22 Март, 2023 11:08 2 549 47

Свръхпроизводство на яйца у нас

  • яйца-
  • великден-
  • цена

За Великден не се очаква промяна в цената

Свръхпроизводство на яйца у нас - 1
Снимка: БГНЕС

5 милиона яйца на ден се произвеждат у нас, а консумираме около 3 милиона. В България има свръхпроизводство на продукта и затова се търсят и нови пазари, коментира БНР.

Цената на яйцата за Великден няма да се повиши и ще се запази на сегашните си нива. Това прогнозира за Радио Варна Даниел Божанков, председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство. По данни на Евростат цената на едно яйце е около 30 стотинки без ДДС, допълни Божанков

На едро цената на българските яйца е сред най-ниските в Европа, което е основната причина за търсенето, каза още Даниел Божанков. Близо 20% от продукцията излиза за пазари в Гърция и Франция. Междувременно по данни на Евростат България е на четвърто място сред страните от Европейския съюз, в които през януари яйцата поскъпват най-много спрямо първия месец на предходната година. Даниел Божанков прогнозира, че цената за потребителя може скоро да се понижи:

"Има предпоставки за това. Цените на фуражите започнаха леко да спадат, цените на горивата също. Сега, разбира се, има еуфория около Великден. Надяваме се да няма ескалации от страна на търговците", каза Божанков.

За Великден не се очаква да има промяна в цената, допълни той, но уточни, че е много трудно да се правят конкретни прогнози.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не бе

    60 1 Отговор
    просто от както станаха злати и почти никой не ги купува - на примоция 60 ст. за бройка айде нямам нужда!
  • 2 коко

    37 2 Отговор
    Като се вдигнаха цените и хората се засилиха да печелят. Едни яйца 6лв.
    А реално трябва да са по 0.10-0.15ст. Под 2лв трябва да са
  • 3 Дарявам моите на

    9 4 Отговор
    Българинът или др.СталиН или пък на Петьо П. за да си поиграят с тях и да оставят компЪт понеже вече прегрява
  • 4 Хойберт

    43 0 Отговор
    Ами да.. вкъщи просто спряхме да купуваме разни глезотии, които купувахме преди 3 години. Нещата едни и същи, сметката от 80лв нарастна на 220-240лв .. еми няа стане.
  • 5 И като има

    63 1 Отговор
    свръхпроизводство, защо цените са качиха ? Нещо пазарната икономика не върви по нашите географски ширини.

    Коментиран от #35

  • 6 Е нали

    28 3 Отговор
    ... земеделието ни беше в колапс, и сме били внасяли всичко? Така твърдят едни другаре.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дфдфдф

    47 0 Отговор
    На тия цени, си ги яжте сами производители. С кеф ще наблюдавам как ги изхвърляте от магазините си, ненаяли се търгаши.
  • 9 1222

    5 6 Отговор
    Яйцата може още да се пастьоризират или дехидратират.
  • 10 РЕАЛИСТ

    50 0 Отговор
    Странно нещо. Хем сами си произвеждаме яйца, хем има свръхпроизводство, а пък цените са по-високи от тези на яйцата в Англия, Германия и Франция. За другите държави не знам. При нас се насят златни яйца от златни кокошки.

    Коментиран от #15

  • 11 От Варна

    9 14 Отговор
    Яйцата са вредни за здравето.Носят риск за висок холестерол. Ползвам само за застройки на ястия и за някой сладкиш или домашна закуска от време на време. На Великден боядисвам десетина, само за украса.Яйце на закуска, варено, пържено, никога! Не ме бърка и 60 стотинки, с 6 яйца карам цял месец! А свръхпроизводство има, защото много хора го правят! А го правят, защото е най-лесно, с най-мало разходи на “единица яйце”. Но ме съмнява, че многотията не иде от български производители, а от многото вносители! Нали гледам на пазара, яйцата в стабилни кашони с надпис Полша и Украйна.

    Коментиран от #16, #24

  • 12 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    35 1 Отговор
    Евала на франсетата които се вдигнаха срещу бруталните си управляващи капиталисти. Ганю още не може да го събудиш, нищо че едно яйце гони вече един лев! И всички храни станаха златни и само за богаташите са достъпни.
  • 13 Тиква

    17 2 Отговор
    Българските от Полша нали? То останаха ли кокошки в България?
  • 14 8883

    16 3 Отговор
    Обичам ечанца. Днес си купих 20 броя по 45 стотинки от пазара. Питам чичака що е така цената а той казва: Ми като не ти харесва цената снасяй си ги ти. Не видиш ли, че на всичко се вдигна цената та аз ли да продавам евтино. И ша видиш за Великден ще ме молиш за лев бройката ама няма да има. Лют чичак!
  • 15 Нарича се

    27 0 Отговор

    До коментар #10 от "РЕАЛИСТ":

    СПЕКУЛА С ЦЕНИТЕ
  • 16 8883

    19 2 Отговор

    До коментар #11 от "От Варна":

    Аз пък мога да ти посоча, че освен яйцата и всичко останало дето готвиш и ядеш е много вредно. И трева да пасеш е много вредно.

    Коментиран от #22

  • 17 Перо

    28 0 Отговор
    Най-голям ръст в цените на храните бележат яйцата, без да има недостиг или разлика в разходите! Даже цената на газа и др. горива намаляха. Това показва картелния характер на икономиката и спекулацията във формирането на цените!

    Коментиран от #47

  • 18 перо

    5 1 Отговор
    Те яйцата станаха толко скъпи, че трябва да ги вкарат в големи кутии по 50 броя и под 50бр. да не ги продават.
    Да забранят продажбата по единично със закон. Така ще излезат хирти търговци и ще ги продават по единично като цигарите.
  • 19 Гражданите на БГ

    26 0 Отговор
    "Бойкот и купуване само на това, което е жизненонеобходимо, а всичко друго да чака по-добри времена! Или както е казал Димитър Попов "За Бога, братя, не купувайте!"
    Не трябва да се забравя, че НИЕ потребителите сме изключително мощно оръжие в нормализирането на пазара.Не бива да се купува на всяка цена, защото така се мотивират лошите търговски практики,които спекулантите използват срещу НАС.
    Пълен БОЙКОТ срещу спекулативните цени!
    Да купуваме само необходимото на най-ниските цени след добре проучване на пазара!
    Да купуваме яйца под 25 стотинки!
  • 20 Аз,врачанката

    20 0 Отговор
    За този Великден,нито яйца,ще боядисвам;нито козунаци,ще купувам. В наша Враца козунак с някаква си там оскъдна плънка-
    6лв и50ст Да си го видят!!!
    Агнешкото,ще го гледам само на картинка.
    С моята инвалидна пенсия от 532лв,кое по-напред?!
  • 21 така

    15 0 Отговор
    Картелни споразумения! Това работят разните асоциации и сдружения. Контролните органи само наблюдават.
  • 22 иван4о и.

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "8883":

    Да живееш е
    ВРЕДНО!

    Коментиран от #33

  • 23 Йеронимус БОШ

    11 3 Отговор
    ДА не ги е снасял лично бат Бойко тези яйца , че са толкова скъпи ?

    Коментиран от #32

  • 24 От Варшава

    13 2 Отговор

    До коментар #11 от "От Варна":

    Тея рискове и вреди ги измислиха другите търговци, щото яйцата беха евтини. Вредна е и захарта и солта, всичко евтино... иначе скъпото е полезно. Сега като се дигнат цените на евтините неща, ще се преразгледат и вредите от другите хранителни продукти
  • 25 Абе не знам,но ако

    21 1 Отговор
    Народа реши да ви наложи пълен бойкот, включително и светия празник- Великден,ще ви друса нилска треска.За един месец,както твърди той са 150 милиона бройки.Но това са яйца,а не захар или олио.Да ги складира,докато му дойде времето! Ние сме истинския Господар,но все още не го осъзнаваме.Пълен бойкот на вериги,големи магазини на всяка стока.Особено за малотрайната.Риба,месо,колбаси,пресно и кисело мляко, домати,краставици,плодове Като започнат да бракуват с тонове,ще смъкнат цените наполовина.Но това при Българина е загубена кауза.Той е свикнал да се тъпче до повръщане.Пълни колички, чанти,сякаш светът ще свърши.От 30 стотинки,до нашата кесия разлкиа почти 100%- но Ганъо псува и плаща...Дай една кора,дай две кори! Ще вдигат та пушек ще се вдига - на всички храни!

    Коментиран от #28

  • 26 Ха ха ха

    10 0 Отговор
    Щом при такова свръхпроизводство не се очаква промяна на цената за Великден, да си ги ядат сами. Само от нас и нашата последователност зависи ще продължат ли да ни скубят необосновано по 40 ст./бр. и по нататък. Ние сме равностойни играчи на пазара, а яйцата са бързоразвалящ се продукт.
  • 27 Гост

    7 0 Отговор
    И затова за по-малко от година от 20 и няколко стотинки бройката отидоха на 50 - 60 стотинки бройката, демек цената е повече от двойна. Значи има заровено куче някъде тука.
  • 28 От Варна

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "Абе не знам,но ако":

    Много сте прав. И аз се чудя на такова паникьорството за храна?! Ето сега срещу Великден, козунаци, яйца, все едно са животоспасяващи! Особено пък агнешкото месо. Тези хора само на този ден ли ядат агнешко? Има го през цялата година. Пък колко ще струва, колко е прясно- все излишни паники! Наистина на българина най-голямата ценност и постижение в живота е една богата трапеза, особено на празници. Как филосовски и изискано звучи”Изядохме едно агне на зелена поляна”. Някак си, показател за висок интелект. Да им е сладко на чревоугодниците, и това не е малък дерт за подценяване!

    Коментиран от #43

  • 29 беден

    4 1 Отговор
    Аз съм земал две кокошки и петле и си ми снасят на балкона, а петлето винаги е с единия крак в тенжерата преди да ми преведат заплатата...

    Коментиран от #30

  • 30 хамстера

    6 0 Отговор

    До коментар #29 от "беден":

    И тоя петел не кукурига ли в 5ч сутрин? Как издържат съседите ?

    Коментиран от #41

  • 31 мани мани

    3 2 Отговор
    ще ви кажа аз какво правя кат видя кофти цени в голям магазин - хващам стоката и я хвърлям на земята ... ма аз съм 100кг и 192 санта ... мно агресивен! бруталяга съм си! също така кат видя скъпотии на ум си казвам: пф, че аз тва такоа не ям! и си избирам други стоки от хилядите възможни на по-нормални цени дето са ... кат е скъпо - не купувайте! стоката на земята! продукти други ли няма? в скоро време мисля дори да си отварям някви вавли-мафли, да си ги ям вътре и да си излезна без да платя кат пич! бax ва спекулантите! ко ш ми напрайте, най-мно да ядете бой!

    Коментиран от #34

  • 32 При бате ти Бойко

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "Йеронимус БОШ":

    яйцата бяха 15–20 стотинки!!!!! Тия скъпите ги снася плешивия зелен каунь със зелените чорапи!!!!
  • 33 От Варна

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "иван4о и.":

    Е , Божа работа е това за живота! Ти да си здрав и сито нахранен ти желая!
  • 34 соте

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "мани мани":

    Има и 60кг хора дето ще те приспят за 2-3 секунди. Не разчитай само на размера, понеже ще бъдеш изненадан неприятно. Боя и насилието не са решение на проблемите !
  • 35 Механик

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "И като има":

    Тя, пазарната икономика не върви никъде. Не е само по нашите ширини.
    ПАзарната икономика е за заблудените облъченяци и върви само в пропагандата.
    Пазарната икономика е измислена за да декриминализира спекулата и картелите.
    Когато някой реши да дере народа, вместо да му се търси отговорност, се излиза с лафа: "Ми кво да се прави? Пазара диктува цените." и ето, вече няма виновни.
  • 36 Народа не копува скъпите яйца и Кашкавал

    2 0 Отговор
    Спекулантите да си ги бият в Главите Алчни!?
  • 37 Виждал съм

    0 1 Отговор
    Как става.Заплашват кокошките със сатър и те горките от страх......
  • 38 До 28 Има хора които от години не са

    4 2 Отговор
    яли Агнешко не само на Великден!! Сега ще се откажеме и от Яйца и Козунак!!! ДА СИ ГИ ЯДАТ спекулантите!!
  • 39 До 28 Има хора които от години не са

    4 0 Отговор
    яли Агнешко не само на Великден!! Сега ще се откажеме и от Яйца и Козунак!!! ДА СИ ГИ ЯДАТ спекулантите!!
  • 40 Хехехееее

    4 0 Отговор
    5 милиона , а консумираме 3 . Са това свръх производство ли е или спад на търсенето заради цените?
    Ето така поднасят нашите скъпи медии новините
  • 41 Бухала

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "хамстера":

    Човекът се зевзечи и вие му се връзвате. Същото ще е пак и на тия избори.
  • 42 aнтифен

    4 0 Отговор
    Браво, ами сега като има излишък защо цените не падат, ами яйцата не са кисело зеле да търпят и ще се развалят, тогава трябва да се изхвърлят. кой печели, едва ли който губи. Наридът сви потреблението, фирмите внасят по-ефтина суровина.Е, нека скача цената до 1 лв на бройка,... после по-скъп боклук
  • 43 ТОЧНО

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "От Варна":

    Нали уж се ядяло риба за Никулден,... е не купих и не ядох. 1 клгр риба по-скъпа от килограм паржоли,сега същата ще е с яйца, кузунаци и производни.Който иска деликатеси да ги купува.
  • 44 Иван Вазов

    5 0 Отговор
    "На едро цената на българските яйца е сред най-ниските в Европа...."
    ===============
    Там, където аз живея, а аз живея в Европа, яйцата са 15 български стотинки броя! 10 яйца - 1,50 лв.
    .
    Когато човек лъже, трябва да внимава, защото интернет не прощава!
  • 45 Копейкин

    5 0 Отговор
    Алоооо в Благоевградско яйцата гонят 50 Ст вече какви 30 Алоооо...само лъжи спекула и измами жалко за тоя народец....
  • 46 Демократ

    4 1 Отговор
    Лъжците,които ни управляват са безсрамни. Първо пазарно правило- като има свръхпроизводство, цената пада. Това, което се случва в България с цените на храните е доказателство за огромната предизборна мафиотско-ченгеджийска спекула за сметка на цял народ. Така постъпват политиците мошеници, за да принудят хората да търсят силната ръка на спасителя. Понеже знаем кой се изживява в тази роля, не го търсим и не го искаме, а искаме да спасим Родината от мафията.
  • 47 Иван4о

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Перо":

    ЯЙЦАТА скъпи! - ХРАНИ кококошки, събирай/продавай я. и живей богато, вместо да киснеш пред компа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове