1 Април, 2023 20:32 3 061 22

Лидерът на опозицията в Северна Македония "омекна" за промените в конституцията

  • вмро-дпмне-
  • християн мицкоски-
  • промени-
  • конституция

Това можело да стане по примера на Хърватия

Лидерът на опозицията в Северна Македония "омекна" за промените в конституцията  - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че е готов "още утре" да подкрепи процедурата за промяна на конституцията на страната, ако формулировката на тези промени е по примера на конституцията на Хърватия и Република Северна Македония бъде „държава на един народ и неговите малцинства”, уточни БТА.

Думите на Мицкоски, по време на посещението му в Щип, бяха в отговор на журналистически въпрос как би коментирал тезите на управляващите, че промените в конституцията биха могли да се направят, използвайки примера на конституцията на Хърватия.

Не знам дали са сигурни, че искат да е според преамбюла в хърватската конституция, само да не съжаляват след това и някои други етнически общности да кажат „не беше точно така, както казваха”. Не знам дали са я чели, не знам дали са я видели (конституцията на Хърватия) или просто говорят по памет, но ние, като ВМРО-ДПМНЕ, веднага приемаме такава конституционна поправка, каза Мицкоски.

В конституцията на Хърватия са изброени 22 малцинства, а в преамбюла на конституцията на Северна Македония формулировката "малцинства" не присъства. Промените в преамбюла на конституцията на Северна Македония трябва да бъдат направени, според приетата преговорна рамка, с вписването на българите, а според управляващите и на хърватите, и на черногорците, както и на онези етнически групи, които са поискали това.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха сега де!

    35 1 Отговор
    Е каква ще е тая Македония като те македонци не останаха?
  • 2 Да, бе

    23 0 Отговор
    На фона на текущите световни промени тия и каквото и да "решават" ще бъркат по стара българска традиция, щото са македонци, та се не знае... Що се занимаваме с тая сръбско-албанска лудница е въпроса, че в България с малко продажниците, ли?
  • 3 Анонимен

    23 3 Отговор
    Македонската нация и тяхната азбука е изкуствено създадена както и окраинската нация и тяхната азбука и език.Целият свят го знае и въпреки всичко насаждат тази писменост и език

    Коментиран от #15

  • 4 Тъй, тъй

    26 2 Отговор
    Крайно време е да приемем, че маседонията е просто една стара българска селска тоалетна със сръбски и албански глисти. Заровена, забравена и леко смърдяща.
  • 5 ГГрогу

    23 0 Отговор
    Българите да бъдат вписани като “Дъравотворен народ“....това беше френското предложение , но вече не се споменава от никой. Вписването на българите като малцинство е във вреда на България , това признава основно население “македонците“ . И цял ЕС се правят на гламави и признават македонска нация с баби и дядовци българи ....лудост някаква .
  • 6 Боже

    10 0 Отговор
    Македонска наденица"Леки".
  • 7 В македония

    10 0 Отговор
    Живеят българи които в болшинството си се наричат македонци и много голям процент албанци
    Има и хора от други малцинства но те са нищо като бройка
    В македония живеят в македонци като граждани и българи като националност
  • 8 Ало факти

    15 3 Отговор
    Утре има избори а вие ни занимавате с идиоти
  • 9 Хърватска

    8 1 Отговор
    Е страна населена с нормални хора докато тези ..........
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Каракочев

    12 2 Отговор
    Да видим как Мицко ще нарече албанците малцинство. Много ми е интересно.
  • 12 офчарин

    9 0 Отговор
    На тея им трябва един як бой и анексиране да си седнат на задните части и да се кротнат.
    Стига сме ги галили с перо време е да им покажем твърдия !
  • 13 кочо

    10 1 Отговор
    С тези не трябва да се преговаря а трябва само да се действа, вето, отзовавене на посланика и преди тръгване да връчи нота с обявяване на война и да си върнем тази територия, че си е наша... ако 500 000 македонеца не можем да сгазим, то по-добре да ни няма на картата понеже не ставаме за нищо !
  • 14 Ха сега де...,,омекнал"...!

    2 0 Отговор
    Ясно...!Мара лично го е констатирала...
  • 15 Азбуката си е азбука

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    Тяхната азбука е създадена в Охрид - сега е на тяхна територия.

    Коментиран от #22

  • 16 Деница с дебелата гъ.....ца

    4 0 Отговор
    Честит Първи Април, ден на Македонската, Северно-Македонската история!🥸
  • 17 Мнение

    2 0 Отговор
    От къде я измислиха тази държава Северна Македония, в която живеят българи и албанци, като си има България и Албания, а също и в Гърция има географска област Егейска Македония?! Измислената Северта Мащедотия трябваше просто да я поделят между България и Албания и сега половината Северна Македония вече щеше да е автоматично в ЕС.
  • 18 Гюро

    0 0 Отговор
    На внукс на Дядо Мицко му омекнал ....?
  • 19 Зайко Байко многознайко

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "хммм":

    Колкото пъти да ида ме гледат вражески и ме наричат татарин. Не трябваше да ги признаваме едно време! Това е неблагодарно племе, по времето на Драгалевския Индо-Европеец (на него пожелавам свещи за заупокой да си купува с откраднотото) дори и танкове им дадохме а те при всеки удобен случай за благодарност ни $еRa на главите.
  • 20 Пее

    2 0 Отговор
    Рас !
  • 21 Стоян

    1 1 Отговор
    В Северна Македония има два държавотворни народа българи и албанци и няколко други малцинства... Това трябва да бъде записано в конституцията и за национален език на РСМ да бъде посочен български език. Говорят български език само тази формулировка трябва да бъде приета от България ...
  • 22 Да бе

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Азбуката си е азбука":

    Тяхната "азбука" е създадена от вук караджич в Босна и Херцеговина.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове