеска по телевизия поредната ужасия от дом за възрастни хора

    Коментиран от #40

  • 24 Мишел

    5 1 Отговор
    Прав е Горанов за обмяната на парите.
    Различният курс ще е при смяната на цените.
    В резултат ще получим същите пари при много по-високи цени.
    Това става и в момента, без смяна на валутата.
    Купувачът Горанов, в магазина, пита : "Имате ли кашкавал по 35 евро килото?".
    "32 евро? Не сме имали!"
    "Ще имате, ще имате!"
  • 25 ¹19008е

    2 8 Отговор
    Абсолютно прав е Влади за цялата финансова политика, а болшевики русофили ще изядът клавишите от злоба спокойно мишки вас никой не ви знае нито се интересува от вашето мнение. Влади е доказан експерт професионалист в финансите тъй че него ще търсят за експертиза
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 пешо

    14 0 Отговор
    докога ще давате трибуна ха доказани престъпници
  • 28 един

    17 0 Отговор
    Бивш финансов министър който умишлено проспа 700млн.лв. невнесени данъци от хазарт,сега ни дава съвети как и какво трябвало да прави българина..!Наглостта им, на тия посткомунистически бандити няма граници!
  • 29 234

    13 0 Отговор
    Тоя откъде даде коментар-от дома си,от килията или от курорта Магнитски.
  • 30 тиквенсониада

    13 1 Отговор
    Ама защо това момче не е в затвора ? Дори приятелите от САЩ го споменаха ! Да не би Гешев да го пази , по бойкова заръка ?
  • 31 сидероДРОМОС

    9 0 Отговор
    Този не го ли тегли като с магнит към списъка Магнитски !?
  • 32 Зайо Байо

    11 0 Отговор
    Колко ли куфарчета от Божков е носил на Бойко ?
  • 33 Само дето магнитът е електромагнит

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Горанов":

    -- А спре токът и ...
  • 34 ШЕХЕРИЗАДА

    8 0 Отговор
    Абсолютно прав е Влади за затвора!
  • 35 Каква наглост!

    13 0 Отговор
    Този Горанов Магнитски как има наглостта да се появява пак в медиите?! Дискридитираните личности със съмнително поведение нямат място в българската политика!
  • 36 Мнение

    10 0 Отговор
    Този опозорен от корупция бивш финансов министър Владислав Гопанон е срам за Бългапия!
  • 37 1245677

    1 7 Отговор
    Интересно защо не питат Копейката за финансовата политика на България как да овладем кризата която докара Шарлатаните и как да си върнем стабилността при предишните управления на България, все пак Копейката има хотел пълен с руснаци,милиони копейки печели на месец

    Коментиран от #58

  • 38 Путиноид

    6 4 Отговор
    Махайте Борда ,да видим колко ценен е Левът .
    За седмица ще стане 1:10.
    Хаха.

    Копейкин ще възстанови загубите на хората ,със сигурност .
    Хаха

    Коментиран от #52, #55

  • 39 Владко

    9 0 Отговор
    Владко,ти съвсем нищо няма са обменяш вече,мой човек :)
  • 40 Мнение

    12 0 Отговор

    До коментар #23 от "много знае тоя и такива кво ще се случи":

    И аз гледах ужасяващият случай, който разкри Валя Ахчиева "Търговци на смърт" в Ютуб. Потресаващо нечовешко безсърдечие и престъпност в болниците ни!
  • 41 Съд до дупка!

    10 1 Отговор
    Горанов в Затвора!
  • 42 Тома

    8 1 Отговор
    Целта е всеки ден да показват корумпирания горанов и хората да се откажат да гласуват
  • 43 Референдум

    10 1 Отговор
    Преди малко Малкия Мук, а сега този кандидатпандизчия... Не свършиха ли парите за реклама на Еврозоната? Я кажете подписката мина ли 500 000? Информирайте ни, де!
  • 44 Заедно с ББ

    10 0 Отговор
    При байСтаври,там Вие мястото.
  • 45 Читател

    11 0 Отговор
    Защо продължава те да го рекламирате този боклук.
  • 46 Владко

    9 0 Отговор
    ти на коя партия си член ??!!!
  • 47 Съби

    8 1 Отговор
    Нищо няма да обменяш, щото ще има референдум
  • 48 9689

    8 1 Отговор
    Кой си ти бе крадливо недоучило некадърниче?
  • 49 Прометей new

    6 1 Отговор
    е, щом Владко момчето на батко го казУва...кои сме ние да не му вЕрваме......още ли живее при кумеца...Апропо
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Черната Злати

    1 0 Отговор
    Време е да заприлича инфлацията като в Турция .
    Ценка лев трябва да бъде като ценната Лира ..

    За мене недейте да мислите ,моите пари в банката са в евро .
  • 52 Патриот

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Путиноид":

    Козяшки гъзолизач
  • 53 Анонимен

    3 0 Отговор
    Гласа на мушенника
  • 54 МАХМУД

    1 0 Отговор
    НА ТОЯ ЛИ ДА ВЯРВАМЕ? /!!!!?!! ТО НЕ БЕ В КРАДЕ А КОЛА ТО НЕ БЯХА МИЛИОНИТЕ НА БОЖКОВ....... АКО КУРСА Е 3 КЪМ 1 ША Е ДОБРЕ. ТОЧНО ТОЗИ КУРС НА ПРИСЪЕДИ ЯВАНЕ НЕ СЕ РЕШАВА ОТ НАС А ОТ СТАРИТЕ ЧЛЕНОВЕ НА ЕВРО ЗОНАТА. НАЛИ НЕ СИ МИСЛИТЕ ЧЕ Вълците ША СИ РАЗДЕЛЯТ ОБЯДА С АГНЕТАТА......
  • 55 МИНАВАМЕ НА РЪБЛИ

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Путиноид":

    50000 за грам злато и ША повръща ДОКЪТ си жив....
  • 56 Айше

    1 0 Отговор
    Тоя е наше момче от маалата.Лъже и краде кат дърт циганин.Ша го намагнитизираме
  • 57 Момчил

    0 0 Отговор
    Влади или не разбира нищо от материята,или най -нагло лъже. Курсът за еврото ни нямал да се променя според него . Обаче за пример може да се даде Словакия като влизаше в еврозоната и от ЕЦБ обявиха ,че валутата им била всъщност силно надценена и им промениха,мисля,че два пъти, курса за обмяна на словашката крона спрямо еврото и от това загубиха обикновените хора. Не претендирам да съм икономист ,но това си го спомням и вероятността това да се случи и на България съществува. ЕЦБ определят ,че ни е слаб левът и ще обменяме при влизането в еврозоната за 1 евро примерно не 1.95588 лева, а 2.25888. Ще ни обезценят лева и ,разбира се, ще ни го сервират накрая ,когато най-малко очакваме и няма какво да направим.
  • 58 Дон Бидон

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "1245677":

    Има той свой хотел ... Колкото си беше и купил къщата във Варна с пари , спечелени от изборите,а после Костадинов показа документи от банка ,че е взел банков кредит за къщата и още я изплаща. А с депутатска заплата не е толкова невероятно да му отпуснат кредит и да я изплаща. Много вярвате на медиите. Не твърдя ,че е читав човек Костадинов ( поне на мен ми прилича на поредния лъжепатриот пробващ се да се домогне до кокала, дано бъркам), но като се пише и говори нещо, се гледат документи ,а не статии по медиите.
  • 59 Напротив

    0 0 Отговор
    Още от сега има програма след изборите да бъде променен курса във валутния борд от 1.95583 на 2.38лв. за евро. Преди преминаване към евро борда се отменя и се очаква курс между 4 и 5 лв. за евро. Поне няма да е 1000 към едно от веднъж като 1997г.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове