Last news in Fakti

11 Април, 2023 14:24 1 628 16

Създава се Eкспертен съвет по кръгова икономика и зелен преход

  • експертен съвет-
  • зелен преход-
  • кръгова икономика

„Експертният съвет трябва много бързо да заработи, защото е факт, че България изостава с прехода към кръгова икономика. Основната задача на членовете му ще бъде да изготвят предложения и план с конкретни мерки и съвместни действия на бизнеса, държавата и научните среди, за да се навакса забавянето ни“, заяви Никола Стоянов

Създава се Eкспертен съвет по кръгова икономика и зелен преход - 1
Снимка: МИИ

Създава се Експертен съвет по въпросите, свързани с кръговата икономика и зеления преход. Това стана ясно на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с представители на научните среди и работодателски организации.

„Експертният съвет трябва много бързо да заработи, защото е факт, че България изостава с прехода към кръгова икономика. Основната задача на членовете му ще бъде да изготвят предложения и план с конкретни мерки и съвместни действия на бизнеса, държавата и научните среди, за да се навакса забавянето ни“, заяви Никола Стоянов, цитиран от ресорното му ведомство.

В съвета ще бъдат поканени за участие представители на Министерството на иновациите и растежа и Министерството на образованието и науката.

Участниците в срещата коментираха, че е необходим изцяло нов подход в отношението към опазването на околната среда.

„Финансирането на действия в тази посока от страна на компаниите е не само инвестиция в бизнеса им, но ще донесе и добавена стойност за икономиката ни“, каза още икономическият министър.

По време на днешния разговор акцент беше поставен и върху употребата на производствените отпадъци като суровина, която може отново да се използва или дори да се продаде на друго предприятие.

Проф. Николай Щерев, председател на Асоциацията на преподавателите по икономика и управление в индустрията заяви, че е „много важно уроците за опазване на околната среда да бъдат включени в по-голяма степен в училищното образование, а университетите ще имат последваща роля при обучението на бъдещите предприемачи“, посочват от Министерство на икономиката.

Цветан Симеонов, председател на УС на Българската търговско-промишлена палата предложи да се създаде база данни с експерти по екология и кръгова икономика, с автобиография и изпълнени проекти, за да могат предприятията да намират по-лесно подготвени експерти, които да ги подпомагат в тази дейност. БТПП са готови да се включат и в подготовката на анкета за самооценка на предприятията, за да могат сами да проверят какво е нивото им на развитие в сферата на кръговата икономика.

На днешната среща министър Никола Стоянов представи и предстоящото изложение в Солун – „Forward Green 2023“. Събитието ще се проведе в Солун в периода 08-10.06.2023 г., а България е държава почетен-гост на изложението, което гарантира на българските участници атрактивно позициониране. Той подчерта, че изложението ще събере на едно място представители и експерти от правителствения и неправителствения сектор на Гърция, Югоизточна, Централна и Северна Европа, както и Азия, и Америка и ще бъде платформа на дискусии, обмяна на опит и иницииране на съвместни проекти в сектора.

Министър Стоянов бе поздравен от представителите на научните среди за публичния начин на организиране и провеждане на конкурсите за търговски представители в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ) в чужбина като средство за привличане на мотивирани и знаещи кадри във външноикономическата политика на България.

В срещата взеха участие зам.-министърът на икономиката и индустрията Янко Топалов, представители на ръководството на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите, проф. Божидар Хаджиев от Института за икономически изследвания към БАН, проф. Николай Щерев, председател на Асоциацията на преподавателите по икономика и управление в индустрията, Цветан Симеонов, председател на УС на Българската търговско-промишлена палата.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    26 0 Отговор
    Поредните лапачи нищоправци

    Коментиран от #9

  • 2 Делю Хайдутин

    23 2 Отговор
    Внасяме отровно зърно от Украйна а пращаме нашето в Украйна без пари.Това е кръгова икономика.ха ха ха
  • 3 ЕС фен

    16 0 Отговор
    Сега съветът по кръгова икономика ще се върти в кръг до пенсия на участниците.
  • 4 "Експертен "

    15 0 Отговор
    и "съвет" ми стигат , за да не чета !
  • 5 адаша

    8 0 Отговор
    Какви интересни конкурси! "Търговски представител в службите по търговско- икономически въпроси" /СТИВ/ в чужбина. Например в Буркина Фасо или Еритрея. Добре звучи. От там ще привлечем много инвеститори. Важни инвеститори. Тотална кочина....
  • 6 ха ха

    10 1 Отговор
    Това с кръговата икономика ми прилича на затварянето на цикъла...
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 1 Отговор
    Кръгова икономика -
    Ти на мене, аз на тебе-
    Абе въртим едни пари❗

    А Зелен преход -
    Явно е преход към зелената валута 😉
  • 8 да, но

    8 1 Отговор
    тия "зелените" съвсем скоро ще бъдат наритани от гладните....
  • 9 Големи експерти

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Редно е да се използват терминологично правилни думи и изрази! Значи същите тия са енергийни консуматори, когато става въпрос за енергия, но когато се говори за труд били работоДАТЕЛИ??? Не те не дават нищо даром, те са консуматори на наемен труд. И не го наемат този труд за да правят добро на работещите, а го наемат защото им е нужен да им произвежда богатства, за което пък те не искат да плащат! Ако можеха един човек нямаше да назначат, но им се налага за сега. И тъй - не са работодатели, а консуматори на наемен труд или наематели на човешки труд. Само, че като няма представители на Народа в тоя съвет тия пак ще си дръпнат чергата към тях, а сметката ще я плащат хората, винаги така става.
  • 10 Ветеран от Протеста

    6 0 Отговор
    Кръгова икономика е Икономика разпределена на съответните Кръгове около подходящите Партийни лидери....Така кръга се затваря - Държавна поръчка- Изпълнител- Партиен лидер- Държавна поръчка Изпълнител...и така нататък....
  • 11 сектант

    7 0 Отговор
    пак ще измислят някаква еко простотия за да се плащат "таксички" и "данък замърсяване"

    Коментиран от #14

  • 12 как ли пък не

    5 0 Отговор
    Редовно правителство скоро може да няма, но по - важно е да има експертен съвет, обслужващ Европейските интереси. ;):):)
  • 13 Ха ха ха

    3 1 Отговор
    Тези няма да спрат с идЕотиите, докато не ги изчегъртаме и не усетят сопите по охранените си зеленопреходни гърбини. Всички за Възраждане като един на следващите избори!

    Коментиран от #15

  • 14 ха ха ха

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "сектант":

    Върви да кОпаш, така няма да замърсяваш и няма да плащаш!
  • 15 пфф

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ха ха ха":

    А вие си сменете дефектиралите чипове!
  • 16 НЯКОЙ

    0 0 Отговор
    Значи ще продължим да се въртим в кръг и ще ни оставят да си пасем, стига да доживеем до зелена трева ! Много мъдро решение за овчето стадо ! Весели празници за управниците ни !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол