22 Март, 2023 10:35 1 543 30

Николай Василев: Трябва да се борим с инфлацията и януари 2024 България може да е в еврозоната

  • николай василев-
  • инфлация-
  • борба-
  • 2024 година-
  • еврозона

За бюджетната политика моето виждане е различно от това на сегашното поколение политици. Бих забранил две думи - едната е дефицит и другата актуализация. Според мен няма никакви условия и причини в момента в държавата да има дефицит. Държавата е с най-добрите показатели в своята история от хан Аспарух досега, коментира бившият министър на икономиката 

Николай Василев: Трябва да се борим с инфлацията и януари 2024 България може да е в еврозоната - 1
Снимка: bTV

„България е закъсняла с повече от десетилетия за еврото заради моткане и липсата на визия. Има вариант да влезем съвсем скоро в еврозоната - например първи януари следващата година.“ Това каза бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев пред „Тази сутрин“.

Според него за целта трябва да нямаме бюджетен дефицит.

„Трябва да се борим с инфлацията и януари 2024 България може да е в еврозоната. Но не поискахме конвергентен доклад. 15 години България направи поредица от глупости например служебния кабинет от 21-ва година, без да обясни медийно и обществено, без да има някаква дискусия отложи датата 1 януари 2023 г.“, добави Василев.
По думите му всичко е въпрос на политическа воля.

„Ако такава има, тогава ще се справим с критериите. За дефицита – аз съм за нулев дефицит. Аз съм против всякакви бюджетни дефицити, защото няма причина за това. Причината е единствено в популистките глави на политиците. А по отношение на инфлацията - това ще остане единственият критерий, който още не е решен, но с по-стабилни консервативни макроикономически бюджетни политики инфлацията може да намалее и бихме могли в скоро време да отговорим на критерия“, смята още бившият икономически министър.

Според Василев инфлацията е на 50% български продукт.

„За бюджетната политика моето виждане е различно от това на сегашното поколение политици. Бих забранил две думи - едната е дефицит и другата актуализация. Според мен няма никакви условия и причини в момента в държавата да има дефицит. Държавата е с най-добрите показатели в своята история от хан Аспарух досега. С най-високи нива брутен вътрешен продукт, няма никакви кризи - няма война, няма рецесия напротив има растеж, няма пандемия, няма бежанска вълна от югоизток, няма природно бедствие и няма нашествие на извънземни. Инфлацията на 50% е привнесена от цените на суровините по света и войната, но на 50% е български продукт“, каза още Василев.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 10 Отговор
    По-вероятно е на 1-ви април да приемете дигиталната рубла. След последните изказвания на Тумбата и руско-китайския алъш-вериш.

    Коментиран от #7

  • 2 криско

    3 15 Отговор
    Айде моля ви се бе, изчакайте още малко на Костадинов не му достигат 50 подписа, за реферундума. Казал е че до 2030г, ще ги събере!
  • 3 Гледа

    14 0 Отговор
    като кълван фит другаря !
  • 4 Оптимист!

    15 3 Отговор
    Дали тогава ще има "еврозона"?

    Коментиран от #9

  • 5 Бамбука

    18 2 Отговор
    на тоя папуняк не му ли стана ясно, че неговото мнение не интересува никого ?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Цифровата рубла

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    е предвидена за 2 април 2023, да се въведе...
  • 8 Голям зор

    13 1 Отговор
    Как да стане, Василев всички грабят като за последно бедният народ плаща за всичко,лишава се само и само да оцелее.Сърбите казват нещем евро щот нема да молим да крадем
  • 9 Дали ще има

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Оптимист!":

    Цивилизация или само останки
  • 10 Псевдоним

    14 2 Отговор
    Василев, колкото и да се пънеш, ще смърдиш на политически нафталин до второ пришествие!
  • 11 евро

    5 15 Отговор
    Колкото по-скоро се приеме еврото, толкова по-скоро ще се стабилизира икономиката на РБ и хората, ще могат да усетят парите си. Без да е въведено еврото инфлацията бележи неминуем ръст. Така и банковата система на България ще си отдъхне.
  • 12 тъп_сайт

    6 0 Отговор
    василев не разбра най-важното,а то е-намираш се в Бг
  • 13 Я се скрийте с тази еврозона

    10 1 Отговор
    Референдума първо.

    Коментиран от #18

  • 14 50% българска

    8 0 Отговор
    Според Василев инфлацията е на 50% български продукт....... И да се гордеем ли а ?
  • 15 и малкият крадлив мук

    6 1 Отговор
    е впрегнат в агитацията за новия цифров ес-концлагер
  • 16 аха

    1 3 Отговор
    Тоя що го мандуркате из новините? Тоя за нищо не става!
    Отгледахте си ламя триглава с бездействието на контролните органи и сега искате да и отрежете главите. Е няма да стане! Инфлация ще има и то стабилна. Постигнато е равновесие между ниско потребление и ниско производство. И утре ако кажат 5 лева хляба, всички ще го направят 5 лева. Няма да купувате ден-два, седмица а после? Производителите са натрупали достатъчно и месец да издържат. Това с хляба е образно казано. С всичко може да стане и става. Всеки който пожелае да вдигне на нещо цената я вдига и останалите моментално го последват. Сега сте решили тавани да слагате ама ламята е по-силна от Вас. И есенното поскъпване ще тласне много нагоре инфлацията. Така, че Еврозоната засега е мираж!
  • 17 ¹19008е

    7 1 Отговор
    А бе Перко Наумов защо ние да бързаме за еврото след като сме вързани за него и защо всички други страни освен нашата първо основно нещо е да влязат в Шенген зоната и много по късно в Еврозоната а вие перковците все наопаки правите, излез да дискутиращ с нас бе Перко и ще се оплетеш като пиле у калчище

    Коментиран от #22

  • 18 дончо

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "Я се скрийте с тази еврозона":

    Референдум няма да има, референдум се прави, за неща които зависят от хората и най-важното, за неща които хората разбират. Какво разбират хората от това, дали е полезно - или не за България да се приеме еврото?
    Нали затова си имаме правителство, да решава важните и полезни неща за РБ вместо нас!

    Коментиран от #21, #24

  • 19 1245677

    7 0 Отговор
    Референдума е от значение да се чуе гласа на народа ни, а че нашите Политици работят срещу интересите на народа не е тайна това е така от 1944г .Коя държава в ЕС е приела първо еврото миме, точно никоя
  • 20 Минева

    4 0 Отговор
    Бори се очилатко!
  • 21 Алооооооо

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "дончо":

    СИГА АКО ТИ НЕ РАЗБИРАШ ЩОТ СИ П...РОЗ АМИ ЩО МИСЛИШ ЧЕ И ДРУГИТЕ СА КАТО ТЕБЕ А РЕФЕРЕНДУМ СЕ ПРАВИ КОГАТ НА НАРОДА МУ Е КЕФ А ТВОЙТО МНЕНИИЦЕ НАЛ ЗНАЕШ КЪДЕ
  • 22 Просто

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "¹19008е":

    ЩОТ НИКОЛАЙЧО МНОО МУ СЕ ЩЕ ДА ПЛАЩАМЕ ИТАЛИАНСКИЯ И ИСПАНСКИЯ БОРЧ А ПОМНИШ ЛИ ДРУГИЯ МАЗ....НИК ВЕЛЧЕВ ДЕТО ПРЕСТРУКТУРИРА ВЪНШНИЯ ДЪЛГ ПО ВРЕМЕТО НА НДСВ В ПОЛЗА НА БАНКИТЕ Е ТЕ СЪЩОТО Е
  • 23 Хахахахахахахахахаахахаахаахаааааа

    9 0 Отговор
    И тоя иска да ни набута в капана без изход. Има няколко десетки милиарда във валутния борд, които трябва да ги "усвоят" и не могат да спят от алчност, а народ и държава, вълци ги яли. Помним много добре какви ги дробихте с другите юпита. Кога ще върнете златния резерв, де го набутахте в частна, ангийска банка? Много греховце сте натрупали и като се поскрихте си мислите, че всичко е забравено? Дано доживеем да ви видим ефективно осъдени и конфискация на откраднатото, с лихвите.
  • 24 Само

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "дончо":

    глупакът оставя друг да решава вместо него кое е добро и кое не. Като не разбираш, можеш да потърсиш информация. А най - добре изгледай интервютата с Григор Сарийски, където на съвсем разбираем език обяснява всичко. Друг такъв капацитет и то от световна величина е Стив Ханке, който изрично ни казва да не приемаме еврото и ясно показва какви катастрофални последствия ни чакат ако направим тази глупост. Отделно така губим и последния си суверенитет.
  • 25 Анонимен

    3 0 Отговор
    Дървен философ видяхме какво направи и още се навира където не му е работа
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 пенко

    2 0 Отговор
    ТОВА Е ПОЗИЦИЯТА- И ПОГЛЕДА НА КОЧА И ПРЪЧА ПРЕДИ ДА АТАКУВАТ -ЧЕЛНО !!!!!!!!!!! КОГАТО БЕШЕ МИНИ СТЕРВА - С НЕГО БЕШЕ И ТОЗИ КОЙТА КАЗА : " ЕГАТИ ДЪРЖАВАТА -ЩОМ СЪМ И МИНИСТЪР " !?!?
  • 28 Н Василев Това много Крадливо ЮПИ

    2 0 Отговор
    Явно изпитва удоволствие да го Псуват щом се покаже, и оня другия Крадец Велчев!!
  • 29 СВОБОДЕН

    1 0 Отговор
    България, след 1990 г. няма собствена финансова икономическа и валутна политика, както и банка, която да регулира икономическото развитие на страната, неговите темпове и вътрешното потребление чрез независима и автономна емисия на пари и други инструменти. Така България беше хвърлена в клещите на либералния капитализъм, в който държавата, вместо да защитава правата на собствеността, поддържа обирджийските действия на банкерите. По този начин малка и бедна България беше поставена в ролята на донор на богатия Запад. Заедно с други такива донори от Източна Европа трябваше да даваме "кръв" на умиращия западен свят.
    И така, имаме от една страна басейн, в който вода не се налива, а от другата – сифон, от който изтича налятото досега. В момента сме в ситуация, в която басейнът е почти пресъхнал, което обрича България и българите на криза, безпаричие, липса на инструменти за стимулиране на каквото и да било производство и т.н.
    Валутният борд е режим на външно валутно управление. България е финансово и валутно колонизирана държава.
    Нещо да кажете?
    Сега са се втурнали да ни вкарват "в еврото", което ще е пълна загуба на национален суверенитет и тотално обезценяване и ограбване на България и българите.
    От тази яма няма да излезем никога.
    Изключително лош е и външният момент, в който се случва това. А той е, че окончателният финансов апокалипсис започна. САЩ напечатаха над 200 трилиона "кухи долари" с надеждата да отложат апокалипсиса, който обаче ще затъмни Вел
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол