Last news in Fakti

6 Май, 2023 06:56 2 201 29

Д-р Боян Иванчев: Виждаме резултата от погрешните действия на правителството на ПП

  • д-р боян иванчев-
  • финансист-
  • дефицит-
  • бюджет-
  • правителство

Бюджетният дефицит може да бъде намален до 3% или под 3%, смята финансистът

Д-р Боян Иванчев: Виждаме резултата от погрешните действия на правителството на ПП - 1
Снимка: bloombergtv.bg

Има достатъчно време да се вземат определени мерки и бюджетният дефицит да не е над 3%. Това каза в предаването на "България, Европа и светът на фокус“ на "Фокус" д-р Боян Иванчев - финансист и преподавател в УНСС, автор на първата българска книга за поведенчески финанси.

"Това, което е налично като проект за бюджет е този, който бе изготвен от служебното правителство. Политиците се притесниха за въпросния дефицит от 6,4 процента, но това е характерно за тези, които не четата достатъчно, защото документът е с 359 страници. Законът, който определя политиките за доходите е достатъчно сложен и изисква голямо внимание и разбиране на материята", поясни финансистът.

По думите на д-р Иванчев, съгласно представените данни, най-вероятно, ако няма промени в разходната и приходната част на бюджета, дефицитът би бил 6,4% за 2023 година, но също така изрази мнение, че не би следвало нещо притеснително, защото има достатъчно време да се вземат определени мерки и този дефицит да не е над 3%.

"Законът за бюджета определя две от най-важните макроикономически инструменти - фискална политика и политика по доходи. С тях се стратегира развитието на дадена държава с пазарна икономика. Използва се и монетарната политика на централната банка.

"От 1997 година до преди 2 години имаше консенсус между политическите партии и изпълнителната власт да се спазват определени макроикономическите правила и да няма особено популистки мерки към рязко увеличаване на доходите."

Той обърна внимание на финансова политика на последния редовен кабинет като каза, че трябва да познават дълбочинно процесите на политиката на доходите, а не да се действа като активистите от направлението на Асен Василев и Кирил Петков, които казаха, че с десни мерки се постигат леви резултати.

Финансистът бе категоричен, че по никакъв начин техните послания и стратегиране на бюджетната дисциплина не са били правилни. Според него те са пропуснали един прозорец за възможност за емитиране на външен дълг с достатъчно ниски лихви. "Когато плащаме по-високи лихви, страната обеднява", посочи той.

"Имаше възможност между 2 и 3 месеца, в които България можеше да емитира по-малък дълг и да облекчи лихвените плащания. Сега ние виждаме резултат от погрешните действия на правителството на ПП", добави д-р Иванчев.

На въпрос какво е финансовото състояние на България той сподели, че е добро, защото дългът на страната ни е под 25 % от БВП. Преподавателят от УНСС посочи, че в същото време имаме много висока инфлация и заради това може да изпуснем поредния термин за влизане в еврозоната.

"Преди 11 месеца заявих, че БНБ трябва да вдигне минималните задължителни резерви и тя го направи преди няколко дни, но закъснението е огромно, а следствието му е високата инфлация", сподели гостът.

Той смята, че БНБ погрешно е направила прогноза, че вдигането на лихвите от ЕЦБ ще прехвърли конюнктура на лихвените пазари у нас и добави, че ние сме свръхликвидни, а цената на кредитите се определя с фиксиран компонент плюс плаващ такъв.

Запитан дали страната ни ще бъде приета за член в еврозоната в началото на 2024 година, д-р Боян Иванчев смята, че бюджетният дефицит може да бъде намален до 3 процента или под 3. Разходната част зависи от управленеца, но инфлацията е пазарна величина.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой

    11 3 Отговор
    ми такова в гащите ?
  • 2 Сарс

    14 6 Отговор
    Нали би трябвало да има референдум за еврото, или вече знаят какъв ще е резултата от него? Да изчакат да мине и тогава да коментират еврозоната. Всичко друго е отричане на демокрацията.

    Коментиран от #4, #10

  • 3 Не погрешни

    15 8 Отговор
    а престъпни действия. Тези смятат, че каквото те си мислят за "нормално", това могат да правят и с държавата. Но ако главите са им с прецакани стойности, то ще "завлекат " цялата страна в тресавища... Това и става с тях... Тотално унищожение.
  • 4 оня с коня

    9 13 Отговор

    До коментар #2 от "Сарс":

    каквото и да се реши чрез референдум за Еврото винаги ще има недоволни хора като едните ще са "За", а другите - "Против".Затова и Демокр. България ще си премине към Еврото като останалите държави от ЕС,но ще има и Специални магазини за Феновете на Лева които ще си пазаруват от тях/нещо като Корекомите при Соца/.

    Коментиран от #7

  • 5 Системата, както е

    7 3 Отговор
    Не става повече. Не може 5 човека, с джундурийски представи за живота, да ги прокарват за цял един народ. Днес всички са много добре информирани и имат много различни представи, как да живеят и какво искат. И са много различни. За това вече НЕ става да бъдат управлявани от някакви партии (малцинство)! Винаги остават разочаровани. И вече отказват да ходят на изборите... Иска се общества ПО интереси, а не да те управляват хора със съвсем други интереси!
  • 6 Защо

    22 6 Отговор
    все са им виновни кадърните хора? Тази Дропла от служебното правителство вся паника съвсем нарочно по нареждане на Радев, гълъбчето му отказа да внесе бюджет, а този бюджет е с грешки. И защо да не се увеличават доходи и пенсии? Тъпанари!
  • 7 Аз пък с магарето

    7 8 Отговор

    До коментар #4 от "оня с коня":

    Казвам на тоя с коня ,че никакво Евро няма да приемем ,,като конете го искат да вървят там където са го приели.
  • 8 Комунист

    14 1 Отговор
    Ами от хора завършили тримесечен ПУЦ ,какво да очакваме. Нищо хубаво и полезно.Все едно да накараме санитар да прави сърдечна трансплантация.
  • 9 ХРИС

    11 2 Отговор
    Стига с този дефицит, бе! Америка е със 200% пък вижте какво става?
  • 10 Да бе

    8 7 Отговор

    До коментар #2 от "Сарс":

    Баба Пена от Долнонанагорнище е напълно наясно ,какво ще стане след въвеждането на еврото ,или обратното.Или бай Реджеб от Делиормана, който не знае дори български.Сигурен съм ,че и на теб тази материя ти е пълна мъгла. Това е работа на професионалистите,които да решат ,кое и как.

    Коментиран от #11

  • 11 А ти мислиш ли,

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "Да бе":

    Че за 33 години не се научиха какво става ,когато управляващите натискат такива като баба Пена и бай Реджеб ,защото баба Пена и бай Реджеб е имало и тогава и сега да не говорим ,че дадените образи по онова време са били 20,30 ,40 годишни. Така ,че народът е в правото си да определи какво иска да не говорим за капацитета на голяма част от управляващите

    Коментиран от #15

  • 12 187

    11 3 Отговор
    Икономист който смята, че увеличаването на заплатите и пенсиите е погрешно действие е абсолютно ненужен и безсмислен. Такива не искам изобщо да ги слушам, защото знам че има и други икономисти които твърдят че МОЖЕ. Пример - Асев Василев и повечето икономисти в чужбина, вкл. Гърция, Румъния и всички с които тръгнахме заедно след падането на социализма. За съжаление в БГ повечето са като него. Толкова им е уката и науката.

    Коментиран от #20

  • 13 Българка

    8 5 Отговор
    Правителството на Кирил Петков беше оплюто, че тегли заеми, а сега напоително все присъдружни на тези, които разкостиха България от ГЕРБ- ДПС, напоително рИват , че не са изтеглени повече заемо по време на редовния 6-месечен кабинет. Това напомня за "Зайо защо си с шапка....Зайо, защо си без шапка"
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Точно

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "А ти мислиш ли,":

    Дали да приемем еврото или не ,със сигурност не са се научили.Просто няма как народа да е компетентен на тая тема.

    Коментиран от #23

  • 16 Истината!!!

    7 2 Отговор
    Действия на правителството на ПП бяха ПРАВИЛНИ!!! И добре, че бяха ПП на власт по време на тази световна инфлация, за да вдигнат заплати и пенсии, за да оцелее българина!!! Ако беше ГЕРБ порожението щеше да е много зле за хората!

    Коментиран от #17, #27

  • 17 Майстор тричко знае всичко

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Истината!!!":

    Напротив,българино е разбирач по всичко,от финанси през футбол до копанье с крива лопата.Затуй е на туй дередже!
  • 18 Истината!!!

    5 3 Отговор
    Дефицитът по държавния бюджет на България изненадващо се вмести под 3% миналата година по време на управлението на ПП. А по време на управлението на служебното правителство, то предложи проектобюджет с дефицит 6.1%, т.е. над два пъти по-висок от постигнатия през миналата година.
  • 19 Фъргов

    7 3 Отговор
    България е втора сред страните от ЕС с най-нисък дълг като дял от БВП по време ва управлението на ПП! Асен Василев е най-добрия финансист, който България е имала!
  • 20 Така е! Прав си!

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "187":

    Вижте Италия с бюджетен дефицит минус от 8%, следвана от Унгария и Румъния.

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Реалист1

    6 3 Отговор

    До коментар #20 от "Така е! Прав си!":

    Асен Василев наистина вдигна пенсиите и социалните разходи.
    Но с това бюджетът стана по-напрегнат за изпълнение, както трябва да бъде, и трудно се намират пари за кражба.
    За това е целия цирк.
  • 23 ХАХАХА

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Точно":

    Народът ? Защо смяташ ,че тези ,които облъчват народа за еврото са по компетентни от него? Соросоидните икономисти ли имаш предвид, ако са те ,а съм сигурен в това ,неее благодаря.

    Коментиран от #26

  • 24 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 1 Отговор
    пишете за Грешни финансови действия на ПП,оито бяха управляващи 6месеца,а не казвате кои са ГРЕШНИТЕ ИМ ДЕЙСТВИЯ......Веоятно ще доплувата до ....ПЕНСИИТЕ........

    Коментиран от #25

  • 25 Пенсионер

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    И без да казва за грешните решения е ясно.Сега покупателната ми способност е наполовина спрямо времето на ГЕРБ. От това по ясна индикация няма.
  • 26 Със сигурност

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "ХАХАХА":

    Са по компетентни от 98 % от обикновения българин. И няма начин да е другояче.
  • 27 Ха,ха

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Истината!!!":

    Толкова "добри",че навсякъде инфлацията е едноцифренна а при нас двойна и тройна. А ,колкото до АКО бяха ГЕРБ и т.н.Ако баба ми беше мъжка щеше ,знаеш продължението.
  • 28 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Поредният пишман финансист оплюл ПП.
  • 29 Истината

    2 0 Отговор
    Хайде стига лъжи и завист! Асен Василев е Гениален финансист, но иска българските финансови средства да се изразходват прозрачно и под строг контрол! Затова го плюете, защото искате да крадете както до сега през последните 30 години! Правилно ви каза Асен Василев:" България не е бедна държава, а безобразно крадена държава! Ако спрем течовете и повишим контрола ще има ефект!"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове