Last news in Fakti

1 Април, 2023 11:17 1 483 47

Ивайло Калфин: Трябва да намерим мястото на българския ВПК

  • ивайло калфин-
  • впк-
  • отбрана-
  • разходи-
  • военни разходи

Разходите за отбрана изсмукват финансовия капацитет на държавите, но това предпазва от бъдещи военни действия

Ивайло Калфин: Трябва да намерим мястото на българския ВПК - 1
Снимка: БГНЕС

България трябва да намери своето място на производител на отбранителна техника в общата европейска политика, заяви в интервю за БНР бившият външен министър Ивайло Калфин. По думите му разходите за отбрана в Европейския съюз ще растат и политиките ще стават все по-координирани, както между страните-членки на Съюза, така и със стандартите на НАТО.

"Ако ще има единна европейска защита и България примерно ще е принудена да купува абсолютно всичко от други европейски страни и нищо да не продава, да не натоварва своята индустрия - това не е добре за нас", посочи той.

Според него Европа има много добра отбранителна индустрия. "Но силата ѝ ще бъде, ако го направи заедно. За да се изправиш и да бъдеш конкурентен срещу големите производители, ти също трябва да бъдеш достатъчно голям и достатъчно солидно подпомогнат от държавни поръчки".

Високото производство на отбранителните мощности генерират икономически растеж, коментира още Калфин в предаването "Събота 150". По думите му трябва да се намери баланс между увеличените разходи за военно производство и останалите пера в бюджета, които не могат да бъдат пренебрегнати. Според него разходите за отбрана нарастват не само заради войната в Украйна:

"Очевидно е, че вместо на международно-правни инструменти, Европа трябва да разчита за своята сигурност на усилване на защитната си сила. Разходите за отбрана ще се увеличат заради подобряването на въоръжените сили, на защитата на европейските държави. Откъде ще се намерят средства за това нещо - в основния случай това е публичен разход. Публичният разход по принцип дори съдейства на публичното потребление, съдейства за икономическия растеж".

Според него осигуряването на достатъчно ресурси на Украйна и повишаването на собствените отбранителни способности на страните-членки е единственият възможен път да бъде спряна Русия. ЕС е Съюзът, който най-силно подкрепя Украйна, отбеляза Калфин и добави:

"Не отдавна стана ясно, че войната няма да приключи бързо. Би трябва да се настроим, че това ще бъде продължаващ конфликт. Може би в един момент ще утихне интензивността му, ще се превърне в поредния голям замразен конфликт около Русия. Засега той е в много гореща фаза и единствената възможност е да се окаже сериозна помощ на украинската държава. В противен случай тя няма да има възможност да се справи с руската агресия. ЕС започна подкрепата и тази подкрепа трябва да продължи. Скъпо упражнение е това, но ако отпадне в този момент, би било много по-лошо".

Европа не е във война, подчерта бившият външен министър и уточни: "Европа подкрепя Украйна, оказва ѝ помощ, но не е пряко въвлечена във война. Надявам се и това да не се случи".

Според него обаче е очевидно, че войната на европейска територия е нещо абсолютно възможно:

"Разходите за отбрана изсмукват финансовия капацитет на държавите, но това предпазва от бъдещи военни действия".

Единна отбранителна система не е невъзможна, изказа мнението си Калфин. По думите му тогава разходите за отбрана от националните бюджети трябва да са сравними като проценти. В момента различните държави отделят различни средства за отбрана. Европейският бюджет няма как да поеме това, смята той.

Ивайло Калфин подчерта, че опасността от агресия и война е много голяма. Затова той би поставил разходите за отбрана на високи ниво в приоритетите.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВПК си е

    7 0 Отговор
    намерил мястото. През 2021г. износът е $1млрд., а през 2022г. $6млрд.
  • 2 Само

    25 1 Отговор
    тоя потомствен комунист с вечни привилегии от соца до днес липсваше ! Вечен хрантутник , а от години при " лошите капиталисти в загнилия Запад" ! Отврат !

    Коментиран от #10

  • 3 Радев

    11 4 Отговор
    "Няма да дадем никакво оръжие за Украйна." Така се "търси мястото на българския ВПК".
  • 4 Продажнико

    14 5 Отговор
    България никой не може да я принуди да купува абсолютно всичко ! Ей такива като теб само могат някой предателски договор пак да разпишат. В това съмнение нямам.Българския ВПК и в момента има прекалено голям % от БВП за нормална държава. Ама де мозък да го провериш и усъзнаеш.
  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    11 4 Отговор
    ЩЕ ИЗКУПЯТ ВСИЧКИ САМОЛЕТНИ БИЛЕТИ,
    КОГА ДЯДО ИВАН СТИГНЕ ДУНАВА
  • 6 Уникални тъпотии

    12 3 Отговор
    """"Разходите за отбрана изсмукват финансовия капацитет на държавите, но това предпазва от бъдещи военни действия""""
  • 7 Бамбука

    1 6 Отговор
    В редица страни със силна икономика, новите военни технологии се разработват от частни компании. Това предполага развитие на огромен финансов и икономически потенциал. Да чакаш у нас държавата да реши проблемите на армията е утопия. Видяхме, каква "модернизация" се провежда във всички сектори на отбраната.
  • 8 Лешояд

    14 1 Отговор
    Трудно може да се намери друга толкова противна личност.
  • 9 Повръща ми се от продажници

    13 1 Отговор
    Този преди беше СЛУГА на Москва, сега стана СЛУГА на Брюксел. Брюксел плаща по-добре, дава по-висока заплата около 50 000 евро месечно. Докато народа мизерува с 300-400 евро месечна пенсия/заплата/.


    Сега са му заповядали господарите от Брюксел да се активира.
  • 10 Кнаус 485

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Само":

    Съгласен съм,че тоя е пълен отврат....сега е шеф на някаква фондация на ЕС.....
  • 11 Ъхъ виц....

    7 1 Отговор
    По думите му тогава разходите за отбрана от националните бюджети трябва да са сравними като проценти. ....... Ъхъ...... А разходите за образование, здравеопазване, социални дейности и т.н ТРЯБВА ли умнико да са сравними като проценти а? А защо не са ? А дефицитите на държавите ? А средствата отделяни по европрограми, а субсидиите на земеделските производители ? А нищожество ?
  • 12 Никаква

    8 1 Отговор
    полза , а само вреди , от такова същество без ценностна система и морал , паразитиращо през целия си мизерен живот , на чужд гръб !
  • 13 Бойко Борисов

    2 2 Отговор
    И на комунистите в затвора
  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 1 Отговор
    Този К@ПОТ подписа със САШтиянците договора за предоставяне БЕЗПЛАТНО на наши бази ❗❗❗
  • 15 От Варна

    11 2 Отговор
    От износът на оръжие в България печелят само частни лица! И военните заводи дават хляб на едни мизерници, дето работят на три смени( така официално се твърди), за едни мизерни заплати! А не си дават сметка, че с произведеното от ръцете им се отнема живота на хора като тях самите! Те хранят децата си с пари, косвено спечелени от убийството на едни непознати деца, но деца! А печелившите, дето прибират големите пари подстрекават за продължаване на конфликта! И на наши тарикати им се отвори парашута да забогатеят както е ставало в Германия преди Втората световна-Круп е произвеждал танкове, Хуго Бос, униформи за висшите военни, Мерцедес, двигатели за самолети и т. н. ! Явно от производство на блага за човеците не са достатъчни печалбите, затова се залага на въоръжаването! Как уж лидери, а превръщат света в гадост, продали се за пари!

    Коментиран от #20

  • 16 ЧОЧО

    10 1 Отговор
    Докато такива като тоя ни дават акъл няма оправия.Забогатяха за десет поколения,обаче искат все да са на софрата, нямат наяждане.
  • 17  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    6 1 Отговор
    Разходите за отбрана от националните бюджети НЕ трябва категорично да са сравними като проценти спрямо БВП ! Даже и намаление е нужно за България на тези разходи ! Това не са приоритетни разходи за средно статистическият българин. Има по важни неща. А и българина война не мисли да води !!!!!! Панимайш ?
  • 18 Полза от НАТО няма !

    5 1 Отговор
    Никаква полза няма , а само щети и разходи. С кой смятате да воюваме а?
  • 19 Павел пенев

    5 3 Отговор
    Мястото на нашия военнопромишлен комплекс/ВПК/ е там където е мястото на нашите евроатлантически подлоги- на бунището.
  • 20 А какво

    4 7 Отговор

    До коментар #15 от "От Варна":

    предлагаш? Да оставим Украйна без оръжие, та Русия да я превземе лесно и да се насочи към Полша, Молдова, Прибалтиките? И на тях няма да даваме оръжие защото то ще ни трябва вече на нас.

    Коментиран от #22, #29

  • 21 Чонков

    3 2 Отговор
    Разходите за отбрана изсмукват финансовия капацитет на държавите ! Изсмукват бъдещето на хората и са вредни ! Не създават Обществено богатство и са чиста щета за нормалният човек който потъва в мизерия и несигурност и само му е до самолети и бронирани машини ! Всеки който иска увеличение на % за НАТО и оръжия е предател и враг на народа !
  • 22 Даааа

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "А какво":

    Да оставим Украйна без оръжие, та Русия да я превземе и да я направи нормална държава, каквато определено не е от 2014 г.

    Коментиран от #24, #31

  • 23 Даааа

    2 1 Отговор
    мястото на българския ВПК е лодки за разходки да почне да прави, хубави скъпи и със жироскопи даже. Или поне само жироскопи за лодки. 100 пъти по добре ще е.

    Коментиран от #26

  • 24 Русия няма

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Даааа":

    да се спре само до Украйна. Първи ще са Приднестровието, после Молдова, Полша, Румъния и сме вече ние.
    Руският колаборационист Кирил Стремоусов(1976 - 2022): "Изконните руски земи са от Африка до Австралия, скоро ще има и там референдуми" и част от неговата песничка:
    "Виждам Прага и Варшава, Будапеща, Букурещ - Все места любими - част от руската държава. Виждам пагоди в Шри Ланка, И Корея, и Китай, Откъдето и да мина с танка, Навсякъде е моят край любим. Виждам Амазонската рекичка, крокодили виждам аз, Моята земя това е - руската страна! Недалеч са пирамиди, пълноводен Нил тече - Мие роден руски бряг. Рус, гордея се с теб! Виждам Вашингтон в далечината, Далас виждам и Тексас, Колко е приятно тук, в Русия, да изпиеш вкусен руски квас."

    Коментиран от #27, #39

  • 25 сноу

    1 1 Отговор
    Че намери му мястото бе...нали си калфата на курабията..и ръчката на урсуза..
  • 26 Хм..........

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Даааа":

    То май са само 3 големите фирми за жироскопи в света и всяка една печели верно повече от целият български ВПК.....
  • 27 Пълни глупости !

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Русия няма":

    Колега
  • 28 Чичак

    4 1 Отговор
    България трябва да намери своето място на производител на отбранителна техника=======ЩЕ си "намери мястото" гнидоо подла ! Нали сега подаряваме земя по 7,5 евро метъра на разни измамници дето бронирани машини щели да правят...... 150000 кв м в Бургас.....по 7,5 евро !....12 пъти под реалната цена ! И в Пловдив и в.......атлантически изроди корумпирани..... и цялата инфраструктура за наша сметка като бонус за инвеститора велик......хм.....
  • 29 От Варна

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "А какво":

    Ако Русия искаше да превзема света( по Вашата логика) нямаше да се ограничава да воюва вече цяла година само в определен район! И това не е обяснимо с превес на едната или другата армия. Там има някакви интереси, които не са известни на масовата публика! Не ме отишли лично да видим. А медиите са потресаващи манипулатори( да си спомним случая Козлодуй на бившето предаване Ку-Ку. ) Та, хем разрушителна война в Украйна, хем нашите зърнари пищят срещу евтиното украинско жито, млекарите, срещу вноса на евтино украинско мляко! Нещо ме съмнява такава война? Не си го измислям, за подобни протести четох в същия този сайт, дето коментираме. Също ме впечатлява, че този Зеленски напоследък нещо се покри? Май зачести да го порязват в желанието му да изнася речи тук и там и да зове всеки ден за оръжие. Само космически кораб не е поискал от американците! А Русия няма да нападне България, във Варна сигурно 1/10 от жителите вече са руснаци. Ще си избива сънародниците ли? Виж, да ги защити, възможно е, ако още много “ бием тъпана” ! На мен не ми харесва такава възможност, на Вас сигурно също не? Жалко, че нищо не наследихме от хитроватата външна политика на един бивш управник!
  • 30 Майко мила....

    3 1 Отговор
    трябва вика да се намери баланс между увеличените разходи за военно производство и останалите пера в бюджета.........голям балансйор тоя се извъди брейййй ....
  • 31 Агата Кристи

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Даааа":

    Явно ти живееш в "нормална и просперираща" държава, благодарение на "братската" Съветска страна и другарят Путин.
    СЛАВА на БКП. !!!
    СЛАВА на КПСС !!!

    п. п. Сутринта Запорожеца ти запали ли, или те бутаха?
    А " Електрон"-а без да му удариш един юмрук заработи ли ???
    За днес стига въпроси. Ден за размисъл е...
    Приятно мислуване !

    Коментиран от #38

  • 32 НЕ на НАТО, НЕ на САЩ

    5 3 Отговор
    НЕ на Атлантическият слугинаж ! НЕ на партиите на войната ! Гласувайте разумно !
  • 33 Алооо

    2 4 Отговор
    Нинова, чуваш ли, какво ти казва твоя съпартиец?

    Коментиран от #35, #36, #37

  • 34 НЕ на НАТО, НЕ на САЩ

    3 1 Отговор
    НЕ на ВПК ! Само лодки за разходки ! Мир и добросъседство. България и българите врагове нямат. Нито Русия, нито някой друг.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Калфин

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Алооо":

    Борисов го прати на хранилка в Брюксел. Нещо там атлантически социални пръдни, някаква фондация измислена.... Точно Борисов го номинира !
  • 37 съпартиец не е !

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "Алооо":

    Не знаеш ли ?
  • 38 От Варна

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Агата Кристи":

    Явно колко ти е ума, след като си доволен, че новият ред ти е “ донесъл” западна таратайка( дано не е втора ръка) и плазма-100”. Пропуснал си търговските вериги, дето пускат банани на промоция? Блазе ти, голям щастливец и успешен българин!

    Коментиран от #41

  • 39 Агата Кристи

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Русия няма":

    П О З Д А В Л Е Н И Я !!!

    "А тук пишещите "другари",
    Само Белене и шам@ри !"

    /Цитирам БОЦ - ко /
  • 40 Перо

    3 1 Отговор
    И тая мижитурка започна да разбира от ВПК!
  • 41 Агата Кристи

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "От Варна":

    Варна май вече е руска губерния.
    Руснаците са повече от българите. Да се чудиш защо са дошли тук. Сигурно е хубаво, завиждам ти.
    Само партийни секретари, които нищо не умеят да работят са с твоето мнение, защото от 90 година станаха безработни и единственото което умеят е да плюят запада.
    Мен не ме мисли. Кризата не я усещам, ЗАЩОТО РАБОТЯ не по социалистически. Каквото ми е необходимо го имам, благодарение на ръцете ми и това, което е м/у ушите ми.
    Вие да му мислите - дето още сте със соц. разбирания и нежни ръчички !
    .

    Коментиран от #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 От Варна

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "Агата Кристи":

    Мислех си да замълча, но все пак да кажа:1.Искрено се радвам за теб, след като всичко добро имаш за теб и семейството ти. И то с честен труд.2. Руснаците живеят във Варна, купуват жилища, пазаруват, плащат сметки, някои и данъци… оставят си парите в България. И нещо интересно, пълнят театъра и операта, от тях трудно се намират билети за постановки. Те са всяка неделя в катедралата, с децата и внуците, не само на Великден. Облечени са малко странно и с покрити глави жените! Имат си свята икона, СветиСерафим, който е българин, посвещавал християнство в Московска Рус, през Средновековието.Децата играят заедно по детските площадки и градините. На мен лично, това не ми пречи! Моята дъщеря живее в Германия, същото не е ли?

    Коментиран от #45

  • 44 мазен кариерист

    1 0 Отговор
    Стилът трябва да е издържан съобразно политиките на властващите и безобразничещите спрямо човечеството най-вече в САЩ и подопечните им в Брюксел , трябва да се набляга на определени туземни изгоди , независимо на каква цена , пък било то и война , защото оръжията , ако не знаете са за водене на война , подчертано , но не убедително отбранително , но същинската цел е налагане на диктат , пък било то и с огромни човешки жертви , какво значение има човешкия живот , важни са целите , наричат ги ценности , но всъщност са интереси и то не на мнозинството , него никой за нищо не го брои , а на единици , те употребяват ресурса .
  • 45 Агата Кристи

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "От Варна":

    Хубав и успешен ден с много позитивно настроение !
    И само добри вести от детенце !
  • 46 ВЪН циони$тит€ ОТ БЪЛГАРИЯ!

    3 0 Отговор
    БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА ОТ €вр€ит€,какъвто € и калфин!
  • 47 КАЛФАТА Е ОЩЕ ЕДИН СПЕШЕН СЛУЧАЙ ЗА НАРО

    1 0 Отговор
    ДЕН СЪД И ВЕДНАГА ИЗПЪЛНЕНИЕ ЗАЕДНО С МУТРАТА И ОЩЕ МНОГО БОКЛУЦИ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове