Last news in Fakti

23 Април, 2023 22:30 1 188 8

Важните новини във ФАКТИ на 23.04.2023 г.

  • андрей новаков-
  • делян добрев-
  • никола стоянов-
  • кирил петков-
  • десислава атанасова-
  • лена бориславова-
  • михаил миков-
  • николай василев-
  • тома биков-
  • николай михайлов-
  • иван бакалов-
  • димитър вацов-
  • николай шушков-
  • явор гечев-
  • стефан цанев-
  • любомир аламанов-
  • иван демерджиев(-
  • наталия киселова-
  • асен василев-
  • атанас пеканов-
  • мартин димитров-
  • пламен димитров-
  • гарабед минасян-
  • герб

„През последните две години е ясно кой е управлявал и те трябва да дадат яснота защо не се случват нещата с усвояването на европейски средства и защо ЕК стартира нови 9 наказателни процедури. Загубихме страшно много пари от Европа“, подчерта евродепутатът  

Важните новини във ФАКТИ на 23.04.2023 г. - 1
Снимка: Euronews Bulgaria

Андрей Новаков: Ако ПП-ДБ не променят тона си и не подкрепят първия мандат, те няма да получат подкрепа и при втория

„Надявам се „Продължаваме промяната“ да разберат, че ако няма правителство с първия мандат, то няма да има и с втория. Ако ПП-ДБ не променят тона си и не разберат, че няма пречка пред това с общи приоритети да подкрепят първия мандат, те няма да получат подкрепа и при втория.“

Делян Добрев: През една банка у нас минават големи парични преводи във връзка с Русия

От наш достоверен източник знаем, че се оказва, че през една българска банка минават големи парични преводи във връзка с Русия. Тоест - перат се пари от сделки на руски олигарси чрез преводи към Унгария. Не става дума за банка с български собственик. Този законопроект трябва да бъде приет по най-бързия начин, така тази банка няма да има възможност да прави такива преводи. Още в сряда ще задвижим темата в НС, до 2-3 седмици този законопроект може да бъде факт. Това каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев за "На фокус".

Никола Стоянов: В ръцете на партиите е да решат какъв бюджет искат. Те не одобриха инструментите, които предложихме

„Проектобюджетът е само една рамка, която служебното правителство предлага. Бяхме планирали да внесем бюджет с 3% дефицит, но трябва някакви мерки да има в този бюджет“. Това каза в интервю за предаването „120 минути“ служебният министър на икономиката Никола Стоянов.
„Партиите до момента се изказаха негативно по инструментите, които ние бяхме предложили. Затова им предлагаме бюджет такъв какъвто е на база политиките, гласувани от 44-тото до 48-ото Народно събрание – със социалните разходи и без нови политики. Това е рамката оттук нататък е в техните ръце да решат какъв бюджет искат да има“, уточни министърът.

Кирил Петков: Без министри на ГЕРБ в наше правителство. Искаме кабинет на малцинството с втория мандат

ПП-ДБ искат да сформират правителство на малцинството с втория мандат, но без министри на ГЕРБ в него. Това заяви в предаването „На фокус” съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков.

Десислава Атанасова: Не можем да вярваме на вторите, те арестуваха нашия лидер. Но не казваме или лошо, или по-лошо

„Има 50% шанс да има правителство с първия мандат. Лидерски разговор трябва да роди обща платформа и тогава ако заедно споделим тази отговорност и участваме заедно в това да изтеглим държавата си от това блато, да има и взаимен контрол.“ Това коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ за възможността да се състави правителство с първия мандат и в отговор на въпрос може ли това да се случи с подкрепа на ПП-ДБ.
Тя добави, че не могат да имат доверие докрай на вторите заради ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, но искат нормален политически диалог.

Лена Бориславова: Осъзнаваме нуждата от редовно правителство и точно това прави решенията трудни

"Не е лесно, избираме между лошо и по-лошо“. Така Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ коментира пред bTV преговорите за съставяне на редовно правителство в рамките на 49-ото Народно събрание.

Михаил Миков: Кабинет ще има, но след "родилни мъки". Представям си го с етикет „експертен”, „на спасението”

За пръв път в най-новата ни история беше избран председател на Народното събрание, но с очакването да е на поста само три месеца. Ротацията на парламентарния шеф беше договорена в джентълменското споразумение между първите две политически сили. В рубриката „Срещу течението” Евгений Генчев разговаря с един бивш председател на парламента и лидер на БСП - Михаил Миков.

Николай Василев: Бих скъсал този бюджет като редовно правителство, бих го хвърлил в коша и бих написал нов

Бих казал като гражданин: „Благодаря на служебния кабинет, че е смел да каже грозната истина и да събуди политиците с бомба”. Според мен той това прави и аз съм „За”. Бих скъсал този бюджет като редовно правителство, бих го хвърлил в коша и бих написал нов, който няма нищо общо със сегашния”. Това заяви в студиото на „На фокус” Николай Василев. Той е икономист, бивш вицепремиер, бивш министър от времето на НДСВ, а по-късно и на тройната коалиция. Василев беше и кандидатурата на ИТН за министър-председател в експертен кабинет.

Тома Биков: Правителство на малцинството с втория мандат е абсурдна формула, извън всяка политическа логика

На страницата си във Фейсбук депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментира думите на Атанас Атанасов от ПП-ДБ за правителство тип "Димитър Попов", казани по-рано днес пред БНТ.

Д-р Николай Михайлов: Борисов е в екрана и говори неща, които са валидни и чути от много хора. Къде са Кирил и Асен?

„ГЕРБ в момента е в по-силна позиция. Те умеят повече от другите. В тази важна фаза, къде са Кирил и Асен? Борисов е в екрана и съумява да говори неща, които са валидни и чути от много хора“, заяви пред Дарик радио психиатърът д-р Николай Михайлов.

Иван Бакалов: От партия, която можеше да изчегърта Борисов, ИТН стана куче на верижка на Борисов и държанка на ДПС

Журналистът Иван Бакалов коментира на страницата си във Фейсбук вчерашната публикация на Слави Трифонов с повече от остри критики за бюджета, предложен от служебния кабинет, и за Асен Василев и "Продължаваме промяната". Ето думите на Бакалов:

Проф. Димитър Вацов: ПП - ДБ е добре да дадат на ГЕРБ празен чек за управление. И да влязат в ролята на опозиция

"Ситуацията е трудна, защото държавата и демокрацията трябва да се санират. Трябва да има правителство, за да се спре поредицата от кризисни управления. Затова е необходим компромис. Ситуацията обаче е патова, тъй като би било безпринципно ПП - ДБ да направят коалиция с ГЕРБ, след като цялото усилие и възникване на ПП е опит за прочистване на нашето общество, една протестна енергия срещу срастването на бизнес и политика".

Регионален зам.-министър: Близо 8000 километра пътища от републиканската мрежа са в аварийно или предаварийно състояние

"Близо 8000 км пътища от републиканската пътна мрежа са в аварийно или предаварийно състояние. Трябва да се продължат започнатите инфраструктурните обекти - доизграждането на АМ "Хемус", на скоростния път Ботевград - Видин, започване на нови обекти, които не търпят отлагане. Затова се надяваме да бъдем финансирани от бюджета".

Земеделският министър: Нарушихме пазара, затова в момента има кризи. Не искаме просто затварянето на пазара, а механизъм

"Ние не искаме спиране, искаме по-разумна цялостна политика на ЕС, която да отрегулира аномалиите на пазара. Това е коректно и към Украйна, и към България, и към всички. Ние нарушихме пазара, затова в момента има кризи. Ние не искаме просто затварянето на пазара, ние искаме механизъм". Това заяви пред БНР министърът на земеделието Явор Гечев.

Стефан Цанев: Диалогът между глухи хора е точно това, което става днес с нашите партии

"Имам подозрения, че на Румен Радев това му е приятно, че той не страда от това, че партиите не се разбират, не могат да формират правителство и не могат да свикат нормално НС. Другото е категорично вярно, че партиите със своето неразбирателство го карат да управлява еднолично. Това става 2 години пред очите ни". Това коментира пред БНР писателят Стефан Цанев.

Аламанов: Бойко Борисов се опитва да удуши в прегръдката си ПП-ДБ, така че да не им остави място за маневри

Каква е необходимостта от политически компромиси и "джентълменски" споразумения в кризисната комуникация, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов, комуникационен експерт.

Демерджиев: Можем да влезем в Шенген и със служебен, и с редовен кабинет, стига НС да си свърши работата

Българските служби са имали оперативна информация за заловената с 23-ма мигранти линейка в пловдивското село Труд, все още няма информация какви обвинения ще бъдат повдигнати на трафикантите на мигранти. Това заяви в Белица министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, който участва в празнична служба в обновения храм „Свети вмч. Георги“, съобщават от БНР. Натискът на българо-турската граница се е увеличил с близо 50 процента от началото на годината, но болшинството от опитите за нелегално преминаване са осуетени, допълни министър Демерджиев.
С особено внимание се наблюдават автомобилите със специален режим на действие, които се използват за транспортиране на мигрантите. Има немалко изоставени и дори нерегистрирани линейки, каза вътрешният министър:

Делян Добрев: По-добре пак да отидем на избори, отколкото да позволим на тези шарлатани пак да правят опити с бюджета

"Много трудно ще се стигне 3-процентния праг. Този бюджет е прекалено оптимистичен, защото той залага прогноза за икономически растеж от 1,8%. Имаме прогноза на БНБ от 0,4% и прогноза на МВФ от 1,4%. Според нас икономическият растеж на България ще бъде между 0,4 и 1,4%, някъде по средата". Това заяви пред БНР депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Доц. Киселова: Не е пречка държавният глава да проведе още един рунд от консултации с партиите

"По отношение на връчването на първия и на втория проучвателни мандати президентът няма изрично определен срок. Има срок, след като вече е връчен мандат. Кандидатът има седемдневен срок, в който да представи структура и състав на правителство. Не е пречка държавният глава да проведе още един рунд от консултации с партиите. Конституцията дава възможност на президента да бъде - от една страна инициатор, от друга - да даде време на парламентарните групи да осъзнаят положението, в което се намираме".

Асен Василев: Ако се стигне до втори мандат, ще започнем разговори с всички партии. Ще предложим кабинет с ясна програма

"Или прилагаме Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и слагаме и приходите, и разходите, или казваме - няма да получим приходите, съответно няма да направим разходите. Не можем да направим разходите, а да не получим приходите. Да направиш план, в който правиш всички разходи и планираш, че няма да получиш приходите, като това ти прави дупка от 2,8 млрд. лева, това не е нормален план на държавата".

Атанас Пеканов: Теглене на нов заем от МВФ в момента е една хипотетична теза. Много сме далеч от такова развитие

Теглене на нов заем от МВФ е много краен сценарий. Това каза в студиото на „Събуди се" служебният зам.-министър председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Мартин Димитров: Радев започва да вреди на публичния имидж на България

Какво ще се случи с нашите пари – гости в студиото на „Тази неделя“ бяха Теменужка Петкова от ГЕРБ и Мартин Димитров от „Демократична България“.

Пламен Димитров: Средната работна заплата изостава. Тя не се увеличава с около 13%, както отчита НСИ навсякъде

"Вдигането на доходите е неотменимо. Не е възможно да се забави, независимо с какви аргументи. Ако това не се случи, смятам, че ще има доста сериозни сътресения в много сектори и социално напрежение".

Проф. Гарабед Минасян: Такова лошо качество на бюджет досега не съм срещал. По всички критерии има сериозни разминавания

„Такова лошо качество на бюджет досега не съм срещал. По всички критерии има сериозни диспропорции и разминавания. Предвижда се приходите и помощите да нараснат с 1 млрд. лева, а същевременно разходите и вноските в ЕС нарастват с 11 млрд. лева.“

Атанас Атанасов: Бихме помогнали на Бойко Борисов

"Първият мандат може да бъде връчен още утре. ГЕРБ трябва да отидат при президента с кандидат за премиер, Борисов трябва да има план по какъв начин ще реализира първия мандат, не мога да разбера защо пита нас. Ние като втора политическа имаме план как да действаме, бихме помогнали на Борисов, той е в тежка ситуация - да върне първия мандат, да дойде вторият при нас, ще го поканим на преговори и ще решим по какъв начин заедно да потърсим начин за излизане от кризата", заяви в "Денят започва с Георги Любенов" ген. Атанас Атанасов от ПП-ДБ.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохо Бохо

    4 2 Отговор
    Надявам се „Продължаваме промяната“ да разберат, че ако няма правителство с първия мандат
    АМИ НЕКА ДА СИ ПРАВЯТ ПРАВИТЕЛСТВО С ПЪРВИЯ МАНДАТ
    Имат си правителство "Магнитски"
    Имат си правителство "Хартиена коалиция"
    Имат си правителство с висшистите от "Възраждане"
    Имат си правителство с ДПС, БСП, ИТН и осталаная ....
  • 2 Да бе

    2 3 Отговор
    Дебело платеният ЕС депутат от герб- Новаков е най-важен днес да ляля. А не протестите от днес, Мисирките захлебиха здраво сега, но това няма да продължава вечно. Не може да сме само "Йес", като онази Кунева и Борисов. Леле, какъв срам за България.
  • 3 Наивник на средна възраст

    3 0 Отговор
    Истината е философско понятие, което няма едно-единствено определение, но най-често се дефинира като твърдение, изказване, в съответствие с фактите или действителността.Veritatem dies aperit.Аман от "умни втълпявания и поучения" от евродепутати,лидери,професори,звезди,известни,разпознаваеми,легенди и т.н.. Истината е,че всичко в техните глави се върти около парите и властта.Това е и обективната,и субективната ИСТИНА."Съмнението е половината от мъдростта." Някой от Вас да се съмнява в горенаписаното?Докато в Бг не се изгради едно ценностно гражданско общество,пазещо интересите си от всички гореописани индивиди,нищо няма да е наред.Глас народен,глас Божи!Няма Ви занимавам излишно - "Умният разбира и от малко."
  • 4 по Жан Виденов

    2 0 Отговор
    Да припомня на незнаещите или помнещите избирателно.
    През 1990 г в началото на кариерата си Виденов - нахъсан пловдивски социалист по ризка с къс ръкав заяви в парламента
    - не може малцинството да се налага на мнозинството...
    До премиерството му имаше още 4 години
    до краха на България - още 6 години

    та да поворим думите му
    - не може малцинството да се налага

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ето коментара ми премахнаха

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "по Жан Виденов":

    Ставаше дума за Жан Виденов и високото му образование,заедно с опитите му да вкара държавата в пътя и сравнявайки го с тоя на снимката с брадата у слабата култура/образование,стори ми се,че едва ли е човекът,когото може да чуем кви ги дрънка.Е,ся дано пак не ме премахнат Нъл уж дамокрация,свобода на слово
  • 7 Ван дер Любе

    1 2 Отговор
    ПП-ДБ не пречат на ГЕРБ да направи правителство с ДПС, БСП и другите. ПП=ДБ се бори с кражбите от държавата, няма как подкрепи крадците. И докато ГЕРБ не се изчисти от Борисов, Влади, Менда, Десито, ПКП и другите крадци, не може да иска такава подкрепа.
  • 8 питанка

    1 0 Отговор
    Защо изтрихте вчерашните коментари по темата, повдигната от "вечния" евродепутат. Той от незнам колко години е там, и вместо да следи нещата и да помага на страната, взел да плямпа колко средства не е взела България през последните години, полагащи й се, както на другите страни от ЕС. Ами ти защо си там бе тарикат? Или те интересува замо твоето битие, а българите , да се оправят както могат. Такива като този продадоха страната на безценица, но имат сурат да лаят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол