Last news in Fakti

29 Март, 2023 22:34 718 10

Христина Христова: Нарастват цените на стоките и все по-трудно става човек да се снабди с достатъчно добра храна

  • христина христова-
  • цени-
  • качествена храна-
  • стоки

"Нямаме бюджет, нямаме редовно правителство. Тези два удара, които ни бяха нанесени като европейска страна – отлагането на Шенген, отлагането на Еврозоната - това също е обезкуражително", заяви бившият социален министър

Христина Христова: Нарастват цените на стоките и все по-трудно става човек да се снабди с достатъчно добра храна - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Хората вече се лишават от храна, а държавата бори спекулата със сайт за сравнение на цените - има ли логика?

"Ако се опитаме да кажем каква е тезата в момента, то е неблагоприятна ситуация, двуцифрена инфлация - над 16%, намалява покупателната способност на хората. Нарастват цените на стоките и все по-трудно става човек с достатъчно добра храна да се снабди и с някои основни други стоки и услуги. Нямаме бюджет, нямаме редовно правителство. Тези два удара, които ни бяха нанесени като европейска страна – отлагането на Шенген, отлагането на Еврозоната - това също е обезкуражително", заяви бившият социален министър Христина Христова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя определи ситуацията като тежка и неблагоприятна, но отбеляза, че прогнози за нея е имало още в края на миналата година.
"С изненада прочетох, че ще има държавен магазин. Нека да се пробва, но основната характеристика на България е страна със свободна пазарна икономика и свободна конкуренция и се смята, че конкуренцията, когато не е деформирана, тя наистина допринася за нормални цени на стоките и услугите, нормална цена на живота на хората", посочи Христова пред Bulgaria ON AIR.

Гостът смята, че хората имат ново потребителско поведение - започнали са да търсят промоционални цени, да не купуват от местата с високи цени и да не отиват в магазините, където се знае, че се поддържат високи цени.

"Картелът не е измислен сега, защото сме в период на висока инфлация и на повишени цени. Картелът е измислен много отдавна и едва ли ние ще се спасим като остров да няма картелни споразумения между търговците, производителите и посредниците", каза още Христова.
"Страдаме от недостатъчна ефективност на контролните органи и те трябва все повече да влязат в истинската си функция и да бъдат ефективни", добави бившият социален министър.

Според нея добрата новина от бюджета, който очакваме, е, че е запазено нивото на стандартните социални помощи и на минималната работна заплата.

"По средата на годината не е разчетен бюджетът за тази година за нови увеличения на минималната работна заплата. Разбира се, че звучи добре, но не бива да се правят експерименти. Три пъти бяха увеличени пенсиите през изминалата година, и трите пъти извън основните принципи на пенсионноосигурителната система, което е удар по пенсионната система", подчерта Христова.
По думите ѝ трябва да се направи дефиниция за енергийна бедност, за да може още от 1 януари 2024 г. да се работи с нея и хората да бъдат подпомогнати.

"По същия начин си мисля, че трябва да се реформира системата за социално подпомагане. Тя е много изостанала, тя не дава истинска подкрепа на тези, които се нуждаят. Все още се работи с много стари величини, които са абсолютно неадекватни", изтъкна Христова


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционост

    1 3 Отговор
    Да бяхте се ваксинирали навреме кога ви дунах 2021 год. Паричките като почнат да стават само за подпалки, ще се редите зимъска на паркинга на Кауфланда и ще подсмърчате жално, докато ваксинираните ви пререждат..

    Коментиран от #4

  • 2 ТЪКМО БЪЛГАРИТЕ

    4 1 Отговор
    СЕ НАУЧИХА ДА НЕ ЯДАТ...
    ...И ВЗЕХА ТА....УМРЕХА🤔
  • 3 Като ми пееш, Пенке ле...

    5 0 Отговор
    А вие щяхте да се борите с демографската криза. Още преди 20 години. Е, "преборихте се"...
  • 4 Ами ти, бе,

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционост":

    Подписваш се като ваксиниран. За пореден път с правописна грешка. Смени си чипа, че е дефектирал!
  • 5 Гориил

    2 2 Отговор
    Съжалявам, но този процес контролира Москва.Колкото по-дълго Брюксел ще се инати, толкова по-болезнено и мъчително.
  • 6 ЕС УНИЩОЖАВА ЗЕМЕДЕЛИЕТО В БГ

    8 2 Отговор
    ГОЛЯМАТА БОМБА Е ЧЕ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ АРЕНДАТОРИ ДО ГОДИНА НЯМА ДА ПОЛУЧАТ РЕНТА ЗА ЗЕМЯТА СИ ЩОТО НЕ ПРОДАВАМЕ ЖИТОТО СИ И ТРУПАМЕ ДО НЕГО ОКРАИНСКО. ЗАПОВЕД ОТ ЕС. КУПУВАМЕ ОКРАИНСКО И СПОНСОРИРАМЕ ВОЙНАТА НА ЗЕЛЕНИЯ ФАШИСТ.
  • 7 Добре че хората слагат компоти

    2 0 Отговор
    Че то май това е дето е истинско. От могозина скакалците със ГМО и пестицидите. Даже си държът цена консервантите и стабилизаторите а какво е това "подобрител" и Менделеев не знае
  • 8 ганев

    2 1 Отговор
    ООО САМО ТЯ МОЖЕ ДА СВАЛИ ЦЕНИТЕ НО ТРЯБВА ДА Е ПАК В ПАРЛАМЕНТА И ДА ВЪДЕ ФИНАНСИРАНА С 10 20 000 000 ЕВРО ЕЕХ НАГЛОСТ
  • 9 Добра храна?!

    0 1 Отговор
    От къде добра храна?
    С вносносните зарзавати и плодове,
    замразени храни и тесто внос, суровини за млечни изделия?
    На какво казвате ДОБРА храна мадам?
  • 10 Пешо

    0 0 Отговор
    Тая баба е добре угоена, не и личи да гладува много.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол