Last news in Fakti

31 Март, 2023 08:07 2 960 17

КПКОНПИ загуби дело за над 6,8 млн. лв. срещу Вълчо Арабаджиев-син

  • темида-
  • съд-
  • кпконпи-
  • вълчо арабаджиев-син

Окръжният съд в Пловдив отхвърли иска за конфискация на пари, намерени в сейфове, сметки и хотелска стая

КПКОНПИ загуби дело за над 6,8 млн. лв. срещу Вълчо Арабаджиев-син - 1
Снимка: БГНЕС

Антикорупционната комисия КПКОНПИ загуби дело за конфискация срещу сина на Маринела и Ветко Арабаджиеви - Вълчо Арабаджиев. Това се вижда от електронното деловодство на Окръжния съд в Пловдив, който гледа процеса като първа инстанция. Решението на съдия Мариана Димитрова е от вчера, уточнява "Сега".

По силата му е отхвърлен искът на комисията за конфискация на над 6,8 млн. лв: 157 048 лева, вноски по разплащателна сметка, 236 760 лева намерени в сейф, ползван от Арабаджиев, 984 728 лв., намерени в хотелска стая, ползвана от дружество, свързано с него, 5 437 207 лева, намерени в банкови сейфове на името на Арабаджиев.

Освен това КПКОНПИ е осъдена да плати на Арабаджиев 11 250 лева разноски по делото. За сметка на комисията остават и 272 629 лв. държавна такса, които трябва да бъдат внесени по сметката на съда.

Решението не е окончателно и КПКОНПИ може да го оспори пред Апелативния съд в Пловдив.

Проверката на имуществото на Арабаджиев-син започва, след като закритата вече спецпрокуратурата информира КПКОНПИ, че той е привлечен като обвиняем за пране на пари. След проверката, през октомври 2019 г. комисията решава, че ще внесе иск за отнемане на имущество срещу него, тъй като има несъответствие между приходи и разходи.

Арабаджиев-син пледира, че доходите му неколкократно надхвърлят стойността на придобитото от него имущество.

Какво приема съдът:

Сумите в банковите сметки, са преминали през тях, но в края на проверявания от КПКОНПИ период вече не са в сметките, т.е. не са на Арабаджиев, приема съдът..

На отнемане в полза на държавата подлежи имуществото на лицето, а не неговите приходи или доходи през проверявания период. Ако се приеме обратното, означава да се допусне на практика, че проверяваното лице може да бъде осъдено да заплати "равностойността" на парични средства, които не са налични по неговите банкови сметки, което не съответства на приложението на закона, обясняват магистратите. Затова и тази сума неправилно е взета предвид, когато е изследвана разликата между приходи и разходи на Арабаджиев-син.

Откритият в хотелската стая близо милион е на дружеството, ползвало хотелската стая, в което е бил назначен Арабаджиев. Той самият не е разполагал с тези пари, нито се е разпореждал с тях. Така съдът приема, че парите, открити в хотелската стая, не са на Арабаджиев. "Не може да се направи обосновано предположение, че Арабаджиев е боравил с посочените средства, независимо, че в предходен момент е бил собственик на дружеството", обяснява съдът. Имуществото на дружество е разграничимо от имуществата на физическите и юридическите лица, които са негови собственици, а всяка имуществена претенция следва да се насочва към съответния легитимиран ответник (дружество).

За 5 437 207 лв., открити в сейфове на Арабаджиев, съдът приема, че са представени доказателства, че сумата е на родителите му. "Не са събрани данни, от които да е установено, че предаването на процесната сума в държане на ответника представлява дарение или друг разпоредителен акт с паричните средства. При това положение същите, макар намерени в банкови сейфове на ответника, не могат да подлежат на отнемане от него, като евентуална претенция в тази насока би могла да бъде насочена към техния собственик. Поради изложеното, искът в тази част също следва да се отхвърли", пише в решението на съда.

Неоснователен според съда е и искът на КПКОНПИ за конфискация на 236 760 лева, намерени в сейф в хотелски апартамент, ползван от Арабаджиев.

КПКОНПИ не е установила какво е началното салдо на Арабаджиев в началото на периода, за който го проверява. Това затруднява обективната преценка на имуществото му. Все пак е направена експертиза, която установява доходите и разходите му. Така съдът приема, че няма несъответствие между приходи и разходи, т.е. няма имущество, което да подлежи на отнемане от държавата.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    42 0 Отговор
    Просто някоя сумичка от сейфове е сменила местоположението с което предишните притежатели са се отблагодарили на пишмансъдието.
  • 2 обективен

    48 4 Отговор
    Разделиха милионите на половина, и споразумението е постигнато. Няма съдия и магистрат да не е за затвора
    За това младите бягат от тук като чумави

    Коментиран от #6

  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 1 Отговор
    Корепция
  • 4 Факти, що не пуснете коментирането

    21 4 Отговор
    Под статията на другарката нинова....ще гласуваме против хартиената коалиция БСП ГЕРБ. ДПС
  • 5 Ще загуби

    26 3 Отговор
    Разбира се защото тази комисия е направена да изнудва хората
  • 6 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "обективен":

    Много Сте Точен Обективен Истински и Прав
  • 7 Порно

    15 2 Отговор
    После как да правиш бизнес в Чалгария!
  • 8 безпартиен

    21 0 Отговор
    Сега тези които са направили така,че материалите събрани от КПКОНПИ да са НЕ годни за използване/умишлено или поради не знание/,трябва да си платят от собствения джоб!Лошото в случая е,че законът го позволява,но няма кой да си потърси парите на държавата от лицата отговорни за проваленото дело!Във всяко такова дело стигнало до съда и завършило с оправдателна присъда,винаги има оставена врата от разследващите органи/следствие и прокуратура/!Ако еди си плати-другите ще работят качествено!
  • 9 да питам само

    9 11 Отговор
    рашо дамаджанов многоимотния ли ще плати?

    Коментиран от #17

  • 10 Наглецо

    22 5 Отговор
    Тези пари да ги плати Каскета прост,ако не може -затвор !

    Коментиран от #12

  • 11 че това е съвсем нормално за бг

    17 2 Отговор
    някой нещо учудва ли го? някой да е чул някога за осъден богаташ в българия? няма и да има докато сме под американско робство така ще е съдът с ценоразпис за измъкване от всяка ситуация…
  • 12 каскета не е на компирите

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "Наглецо":

    ва църул козяшки
  • 13 дядото

    11 2 Отговор
    тази комисия доказва,че не върши никаква работа.прави само разходи,почти всичките й дела падат в съда.защо трябва да съществува.полезна е само отчасти,като продължение на политическата бухалка
  • 14 фен

    8 3 Отговор
    Е нормално! С прокопиевият съд е така!
  • 15 Мамин и татин

    4 1 Отговор
    Син , маскаря
  • 16 Пито-

    2 0 Отговор
    платено! Какво се чудите?!
  • 17 7.62

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "да питам само":

    Рашо да е работил в кпконпи или в прокурватурата ? Празната тиква буци да ги плати с крадените пачки
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове