Last news in Fakti

4 Април, 2023 13:09 2 822 23

Потенциална инвестиция за 1 млрд. евро ще създаде нови работни места в Монтана

  • крум василев-
  • profine energy-
  • язовир-
  • монтна-
  • българия

Германски инвеститор обяви своя интерес в изграждането в България на най-големия плаващ фотоволтаичен парк в Европа

Потенциална инвестиция за 1 млрд. евро ще създаде нови работни места в Монтана - 1

„Проучваме възможността за изграждането на най-големия плаващ фотоволтаичен парк в Европа – на язовир Огоста“. Това заяви Крум Василев, управляващ партньор в Profine Energy за България, в специално интервю пред вестник „24 часа“. Той добави, че към момента язовирът не носи никаква икономическа полза, а потенциалната инвестиция ще създаде нови бизнес възможности и работни места в региона на Монтана.

Плаващите соларни панели доказано имат повече предимства пред наземните фотоволтаици. На първо място, те не заемат земеделска земя, която ще става все по-ценна за страната ни и света като цяло. Също така плаващите фотоволтаични паркове намаляват значително загубите от водни изпарения, като същевременно са по-ефективни заради охлаждащите свойства на водата. И не на последно място, ограничават вредния цъфтеж на водораслите, опазвайки аквакултурата в язовира.

На пресконференция в началото на месец март германската компания Profine Energy представи пред медиите намерението си да извърши проучвания и подробна технико-икономическа експертиза за изграждането на плаващ фотоволтаичен парк на язовир Огоста. Компанията тепърва предстои да вземе решение дали би участвала в евентуален бъдещ търг, ако такъв бъде обявен.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аугусто Пиночет

    36 1 Отговор
    Поредния Мики Маус
  • 2 Петър Петров

    44 1 Отговор
    Защо лъжете хората, ще работят 10 човека и един екип СОТ за охрана!

    Коментиран от #23

  • 3 Сменям си ник-а

    30 0 Отговор
    И работните места с по 1000-1200лв заплати
  • 4 Кирил Кокорчев

    30 3 Отговор
    Аха ,аха - ще ги съчетаем с милиардната инвестиция на Джемкорп ,завода за електромобили ,парка за батерии /и той е за милиард/ ,седемте моста ,петте тунела и четирите нови магистрали /както и с една пица с кристали - за мен/.
  • 5 ха ха

    20 0 Отговор
    Къде ще копаме панелките след 20 години? Или това е бонус?... А, кой ще маха съоръженията от язовира, ако фалирате?
  • 6 нема оправия

    27 0 Отговор
    А нашенските тарикати засадиха в землището на с. Дълго поле до Пловдив на черноземна почва фотоволтаици, кой им разреши и как става това безобразие само някой червен цървул ще.знае.
  • 7 монтаната

    14 1 Отговор
    А бе крумчо - кой ще работи там

    След Врацата са само пенсионери, и на тях корнелата им дигна пенсиите.
    работоспособните са и неграмотни

    А и кой ще привлечеш като няма път до там

    Коментиран от #10

  • 8 мани мани

    18 0 Отговор
    кой ще ни даде 1 млрд. юро ба кpeтeни? ще инвестнат няколко мелеона - 1-2 млн. макс ... че колко струва някво си фотоволтайчно паркче с китайски евтини панели, а не немски и то закупени от китай с евраци?! после ще ни грабят ... ние ще платаме скъп ток, а те ще си имат голям язовир, ел. парк и свръх печалби! прост народ! при бойко бяхме уплашени и не стачкувахме, но що сега не го прайм?!
  • 9 ТЕЛЕзрител

    16 1 Отговор
    нека това меринджейче / управляващ партньор в Profine Energy / да каже колко ще са новоткритите постоянни работни места, а не докато изплющят соларките върху водата, и ползата за страната от това, и тогава да се пени по медиите....

    Коментиран от #12

  • 10 мани мани

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "монтаната":

    недей му чупи така хатъра на тва новоизлюпено юпи лобистче! виж го кво е мекотело, ше вземе да се разпльока и спука, и разтече ... съжали го и го подкрепяй да ни опрай положенийцето ...
  • 11 аб г

    11 0 Отговор
    На всеки фотоволтаичен панел по пет работника с по пет хилядо лева заплата всеки.
  • 12 мани мани

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "ТЕЛЕзрител":

    3-4 дядковци за пазачи, въоръжени с телефон ...
    плащане на фирма да поддържа камерите и тфа йе! други разходи за заплатки ня имат ...
  • 13 Да си я правят нацистите при тях!

    14 0 Отговор
    Толкова хубаво не е на хубаво, пък и ако беше добро нямаше да дойдат точно тук, а инвестиция без разкриване на работни места, какво е освен екологична бомба?
  • 14 Мухаа,хаа!

    14 0 Отговор
    Ще ги монтират за няма три месеца.След това ганъо ще плаща десетилетия поредноя играч" в микса.С преференциални условия,защото е зелен и екологичен.Но цената нагоре! Що не прави волтаци в техните язовири? Но там няма нито балъци,нито продажници.Хайде пробвайте да стойте около,отпред- отзад във фотоволтаичен парк някой час.Без да мръднете.А какво ще се случи с рибата в язовира,при това мощно нагряване на повърхностен слой? Щяло да бъде еко,и носи ползи? Ползи за гешафтарите бългаски и за " инвеститора" Милиони годишно,с почти нулеви разходи.Всеки идва на власт,само да се докопа до тавата с мазни мръвки.Само от едно дадено " разрешение" , мажеш човката яко,за поколение напред.При гарантирани милиарди напред,ще ти мажа човката до повръщане.

    Коментиран от #18

  • 15 Симеон Алексов

    7 1 Отговор
    Не мога да повярвам! И в момента стотици инвеститори чакаме някакъв документ от ЕРП, от ЕСО или от Община за да изграждаме фотоволтаични паркове. Как така ще дойде някой и ще му позволим да изгради такава мощност, вместо да се даде на много по- пропорционално позиционирани според консумацията централи? Доста нечестно и незачитащо интереса на малкия български инвеститор.
  • 16 Хехе

    4 0 Отговор
    Потенциална?! - Импотентна.
    Такава ще си остане и в действителност.

    Коментиран от #20

  • 17 дядото

    6 0 Отговор
    бах ма ма та.та само в българия и в монтана ли има за германците езера и язовири.в другите държави-заводи,производства а у нас- опасни за природа и общество солари.
  • 18 Събеседа

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мухаа,хаа!":

    Човече, а защо не реагираш по най-важните точки!? Та преди време в медии се писа за това намерение, като се изтъкваше, че ТОКЪТ ЩЕ СЕ ПРИЗВЕЖДА ЗА НУЖДИТЕ НА НЕМСКО ( и съвсем тогава НЕ и за подобряване на елснабдяването на района, което състояние е повече от плачевно дори по основни токови параметри!? И защо не се говори за риск от влошаване качеството на самата вода в язовира, която ако запитате истински национални хидрогеолози и водоснабдители вероятно захранва многократно повече населени и дори отдалечени райони, както четохме и по време на Свогенската животоопасна засуха!?Заиграването с ПРИРОДАТА поне да си се прави в свои РОДИНИ, от свои национални ФИРМИ, за свои национални рискове или ползи- ДРУГОТО Е ИМЕННО, КОЕТО СЧИТАМЕ ЗА ГЕНЕРИРАНЕ НА КОРУПЦИЯТА.
  • 19 дядото

    7 0 Отговор
    не знам вашата фирма ли е,но в община бойчоновци са унищожени стотици декари лозе и на терена вече се изгражда фотоволтаици.

    Коментиран от #21

  • 20 н2о

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хехе":

    Е, монтанските "габровски хумористи" вече оправдават и приравняват този изказ с оценка на "засяганата" язовирна вода по цените за водоползване от местните хора, шегувайки се само с грешка на езика като кой именно е "платецът".
  • 21 Дядо

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "дядото":

    Дядо, и населението по други китни места ( дори в розовите долини и много по-плодородни) не знае като как някой печели именно от отнемане възможността от прехранването на нацията и... за тази модерна "инвестиция/далавера/абсурдизация" може би ще се заговори като дойдат давностните й времена за отпадане на отговорност и възмездие.
  • 22 В заглавието

    1 0 Отговор
    Ключовата дума е- потенциална... ☺️
    Даже няма нужда и да се чете надолу...
  • 23 допълнение

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Петър Петров":

    А и никой не споменава, че токът фактически ще се изнася в Германия...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове