Last news in Fakti

2 Април, 2023 04:56 901 15

Българите във Великобритания ще гласуват в 118 секции

  • избори-
  • гласуване-
  • секции-
  • великобритания

В 83 от секциите гласуването ще бъде само с хартиени бюлетини

Българите във Великобритания ще гласуват в 118 секции - 1
Снимка: БНР

Във Великобритания утре ще отворят 118 секции в изборите за Народно събрание на България, предаде БНР.

По четири секции, вече традиционно, ще бъдат отворени в българското посолство в британската столица и в българското училище в квартал "Баркинг".

Разположението на секциите отново е съобразено с географските и демографските нужди на гласоподавателите.

Ще се гласува както с машини, така и с хартиени бюлетини.

В 83 от секциите обаче гласуването ще бъде само с хартиени бюлетини. В 35 от секциите ще има и машини, 22 от тях са в Лондон. Информацията е от посланик Марин Райков, специално за БНР.

Предишните гасувавания показаха, че българите на Острова нямат никакво притеснение от гласуването с машини.

Организцията на доброволците отново е на много високо ниво.

Както може би е известно, при гласуването в чужбина е предвидено в секциите да има държавен представител. Г-н Райков уточни, че всички 91 държавни представители, които е трябвало да пристигнат от България, са на Острова.

Трудно може да се съди каква ще бъде активността на базата на подадените заявления за гласуване онлайн, които са близо 3 400, защото всеки може да гласува без предварителна заявка в самия ден, в която секция пожелае, като условието е да попълни декларация по образец пред конкретната Секционна комисия, че отговаря на условията за гласуване, че не е гласувал и няма намерение да гласува другаде.

На последните избори през октомври миналата година гласуваха над 30 000 българи във Великобритания.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдда

    5 3 Отговор
    Тези са психари.. кой знае какво изврсщение са ни приготвили..
  • 2 Петър

    9 0 Отговор
    Трите мисирки,тази сутрин в сутрешните си блокове,ще започнат така:
    Изборният ден започна спокойно,не са констатирани нарушения.
    След това ще започнат с директните включвания от градове,села и паланки,ще влключат на живо от някое село някоя баба на 93 години която никога не е пропуснала да гласува на избори,след това ще кажат на днешният ден колко български граждани навършват 18 години и ще имат право да гласуват за първи път в живота си. Ще има и директни включвания от момента на гласуването на Бойко,Ахмед,Корнелия,Кирчо и Асенчо,Коцето,ще ги попитат за какво са гласували,а те скромно ще отговорят: За бъдещето на България.Ще попитат и някой висш служител от МВР дали има сигнали за купуване на гласове, иииии черешката на тортата,студиата цял ден ще са пълни със социолози,политолози,бивши и настоящи политици,може и някоя вреачка да се появи,и те така.

    Коментиран от #4

  • 3 Механик

    10 4 Отговор
    Аз все си мисля, че българите са си в България.
    Не мога да разбера, как може да се дава правото да определя съдбата на България на човек, който последните 10 години си идва само веднъж годишно, за да иде на море или на зъболекар!!
    Никаква логика не виждам в това, но явно така е изгодно за властимащите.

    Коментиран от #6

  • 4 Механик

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    Отличен коментар!
    Всичко е точно така.
    Само си пропуснал да допълниш, че от всички облъчватели ще ни обясняват това, колко е важно да излезем да гласуваме (въпреки, че само облъчените си мислят, че гласуването им има значение, тъй като едни хора ТАМ в една къщичка вече са нагласили всички резултати).
    Представям си как стотици хиляди се бръснат ритуално, после парфюм, тържествено облекло и под строй отиват да "упражнаяват правото си на глас".
  • 5 Лия

    8 3 Отговор
    Как може да имат право на глас, и те да определят съдбата на България? След като не живееш в България, нямаш право да гласуваш за съдбата на всички.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Къде живееш ти бе Лия,

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Лия":

    в кошара затворена или с прилепите в някоя пещера ? Да си чувала за ЕС и да си се позаинтересувала какво означава ? Можеш ли свободно без виза да посещаваш всяка държава от този съюз ? Да си чувала, че в този съюз българският език е официален ? Да си чувала думите "свобода" и "демокрация" и да си се опитала да разбереш какво е тяхното значение ? Да си разбрала, че досега, ако си гласувала винаги си била измамена защото си контролирана и манипулирана понеже трудно мислиш ? Знаеш ли, че българите които живеят в която и да е държава от ЕС имат право да гласуват на избори в държавата и никой не казва този е "българин" защо гласува за моя живот ? Ще умрете в безхаберие и омраза в България, защото простотията ви е водеща сила в тиквите ви и не можете да разбере защо сте най-бедни !

    Коментиран от #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 До 3 и 4 механик

    0 1 Отговор
    ЖАЛКО е механиче, не ми разрешават да ти обясня какво представляваш, явно си под закрила на имитиращите журналистика ФАКТИческите мисирки ! Остани си толкова невеж и глуповат колкото си доказал с коментарът си, от това по-надоло не може да се потопиш ! Все пак по какво си механик, да не би по "ПRОСТОТИЯ" ?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 АВЕ...БЪЛГАРИТЕ КОИТО ЖИВЕЯТ....

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Къде живееш ти бе Лия,":

    В ЕДИ КОЯ СИ ДЪРЖАВА...ИМАТ ПРАВО ДА ГЛАСУВАТ В ТАЗИ ДЪРЖАВА...ЗАЩОТО...ТЕ ЖИВЕЯТ ТАМ И ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ....ТАМ...ТАКА ЧЕЕЕ ТЕЗИ КОИТО НЕ ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРИЯ ДА СИ ГЛАСУВАТ ЗА ДЪРЖАВИТЕ В КОИТО РАЦОТЯТ И ЖИВЕЯТ....А...НЕ ДА ОПРЕДЕЛЯТ БЪДЕЩЕТО НА ХОРАТА КОИТО ЖИВЕЯТ И РАБОТЯТ БЪЛГАРИЯ...И НЕ МИ ГОВОРЕТЕ ЗА ИЗМИСЛЕНИ ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ....ВИЕ КОИТО ИДВАТЕ В БЪЛГАРИЯ ВЕДНЪЖ В ГОДИНАТА НА МОРЕ НА ЗЪБОЛЕКАР И ЕВЕНТУАЛНО ДА СИ ПОДНОВИТЕ НЯКОЙ ДОКУМЕНТ....ПРОСТО СЕ ВЪЗПОЛЗАТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ..ИНАЧЕ СИ СТОИТЕ У ЧУЖБИНА И ГЛЕДАТЕ СЕИР ОТ ДАЛЕЧЕ...ТАКА ЧЕ НЕ МИ ОБЯСНЯВАЙТЕ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ И Т.Н.
  • 15 Яяя

    0 0 Отговор
    Тия от великобритания интересно дали си купиха олио по 8 лв, щом гласуват .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове