Last news in Fakti

15 Декември, 2023 12:34 2 928 34

Първо във ФАКТИ: Комисия в Министерството на културата отказа да се произнесе по започналия демонтаж на ПСА (ВИДЕО)

  • министрество на културата-
  • експертен съвет-
  • паметник на съветската армия-
  • демонтаж-
  • христо-
  • харалампиев

Ако от нещо се почувствах обиден, това е подценяването на хората, които са тук. Някак си изведнъж се реши, че много лекичко, лесно от нас се иска мнение с идеята отговорът да е такъв. Не може да се случи, обяви проф. Харалампиев

Първо във ФАКТИ: Комисия в Министерството на културата отказа да се произнесе по започналия демонтаж на ПСА (ВИДЕО) - 1
Кадър: Министерство на културата

Специализираният експертен съвет за изобразителни изкуства към Министерството на културата отказа да се произнесе по започналия демонтаж на Паметника на съветската армия. Сбирката на съвета, която се провежда по график, първоначално включваше 4 точки за разглеждане.

А именно:
1. Проект за поставяне на паметна плоча на Драгомир Казаков на фасадата на сграда, ул. „Юрий Венелин“ № 16, гр. София
2. Проект за Паметник на Захари Стоянов в ПИ 68134.405.113, район Оборище, гр. София
3. Проект за поставяне на Статуя на Дева Мария на площадното пространство пред съществуваща католическа църква „Успение Богородично“, с. Житница, община Калояново, област Пловдив.
4. Проект за Поставяне на паметник на Хан Кубрат в ЦГЧ на гр. Кубрат.


След като минаха обсъжданията по предварително зададените точки от дневния ред, професор Христо Харалампиев – председател на съвета, обяви, че снощи е входирана и още една точка в последния момент, която е свързана с демонтирането на Паметника на Съветската армия. Последва кафе-пауза, след която се премина към обсъждане.

„Става дума за решение за премахването, а не за начина като се махне отнякъде къде се слага този паметник. От едно място да го сложат на друго. Експертизата ни не е в техническата част да се демонтира или да не се демонтира, а за чисто естетическата стойност на даден обект и за поставянето му в пространството“, обясни проф. Харалампиев.

След това в залата бяха поканени инж. Георги Колчаков, който е автор на „Плана за здраве и безопасност за демонтажа на Паметника на Съветската армия“, и Любомир Иванов - PR на областния управител.

„Нашият съвет не се занимава с подобни неща за демонтаж, обясни пак проф. Харалампиев. – Ние се занимаваме, нашата експертиза е свързана с това как нещо, което някъде ще бъде поставено, как то ще се впише в пространството, дали то ще бъде поставено както трябва. Ако става въпрос за махане на нещо, което ще бъде експонирано някъде на друго място под някаква форма, тогава ще се обърнете към нас. Просто не бива да ни използвате за нещо, с което да решите да си легитимирате нещо. Хората, които са тук, този експертен съвет, има сериозна експертиза. Нещата не са в компетенцията на нашия експертен съвет.“

След което двамата гости напуснаха залата.

Накрая проф. Харалампиев каза: „Ако от нещо се почувствах обиден, това е подценяването на хората, които са тук. Някак си изведнъж се реши, че много лекичко, лесно от нас се иска мнение с идеята отговорът да е такъв. Не може да се случи.“


Поставете оценка:
Оценка 4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Беззаконието се шири

    46 6 Отговор
    В правителството. Гнома Предател командва рушенето скрит зад Тулупа.
  • 2 Пич

    38 5 Отговор
    А " Св. Александър Невски " , кога ?! Паветните кретени не могат никого да впечатлят само с едно разрушение !!!

    Коментиран от #4

  • 3 Само питам

    9 40 Отговор
    Да не би Мочата да е паметник на културата?

    Коментиран от #8, #9

  • 4 Умнокрасив

    4 15 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Ще му върнем името "Св.и св. Кирил и Методий" както беше през ПСВ.
  • 5 Само питам

    13 7 Отговор
    Арменския поп ще питат ли? Защото и третата глава падна.
  • 6 123456

    21 1 Отговор
    Ей , Колчака и от тук ли захлеби ! Придворния слугинаж без грам съвест !

    Коментиран от #31

  • 7 инж. Ганчо Илков

    11 29 Отговор
    Как не се намери поне един Политик, та дори и Псевдо Политик (Проектант на Политически Проект), който съвсем Исторически обосновано да обясни, че въпросните Символи на Комунизма и на Съветската окупационна Армия в България са натрапени с цел Страх и безпрекословно Послушание за Народа, а за верните поддръжници (Комсомолци, Комунисти, Болшевишки Поклонници) надежда за Светлото Комунистическо Бъдеще (което освен принесените Жертви и Тормоз), така и не дойде нито в България, нито дори в СССР.

    Коментиран от #13, #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 факти

    13 6 Отговор
    ❗️Над 60 000 ученици и студенти в София ще плащат по-скъпи месечни карти за градския транспорт от 1 януари, защото Спасителите на София така я спасиха, че блокираха напълно работата на общината. 40 000 ученици и над 22 000 студенти ще плащат такса „спасение“ от 5 лева месечно, т.е. картите им ще са с 5 лв. по-скъпи от сегашните.

    Коментиран от #33

  • 11 Мнение

    16 4 Отговор
    Скъсайте си дипломите, връщайте заплатите и се разкарайте! Абсолютни некадърници навсякъде!
  • 12 МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА

    20 4 Отговор
    НА МЯСТОТО НА ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ ДА СЕ ПОСТАВИ КАРТАТА НА БЪЛГАРИЯ С КЛОЗЕТНАТА ЧИНИЯ!
  • 13 Ъхъ

    9 6 Отговор

    До коментар #7 от "инж. Ганчо Илков":

    Тебе още ли те е страх от комунизма? Минаха 33г. все пак!

    Коментиран от #29

  • 14 вашето име

    17 3 Отговор

    До коментар #7 от "инж. Ганчо Илков":

    Когато българските управници в края на лятото през 1944г виждат вече ясно краха на фашистка Германия,вземат решение тайно да изпратят Стойчо Мошанов да преговаря със САЩ и Великобритания за сключване на примирие.САЩ и Великобритания му представят готов договор за подписване.Договорът подарява ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ ДО ПЛОВДИВ на Гърция.Спасява ни окупацията на страната ни от Съветската Армия.Доказателство за това е позицията на англосаксонците по време на Парижката конференция през 1946г.,които поставят абсолютно същите искания пред конференцията.Има само малка разлика от около 985 558 879 долара.Сума,която ни представят като искания за репарации.Скромненко,но со вкусом.И пак благодарение на, познайте кой,-СССР СЕ ОТЪРВАВАМЕ БЕЗ ТЕРИТОРИАЛНИ ЗАГУБИ.ЕДИНСТВЕНИ ОТ ВСИЧКИ ВОЮВАЩИ НА СТРАНАТА НА Третия райх.Репарациите също са намалени драстично-на 45 000 000 долара.Спасена е от разоръжаване армията ни.Всичко това е заслуга САМО И ЕДИНСТВЕНО НА СТАЛИН И СССР. А вие им събаряте Паметника, невеж сухописецо.

    Коментиран от #21

  • 15 Аз и моето семейство подкрепяме

    2 12 Отговор
    Партия Възсраждане!Като те спечелят власта,ще вкарат МОЧАТА в Белене.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 От безродници

    13 1 Отговор
    Друго не може да се очаква
  • 18 запасняк

    7 3 Отговор
    СЛЕДВА ПАМЕТНИКА НА ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ....ОСТАВКА

    Коментиран от #27

  • 19 Веднага да го събарят пропагандния

    4 12 Отговор
    паметник на руските окупатори
  • 20 др.Бонев

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "факти":

    Това са тотални измислици.
  • 21 Да да да

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "вашето име":

    Правилно, но помещаващите се тук рупори не четат. Тъжно е неграмотни и неинформирани анонимници да си играят на плюсчета и минусчета.
    Ниво...
  • 22 22222

    8 0 Отговор
    Как ще се произнесе,са казали нещо против и хоп няма повече да са в тази комисия.А те получават парички за това,проекти.........
  • 23 Чек пойнт чарли

    10 0 Отговор
    Нямам спомен в Австрия от векове някой нещо да е разрушил. И за англия нямам спомен. Ние все рушиме, режем, взривяваме. Идва Коледа. В някои държави редят елхи, слушат коледни песни, ние сме гневни, враждебни, разделени, злобни. Защо по Коледа се спрята поредния панаир на хаоса

    Коментиран от #28

  • 24 Кръстьо

    8 0 Отговор
    На негово място ще има паметни на украинската армия и най вече на Азов тези който със смелостта на мишки защитаваха Азовстал.
  • 25 Извинявам

    7 0 Отговор
    се, но не знаех, че може да получаваш заплата и да не работиш или по точно да отказваш да работиш.
  • 26 Моарейн

    9 0 Отговор
    Че как ще се произнесе, след като от амбасадата са им забранили. А са се произнесли, а са останали без работа и служителите в министерството, и семействата им.
  • 27 Моарейн

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "запасняк":

    Не само, следват многобройните войнишки паметници на загиналите през 1877-78 год. руски войници. А след това идва всеобща мобилизация и българско пушечно месо за фронта.
  • 28 Моарейн

    10 0 Отговор

    До коментар #23 от "Чек пойнт чарли":

    Как защо? Трябва да се отклонява общественото внимание. Кой знае каква гадост са наредили от амбасадата. Най-безобидното, което ми идва на ум е да дадем плодородните добруджански земи на американски компании за шистов газ, ама може да става въпрос я да пратим "доброволци" в Украйна, я да курдисат още бази, техника и дори ЯО в цяла източна България. Бъдете сигурни, нищо добро не ни чака.
  • 29 Мхм

    1 11 Отговор

    До коментар #13 от "Ъхъ":

    Трябва да те е страх,защото нито комунистическата Идеология е забранена,нито Комунистическите партии са забранени,нито Паметниците им са съборени,нито има Закон за Лустрация на Комунистите в България.....А първа точка от Идеите на Комунизма са превземане на Властта чрез Държавен Преврат( наречен от тях Революция) и установяване на Диктатура.
  • 30 Гост

    2 5 Отговор
    За голяма радост в България все още има ерудирани, съвестни и честни хора! Адмирации за Комисията!
  • 31 Какъв куку требе да е

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "123456":

    за да кръсти псевдоекспертизата си за демонтаж на Паметник „План за здраве и безопасност“?!?
  • 32 Хахахах

    5 0 Отговор
    Лъжата продължава да се усложнява. Киро иандаецс лъже жена си яко, за да и цоца милионите. Живее на неин гръб, тарикатчето. Затова е толкова изкривен психически. Не може цял живот да се правиш на верен мъж, след като не си. Има си и физически последствия. За другия няма смисъл да се коментира. Той си е съвсем загубена душа, морално осакатени заради желанието да бъдат харесвани. Комплексари.
  • 33 ХА ХА

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "факти":

    След като плащат по200лв задоза, ще плащат и 5 лева за трамвай.
  • 34 Преди 33 години СДС също искаха да бутат

    1 0 Отговор
    съветските паметници, но Европа им каза, че никой няма право да докосва тези паметници, защото да свързани с антифашистката война и СССР е съюзник на САЩ и Великобритания за победата срещу фашистка Германия. Сега обаче нещата се промениха И ТРЯБВА ДА ПОВЯРВАМЕ ЧЕ САЩ СА НИ ОСВОБОДИЛИ ОТ ФАШИЗМА КАКТО И ОТ ПАРИТЕ НИ ЗА СКРАП КАТО Ф16 И СТРАЙКЪР !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове