22 Март, 2023 13:46 2 227 54

Обръщение към посланика на САЩ отправиха от Сдружение „За независима съдебна власт“

  • главен прокурор-
  • съдебна власт-
  • посланик-
  • сащ-
  • кенет мъртън

Българската съдебна власт има проблеми и то редица, но напълно различни от тези на разследвани олигарси, подсъдими и други засегнати от българската прокуратура лица

Обръщение към посланика на САЩ отправиха от Сдружение „За независима съдебна власт“ - 1
Снимка: БГНЕС

Обръщение към новия посланик на Съединените американски щати у нас Кенет Мъртън, който се очаква да встъпи в длъжност, беше представено на пресконференция „Аспекти на съдебната реформа в България и контакти с гражданското общество“ в Националния пресклуб на БТА в София. Организатор на събитието е Сдружение „За независима съдебна власт“.

Обръщението към американския посланик е отправено от Сдружение „За независима съдебна власт“, Асоциация „ФОРУМ“, Сдружение „Център за приложно-правни изследвания и практики“, Сдружение „Диалог за правосъдие“, Българска асоциация на съдиите по вписванията, Асоциация на държавните съдебни изпълнители, Сдружение „Международен правен център“, Сдружение „Мрежа за медиен мониторинг“, и от д-р Стоян Калоянов – политически и граждански анализатор.

В текста се отправя покана за среща между посланика и представителите на българските неправителствени организации, включили се в обръщението.

В него се посочва, че в последните години у нас се наблюдава тенденция „по изграждане на обвързаност на администрацията на посолството на САЩ в България с някои конкретни организации, за които в българското общество съществуват съмнения за връзки с олигархични и икономически кръгове“. „Видно от нестабилната и почти пагубна за политическата система в България обстановка, те полагат все повече усилия за прокарване сред гражданите на Република България на манипулативни, пропагандни твърдения с неистинен характер, целящи подкопаване авторитета на поредица от български институции и държавни органи“, пишат организациите в обръщението си.

В обръщението се посочва, че се учим на демокрация от САЩ. Очакваме и Вие, като посланик на идеите за върховенство на закона, правова държава, равенство, справедливост и човешки права, да потвърдите публично това и да обърнете внимание на факта, че в Република България съществува огромна палитра от неправителствените граждански организации, пишат още организациите.

В обръщението си те отбелязват, че съдебната власт е независима от останалите две – изпълнителна и законодателна, а българският главен прокурор се избира от независим кадрови орган - Висш съдебен съвет. „В този смисъл опитите за политическа намеса в независимостта на съдебната власт и стремежът за персонална вендета и саморазправа с главния прокурор на Република България от страна на политически, олигархични и икономически субекти са недопустими в демократична страна като България“, се казва в представеното обръщение.

В него организациите посочват, че твърденията, че „българското общество има нужда от точно такава съдебна реформа – смяна на настоящия главен прокурор с друг, удобен на техните интереси и финансови благодетели, са една опасна публична лъжа“. Българската съдебна власт има проблеми и то редица, но напълно различни от тези на разследвани олигарси, подсъдими и други засегнати от българската прокуратура лица, се посочва още в обръщението.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уточнение

    41 6 Отговор
    гом.нари, зорлем се навират на Козяк.

    Коментиран от #24

  • 2 ХАХАХАХАХАХАХА

    36 5 Отговор
    „За независима съдебна власт“
  • 3 за 100% зависимост от фащ

    35 9 Отговор
    поредните атлантически боклуци

    Коментиран от #35

  • 4 ЕбалСум сащ

    20 6 Отговор
    и техните тези които посилят
  • 5 Човека КоZа

    30 7 Отговор
    Че къв е тоз, новия губернатор ли?!! 🤬
    Путин да почва с високоточни те...
    💤
  • 6 Голямо унижение

    32 5 Отговор
    Независима, та чак се послала на американските интереси и посланик.
  • 7 КайМАН

    8 5 Отговор
    "Право куме в очите" !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 обективен

    37 5 Отговор
    Гешев трябва да е осъден на 1000 години затвор, защото покри фалита на КТБ, и кражбите на боко за милиарди.
  • 10 Хмммммм

    33 1 Отговор
    Добре е, че искате НЕЗАВИСИМОСТ, предвид ВИДИМАТА намеса на САЩ !!!!!
    Но...кога ще потърсите отговорност и НАКАЗАНИЕ за политиците ни, които обрулиха и съсипаха държавата ни от 30 години насам ??????
  • 11 Сандо

    31 4 Отговор
    Независимите са готови да паднат на колене за да станат зависими.Ега ти шизофренията!?
  • 12 Дааа

    30 3 Отговор
    Господи какви жалки нищожества!

    Коментиран от #14

  • 13 Нон сенс е това !

    28 3 Отговор
    посланика на САЩ не трябва въобще със съдебната власт в България да се занимава. Намеса във вътрешните ни дела е.
  • 14 Точно така е !

    16 3 Отговор

    До коментар #12 от "Дааа":

    жалки нищожества !
  • 15 Бамбука

    17 2 Отговор
    "Независима съдебна система, независим ВСС, независим главен прокурор" и независими политически крадци. Това е положението у нас.
  • 16 един

    7 5 Отговор
    Teз обръщенци хич да не, са от средите на комунетата и бранят каскета Гешев!
  • 17 Чонков

    22 2 Отговор
    Тези "представители на българските неправителствени организации" нямат нищо общо с българско и България !
  • 18 НПО-тата на Сорос

    14 4 Отговор
    Отново изпълзяха
  • 19 Точно така е впрочем !

    11 3 Отговор
    смяна на настоящия главен прокурор с друг, искат, удобен на техните интереси и финансови благодетели, ........Прокопци и предатели
  • 20 Сдружението за зависима съдебна власт

    7 8 Отговор
    какво ще каже за връзките на някои червени олигарси от БСП с русия
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Тея не са ли всички до един

    11 0 Отговор
    "Чуждестранни агенти" а? Май са ! Ъхъъъ.....
  • 23 Мнение

    8 1 Отговор
    Има вероятност сегашния посланик да изпраща грешна или непроверена информация в САЩ и това нещо да е извадено от контекста. Очакваме смяната на посланика
  • 24 Хех

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Уточнение":

    не ги ли разпознаваш, че тези са от вашите гешефтофили:)))
  • 25 Майко мила....

    14 0 Отговор
    Какви подлоги, какви нищожества......
  • 26 Колко

    11 4 Отговор
    Много защитници на мафиотската гешефтура,ще се разплача,но от ярост срещу тези човечета.Прокуратура несвършила за пет лева работа не заслужава нито заплати,нито бонуси,нито 3 хиляди лв за дрехи.Те достатъчно получават от мафията.Кога ще приключи делото КТБ,за което Европа каза ,че е незаконно фалирана.Кога ще приключи Барселона гейт,чекмеджетата с евро и кюлчета???А осемте джуджета?А делото за битите под колоните на МС младежи .Не можели да индигицират полицаите.Ами като не се справяте с елементарни неща сбогом.Гешефтурата досега е само едно театри със замиращи функции.Никой не ви вярва на скалъпените организации от зависими от Гешо. Недостойни мутри.
  • 27 Хмммм

    13 2 Отговор
    А Обръщение към посланика на Русия отправиха ли тези от Сдружение „За независима съдебна власт“ ? Като са почнали с обръщенията. Подлоги ей, много гнусни.
  • 28 един друг

    11 3 Отговор
    С две думи, не пипайте Гешев,той е национално богатство , нищо че не гони мафията. Тия хора нямат срам.
  • 29 МАЯ

    7 1 Отговор
    Дори за глхите и слепи /не искам да обиждам тези хора/ е известно , че ние БЪЛГАРИТЕ сме под нечуваният натиск от американските натрапници! Да се оправдава най-крадливата мутра и неговите послушници е истински цинизъм и директна намеса в съдебната система , от някакъв нагъл американски ястреб! Да са спокойни задокеанските им дарители, тези имат КАСКЕТА и цялата ужасна прокуратура зад гърба им!
  • 30 И този,

    5 1 Отговор
    посланик,ще пали фитила за още
    самолети.Който е изпратен тук,е
    едно междинно състояние.Продаваш,
    отскачаш,не продаваш,връщат те.
    Все още е Херо,а Херо ще поостане
    поне още година.
  • 31 Кирияк Стефчовци се

    10 0 Отговор
    “Докарват” пред новия мюдюрин!!!
    Робски, наведен народ, ей!
  • 32 Косьо

    8 1 Отговор
    Четящите да запомнят добре имената на горе споменатите сдружения. Това са предатели на интересите на страната ни, сами доносничат навсякъде, от където ще получат пари. Заради такива като тях няма елементарно уважение към нашата нация от другите държави. Всеки ни налага неговата "демокрация" (не искаме да се учим от американската "демокрация), неговите правила, неговите "доклади". А "послушните" ни политици изпълняват, само да се задържат на власт.
  • 33 Пълни глупости

    12 1 Отговор
    Вместо да протестират срещу грубото незачитане на съдебната ни власт от страна на сащ,заради екстрадицията на Българка в сащ,където я грози затвор от 20 години,за недоказани престъпления!А тия се свалят на новия посланик,преди още да е дошъл,жалки,жалки...!
  • 34 Тези

    6 1 Отговор
    Горе са сигурно магистратите от списъка на Цацаров с имоти и сметки в чужбина ,недекларирани у нас. Всичките тези изброени горе уж организации са подопечни на гешефтурата и създадени с цел да защитават недосегаемият луднал Гешев,който си мисли,че той е държавата мафиотския чадър.Оставка мутро!А тези грешници горе да се засрамят с фалшивите си фейк тези .Това са доносници и администратори на мутрата Гешо.
  • 35 Адрес 4000

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "за 100% зависимост от фащ":

    Точно обратното
    От прочетеното изявление следва да се прекръстят на:
    Сдружение да спасим каскетя и тулупите на които е опънал чадър.
  • 36 А турим бас

    7 1 Отговор
    че при тази среща между посланика на САЩ и представителите на българските неправителствени организации, няма да се постави въпросът за закон за НПО-тата. Макар че в САЩ такъв закон отдавна СЪЩЕСТВУВА!
    А без такъв закон и дума не може да става „За независима съдебна власт“
  • 37 НЯКОЙ

    11 1 Отговор
    Не мога да разбера какво искат тези с тази петиция и ако мислят, че някой ще се подведе по този рев, лъжат се ! Някой бил посягал на независимата съдебна власт, прокуратурата на чудесния ни Главен прокурор ! ПРАВОСЪДНАТА НИ СИСТЕМА Е ПРОБИТА И ТЕЧЕ, защитава ПРЕСТЪПНИЦИТЕ и преследва НЕУДОБНИТЕ за тях ! Какво КРЕЩЯЩО безочие !
  • 38 мишо

    12 2 Отговор
    Защо САЩ пишат доклади за България а България не пише доклади за САЩ. И защо се допуска САЩ да ни казват какво да правим в собствената си държава и да привикват разни политици, като им дават нареждания как да си прецакат и без това прецанканата страна. Защо мълчите българи. Коментирайте това.
  • 39 ZеЛЕвСКИ

    8 1 Отговор
    ДОГОВАРЯТ НОВИТЕ ГРАНТОВЕ ОТ НОВИЯ КРАВАРСКИ ПОСЛАНИК
  • 40 Иван Вазов

    8 1 Отговор
    ОТВРАТИТЕЛНО!!!
    СРАМ И ПОЗОР!!!
    ТЕЗИ ХОРА СА СЕ САМОЗАБРАВИЛИ И НИ ПОЗОРЯТ ПРЕД СВЕТА!!!
    .
    Дори и в Зимбабве се подиграват с България, защото там чуждите посланици не се занимават със съдебната им система!!!
  • 41 Майко мила....колко са само

    6 0 Отговор
    Сдружение „За независима съдебна власт“, Асоциация „ФОРУМ“, Сдружение „Център за приложно-правни изследвания и практики“, Сдружение „Диалог за правосъдие“, Българска асоциация на съдиите по вписванията, Асоциация на държавните съдебни изпълнители, Сдружение „Международен правен център“, Сдружение „Мрежа за медиен мониторинг“, .......и т.н......
  • 42 В друга страна такова чудо гнусно НЯМА

    5 1 Отговор
    ....... Просто е ужасно, колко пробита държава сме.
  • 43 я да публикуват

    5 2 Отговор
    тея хубавци списъка на магистрати с имоти и сметки в чужбина да преценим колко независима е съдебната ни система. Какво ще кажат по въпроса
  • 44 Русофил...загубеняк

    5 3 Отговор
    Съд има само за бедни, неграмотни и болни... Това в САЩ не им харесва... Но в руското посолство го приемат с партийно разбиране...
  • 45 Бай ви Тошо

    4 1 Отговор
    Днес България е като треторазрядна фирмичка от някой забутан щат като Ню Мексико. Нито производството, нито правораздаването, нито умственият капацитет са достатъчни за да им се обръща някакво внимание. Затова е нормално да гледат на българите, като на празноглави туземци от Тамбукту.

    Коментиран от #49

  • 46 Хахахахххх

    4 1 Отговор
    Хахахахахах,..... да се учим на демокрация от сащ! Независима съдебна,..какви пари вървят тези статийки? И аз мога да ги скалъпвам такива....хахаххаххаха....
  • 47 Уса

    6 0 Отговор
    Кажете истината продажници,как ви хранеше фондацията на сорос и искате хранилката да остане.Точно това правите лек намек,че ще изпеете всичко,ако ви спрат попарата.Американците не работят под натиск от треторазрядни мухоморки
  • 48 Лентяи

    6 0 Отговор
    От къде идват парите на тези НПО-та? Познайте от първи път!
    Намерили на кого да се жалват, горкичките. Няма ли кой да ги подгони и разпердушини, жалки слагачи и продажници. Ще се изчистим ли някога от тях и подобните им.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Трагедия

    4 1 Отговор
    Бегето е най бедната и мафиотска територия богата на корупция и Болшевизъм
  • 51 Точен

    5 0 Отговор
    Вместо да кажат: САЩ, не пипайте с мръсните си ръце свещеното ни Отечество, тези се подлагат. Няма значение дали са "За" или "Против" Гешеви или когото и да е.
  • 52 Бай Ганьо американски

    2 0 Отговор
    Тия още са във ваканция, с нетърпение чакат класния да му изтропат нещо.
    Яко Ганьо - слугинаж!
  • 53 Цццц

    3 0 Отговор
    С две думе казано слугинажа на мафията обслужва господорите си орално.... пардон вербално
  • 54 Българка

    1 0 Отговор
    Гешев, побърка се бе човече милиционерско. Сненарият се разраства. Докато той лъже и маже в Брюксел се намериха нелакви правозащитници да плачат на бъдещия американски посланик. Даваме ли си сметка какво означава за България приемането на Закон за главния прокурор. Каква корупция за милиарди прикрива Гешев и битката е на живот и смърт. Сега на изборите ние народът сме на ход.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове