Last news in Fakti

30 Март, 2023 23:30 898 1

Важните новини във ФАКТИ на 30.03.2023 г.

  • бойко борисов-
  • цик-
  • слави трифонов-
  • възраждане-
  • български клуб-
  • бсп-
  • медицински хеликоптери-
  • 100 лева-
  • загинал-
  • инцидент

Твърдо сме решени и разбираме, че България трябва да има правителство, заяви лидерът на "Да, България"

Важните новини във ФАКТИ на 30.03.2023 г. - 1

Христо Иванов направи прогноза за бъдещето в политиката на Бойко Борисов

Твърдо сме решени и разбираме, че България трябва да има правителство. Би трябвало да се върнем към конституционно установения ред на страната. Ще направим всичко възможно да има правителство, отчитайки изискванията на своите избиратели. Това каза в предаването "Лице в лице" по бТВ съпредседателят на "Демократична България" и кандидат за депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" Христо Иванов.

4566-ма искат да са депутати в 49-ия парламент

Процесът по подготовката на изборите протича нормално. Приключват и последните обучения на членовете на СИК. Това заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева на последния брифинг преди предсрочните парламентарни избори в неделя, 2 април.

Слави Трифонов нападна социологическите агенции

Не е проблемът в това, че социологическите агенции бъркат. Проблемът е, че бъркат целенасочено. В услуга на този или онзи. Този, който плаща или онзи, на когото симпатизират.

Атаката срещу еврото не е за запазване на Лева, а за спасение на долара

Близките години не са удачни за приемане на общата европейска валута в България. Не е разумно страната ни да става част от Еврозоната преди да достигне едно средноевропейско развитие на икономиката си. Въпреки това решение за отказ от Еврото за период от 20 години напред е неразумно и обслужва предимно интересите на САЩ, а не тези на България.

Властите в Северна Македония заличиха и българския клуб „Цар Борис III“ в Охрид

Българският клуб „Цар Борис III“ в Охрид ще бъде заличен от Централния регистър на Република Северна Македония (РСМ).

Областният управител на София изпрати жандармерия срещу заключителното мероприятие на БСП

Областният управител на София, назначен от президента Радев, възпрепятства провеждане на заключителното мероприятие на предизборната кампания на БСП в София и започване възстановяване на счупената плоча.

Подписаха договора за медицинските хеликоптери

Министърът на здравеопазването Асен Меджидиев и Андреа Мертето от фирмата доставчик на хеликоптери за спешна помощ по въздух - Leonardo S.p.A, размениха протоколите по подписания договор и свързаната с него документация за доставка на въздушните линейки.

100 лева за шезлонг и чадър в Приморско

Министърът на туризма Илин Димитров издаде днес заповед за определяне на спечелилия кандидат в търга за отдаване под наем на морски плаж "Стамополу-Перла 1"и морски плаж "Стамополу-Перла 2", община Приморско. Това установи TravelNews в документацията на процедурата. За победител е определена компанията “Юг Релакс“ ЕООД от Нова Загора със собственик Димитър Костадинов. Тя е предложила годишна цена за наем на плажа от 525 900 лв. без ДДС или 631 080 лв. с ДДС.

Договорът ще бъде за 5 години. Фирмата дава максимална цена от 100 лв. за шезлонг и толкова за чадър на плажа, пише в заповедта. Тепърва ще стане ясно на колко ще ги отдава на туристите през летния сезон. Достигнатите стойности са близо 5 пъти по-високи от предложилия кандидат най-ниска оферта за наем на плаж "Перла“ в размер на 135 900 лв. без ДДС - фирмата "Крам инс“ ЕООД.

До момента са определени още трима наематели от близо 50 търга, като конкурси се провеждат всеки ден. За плаж “Младост ММЦ Приморско“ е достигната цена от 251 900 лв. без ДДС на година. За победител е определена фирмата "Ем Би Би Турист“ ЕООД със собственик Михаил Борисов. Тя предлага максимална цена за чадър и шезлонг от 50 лв., показва заповедта на министъра. Началната цена на търга започваше от 117 153 лв. без ДДС.

Наемател на морски плаж "Минерален басейн Север“ във Варна става "Радон“ ЕООД с предложена цена от 32 400 лв. без ДДС на година. Собственик на компанията е Иван Кюмюрджийски. Максималната цена за шезлонг и чадър е 30 лв.

За плаж "Иканталъка 1“ в Каварна е определена за победител фирмата "ВитаЯна Хенди Кенди“ ЕООД със собственик Яна Данаилова. Годишният наем ще е в размер на 30 300 лв. без ДДС. Предложената максимална цена за шезлонг и чадър е 20 лв.

Министърът на туризма Илин Димитров обяви пред TravelNews, че участниците в търговете за плажовете са изключително много. "Годишните цени за наем са се повишили над 7 пъти заради прозрачните процедури“, каза той. Димитров си постави за цел да отдава плажовете под наем, а не на концесия. Той обясни, че разликата между двата варианта е продължителността на договора. За наем той е 5 години, като след това се открива нова процедура. При концесията договорът е за 20 години. По думите му така ще може да се прави по-качествен контрол върху извършваната дейност.

Той каза още, че приоритет за министерството при сключването на договор ще са чистотата и поддръжката на зоните, обособени за свободно плажуващи. Министърът подчерта при представянето на приоритетите си за този мандат, че ще се провеждат прозрачни процедури по отдаване под наем на плажовете. На тях има видеонаблюдение и присъствие на представители на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), МВР и ДАНС.

Мъж загина, погребан в изкоп в Шуменско

Мъж загина, затрупан в изкоп в Шуменско, съобщиха от полицията.

На 29 март в 11:49 часа, в пожарната е потърсена помощ за затрупан по време на изкопни работи мъж в село Риш, община Смядово.

Спасителните екипи са установили починалия мъж, като е оказано съдействие за изваждането му.

Изяснено е, че при подмяна на водопроводна тръба в дълбокия около 4 метра изкоп се е срутила земна маса.

62-годишният мъж е починал на място. Уведомена е Инспекцията по труда и е образувано е следствено дело.

Взрив в жилищен блок в Русе уби 3-годишно дете

3-годишно дете загина при взрив в жилищен блок в квартал “Чародейка” в Русе. Инцидентът е станал малко преди 15:30 часа вчера. Съседи са подали сигнал за взрив на телефон 112, съобщи ruse.news.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТрампЛин

    1 0 Отговор
    Колкото и да ми е неприятно, трябва да призная че това е един много възможен вариант, който е по-малко рисков отколкото коалиция с БСП или ИТН. Тези две уродливи партии са Троянски коне!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол