Last news in Fakti

15 Април, 2023 15:06 1 152 28

Благодатният огън се очаква да пристигне на летище София около 19-19.30 часа

  • благодатен огън-
  • летище софия-
  • пристигане

Той ще бъде  пренесен в синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил", откъдето ще бъде изнесен преди началото на възкресното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в 23:30 ч. Огънят ще бъде пренесен и в митрополитската катедрала "Св. Неделя", където духовниците от Софийската епархия ще могат да го пренесат по храмовете

Благодатният огън се очаква да пристигне на летище София около 19-19.30 часа  - 1
Снимка: БГНЕС

Днес около 19:00-19:30 ч. се очаква да кацне правителственият самолет на летище София, с който пътуват пратениците на Българската православна църква, взели участие в последованието, по време на което ежегодно на Възкресение Христово слиза над Гроба Господен Благодатният огън. Тази година делегацията води Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, съобщиха от Българската патриаршия, цитирани от БТА.

Благодатният огън ще бъде пренесен в синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил", откъдето ще бъде изнесен преди началото на възкресното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в 23:30 ч. Огънят ще бъде пренесен и в митрополитската катедрала "Св. Неделя", където духовниците от Софийската епархия ще могат да го пренесат по храмовете.

БТА съобщи по-рано днес, че българската делегация, определена да донесе Благодатния огън от Божи гроб, пристигна в Йерусалим. Делегацията се води от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. Той е придружаван от посланика на България в Израел Румяна Бъчварова, от началника на отдел "Протокол" на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия Емил Велинов, от епархийския съветник на Старозагорската митрополия Диян Димитров, от началника на кабинета на митрополит Киприан отец Димитър Димитров, от отец Бранимир Георгиев, от дякон д-р Деян Коруноски и от протодякон Димитър Куманов, съобщиха от Старозагорската митрополия.

Пътуването до Тел Авив се осъществява с правителствения "Фалкон" след решение на служебния министър-председател Гълъб Донев. Транспортът на делегацията до Йерусалим е осигурен от посолството на България в Израел.

За БТА Емил Велинов обясни преди дни: "Купили сме четири фенера, с които ще бъде пренесен Благодатният огън в България. Заминаваме на 15 април, в 4:30 ч., сутринта за Тел Авив, като ще пътуваме с правителствения самолет. Целта е да кацнем в 7:30 ч. и бързо да се придвижим, защото 80 километра е разстоянието от Тел Авив до Йерусалим. Там ще чакаме да "слезе" Благодатният огън и когато това стане, ще тръгнем бързо обратно, защото с много и големи самолети пристигат църковните делегации от Русия, Гърция, Сърбия, Румъния. Искаме бързо да излезем после от Йерусалим, защото Благодатният огън "слиза" на Божи гроб след 14:00 ч. и когато това стане, ще отидем на мястото, където ще са паркирани автомобилите, с които ще пътуваме обратно до Тел Авив. За цялата организация ще ни съдействат от българското посолство в Израел. Около един час ще е пътуването ни до летището в Тел Авив, ще преминем на него през проверка и планираме да излетим най-късно в 17:30-18:00 ч., за да можем да кацнем на летището в София около 20:00 ч.". Тогава Велинов уточни, че не може да се каже точният час, в който самолетът с Благодатния огън ще кацне на летището в София, но преди минути от Българската патриаршия съобщиха, че това ще стане тази вечер около 19:00-19:30 ч.

Българската църковна делегация присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Иисус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. На Велика събота вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.

Благодатен или Свещен е огънят, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма "Възкресение Христово", построен точно върху Божи гроб в Йерусалим. Православните християни твърдят, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Емил Велинов уточни, че от летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Фенерът с Благодатния огън ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата и с литийно шествие ще бъде пренесен в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където се очаква празничното Пасхално богослужение в 23:30 ч. да се води от Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. На богослужението ще присъстват президентът Румен Радев и служебният министър-председател Гълъб Донев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава и от пресслужбата на Министерския съвет.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДВЕ ХИЛЯДИ ГОДИНИ

    19 9 Отговор
    БЛАГОДАТНИЯ ОГИН...ИЗМАМА☝
    апропо...
    ТОЯ САМОЛЕТ....
    КАК ЛЕТИ ОТ
    ПРЕДИ ДВЕ ХИЛЯДИ ГОДИНИ...🤔

    Коментиран от #27

  • 2 ЕС фен

    11 2 Отговор
    Чудно ми е как тогава този огън ще стигне Малко Търново, както беше
    писал един колега, до 24.00
  • 3 Отец Дионисий

    6 2 Отговор
    Господ е българин!

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ШЕФЕ,ПОПЕ,

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Отец Дионисий":

    ТИ ФУТБОЛИСТ ЛИ СИ,(.....)🤔

    Коментиран от #7

  • 6 „БЛАГОДАТНИЯ ОГИН,”

    14 5 Отговор
    СПРЯ ЛИ ПАНДЕМИЯТА....
    СПРЯ ЛИ ВОЙНИТЕ...
    СПРЯ ЛИ ГЛАДА...
    СПРА ЛИ НАСИЛИЕТО......,А,🤔
    СПРЯ ЛИ СРЕБЛОЛЮБИЕТО....

    Коментиран от #10, #16, #20

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ковид мракобесник

    12 4 Отговор
    по време на ковид цирка нямаше такива ритуали и кво - нищо не се промени
  • 10 Ветеринарен психолог

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "„БЛАГОДАТНИЯ ОГИН,”":

    Ние живеем със свободна воля по Божията милост.. Всичко ,което изброихте го причиняваме ние.А Исус благосклонно ни оставя избор , как да живеем.

    Коментиран от #15, #18

  • 11 хаберих

    8 3 Отговор
    Айде малко повече култура и не богохулствайте,ако обичате!
  • 12 Ъхъ

    4 2 Отговор
    Непризнатата украинска православна църква, няма да получи благодатният огън! Така твърди Йерусалимската епархия. Македонската църква църква също ще получи огън от запалка!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 гост

    8 1 Отговор
    Пак ли атеистите платихме сметката?
  • 15 случаен

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ветеринарен психолог":

    и преди него пак са имали избор,каква е разликата
  • 16 незнайко

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "„БЛАГОДАТНИЯ ОГИН,”":

    Пандемията е дело на генното инженерство ! Войните се насаждат от АЛЧНИТЕ човеци ! Глада е следствие на АЛЧНОСТ от страна на БОГАТИТЕ ! Насилието е липса на първите 7 години от образованието на индивида ! Защо мислиш, че някоя ИЗМИСЛЕНА ЛИЧНОСТ - ГОСПОД е длъжен трябва да ги спре тези неща щом не ги е създал той ??? Апропо , трябва да се образовате и да разберете, че ГОСПОД е извънземно същество ( същества) посетили ЗЕМАТА преди хиляди години и едва ли това е била тяхната цел каквото е ЧОВЕЧЕСТВОТО СЕГА !!! АКО САМИ НЕ СИ ПОМОГНЕМ ЩЕ ЗАГИНЕМ !!!

    Коментиран от #17

  • 17 Гост 0

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "незнайко":

    Гласове чуваш ли или направо си лафите?
  • 18 Гост

    4 4 Отговор

    До коментар #10 от "Ветеринарен психолог":

    Какъв Иисус те гони бре чИвек, че той е бил като нас ЧОВЕК, какъв Бог, какви...5 лева?!
  • 19 Нана

    5 2 Отговор
    Благодаря ти Боже Исус Христос ! За всички невярващи - гледайте видеото " За чудото на слизането на Благодатния огън" направен от Православен Видеоканал храм .Там е обяснено и във втората част има свидетелства на хора които преди това са били невярващи! Бог Да Благослови Всички ни!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    да бъдме Хора и Човеци
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 пффф

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДВЕ ХИЛЯДИ ГОДИНИ":

    Новината е за читатели с IQ над 80.
  • 28 на гол тумбак

    1 0 Отговор
    ненужно пилеене на пари.преди сто години как е идвал благодатния? колко струва този полет? какво може да се направи с тези пари за децата?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол