Last news in Fakti

22 Март, 2023 10:40 978 25

Нинова в Гоце Делчев: Трябва да има таван на цените. Нови 3 държави го направиха

  • корнелия нинова-
  • таван на цените-
  • три държави

По думите на Корнелия Нинова няма никаква разлика между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ, защото по важните политики те са на една позиция и припомни, че са гласували заедно за новите самолети F-16, за военна подкрепа за Украйна, за премахване на паметници и за джендър идеологията

Нинова в Гоце Делчев: Трябва да има таван на цените. Нови 3 държави го направиха - 1
Снимка: БСП

"Не ви изневерихме за това, за което ни изпратихте в управлението - защита на младите, на работниците, на пенсионерите и на социално слабите. На онези, които имат нужда от истинска лява политика." Това заяви лидерът на БСП и водач на листата на коалиция “БСП за България” в 1 МИР Благоевград Корнелия Нинова пред жители на Гоце Делчев. На срещата присъстваха също кметът на града Владимир Москов, заместник-кмета Валери Сарандев, както и всички кандидати за народни представители от областта.
“За краткото време, в което бяхме в правителството, направихме най-силната социална програма през последните над 10 години. И то в месеци на много тежка криза и последици от войната”, подчерта Нинова и припомни част от постиженията от участието на БСП в управлението, сред които безплатни детски градини и ясли, увеличени майчински и детски надбавки, еднократна помощ за ученици и данъчни облекчения за млади семейства с деца. За работещите - увеличение на минималната работна заплата, веднъж, и втори път тя да е 50% от средната. Увеличени ваучери за храна на работниците от 80 лв. на 200 лв., а за пенсионерите и социално слабите - увеличени пенсии със средно 39%. Увеличени добавки за военноинвалиди, хора с увреждания и техните асистенти.
“През зимата, най-трудните месеци след началото на войната, замразихме цената на тока за домакинствата и така спасихме милиони домакинства от безумния скок на цената на тока. Сложихме таван на цената и за фирмите и така спасихме над 40 000 работни места”, каза още Нинова.
По нейните думи високата инфлация, растящите цени, ниските доходи са проблем номер 1. “Трябва да продължим със социалната политика. Служебният кабинет ни е приготвил секира, с която ние никога няма да се съгласим. И в парламента няма да подкрепим това, което внасят - да се увеличават данъци, да се замразяват доходи и да се режат социални придобивки. В тази тежка криза, бедност и недоимък, това е недопустимо”, категорична бе тя.
Лидерът на БСП увери, че държавата е финансово стабилна, а след злополучния опит на финансовият министър да внуши, че страната е пред фалит, всички отговорни институции са я опровергали.
“Ние искаме да продължим с преизчисляване на пенсиите с нов средноосигурителен доход. Майчинството през втората година да следва ръста на минималната работна заплата. Да се подпомогнат майките студентки и да се подпомогнат младите семейства при раждане на първо, второ и трето дете, защото демографската криза се увеличава”, посочи част от приоритетите на социалистите Корнелия Нинова.
По думите ѝ БСП е за неутралитет и ненамеса на страната ни във войната.
“Национална кауза е защита на българското семейство и българските деца. Подкрепете ни в борбата ни срещу навлизането на джендър идеологията в българските училища и детски градини. Това ще е подкрепа за българските деца. Защото тази идеология вече е тук , в българските учебници“, предупреди тя.
Нинова припомни, че пет години вече БСП се бори срещу въвеждането на трети социален пол, извън мъж и жена. Подчертавайки, че уважава избора на всеки пълнолетен да решава как и с кого да живее живота си, тя се обяви срещу опитите да промиват главите на децата с джендър идеология.
“Искаме те да са момиче и момче, а не нещо трето. Искаме ние да сме майка и баща, а не “родител-1” и “родител-2”. Подкрепете ни, защото тази битка е за бъдещето - за децата”, призова лидерът на БСП.
По думите на Корнелия Нинова няма никаква разлика между “Продължаваме промяната” и ГЕРБ, защото по важните политики те са на една позиция и припомни, че са гласували заедно за новите самолети F-16, за военна подкрепа за Украйна, за премахване на паметници и за джендър идеологията. “Те искат пазарът всичко да определя и държавата да не се намесва, но тази неолиберална идеология вече не е актуална. Ето това е десният, неолиберален, глобалистки и джендъристкия модел. Ние сме алтернативата на всичко това, защото сме лява, социална, национално отговорна партия, която пази националните ценности и има план за бъдещето”, обясни Нинова.
По нейните думи от избора на 2-ри април изключително много зависи накъде ще тръгне България - дали ще имаме съюз на войнолюбците или ще победи разумът за мир, за подкрепа на икономиката и домакинствата и за защита на българските семейства и на децата ни.
Тя представи част от по-дългосрочните мерки на БСП за здравеопазването - болниците да не са търговски дружества и здравните услуги да са безплатни, както и за земеделието - да се възстанови поливното земеделие, изравняване на българските субсидии с европейските и преразпределянето им към производители на български плодове, зеленчуци, мляко и месо.
“Искаме краткосрочно да се сложи таван на цените на хранителните продукти от малката потребителска кошница. Възможно е така, както е възможно в много европейски държави като Франция, Испания, Гърция, Унгария. Щом там може, значи и тук може. Нови три страни наложиха таван и замразиха цените - Словакия, Черна гора и Северна Македония. Така трябва да стане и тук“, категорична бе Нинова.
Според нея мярка на правителството за таван на надценката е полувинчата и няма да проработи, а е нужна здрава ръка, държавна намеса и контрол, за да се спрат летящите цени на храните.
По думите на Нинова е било голяма грешка служебният кабинет да не внесе бюджет за 2023 г., защото вече всички системи издъхват, а само в един ден протестират земеделски производители, “Спешна помощ” и Комисията за защита на потребителите.
“Първата ни работа в новия парламент ще е бюджет за 2023 г. Въпросът ще е какъв ще той, защото от този най-важен закон зависи животът на всяко българско семейство. Тук ни е голямата битка. Десните казват, че трябва дефицитът да е под 3%, за да влезем в Еврозоната. Ние казваме, че България не е готова да влезе в Еврозоната сега и веднага. Не можем да отговорим на изискванията да имаме дефицит под 3% и инфлация под 6%, а когато не си подготвен за тези показатели, влизането в Еврозоната може да е огромен риск за икономиката, за ръст в цените и обедняване”, каза още Корнелия Нинова.
“Подкрепете ни. Това е битка за вас. Нека я изнесем заедно. С номер 1 в бюлетината - за мир, високи доходи, семейство и деца”, призова в заключение тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Стръв

    15 0 Отговор
    за балъци !
  • 3 хенри

    10 0 Отговор
    Как таван на цените, нали ще утрепете така търговците... и те ще ви изядат живи !
    Така вносителите ще си вдигнат доставната цена, а търговеца няма да може и му пада печалбата...
    Най-уязвими по тази схема са тези прекупвачи дето имат директна връзка с крайня потребител - чичо Пеьо примерно... Не е решение тавана.

    Коментиран от #5

  • 4 Ха ха ха

    10 1 Отговор
    Браво Корни вече се борите за влизане в НС само така все назад и назад браво
  • 5 Ти разбираш ли какви

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "хенри":

    глупости си изписал ?
  • 6 браво

    10 1 Отговор
    Така е ,така е /другарко Нинова/ !!! Таван /на цените/ !!! Слагате таван-а и ... магазините се изпразват /както по времето на другаря Виденов /. Браво !!! Демек - всичко ще е евтино , ама ... няма да го има.
  • 7 зачуден

    7 1 Отговор
    Много ми е чудно , как извън парламентарна пария (каквато ще е БСП след 02 Април) ,ще може да слага "таван" на цените ?!
  • 8 промо

    6 2 Отговор
    Хората сами трябва да регулират този пазар. Като е скъпо не купуваш, като не е необходимо не купуваш и само след няколко месеца, ще гледате чудеса. Как уискито струва по-малко от ракия Пещерска. Пазара се регулира от клиента.
  • 9 мокри сънища

    6 3 Отговор
    Корни,ма ти мислиш,че БСП ще е в НС и в МС ли?????????????? Благодарение на теб и двете институции ще ги гледа отвънка.

    Коментиран от #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ¹19008е

    7 0 Отговор
    Трябва да има таван на участието на депутатите в Парламента до 10г максимално след това вън от Парламента че става вреден за народа, защо това не се предлага нито в НС нито на референдум а другаре политици
  • 12 комунизъм в ес

    2 1 Отговор
    щом урсул фон дер корупционен го прави редно е
  • 13 БОЦ - ко

    7 1 Отговор
    В одежди СИНИ комунистка,
    Приватизираното здраво стиска,
    И със цветя във свойте обятия,
    Не човек ти виждаш, а РОГАТИЯ !

    Коментиран от #14, #17

  • 14 развеселен

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "БОЦ - ко":

    Готино ! Еваларка .
  • 15 Петър

    5 1 Отговор
    ОБРАТНО В КРУШОВИЦА, БОКЛУК!
  • 16 изчезни

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "мокри сънища":

    Така говорехте и преди да стане вицепремиер.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Аз,врачанката

    1 6 Отговор
    Комунистката Нинова,тръгна отново на безплатна екскурзия из България,че и с китки я кичат.
    Гласувам само и единствено за ВЪЗРАЖДАНЕ!
  • 19 Минева

    2 1 Отговор
    Изчезвай глуповата Н
  • 20 Бамбука

    2 0 Отговор
    "Хартиената" забрави ли кой и как гласува заедно с Герб и ДПС в последното и за кариерата НС ?
  • 21 БОЦ - ко

    3 0 Отговор
    До коментар 17.
    Явно от Вас ми е минуса.
    Много популярна дума в началото на 90-те бе "плурализъм".
    Всеки има право на собствено мнение и изказ.
    От сърце - усмихнат ден !!!

    Коментиран от #22

  • 22 лев николаич

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "БОЦ - ко":

    Няма да ви сложа минус, понеже държите да нямате !

    Коментиран от #23

  • 23 БОЦ - ко

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "лев николаич":

    Боже....
    Слагайте колкото си искате.
    С това няма да промените мнението ми за някой особи.
    А във Ваша чест, ще пусна нещо друго, за въпросната личност.
    И скокойно - СЛАГАЙТЕ "-"...
  • 24 БОЦ - ко

    3 1 Отговор
    Съблякла СИНЯ блуза,
    Курнела, /мойта муза /,
    Във ЧЕРВЕНО се облече,
    Хамалеонщината и не пречи...

    Коментиран от #25

  • 25 Добре

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "БОЦ - ко":

    Щом е ден за поздравления, ето един и за поета!

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол