Last news in Fakti

10 Април, 2023 20:45 1 886 29

Конституционалисти: Има две възможности за кабинет

  • правителство-
  • кабинет-
  • възможности

Ако 49-ият парламент не успее да излъчи правителство, нови избори биха били в края на юли

Конституционалисти: Има две възможности за кабинет - 1

Възможните формули за нов кабинет са или експертно правителство с кратък живот, или кабинет с третия мандат, според експерти. Макар че идеята при сегашната конфигурация звучи екзотично. Ако има нови предсрочни избори, те биха били между 23 и 30 юли, обясниха конституционалисти пред БНТ.

Каквато и конструкция да бъде измислена и договорена, тя ще е нестабилна, смятат политолози и социолози. Причината са местните избори през октомври. След като ПП-ДБ отказаха да подкрепят кабинет с мандат или с участие на ГЕРБ, математически най-сигурната коалиция между двете е невъзможна, според експерти.

Останалите възможни коалиции - ГЕРБ-ДПС-ИТН, нямат достатъчно гласове. Третият мандат при БСП или ИТН изглеждат възможни, но екзотични идеи.

Според политолози третият мандат, в който и да да отиде той, е възможността за правителство. Макар и екзотична възможност.

"Вариантът БСП е твърде екзотичен, като се имат предвид позициите на БСП по евроатлантическите въпроси. Вариантът Трифонов също е екзотичен, като се има предвид, че в някакъв момент той може да стане и да обърне масата. Ако тъкмо е сглобено нещо", коментира Първан Симеонов, "Галъп интернешънъл".

Другият вариант - за кабинет на ГЕРБ-СДС във формат "хартиена коалиция", би донесъл твърде много щети за мандатоносителя, според експерти.

"Първият мандат Борисов може би ще реши - дали пък обществото няма най-накрая да се примири и да приеме т.н. "хартиена коалиция" и да направи правителство. Ама това не е много добър вариант, защото в летния сезон идва чудесното време на софийските либерали да превърнат хартиената коалиция в една удобна мишена. Особено ако тя е на власт. Обратният вариант - дали пък Борисов да не подкрепи ПП и ДБ във втори мандат. Ама пък Борисов вече каза няколко пъти, че би подкрепил само нещо, в което участва, тъй да се каже. Пък и партията му го изисква. Това е вече въпрос на честолюбие. Партията му го изисква. Противниците му се събраха и той пак победи. Така че не върви", казва още Симеонов.

Математически приемливите формули са политически неизгодни.

"Единствената възможна математически възможна коалиция е политически неприемлива за ПП-ДБ, които заявиха, че няма да направят, въпреки че тя беше желана коалиция от страна на ГЕРБ-СДС. Другите варианти, които стоят на масата, ГЕРБ, като първа политическа сила, да направи коалиция с някоя от по-малките, за момента не са математически възможни, но може да се очаква някаква форма да речем с договаряне, с подкрепа за определена политика, да се сформира правителство, да кажем, дори за няколко месеца", смята Боряна Димитрова, "Алфа рисърч".

Експертно правителство за няколко месеца по конкретни политики също обаче би било нестабилно.

"Ясно е, че каквото и правителство да се сформира в момента, то няма да е стабилно, защото не почива на ясни допирни точки в програмите, в ценностите, в стратегиите. Така че най-оптимистичният вариант наистина би бил разбирането за едно преходно правителство", коментира още Димитрова.

Ако 49-ият парламент не успее да излъчи правителство, нови избори биха били в края на юли, според конституционалисти.

"Зависи от темпото, с което ще се движи държавният глава при връчване на мандати, но при стриктно спазване на сроковете и без множество консултации преди първия и между първия и втория проучвателен мандат, можем да станем свидетели на избори в края на юли, 23 или 30 юли", коментира преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

След като бъде избран председател на 49-ия парламент и бъдат сформирани парламентарните групи, ще трябва да започнат консултациите при президента, за които няма срокове. След връчването на първия мандат, сроковете започват да текат.

Сроковете са по седем дни за мандат, огледални срокове. Ако избори през юли също са без резултат, нови предсрочни би могло да има и преди местните през октомври, според експерти. Ако са 2 в 1, водещи ще бъдат местните по отношение срокове и процедури, тъй като са редовни.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    9 18 Отговор
    Половината депутати на Възраждане са склонни да се продадат. Тия на ИТН всичките.

    Коментиран от #4, #7, #12, #22

  • 2 Нови

    10 5 Отговор
    избори и нищо друго !
  • 3 Тикви и Кратуни ☻

    9 6 Отговор
    Нека има нови избори и всички да си поправим грешките от тия които минаха. На бай Ви Ганя най му се иска власт и да пълни нови чекмеджета, келепир да има от тая власт за него и унуците му!
  • 4 Тикви и Кратуни ☻

    10 6 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Тия от ИТН май вече са купени с отпуснатите от ДПС гласове за да могат да прескочат бариерата в самия край!

    Коментиран от #8, #24

  • 5 Град Симитли

    15 0 Отговор
    Радев по-бързо да дава мандата, щото тия вече ще почнат да гледат на кафе и да хвърлят боб в ефир!
  • 6 Избори до победа

    17 4 Отговор
    На Възраждане!Да ви......политолозите .От хиляда извора вода и накрая да не споменат 3 -та политическа сила...... Много ви е криво ама нема как - ще требва да се съобразяват с Възраждане.....

    Коментиран от #9, #23

  • 7 Каква полза

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    от простотия? Картофи ли сте, че се продавате?
  • 8 А мафията

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Тикви и Кратуни ☻":

    зад ПП и ДБ, каза ли ти как се отпускат гласове? Колкото повече чета детска простотия спонсорирана от тези партии ударили дъното да плащат за лъжи, толкова повече се отвращавам от ПП и ДБ!
  • 9 Много, много голям коституционалист:

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "Избори до победа":

    Има вариант правителство на Възраждане, подкрепено от останалите! Ще се счита за смегчаващо вината обстоятелство!
  • 10 ТаУмВзе

    4 1 Отговор
    КАКВОТО ЗАПОВЯДА КОЗЯК БЕ, КУКЛИ КРАДЛИВО БЕЗРОДНИ!

    Коментиран от #13

  • 11 правораздавател

    4 1 Отговор
    от тия конституционалисти не можем да се отървем от един гешефт и една тик ва!
  • 12 50% за Възраждане

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    на следващите избори. Няма друг начин.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ТаУмВзе

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "50% за Възраждане":

    От Вчера вече Никога няма да има начин! Па си чакай оправията от квато и да е партийка. Не стопляте, че с Уж изборчета НИЩО НЕ СТАВА! ЧЕСТИТ КРАХ!
  • 15 Олегов

    4 3 Отговор
    Докато не направят гласуването платено, няма да им се разкарвам, а те после да прибират субсидии и да правят далавери. Поне 300 лева да дават официално на глас и може и да си помисля.

    Коментиран от #21

  • 16 Избирател

    7 0 Отговор
    "Обратният вариант - дали пък Борисов да не подкрепи ПП и ДБ във втори мандат. Ама пък Борисов вече каза няколко пъти, че би подкрепил само нещо, в което участва, тъй да се каже."

    Ами той ще участва бе - ще му дадат едно министерство от където може да краде асфалт и да пълни чекмеджето - това му стига. А и да не го закачат за предишни кражби и готово. Пък ПП-ДБ ще могат на воля да се подмажат на началниците си. Ще пратят не само самолетите и въоръжението на армията ни в Украйна ами и самата ни армия. Ще разположат американски ракети, кораби и каквото се сетите на наша територия, ще закрият АЕЦ Козлодуй защото е руски и ще съборят всички паметници даже и неруските защото са комунистически. Горивата ни ще идват от САЩ ( на тройна цена) и ще предплатим още най малко 48 самолета пък ако ще да фалираме.
  • 17 Антитрол

    5 4 Отговор

    До коментар #13 от "таумдал":

    Пък на "умните" все Русия и Путин са им виновни въпреки че вече 33 години от Козяк ни управляват.

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ИВАНЧО

    7 2 Отговор
    Целият свят знае, че боко е мафиот, само каскета не., и се прави на улав.
  • 20 Полк.Марков

    1 2 Отговор
    Как ще се състави кабинет, ли?След малко ще ви кажа!Само да ми дойде нещо в празната тиква.
  • 21 Копейката не тряя работи

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "Олегов":

    Ще взема 2 милиона и половина от новата субсидия.Падат му се по над 200 000 лева на месец.Като ги обмени в евро-100 000 на месец.
  • 22 Тия от Израждане

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Вече са се продали.Оше по-лошо-предали са майка България.За пари.
  • 23 нннн

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Избори до победа":

    Ами да! Всичките другите ги гледахме в правителства. Е, не ми харесаха. ,,Правиш ли едно и също, ще получиш едно и също."
  • 24 Стига лъга

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тикви и Кратуни ☻":

    Жeндъpчe на кристали!
  • 25 Кисел Киселов

    1 1 Отговор
    Киселата Киселова пак дава кисели идеи, от които човек получава киселини. Тези т. нар. "конституционалисти" от това се хранят- да има нови и нови избори, народът да изнемогва, да приказват за избори, да правят разни схеми, да се правят на важни, а всъщност са празни тенекета.
  • 26 Донатс

    1 0 Отговор
    Киселовица да се връща в родния Казанлък да продава казанлъшки понички на автогарата.
  • 27 Психопатът с шизо брадичката

    2 0 Отговор
    и странния поглед ако ти е комшия ще го заобикаляш на 100 м, но платените мисирки се надпреварват да го канят в студиата?!?
  • 28 Общество

    0 3 Отговор
    ГЕРБ, ДПС КОПЕЙКИН ПРОКЛЯТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ!
    ТЕ НИ ТЕГЛЯТ КЪМ БЛАТОТО.
  • 29 Ком

    1 0 Отговор
    Ако Тиквата си купи Корни ще стане далаверата. Ами БСП беше в коалиция с ДБ, с ДПС, с ИТН, с ПП, как някакъв си Бойко няма да преглътнат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове