Last news in Fakti

11 Април, 2023 16:59 1 463 12

Атанас Пеканов: Имаме нужда от реформи и подобрения в структурата на икономиката ни

  • икономика-
  • реформи

Живеем във времена на сериозна дезинформация и трябва да полагаме усилия българското общество да не бъде залъгвано с фалшиви новини и информация със съмнително качество, казва той

Атанас Пеканов: Имаме нужда от реформи и подобрения в структурата на икономиката ни  - 1

В началото на 2023 г. с Постановление на Министерския съвет беше създаден Съвет за икономически анализи, който има съвещателен характер. Председател на Съвета е заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов, а в състава му са включени икономисти от академичната общност, включително от престижни международни университети.

Генерален секретар на Съвета ще бъде доц. Пламен Ненов от Норвежкото бизнес училище BI (BI Norwegian Business School) в Осло, Норвегия.

Тази реформа полага основите на процес на устойчиво осигуряване на българското правителство и институции със задълбочена академична икономическа експертиза, която да бъде отправна точка за по-добри икономически решения, обясни вицепремиерът Пеканов.

„Имаме нужда от реформи и подобрения в структурата на икономиката ни. Нуждаем се от по-балансирано разпределение на икономическата активност, от добре премислени и целенасочени усилия в социалната сфера, от мерки за борба с демографската криза, политики за привличане на повече инвестиции. Това са препоръки както от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), така и от редица други организации през годините“, коментира той.

Съветът ще оценява дългосрочните предизвикателства пред българската икономика и ще отправя предложения за най-подходящите политики за тяхното преодоляване. Ще има възможността да изготвя и препоръки за повишаване на ефективността на икономическите политики в отговор на текущите предизвикателства.

Създаването на Съвета е заложено като реформа, предвидена в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България. С институционализирането на Съвета първата част от тази реформа е изпълнена.

„Живеем във времена на сериозна дезинформация и трябва да полагаме усилия българското общество да не бъде залъгвано с фалшиви новини и информация със съмнително качество, особено когато се касае за ключови въпроси от икономическата сфера. Нуждаем се от повече експертиза, повече анализи, повече добре подготвени мнения от учени с международно реноме. Целта на Съвета е да подобри дискусиите за икономически политики и за важните решения и реформи пред нас – сред институциите, но и сред обществото като цяло“, добави Пеканов.

На 15 март 2023 г. бе проведено и първото заседание на Съвета, на което бе одобрена Годишната работна програма за 2023 г. и бе представено и обсъдено първото икономическо изследване, посветено на темата за регионалните неравенства и икономическите дисбаланси между регионите в България.

Изводите и резултатите от изследването ще бъдат представени в рамките на публично събитие, което ще се проведе на 24 април от 13 ч. в Гранитна зала на Министерския съвет, с участието на представители на администрацията и на медиите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Държавата замрази капиталовите разходи,

    6 0 Отговор
    общините нямат пари, бюджет няма, ЕС не пуска пари заради корупцията и далаверите у нас. Строителството извън големите градове замира, хората остават на улицата!
    Нали 2 години ни управляват ваши хора бе, другари ! Скоро няма да ви дойде умът, заробвате България с вашите гласувания ! Пфу !

    Коментиран от #2

  • 2 Пеканов, изобщо не си

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Държавата замрази капиталовите разходи,":

    пЕкан !
  • 3 Роднината на Ковачки Наско отново

    9 0 Отговор
    Лъже и краде!

    Коментиран от #6

  • 4 Последния Софиянец

    7 0 Отговор
    Това момченце дето ни носеше кафе на мене и Кирчо на протестите сега е най важният човек в държавата.Разпределя парите от Европа на мафията.
  • 5 НЯКОЙ

    7 0 Отговор
    Когато човек има независимо малка или голяма нужда, предприема съответните мерки ! Не разбирам защо декларирате наличие на нужда, а не предприемате НИЩО подходящо за целта ?!? Но сте във властта и народът ви плаща заплати, за да вземате решение, да ги реализирате по най-добрия начин, а не да хленчите "ИМАМЕ НУЖДА" !
  • 6 Аман заман

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Роднината на Ковачки Наско отново":

    Остави другото ами е и неграмотен! "Реформи и подобрения в структурата на икономиката ни" ?!?!?! Как точно ще каже на инвеститорите в какво да инвестират парите си за да направи тия реформи и подобрения? С тия закони и с тоя съд, където търговските дела се влачат по повече от 10 години ... с това образовано и грамотно население и с тая корупция няма как инвеститор да дойде тук, камо ли да се задържи. Който се беше излъгал - избяга с 200, кой в Румъния, кой където намери, само да не е тук. Те не идват за обществени поръчки да правят, тоя за структурата на икономиката бълнува.
  • 7 Баш софиянец

    4 0 Отговор
    Генерален секретар щял да бъде някакъв си от норвежко училище, а за да ни дадат пари по плана за развитие, трябвало да имаме никъвси съвет който да ни поучава и да ни казва коя мисъл и информация е правилна. Малее, това е див соц!!!
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор
    Кой беше тоА бе 🤔🤔🤔

    Коментиран от #9

  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Я, имало хора , които поооомняяят‼️
    "Министър на Радев изтрил в „Гугъл“ кои са майка му и баща му и какви ги е вършил дядо му.
    Атанас Пеканов бе представен на българското общество като един от най-ерудираните министри на Румен Радев. Даже ни обясниха, че президентът се впечатлил от визитката му.
    Невръстния ентусиаст Наско, с дръзновения поглед на дядо си Наско (Пеканов) – изтъкнат член на Окръжния комитет на БКП в Пловдив, активен борец против фашизма. За този чиито дядо, който живееше в Партийната кооперация на ул.“Иван Вазов“ в Пловдив – онази, на Дража и Панев, всичко е изтрито в нета. А също и за баща му – Ангел Атанасов Пеканов, дългогодишен дипломат от кариерата. То, Наско младши, за това е роден в Гърция. Баща му веднага след завършване на МИО в Москва беше назначен в посолството в Гърция, а майката на Наско-младши беше репортерка „на живо от Атина“ за БНТ. Но тази информация липсва в интернет. Търсачките не я намират. А младият Пеканов с вдигнат юмрук ще преброява населението… Е да, ама софтуеърът нихт арбайтен, бе Наскооооо…."
  • 10 даскала

    5 0 Отговор
    Да се намали държавната администрацията от калинки мисирки и тулупи и да се обедини счетоводствата в училищата,че вземат директорски заплати,а нямат работа за 5 дни от месеца
  • 11 Тежка мъка

    3 0 Отговор
    На първо място вземи си подстрижи лимбичките
    пък после почни пак с първо място .
  • 12 пеканчо

    4 0 Отговор
    хващал ли си лопата, поне веднъж ? партизанско внуче си и ти кат дебелата лиляна
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове