Last news in Fakti

6 Април, 2023 09:06 1 559 20

Политолози: Или експертен кабинет, или нови избори

  • избори-
  • политолози

За пети път виждаме едни партии, които се опитват да извлекат изгода

Политолози: Или експертен кабинет, или нови избори - 1
Снимка: БГНЕС

Петите поред предсрочни парламентарни избори приключиха. Част от партийните лидери дадоха заявка какво ще правят в рамките на все още незаработилото 49-о Народно събрание, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов протегна ръка към всички партии в парламента с аргумент, че ако няма кабинет, няма да има и бюджет. В студиото на БиТиВи политолози и социолози седнаха да бистрят какво ще направят партиите в новото Народно събрание.

Първа започна политологът Румяна Коларова. За пети път виждаме как едни партии, които се опитват да извлекат изгода, инкасират максимална загуба. Така разумните хора в коалицията ПП/ДБ трябва да си дадат сметка, че следващият ход, ще доведе до катастрофална загуба за тях, коментира тя.

Според нея има нещо, което е ясно - ако се предлага кабинет, не трябва да бъде съставен от ярки политически фигури, а по-скоро да се предложи експертен кабинет. Не е ясно с кой мандат ще бъде предложен и как ще бъде определен съставът на кабинета. Ако се мисли за изход вън от клишетата - по някакъв друг начин договорен експертен кабинет и внимателно да се обсъди с кой мандат да се състави. При първи мандат ПП ще кажат не, но и при втория мандат ще получат същия отговор, смята Коларова.

В основата на всичко ще бъде приемането на бюджета, посочи тя и повтори думите на лидера на ГЕРБ от вчера.

Политологът Христо Панчугов добави, че проблемът не е в това, че няма правителство, а че няма алтернативен план да се направи. Дори тези, които не могат да направят правителство не казват какво биха направили. Докато не видим някаква алтернатива, ще се инкасират само загуби. В опита си да спечелят изборите ПП/ДБ са напът да докажат, че само ще изостават във времето, коментира Панчугов. Той отбеляза, че истинският разговор, който предстои е възможно ли е съставянето на управление.

Политологът Димитър Ганев заяви, че възможността за разцепление в ПП/ДБ не стои на дневен ред. Опциите пред коалицията е да не се говори за коалиция, а да се опитат да направят договореност за подкрепа на споразумение на някаква форма на програмно експертно правителство. Изглежда малко вероятно да се направи споразумение между първите две партии. Възможността за нови предсрочни парламентарни избори стои на дневен ред, изтъкна Ганев.

Според него е възможно да се състави и кабинет на малцинството. Това обаче не решава политическата криза, но е възможна опция, посочи Ганев. Той изтъкна, че мнозинство е възможно да се направи само с ПП и ДБ. Ако се състави правителство, ще е с плаващи мнозинства, очаква Ганев.

Социологът Кольо Колев добави, че поведението на Борисов е добра игра, при която демонстрира кооперативност, готовност за диалог, което ще му донесе съответните дивиденти. Обществото дори да не харесва Борисов, трябва да се състави правителство, но как ще се с състави - предстои да видим. "Борисов усеща накъде духа вятъра и ще играе играта", коментира Колев.

За него е ясно, че политическата игра на ПП/ДБ е да стопират Христо Иванов да търси възможността за реализиране на кабинети. Или ГЕРБ няма да могат да съставят правителство или ще съставят такова на принципа на хартиената коалицията - ГЕРБ-БСП-ДПС с участието на ИТН.

Той смята, че трудно може да се състави коалиционно управление с голямо мнозинство.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    15 1 Отговор
    На есен с песен.

    Коментиран от #14

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 в кратце

    2 13 Отговор
    Не ми се ходи вече на избори,айде спирайте се!
  • 4 тоци

    11 11 Отговор
    ЗАКРИВАНЕ НА ПП - ПЪЛНИТЕ ПРОДАЖНИЦИ/ПОРЕДНИТЕ ПОДЛОГИ ТОВА Е РЕШЕНИЕТО
  • 5 СТИГА

    9 0 Отговор
    с тая експертно ст НАСИЛА ХУБОСТ НЕ СТАВА !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 0 Отговор
    Какво ще рече
    "експертен кабинет" -
    че всички други са
    "некадърни кабинети"
    ли ❓🤔❓
  • 8 ФЕЙК

    12 0 Отговор
    Има една група нищонеправещи и празноговорещи, които всяка сутрин стават рано, хвърлят боб или карти, гледат кристалната топка или пъпа си, и ли виждайки зор звънят на Калудка гледачката. След това се юрват по телевизиите и започват да прогнозират, анализират и коментират. Така и телевизиите си запълват времето и народа е "изключително информиран", но по-скоро - ЗОМБИРАН! Но по лицата им личи, че добре захлебват!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Видял

    14 0 Отговор
    От тая експертност сме на това дередже !
  • 11 Мн интересно

    13 0 Отговор
    За какви други експерти от политиците сте чували, освен по крадене?
  • 12 Макс

    12 1 Отговор
    Може ли някой да има доверие на Борисов ? Според мен той е напълно неадекватен . Как търси подкрепа от тези, които нарича с възможно най-обидните епитети. Борисов вкара пошлият и грозен речник в бълг.политика, езика на омразата дойде с ГЕРБ .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Няма вече кой да ги чака до есен

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сменям си ник-а":

    Юли месец

    Коментиран от #18

  • 15 ЕВРОНЮЗ

    6 2 Отговор
    Не съм гласувал, но при първа следваща възможност ще ходя. Изобщо не си даваме сметка в какъв капан са ни вкарали Бил Гей, Сорос и Клаус Швабс.. Ако не отрежем главата на глобалистите соросоиди това е краят.. Ще бъде може би трудно след това, но имаме все още наша суверенна монета. Африканците показват че могат да прогонят колонизаторите си. Ние по захлюпени ли сме....
  • 16 жълтопаветен розовоперукник

    6 2 Отговор
    Ми ,докато една голяма част от българите (продължават) да вярват ,че телевизора може да ги нахрани (и тях ,и децата им) и , че "Има как !" - така ще е . Докато има хора ,които (още) вярват на несвързаните брътвежи на един господин с налудничав блясък в очите и малоумно хилещ се на всичко - така ще е ! Докато има хора ,които смятат , че е нормално фонд "Култура" (към Министерство на културата) да финансира "Драг кралици - бинго" с участието на Пиня ла П.тана - така ще е !
  • 17 Нищо

    8 0 Отговор
    друго освен нови избори !
  • 18 Сменям си ник-а

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Няма вече кой да ги чака до есен":

    Ще измислят оправдания за да продължи агонията.
    Не,че ми липсват 240 и цялата им рода и свита.
  • 19 Бамбука

    3 0 Отговор
    Няма ли кой да даде на тия "под.....ги" по една мотика та да свършат нещо полезно за народа, вместо да ни облъчват радиоактивно всеки ден ?
  • 20 Минева

    1 0 Отговор
    "Експертен кабинет" ама експертите да са одобрени от РР и ББ. Подкрепата ще е от карадуюви, патриотари, неадекватници и космонавти кючеклии.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове