Last news in Fakti

6 Април, 2023 20:35 1 682 24

Наблюдатели на изборите: Биха могли да бъдат определени като честни, макар че има още какво да се желае

  • избори-
  • нарушения

Благодарение на законодателя, този изборен процес беше направен изключително тромаво. Появиха се изключително много грешки, казва Марио Русинов

Наблюдатели на изборите:  Биха могли да бъдат определени като честни, макар че има още какво да се желае - 1

Изборите биха могли да бъдат определени като честни, макар че има още какво да се желае. Около това становище се обединиха в студиото на bTV Марио Русинов от обединението за честни избори и Стоил Цицелков от гражданския съвет към ЦИК.

„Изборите в неделя бяха сравнително честни за световния стандарт. Дали могат да се подобрят? Със сигурност могат. Това, което сме се нагледали от предишни избори – с хвърчащи чували и гърмящи афери, сега го нямаше. Да, бяха честни, но не бяха перфектни“, отбеляза Цицелков.

„Не можем да кажем, че са били нечестни по примера на изборите във Венецуела. Това, което обаче можем да кажем, е, че благодарение на законодателя, този изборен процес беше направен изключително тромаво. Появиха се изключително много грешки“, отбеляза и Русинов.

Той разказа за изборите са успели да регистрират 156 наблюдателя, като е имало значително повече желаещи. Те са успели да наблюдават работата в 96 секции и са хванали доста проблематични казуси.

„Най-интересен е казусът в Перник. Там имаме тежки съмнения за купен вот в една от секциите в махалата. Представител на партия влиза с голяма сума пари и говори с всички избиратели, които са там. Те идват заедно, получава се едно струпване. И ние алармирахме за това МВР“, каза още Русинов.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пипи

    13 4 Отговор
    Да бе, честни избори? Смях в залата.
  • 2 един

    10 4 Отговор
    "Биха могли.....",ама друг път,това са най-опорочените избори от1990-та насам,и това не е само мое мнение!Защо смениха хартията на машините с което предизвикаха стотици повреди на машините?Много от изборните протоколи,са згрешени и като че ли са попълвани от неграмотни членове на комисии!Доколкото разбирам махнали са и образователния ценз за членовете на комисии,защо?

    Коментиран от #9

  • 3 бай Онуйнещо

    4 6 Отговор
    ПП-ДБилите очакваха да са първи, да направят правителство, а САЩ да накарат Толупа да ги подкрепи безрезервно. Толупа много го е страх от новия посланник на САЩ.
  • 4 Да, бе

    7 6 Отговор
    Най-честното в изборите е изборът на американският посланик, или наместник, вице-кацлер, генерал-губернатор или.... Жал ми е за Левски и Ботев, и хилядите жертвали се за тая продадена кауза.
  • 5 оууу

    3 2 Отговор
    Честни в ушите...
  • 6 Пък американските ППпудели, с извинение

    6 5 Отговор
    От ППподмяната и ДъйБъ, не са доволни и ривът, че имало "купени гласове".

    И това го твърдят Козяшките булонки, на хранилка на СъРъУ- то!
  • 7 бай Онуйнещо

    4 1 Отговор
    Не случайно премахнаха паметта на машините! За да няма доказателства.
  • 8 Колев–Босия

    4 1 Отговор
    Само пълен кретен може да разглежда изборите толкова едностранчиво и некоректно.. В изборите участвуваха по-малко от половината избиратели, а от тях над 4% бяха против всички т. нар. "партии". По-важно е да се коментира именно това!
    Никой не иска да каже истината, че сегашният политически модел вече 30 години показва, че е дълбоко порочен и нежелан от българските граждани.
  • 9 Димитър

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "един":

    Махнали са ценза, защото ПП не може да намери хора за СИК!
  • 10 Ти да видиш

    7 2 Отговор
    От 12000 камери за наблюдение в деня на изборите незнайно как 5500 спряха да работят в момента на броенето, а предишния ден се тестваха всички и всички бяха изправни. Питането е кое посолство се намеси и ги изключи?!

    Коментиран от #13

  • 11 оня с коня

    6 8 Отговор
    няма как изборите да са честни,след като "Възраждане" ,които се появиха от Нищото ,изведнъж се озоваха на 3-то място.Явно копейкин е надал много сърцераздирателен Вой към Русия и от там на момента са развързали Кесията за покупка на Български гласове с Руски рубли.Ама не вървели рублите в България...Така е,но те се връщат веднага обратно в русия под формата на Издръжка и Подпомагане ,защото Всички гласуващи за възраждане имат Смесени бракове с руски граждани,имат роднини в Русия и изобщо са тясно свързани стая Източна държава която на практика им е Истинската родина.А в Русия всяка рубла е ценна независимо че е девалвирала,щото Е ПОВСЕМЕСТЕН ГЛАД и парична помощ от "бедна" БГ е добре дошла!

    Коментиран от #18

  • 12 Мнение

    6 5 Отговор
    За всеки случай са били по-честни от изборите когато беше само машинка.С вълшебната флашка с един клик се нагласяват резултатите.Естествено да реват за машинките.Струва им по-евтино да си купят един IT специалист,а сега се мъчат,дават пари на махалите и може да ги хванат.
    В ЕС такива машинки са забранени,защото е доказано как могат да се манипулират.Ако оставите машинките то по-добре да не ходим на избори,а направо ChatGPT да ни избира кой да е...
  • 13 Петър

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ти да видиш":

    Телефоните, къде им викаш камери си работеха, но не предаваха онлайн. Държавата може би може да отговори каква е причината, иначе си има записи на броенето.
  • 14 Стига

    1 0 Отговор
    Бе хора, то и демокрацията за тва ни е такава
  • 15 Разсмивайте Ме

    3 1 Отговор
    Майтап!
    Все едно за една жена да кажеш ,че е честна , ама има какво още да се желае.
    И какво?
    Да стане по- или най-честна или пък тайно се желае да не е чак пък толкоз честна?
  • 16 Оки ок

    1 3 Отговор
    Изборите честни, а честно ли ще е при толкова празни сгради и терапевти под път и над път, да няма изтрезвинелни здравни заведения? Има ли, не знам аз. Тъкмо ще се поудължи средно живота, така малко превенция, респект и каквото там работни места, по-малко развалени стомаси, мотивация за дейности за трезвеници. Опитвам се и аз да разсъждавам.
  • 17 Никой

    3 2 Отговор
    Най честните избори до сега със 80 % поправяни ,задраскани ,бюлетини мекици. И това от написани уж от големи хора. Ако бяха ученици двойките им бяха в кърпа вързани. Тез люде не казват цялата истина,крият от срам безумията в повечето секции с видеонаблюдение,Някъде има и филми на комедийна мистерия примесена с ужас.
  • 18 ОГРАНИЧЕН СИ !

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "оня с коня":

    Много жалко , но си ограничен и разпространяваш лъжи !!! И както изглежда МРАЗИШ България !!!
  • 19 Оки ок

    0 0 Отговор
    Изглежда, че няма връзка, но това значи може би по-справедливи "сваляния на правителства" и евентуално предложения за съответните реформи без на всеки 6 месеца да се правят избори. 100 и не знам колко млн. за 2 години...Уникална справедливост от гледна точка на разходи. Ако всяка промяна минава през сваляне на правителство, накрая ще има ли кой да гласува изобщо?! Ще има де, но още 2 години такива, и това си е чисто шоу без смси.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гинeкoлoг

    0 0 Отговор
    Девойката е може да се определи като честна, но има какво още да се желае.
  • 22 Честни

    0 1 Отговор
    избори. Ха, ха!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове