Last news in Fakti

31 Март, 2023 11:48 3 328 27

ВМРО: България да прекрати дипломатическите отношения със Скопие

  • вмро-
  • българия-
  • дипломация-
  • северна македония

МС спешно да предизвика разговори с ЕК за пълното замразяване на процедурата по приемането на РС Македония в ЕС

ВМРО: България да прекрати дипломатическите отношения със Скопие - 1
Снимка: БГНЕС

Ние от ВМРО категорично настояваме за твърдост от страна на служебния кабинет след заличаването на втори български културен център в рамките на десет дни от другата страна на югозападната ни граница. Позицията на държавата ни трябва да е твърда и категорична. Играта на ноти и писма и безплодни „совалки“ между София и Скопие очевидно не дава резултат.

Това се казва в позиция на ВМРО, разпространена от пресцентъра на партията.

Вчера министърът на правосъдието на Северна Македония издаде заповед за заличаването на българския културен център „Цар Борис III“ в Охрид. Преди десет дни със същите мотиви беше заличен и КЦ „Иван Михайлов“ в Битоля и всичко това след палежи, стрелби, заплахи и побой над секретаря на охридския център.

Официално последните действия на правосъдния министър на РС Македония са базирани върху приетите през ноември миналата година Закон за фондациите и сдруженията и Закона за партиите. Съгласно тези закони клубове и организации нямат право да се регистрират, ако имената им препращат към фашизма и националсоциализма и ако насаждат расова, верска и национална омраза и нетърпимост, припомнят от ВМРО.

"Тогава вече беше конституирано 48-ото Народно събрание. Нито една от партиите вътре – ГЕРБ, БСП, ДПС, ПП, ДБ, „Възраждане“ и „Български възход“ не реагираха срещу тези закони, които нескрито бяха направени, за да бъде узаконена антибългарската пропаганда и езика на омразата срещу България, насаждан от Скопие. Същите тези с лека ръка в предишното Народно събрание премахнаха ветото за стартиране на преговорите за влизане на РС Македония в ЕС и с това не само предадоха българския национален интерес, но и обрекоха на геноцид македонските българи, за което „батковците“ от Европа очевидно са им се отблагодарили щедро", се посочва в текста на позицията.

От ВМРО заявяват още:

"А сега към вчерашния неприятелски акт. Решението на министър Кренар Лога е основано върху становището на Комисията за употреба на имената, която преди три дни даде отрицателно становище за клуба в Охрид със следните мотиви:

„Комисията за употреба на лични имена смята, че евентуалното назоваване на сдружението с такова име предизвиква напрежение и нетърпимост сред цялото македонско общество. В обяснението Комисията посочва, че той е отговорен за престъпления, извършени по време на българската окупация на Македония през Втората световна война, по време на които са ликвидирани стотици граждани. Особено се подчертава мнението, че неговото сътрудничество и съюз с Третия райх и подчертаната антисемитска политика са най-пряко отговорни за депортирането и унищожаването на хиляди евреи от Македония в лагера на смъртта Треблинка“.

Сходни са мотивите и за заличаването на културния център в Битоля, който носи името на легендарния войвода Иван Михайлов. Това са скандални и агресивни твърдения, които открито подменят исторически факти.

Как е възможно да се търси фашизъм или разпалване на омраза при Иван Михайлов, например? Роден в Македония, този човек си представяше народите в родния му край да живеят като в една Швейцария на Балканите. Но сърбоманските елити не могат да го приемат, защото той не прие изкуственото и насилствено налагане на македонски етнос и езикова норма.

По отношение на цар Борис III днес дори соросоидните „историци“ не могат да скрият, че и той съзнаваше самобитността на македонската борба и нямаше проблем дори и с лозунга независима Македония. Дори и когато София и Скопие най-накрая бяха заедно в 40-те години на миналия век. Знакова ще остане сцената, в която царят е вдигнат на раменете на македонски дейци, сред които бащата на модерната македонска поезия, легендата Кочо Рацин.

Това е било винаги отношението на официална София към борческа Македония – уважение, великодушие, толерантност, помощ. Да, на Балканите мнозина загинаха в идеологически войни в 40-те години. И да, между синонимите „българин“ и „македонец“ мнозина комунисти се лутаха и избраха пътя на коминтерновския експеримент. Но това не направи Вапцаров по-малко българин, нито изтри снимката на Рацин с царя, нито днес може да изтрие историческата истина.

Михайлов и Борис не бяха фашисти, но едно е ясно: в днешна Македония продължават да управляват сталинисти. И единствените доволни от това могат да са неосталинистите в днешна Москва. Те ще получат в утрешния наивен Европейски съюз своя агент в лицето на скопския политически елит."


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От тия

    15 11 Отговор
    само налудничеви идеи !

    Коментиран от #5, #15, #18

  • 2 ПОЛИТ КУРЕКТ

    25 0 Отговор
    история за Македония - НЯМАЛО едно време една държава
  • 3 гого

    20 1 Отговор
    На там отиват нещата!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Реалист

    4 13 Отговор
    Кръщавали бг клубове на фашистите Ванче Михайлов и Борис 3ти. В юго западна България още има надгробни плочи на които пише
    -този човек беше убит от ванчемихаловистите.
  • 7 и кво от това?

    10 3 Отговор
    НАЛИ ТАМ ИМА 150 000 БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ! Как да прекрати дипломатическите отношения?
    Кара качан ов да отиде при всеки дето му е дал паспорт и да го организира в защита на българския център.
  • 8 справедливо решение

    3 3 Отговор
    всички евродепутати да са Българи от северна македония ---- и да гласуват в европарламента по съвест ....
  • 9 СВОБОДЕН

    4 4 Отговор
    Проблемът в Македония са албанците и докато тези 0т0ризирани за Евр0па нарк0-дилъри с психични отклонения се ползуват с пълната протекция от ЦРУ на Съединените Ци0нистки Щати, в Македония мир няма да има.
    Познавам доста от тях.... Те си мислят, че Македония е тяхна и в тях живее идеята за възраждането на "велика" Албания.
  • 10 Горд Българин 🇧🇬

    8 1 Отговор
    Македония отново ще е българска
  • 11 Служител на МВР

    13 4 Отговор
    Напълно съсм съгласен с мнението на партия ВМРО - Р. България да прекрати дипломатическите отношения с РСМакедония, докато некадърните македонци не им уврят главите, че трябва да се съобразяват с България. Нека България също затвори македонски клуб в Благоевград, така както направиха те - македонците.

    Коментиран от #16, #19

  • 12 Гост

    11 1 Отговор
    ...а не е ли по добре да забием българският трибагреник, на площад Македония в Скопие...
  • 13 Перо

    8 2 Отговор
    От ВМРО са прави! Това е подигравка за българската общност в РСМ, след издевателствата на чугунените глави /македонистите/, да се качват в сайтовете на МВнР “позиции” и “декларации” с нула ефективност! Дано влезнат, макар и в коалиция в парламента, защото само те имат правилно отношение по македонския въпрос!
  • 14 Перо

    15 1 Отговор
    Много ми е смешно, когато “макетата” говорят за “окупация” от БГ, а въобще не се замислят, че когато е имало български воиски, в старите БГ земи, НЕ Е ИМАЛО македонска държава! Тогава как сме ги окупирали? Издадоха закон, предназначен специално срещу БГ и българите, основан на фалшифицирана и измислена история!

    Коментиран от #26

  • 15 Агата Кристи

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "От тия":

    Те не са от ТВОЯТА стая в клиника"Св. Наум", /4-ти км /.
    БЪРКАШ ги с "другари" от ИНТЕРНАЦИОНАЛА !
  • 16 Тошко

    2 7 Отговор

    До коментар #11 от "Служител на МВР":

    Щом си служител на МВР, не ти е чиста работата. Мръсен човек си, с мръсни ръце. И по ръцете си имаш чужда кръв.

    Коментиран от #17

  • 17 Служител....

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Тошко":

    Битият е бит, Е............н .
    Май и двете са ти харесали !

    Коментиран от #21, #22

  • 18 Валентин ангелов

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "От тия":

    ВМРО това са ДС утрепки.
  • 19 Па клубот

    1 5 Отговор

    До коментар #11 от "Служител на МВР":

    Е сокапан и затворен уште преди неколку месеци. Вработени от државна администрација го пеплосаа за што добија пофалби и награди од блгарите.

    Коментиран от #24

  • 20 българина

    4 2 Отговор
    щом българите гласуват за същите които пуснаха макетата да преговарят, значи сами сме си виновни .... същите тези българи гласуват и за БМБ човекът докарал ни за 12 г фо май бедните умиращи и емигриращи.... кок какво си направи друг ме може
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Тошко

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "Служител....":

    Биологичен oтпадък.
  • 23 Ой ла рипи!

    3 1 Отговор
    Дреме му на Скопие!
  • 24 превод от гугъл преводач

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Па клубот":

    Е сокапан и затворен уште преди неколку месеци. Вработени от државна администрација го пеплосаа за што добија пофалби и награди од блгарите.
    Той беше съборен и затворен преди няколко месеца. Служители на държавната администрация го погребаха, за което получиха похвали и награди от българите.


    Не знаех, че двата езика се различават толкова много. Наистина.
  • 25 Водолей

    8 0 Отговор
    Не само ВМРО а всички Българи искат това да се случи ама веднага.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 кой да слуша сега пак едни предатели

    1 0 Отговор
    КАТО ВМРО ........... КЪСНО Е ОВЧАРЧЕТА !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове