Last news in Fakti

31 Март, 2023 11:51 6 868 19

Колко струва да си купим стаж за пенсия

  • купуване-
  • стаж-
  • пенсия-
  • цена

Към момента всеки закупен месец струва 140.58 лева, което съставлява 19,8% от минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се, който е в размер на 710 лева

Колко струва да си купим стаж за пенсия - 1
Снимка: shutterstock

Малко над 8000 лева струва закупуването на 5 години стаж, който е максимален. Към този вариант прибягват хора, на които не им достига, за да се пенсионират. Точната сума е 8434.80 лева, изчисли „Телеграф“.

Към момента всеки закупен месец струва 140.58 лева, което съставлява 19,8% от минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се, който е в размер на 710 лева.

Зачитането на осигурителен стаж със заплащане на осигурителни вноски е уредено в Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Съгласно ал. 1 на същата за осигурителен стаж при пенсиониране, ако не е зачетен на друго основание и са внесени осигурителни вноски, се зачита времето на обучение на лицата, завършили висше или полувисше образование, но за не повече от срока на обучение, предвиден по учебния план за завършената специалност, както и за времето на докторантурата, определено в нормативен акт за лицата, придобили образователна и научна степен доктор.

От посочените възможности могат да се възползват лицата, обучавали се във всички форми на обучение (редовна, задочна, дистанционна и др.), включително и завършилите в чужбина, като изискването е през съответния период от време да нямат положен друг осигурителен стаж или друго основание за зачитане на стаж.

Вноските са изцяло за сметка на лицата, като се изчисляват към датата на внасянето им в размера, определен за фонд „Пенсии“ за лицата, родени преди 01.01.1960 г., върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ЗБДОО) за съответната година.

Времето на обучение, за което са внесени осигурителни вноски по този ред, се зачита за осигурителен стаж от трета категория труд при пенсиониране и участва за определяне както на правото на пенсията за трудова дейност, така и за определяне на размера ѝ.

То се документира и установява с удостоверение по утвърден образец УП-16, издаден от териториалното поделение на НОИ, въз основа на: диплома за завършено висше или полувисше образование или документ за придобита научна и образователна степен доктор; документ, удостоверяващ срока на обучението, и данните за внесените осигурителни вноски, съдържащи се в информационната система/регистрите на НОИ. Удостоверение обр. УП-16 се представя в териториалното поделение на НОИ при подаването на заявление за отпускане на пенсия.

Вноски

Втората законова възможност за закупуване на осигурителен стаж предвижда, че на лицата, навършили общата пенсионна възраст за съответната година, се зачита и времето, което не им достига, като то не може да е повече от 5 години. Това важи, ако за това време са внесени осигурителни вноски в същия размер като горепосочения.

В този случай внасянето на осигурителните вноски се извършва в хода на пенсионното производство по подадено заявление за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст след преценка и уведомяване на лицето за продължителността на недостигащия му осигурителен стаж и за сумата от осигурителни вноски, която следва да се внесе.

Само с документи: Ядем дървото, ако е преди 1997 г.

Как се доказва трудов стаж, ако е придобит преди 1997 г.? Това е времето, в което НОИ нямаше електронна система. От института обясниха, че осигурителният стаж се установява с данни, подавани ежемесечно от работодателите и самооосигуряващите се лица, както и с трудови, служебни, осигурителни книжки и/или с документ по утвърден образец.

Положеният след 31.12.1996 г. се установява с данните от информационната система и регистрите на НОИ. Удостоверяването на стаж преди посочената дата става само въз основа на документи, представяни от лицата – трудови, служебни и осигурителни книжки, както и документи по образци, утвърдени от управителя на института.

В случаите, когато данните липсват, осигурителите или техните правоприемници по изключение могат да издават удостоверения за осигурителен стаж и трудово възнаграждение или за осигурителен доход и въз основа на други автентични документи, щом те съдържат достатъчно данни за осигурителния стаж и доход.

Работодателите са длъжни в 14-дневен срок да издават безплатно документи за осигурителен стаж и/или осигурителен доход, и/или категория труд за периоди преди 01.01.2000 г. по искане на работника. Същото задължение имат и при поискване от страна на длъжностните лица на НОИ, но без ограничение на периода, който се доказва.

По утвърден образец: Фирмите с прекратена дейност предават ведомостите

Фирми, които са прекратили дейността си и нямат правоприемник, предават ведомостите за заплати и друга трудово-правна документация в териториалното поделение на НОИ. Ако възникне необходимост от установяване на осигурителен стаж, положен при такъв осигурител, документите се издават от осигурителния архив на НОИ по утвърден образец (УП-13, УП-14 и др.).

Наборната военна служба се доказва с книжка

Периодът на наборната военна служба на мъжете се зачита на базата на военна книжка или удостоверение за отбита служба, а периодите на майчинство на жените (за неработещите майки) – въз основа на удостоверение за раждане на дете.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 КостяОтрепкин не тря а работи

    10 12 Отговор
    Само от субсидията си взе 2 милиона.

    Коментиран от #8

  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 7 Отговор
    Не сте добре.........Ако плащате за стаж!!!Радвайте се ако доживеете да ....ВИ ДАДЕ"Мащехата"държава нещо!За 42,5месецаи ще преизчислят още един ...властимащите благоволиха да дадат 510лв...до живот....Сметноте какво ще внесете и какво ще вземете....Докато имаш фирма си длъжен да хлащаш ЗОО,каго пенсионер ,но нищо Друго на бандитите!Ако не си купите Трудов стож,ще се пенсионирате на 66г и 10 месеца!И Ще имате над 4000€ в джоба си!Сърдечно благодаря на ....бг,че ме удостоиха с такава висока пенсия......Очакванията ми бяха за 00000000,а доли доживх....Макар и сакат дано е временно.Както съм писал мнооого пъти....СТАТИСТИКАТА Е ЕДИНСТВЕННО ТОЧНА НАУКА!!!!!!Знаех ,че ме чака нещо......Но не се опазих!!!!!Като ви ЧЕТА НИВОТО.....Чудя се как сте живи още!!!!

    Коментиран от #17

  • 5 Симов

    11 1 Отговор
    Ако доживея да 65 години, ще имам 45 трудов стаж. Може ли да продам на някой закъсал...
  • 6 Аха

    27 0 Отговор
    Трудно се доживява до пенсия.Едно време мъжете се пенсионираха на 50,а сега на 67 ако има живи де.От там си правете сметката кво е туй демокрация.
  • 7 За сега

    7 0 Отговор
    Мисля само диплома за вишу да си купя.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Механик

    13 0 Отговор
    8434,80 лв. не е "МАЛКО над 8000".
    8434.80 е МНОГО над 8000.
    Малко над 8000 е 8001/2/3/4 и т.н.
    Научете се да ползвате БЪЛГАРСКИЯ език по предназначение!
  • 10 НЯКОЙ

    2 0 Отговор
    Много яка снимка. Прилича на усмихната мандолинка
  • 11 Струва

    5 2 Отговор
    Една ПП-торбичка със саламче и лютенчика
  • 12 Хаха

    10 0 Отговор
    Ако човек даде 8438лв за 5г стаж, после колко време ще му трябва държавата да му ги изплати в пенсии? Възраст за пенсиониране над 60 и стаж над 30-35 години са просто правене много хора да не получават пенсии или да получат максимум по 2-3 години. Да не забравяме, че средната продължителност на живота при мъжете у нас е под 70г. Тогава защо изобщо хората да плащат осигуровки?
  • 13 реформи от днес за утре

    4 0 Отговор
    Според мен е съсипващо да се вземат важни решения във връзка с пенсионната система, които влизат в сила веднага или след няколко месеца. Как един човек , почти достигнал възрастта и стажа за пенсиониране, ще успее да се пенсионира по новите правила, влезли в сила от вчера, да речем. На управляващите им е ясно, че този човек ще трябва да плати луди пари за закупуване на стаж. И друго, което е чисто ограбване, тези пари не се имат предвид при изчисляване на пенсията. Милиони влизат в хазната, за които никой не споменава.
  • 14 Тома

    11 0 Отговор
    А за тези които не доживяха до пенсия кажете нещо.Кой им прибра парите за осигуровки
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    За42години и 5 месеца при навършена възраст от 64Години и 5 месеца,определят 510лв.......изплащат.......Още не съм ги взел ......със стара дата,като ги съберат в пощата...дадоха за месец март една мивимална 467лв и преди дни жена ми взе и добавката ...Тогава изчислих колко ще дават,защото съм в момента не "Горския "човек,а инвалида......Всеки сам си "ПРЕЦЕНЯЯЯЯЯЯЯ""каква сакрална дума!ПРЕЦЕНЯЙТЕ СИ....Благодарен съм на това,а иччччч!!!НЕ СТЕ ЛИ посъбрали пари до пенсия....от пенсия няма да забогатеете!!!
  • 16 и друго

    8 1 Отговор
    Защо е това непрекъснато говорене за пенсиите и пенсионерите. Всички са се вторачили в тази тема и постоянно я предъвкват. Настройват се младите, които казват "аз работя, за да издържам пенсионерите". Пенсионерите са се пенсионирали, защото са работили дълги години, внасяли са осигуровки според правилата.
    Те ли са виновни, че пенсионната система се срина? Те ли са виновни, че в България пенсиите, пък и част от заплатите са смешно малки. Очаквам вече пенсиите да бъдат намалени до цената на един хляб дневно и бутилка олио. Няма как всички пенсионери да се изпарят мигновено, та да се успокоят онези, които ненавиждат възрастните хора. Най-лошото е, че в тази държава хрантутниците са много повече от пенсионерите, но някак това е поносимо за обществото.
    Пенсиите, та пенсиите, хайде стига вече.
  • 17 ненормлни

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Минималната пенсия не е 510 лв. Около 480 лв. е.

    Коментиран от #19

  • 18 ненормлни

    3 0 Отговор
    Дайте възможност на хората да си купуват повече стаж! Така или иначе сами си го плащат и в хазната ще влязат пари, пък пенсионерът дали ще доживее да получава пенсия дълго време, е под въпрос.
  • 19 по-точно

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "ненормлни":

    Минималната пенсия е 467 лв.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове