Last news in Fakti

30 Март, 2023 08:39 3 180 29

Икономист: Супермаркетите печелят средно около 80-90%

  • супермаркети-
  • инфлация

Ние сами позволихме инфлацията да се появи. И под нея се крие по-голяма беда – истината, че може тази инфлация да бъде управлявана, но тя не е, каза проф. Йоаким Каламарис

Икономист: Супермаркетите печелят средно около 80-90% - 1

„Ние сами позволихме инфлацията да се появи. И под нея се крие по-голяма беда – истината, че може тази инфлация да бъде управлявана, но тя не е. Защото не съществува политическа воля.“ Така икономистът и университетски преподавател проф. Йоаким Каламарис коментира икономическата ситуация в страната пред Евронюз България.

Според него, предлаганият бюджет идва с години закъснение.

"Аз разбирам невъзможността да се реализира бюджета заради политическата обстановка, но би трябвало да има навременни мерки – които не видяхме, разбира се. Това, което е обявено, наистина не би повлияло сериозно в икономиката. И специално, когато обсъждаме ставките на ДДС на хранителни стоки, на ресторантьорство, включително и на цялата хранителна верига".

„Кризата е породена в резултат на пандемията и на военните процеси, които текат в момента. Не само в границите на Европа, но и извън нея, имаше едно сериозно геоикономическо напрежение през последните пет години. Но въпреки всичко това, можеше да посрещнем тази криза със сериозни икономически инструменти, които да облекчат хората. Нещо, което не сме направили“, обясни икономистът.

В момента супермаркетите печелят средно около 80-90%. Едновременно, тези вериги – и то най-вече чуждестранни – се субсидират от страната. Съжалявам, но не може тези вериги, които получават огромни печалби, спекулират спрямо производителите, доставчиците и клиентите, да получават и помощи. Това е пагубно. Затова сме стигнали дотук.

„Служебното правителство трябва да бъде добре разбрано, че няма как да повлияе на бюджета. Те дори нямат право да гласуват бюджет без редовно правителство“, посочи проф. Каламарис.

Този политически колапс създава на България още повече проблеми, категоричен е той.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дони без момчил

    9 25 Отговор
    хранете се от слънцето щом ви е скъпо

    Коментиран от #26

  • 2 те тава е

    32 0 Отговор
    робско търпение / робска психика

    сами си чакаме / посрещаме и кланим на поробителя си

    Коментиран от #7

  • 3 Гаглей

    13 28 Отговор
    Е некой верно ли повярва в тази печалба от 80 - 90 %

    Коментиран от #13

  • 4 Дада

    12 18 Отговор
    Пълни глупости на един демагог, който знае, че са глупости, но и знае, че плебса ще му се върже. Иначе не мога да си обесня професор по икономика да не прави разлика между надценка и печалба.
  • 5 част от ес

    23 1 Отговор
    ако не покажем на европартньорите си, че сме бели хора с достойнство --- като хищни колонизатори ще ни третират като роби

    ....ще ни продават специално произведени за нас боклуци на цени по високи от техните вериги
    ...ще назначават персонал като преди това ги карат да подпишат молба за напускане без дата
    .....и всичко това благодарение на нашето собствено отношение към нас самите
  • 6 хаберих

    7 1 Отговор
    Милиардерът Илон Мъск и редица експерти призоваха за спиране на разработването на мощни системи за изкуствен интелект, за да се осигури време за проверка на безопасността на новата технология.- предаде БГНЕС. Отвореното писмо, подписано до момента от над 1000 души, сред които Мъск и съоснователя на "Епъл" Стив Возняк, беше предизвикано от пускането на ChatGPT-4 от подкрепяната от "Майкрософт"компания "Оупън Ей Ай".
  • 7 Ъхъ

    17 13 Отговор

    До коментар #2 от "те тава е":

    Нормално е да ни грабят, нали сме под американско робство!
  • 8 Лове

    3 30 Отговор
    Все му е скъпо на бившия селянин настанил се в панелното си свърталище, все е недоволен от нещо бившия селянин, все някой му е длъжен на бившия селянин,и един път не погледна той какво дава на обществото,а именно безграничното си недоволство от самия себе си !
  • 9 РЕАЛИСТ

    14 4 Отговор
    Ако това в истина , за 80-90 процента печалба в големите вериги, то тогава защо цената на стоките в малките магазинчета е същата?

    Коментиран от #15, #22

  • 10 Прав сте проф. Каламарис!

    9 19 Отговор
    Но го обяснете по–простичко, та и русофилите да разберат нещичко! Не "ние" сме виновни за свръх инфлацията неконтролирана от никого защото си нямаме правителство,и държава, а за това е виновен другаря "господин" ненаялия се пенсионер Гумен Крадеф който докара България до, и под дъното! Под вещото ръководство на русия бкп/бсп дс и др.. защото тоя сам на две магарета сеното, не може да раздели!

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ганю

    14 0 Отговор
    когато народа е прост и неук е лесно да бъде обиран
    защитавайте си правата като европейци
    Не е луд този които иска лудия е този който дава
  • 13 Реалист

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гаглей":

    Да, много повече е. Тоя съвсем ни вземат за малоумни с тези едва 80%
  • 14 Нов Евроатлантик

    3 11 Отговор

    До коментар #10 от "Прав сте проф. Каламарис!":

    Все ни е виновен някой !

    Коментиран от #18

  • 15 Елементарно Уотсън

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "РЕАЛИСТ":

    Защото и онзи от хр. магазинче гледа "акъла" на народа, и си вика тия щом си купуват кашкавал от 50 лв от веригите аз защо да им го продавам по 15–20лв/реалната цена/ та така и с другите стоки...............
  • 16 Вол

    4 7 Отговор
    Ще си продават и на хиляда процента ако искат, ти ме може да ги спреш а когато си гладен ще си плащаш като поп
  • 17 ганю

    19 1 Отговор
    закон за спекулата и мах 20% надценка върху производсвената (доставна) цена
    това е правилното
    за да се спонсорира производството а не търгашеството
    силна и стабилна икономика имат тези които произвеждат ,
    а не тези които само лапат на готово

    Коментиран от #20, #21

  • 18 Ясно съм ти

    4 8 Отговор

    До коментар #14 от "Нов Евроатлантик":

    ти посочил КОЙ Е, и не е някой, а г–н НИКОЙ! до преди руснака да го намърда за резидент!
  • 19 Ние българските просттаци

    1 13 Отговор
    Ще гласуваме за КОНСТАНТИН от възраждането

    Той ще преоснове България

    Той ще изгони Лидъла от България

    Преди гласувахме за атака
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Баш си ганю

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "ганю":

    производствена, и доставна цена не е едно и също особено като мине през 5 –10 търгаша "доставчици"!! Фирмата/фермата/ която го произвежда трябва да го кара до магазина, за да са реални нещата.
  • 22 Минаващ

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "РЕАЛИСТ":

    На този въпрос досега никой от така наречените икономисти, преподаватели, синдакалисти и други набедени коментатори не дава смислен отговор.
    Но пък има враг - големите търговски вериги :)

    Коментиран от #24

  • 23 5382

    5 8 Отговор
    този кога стана професор?????!!!!! Има 30-тина кухи фирми. Забременил е няколко свои студентки. Май от две има и деца. Не слушайте подобни пророци!
  • 24 Добре че

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "Минаващ":

    Са веригите за да има какво да ядът.но напълно нормално е това плюене от народа населяващ тази територия ,та те Левски предадоха Ботев не последваха като мишки хляба си пазят вместо морала .
  • 25 велик кретено-зидар

    8 0 Отговор
    ПЪРВО БЯХА ВАКСИНИ, ПОСЛЕ ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА И НАПОМПВАНЕТО НА ЦЕНИТЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСТВОТО ЗА БИЗНЕСА, СЕГА ОЩЕ ИНФЛАЦИЯ ЩЕ СЪЗДАДЕ ВОЙНАТА В УКРАЙНА И ДАВАНЕТО НА МИЛИАРДИ ЗА ОРЪЖИЕ. ПОСЛЕ ВИКАТ, ЧЕ ЩЕЛИ ДА ПРАВЯТ ОЩЕ ЕДНА ПАНДЕМИЯ, АМА СИГУРНО ДОГОДИНА, КОГАТО ТРЪМП НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ СЕ ВЪРНЕ НА ВЛАСТ. ЯДРЕН СИНТЕЗ ЧАК КЪМ 2030-А.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 1122

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Вол":

    И волът нищо не произвежда, само опъва каиша.
  • 28 хаха

    0 0 Отговор
    80-90% печалба от какво? Няма как да е от крайната цена, защото това ще значи примерно бутилка олио да я купуват на 30-40ст без ддс.
  • 29 Васил

    0 0 Отговор
    Има една поговорка не е луд този който яде баницата а този който му я дава. Законовите органи позволиха на веригите да работят без контрол и после ни продадоха лъжата че е била виновна войната в Украйна.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове