Last news in Fakti

20 Април, 2023 07:17 970 21

Иван Михалев за туризма: Държавата трябва да инвестира пари

  • иван михалев-
  • туризъм-
  • мерки-
  • кампания

Разработил съм кампания, която да подаря на следващия министър на туризма

Иван Михалев за туризма: Държавата трябва да инвестира пари - 1
Снимка: Нова ТВ

Държавата трябва да инвестира пари не в това да популяризира дестинации, а да изгради инфраструктура, която да привлече хора, но и да помогне забележителностите да бъдат опазени. Това каза Иван Михалев съавтор на пътешественическия блог otbivki.com и на книгата "101 отбивки", която включва ексклузивна селекция на малко познати места в България, които си струва да бъдат посетени, в предаването "Животът на фокус" на Радио "Фокус".

"Разработил съм кампания, която да подаря на следващия министър на туризма, който и да е той, тя е свързана с устойчив туризъм. Държавите вече правят такива кампании. Тя насърчава хората да не отнасят нищо от забележителностите освен снимките, които са направили, и да не оставят нищо освен стъпките си. В по-широк смисъл, тук се включва пазаруване от местни магазини, да ядеш местна храна в местни заведения, което да подпомага общността, така че тези региони да се развиват покрай туризма. Според мен държавата може да направи такава кампания и в България", каза той.

Според него страната може да се опита да създаде подобен тип условия за най-посещаваните обекти в България.

"Държавата няма ресурс да създаде инфраструктура на всички забележителности, но може да сключи партньорства за по-атрактивните. Има такива фирми, които биха дали пари за облагородяването на забележителности", каза още Михалев.

Той сподели и как се е родила идеята за блога.

"Преди десет години нямахме нито кола, нито книжка. 2011 купихме кола и започнахме да обикаляме. Едно лято се озовахме на много диво място в Родопите и бяхме поразени от красотата, от това, че хората са много чисти там, обграждат те с такова гостоприемство, че не искаш да си тръгнеш. Това беше едно дълго пътуване – от запад на изток. Видяхме невероятни места като Перперикон и Каменната сватба, но имаше и доста непопулярни места – водопади, пещери, скални образувания. Решихме, че това трябва да го разкажем, а не да остава само за нас. Създадохме блога абсолютно спонтанно", каза блогърът.

"Видяхме, че това много се харесва. Статиите бяха много търсени и споделяни, много хора ни предлагаха и други интересни места, които да включим. 2011 нямаше инстаграм и имаше дефицит на такава информация", допълни той.

Михалев разказа и за това как осъществява пътуванията си, като признава, че не винаги времето му достига.

"Никога не ходя за една дестинация, комбинирам си по три-четири места. Случвало се е да ставам много рано, когато гоня изгрева на морето, което означава ставане в три и тръгване към три и половина, за да си на точния момент на точното място. Имал съм доста замръквания в дивото и доста случки, при които, попадайки на неизвестно място, далеч от всяка цивилизация, съм се чудел какво ще правя", каза авторът.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 туристически нищоправец

    19 0 Отговор
    А СЕГА КОЙ ЩЕ НИ ДАДЕ ПАРРРРРРРРИИИИ?!!!
  • 2 Хмм

    29 0 Отговор
    Да инвестира държаеата и после да подари на концесия за 25 години без пари. Айде нема нужда...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 колчо

    25 0 Отговор
    Да бе държавата трябва да инвестира а вие само да гушите като не се справяте фалит и други ще поеме бизнеса нали държавата е лош стопанин намали ви ддс-то плаща ви за украинците и пак недоволни - нямате угодоя .
  • 5 ужасен

    18 0 Отговор
    СПА столицата на балканите е много мръсна , а там има над 150 хотела . Къде отиват данъците на хотелиерите . А по пътя за Юндола на всяка отбивка има боклуци в промишлени количества които не са чистени от години.
  • 6 СЗО

    8 4 Отговор
    Държава няма!
  • 7 Хотелиери

    18 0 Отговор
    и туристически агенти без хал хабер и изтипосан за такива чрез заграбено от България и българите граждани имат наглостта да искат държавни пари ? Нито грош !
  • 8 плюс минус

    15 1 Отговор
    Парите на държавата са нашите данъци.
    А тя, държавата, си прави с тях каквото и както си иска, харчи, краде, не се отчита....
    Вече станахме подозрителни: къде потъват нашите пари?
  • 9 Боруна Лом

    10 0 Отговор
    ..ДА ПЪЛНЯТ ГУШИТЕ НА МУТРИТЕ!
  • 10 НАП

    17 1 Отговор
    99 % е в частни ръце. Ами да се бръкнат, малко ли кожи свалят от балъците. Две нощувки със закуска в спа хотел Двореца Велинтрад 1200 лева за двама души. Бравос!!!!
  • 11 Турция и ДПС работят срещу

    6 3 Отговор
    Интересите на българския туризъм, за това по всякакъв начин се опитват да саботират развитието му
  • 12 ЛиБеРаст

    18 0 Отговор
    И тоя е по схемата "Национализираме загубите, приватизираме ползите"
  • 13 Отмяна

    6 6 Отговор
    На забраната за пушене по заведеният или поне да се разреши при наличието на две помещения.Все пак в една кръчма едно кафене или ресторант се ходи по желание.Цигарите са вредни миришат лошо но за съжаление много по голямата част от хората пушат.

    Коментиран от #17, #18

  • 14 мутра с хотели

    5 0 Отговор
    даа , държавата трябва да ни дава пари , да ни покрие всички разходи на колегите тарикати, приходите ние знаем как да си харчим хи хи хи...
  • 15 Чочо

    8 0 Отговор
    Т.е.данъкоплатеца да налеее пари и после,като отиде на почивка да си я плати.....пак😀

    Коментиран от #19

  • 16 Кой68

    8 0 Отговор
    От какъв зор държавата да ви финансира!?
    Нали са бизнесмени .......и то частни!
    Да върнем Балкантурист/държавно/.
  • 17 Наистина

    3 5 Отговор

    До коментар #13 от "Отмяна":

    Трябва да се отмени този закон ,както отмениха инструкцията на ЕС за вноса на Украински продукти значи че с едни се съобразяват а с други НЕ. Ние от ресторантьорският бизнес със сигурност сме много повече от зърнопроизводителите и внасяме много повече в хазната а този закон ни пречи.
  • 18 Гларуса

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Отмяна":

    Тези които не пушат и не пият алкохол,какво правят в заведенията?Това се чудя.Има сладкарници или по баирите,че после да ги търсим.Хората ходят на заведение да се веселят.
  • 19 Эръпшън

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Чочо":

    Идеята от нас,бензина от Вас!Другарите мутри искат само и единствено да обират печелбите.А за частния Му хотел да се грижим ние.Искали помощ от държавата.Нали скачахте да ставате частници?Който не може да се справя,фалира.Нали това е конкуренцията,двигатела на обществото?
  • 20 Па съм я бе

    0 0 Отговор
    Национализация ще помогне.И Принудително заселване на по-богатичките по селата в Странджа и северозападнала България.
  • 21 Име

    0 0 Отговор
    Поклонници на Златото!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове