Last news in Fakti

9 Май, 2023 08:36 1 931 39

Юрий Асланов: Демографската криза не ни е паднала от небето

  • демографска криза-
  • юрий асланов

Според него тенденциите са напът да се превърнат в необратими

Юрий Асланов: Демографската криза не ни е паднала от небето - 1

Демографската криза не ни е паднала от небето. Тя се причинява от социалното поведение, масовите нагласи на хората, промяната на стереотипите, начина на живот – фактори, които могат да се контролират и управляват. Всичко е в ръцете ни. Това заяви в ефира на БНТ социологът Юрий Асланов.

Според него тенденциите са напът да се превърнат в необратими.

„Преживявали сме и периоди на повишен социален оптимизъм за бъдещето, но от началото на века този оптимизъм намалява”, коментира още той.

„Демографията се превърна в любима дъвка на политиците, но нищо конкретно не се прави по този проблем. Годишно България намалява с между 52-55 хиляди души. Това е по един голям град с мащабите на областен център”, каза още той.

По думите му емиграцията също е една от водещите причини за влошаващата се демография у нас: „Необходими са спешни решения и приемане на необходимите реформи.”


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    19 1 Отговор
    Сиуксите са издържали на подобен геноцид само 2 десетилетия.
  • 2 Вервайте

    36 1 Отговор
    Демографската криза не ни е паднала от небето, върху нея се работи вече 33 години !

    Коментиран от #8

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    32 4 Отговор
    Ами просто е -
    поглеждаш графика на раждаемостта или прираст на населението и......
    о чудо - до 1989г нагоре,
    след 1989г надолу‼️
    Какво толкова се случи 1989г🤔🤔🤔

    Коментиран от #19

  • 4 Ран Ът

    29 3 Отговор
    30 години демокрация, минус 4 милиона население.
  • 5 Ффф

    1 22 Отговор
    Всяко по-развито общество страда от демографска криза и решението е едно - имигранти.

    Коментиран от #9

  • 6 Да си кажем нещата открито !

    27 5 Отговор
    Демографската криза в България се дължи изцяло на налаганото и прилаганото отвън в/у населението социално инженерство след 1989 до ден днешен. Водено от различни интереси ,военни, политически,икономически и др....

    Коментиран от #11

  • 7 Шабан

    9 1 Отговор
    Кой каквото прави, на себе си го прави! На тази плодородна и райска земя която имаме, спокойно и достойно можеХА да си живеят 20-30 милиона народ и да си гледат кефа, ама цървулското мислене не прощава! За Ганьо е важно не той и държавата му, да е добре, а комшията му, да е по-зле, от него! От там идва нищетата и бедата в тази държава!?
  • 8 тиририрам

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Вервайте":

    Верваме, но също верваме, че греховете се плащат. Настоящето го доказа.
  • 9 честен ционист

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ффф":

    Нито си част от развито общество, нито можеш да привлечеш някакви имигранти различни от афганистанци, или африкански канибали. Демографската катастрофа в България е планувано по години активно мероприятие. Право на разплод имат само неимотните, защото тях лесно можем да изтикаме, където си пожелаем.

    Коментиран от #13, #20

  • 10 Демографската криза

    6 10 Отговор
    е следствие от неотслабващото влияние на кремълската мафия.
  • 11 Хех

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Да си кажем нещата открито !":

    А демографската криза в Швейцария, Япония, Белгия, Дания, Швеция, Норвегия, Сащ... на какво се дължат? Бангладеш ли се оказа най-свободното и проспериращо място на земята? : )

    Коментиран от #17

  • 12 Слава на Евроатлантическа България

    12 5 Отговор
    Да живее американския план Ран-Ът.., и бананите..

    Коментиран от #25

  • 13 Ффф

    5 7 Отговор

    До коментар #9 от "честен ционист":

    По всички възможни критерии, България е в първата четвърт на най-развитите общества, а болшинството българи са в единият процент най-богати хора на планетата.

    Коментиран от #14, #15, #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хапчетата - редовно

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ффф":

    Бг е вече в четвъртия свят по икономическо развитие, а единият процент "най-богати на планетата" приличат на вожда на някоя малка африканска държава и роднините му.
  • 16 Дрън дрън та пляс

    8 3 Отговор
    Да благодарим на герп, че ни отърва от 1,5 милиона население
  • 17 Да си кажем истината !

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хех":

    ЗА ПРОПАГАНДАТОРИТЕ (осъзнати или не) : Говорим за България ! Тук е неуместно дори даването на пример поради характера - форум ! Не мога да компенсирам липсата на години- натрупани знания прозираща от вашия коментар... Това е като да биеш вятъра, защото духа ...
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ффф":

    Я сега ни светни , колко и кои са
    "най-развитите общества" , та и че сме в тяхната първа четвърт ‼️
  • 19 Отвориха

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    границата, ето това се случи. Сега в чужбина има поне 2,5млн българи и с останалите 6,5млн стават 9млн или колкото бяха 1989г. Да не забравяме и 300 000 изгонени турци.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Христо Божилов

    14 0 Отговор
    Демографската криза идва от булевард Сливница, от показаното убийство на двете момичета от разносвача на пици за Харварския измамник, от убийството на Милен Цветков и тн. Синът ми вика, тате ти си луд да продължаваш да живееш в тази сбъркана територия
  • 22 Ффф

    5 6 Отговор

    До коментар #14 от "честен ционист":

    Тъй тъй... Вземи се разходи малко по света, та белким започнеш да цениш това, което имаш. Демографските кризи са присъщи на развитите и богатите общества, а България ако и да е една от най-бедните и неразвити в ЕС, всъщност е една от най-богатите и развити в света. Всеки, който има имущество за 100-110 000 долара е в единия процент най-богати и проспериращи хора на планетата. 1/3 от хората изобщо нямат вода в домовете си, ама имат по 6-8 деца. За достъп до здравеопазване и образование да не говорим. За свобода на придвижване и изразяване пък хич... Имаш уникалния шанс да живееш в най-хубавите времена на България за цялата и история и пак плюеш, мразиш и си недоволен...

    Коментиран от #30, #36

  • 23 Механик

    7 0 Отговор
    Демографската криза ни е подарък от чичковците Ран и Ът. Голям план измислиха, че го и изпълниха с помощта на нашите наведени политици.
  • 24 честен ционист

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "пфф":

    Безимотните стават и те ненужни след машинациите с машините. Предстои тяхното компактно групиране и в последствие заличаване. Това е хубавото на безимотния, че лесно можеш да го местиш от една точка на друга. На Ганчо още не му е станало ясно, защо му се случва тази случка с депопулацията и геноцида. Просто сте се оказали на неправилното място в неподходящото време.

    Коментиран от #27, #29

  • 25 мдаа

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Слава на Евроатлантическа България":

    И тази опорка вече не работи, саботьори.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 карма

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "честен ционист":

    Господ е българин, а при вас хаосът ще расте ...
  • 30 честен ционист

    8 2 Отговор

    До коментар #22 от "Ффф":

    Разхождал съм се доста и навсякъде по света индексът на човешко развитие е точно изчислен, за разлика единствено от България. В която има общини над 5000 човека без достъп до аптека, лекар, или канализация. България е феодално образувание и за теб ако на това казваш най-добрите времена за България то тогава си част от феодалните господари, или прислугваш на някое чуждо НПО.

    Коментиран от #34

  • 31 Най-висока

    8 0 Отговор
    раждаемост е имало през 1950г. - 182 000 бебета, през 1960 са 140 000 и постоянно намаляват. Затова имаме голяма смъртност и голям процент възрастни хора. Миналата 22г имаме само 56596 бебета.

    Коментиран от #32

  • 32 честен ционист

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "Най-висока":

    Имаш преждевременна смърност на възрастно население, не просто висока смъртност, ако можеш да правиш разлика между двете. Това се дължи на 2 неща - яма в социалната система и второ освобождаване на терен. В България има разчети, кокава минимална бройка пенсионери трябва да си замине година за година. Всичко над тази бройка е бонус за системата.
  • 33 бай Иван

    4 0 Отговор
    Демографската криза е най-големия проблем пред страната. Оставаме страна без народ, но с територия. Това е тема около която следва да се обединят всички политически сили и да се предприеме стратегия за излизането от тази криза в дългосрочен план . Това трябва да е стратегия която да се спазва от всеки взел властта като неотменимаи приоритетна. В България има специалисти по демографията .Следва тези хора да се намерят и съберат независимо от позициите им .да се чуят техните възможни решения и да се приеме дългосрочно решение. Какви са проблемите .Изключително много репродуктивни проблеми .Може би най-вече от храните . не мога да си го обясня. Пълно е с двойки които не могат да имат деца по естествен път.Младите отлагат раждане на деца за по късен период и идват после проблемите. Не искат да имат деца, тъй като не могат да се оправят икономически с едно или две деца .Много са проблемите но са загърбени от държавата, а това ни убива като нация.Много може да се пише ,но искаме решения от политиците и експертите.
  • 34 нещо се умълча

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "честен ционист":

    Не можеш да асимилираш какво ти казах или да го приема за мълчаливо съгласие? Разбра ли защо ви се случва всичко това? Защото сте безбожници!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Яяяяя

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ффф":

    Здравеопазване в България има само за някои, други си отиват тихо, защото здравето е само с пари
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Много вярно

    5 0 Отговор
    През лошия социализъм строяха собствени къщи и имаха по няколко деца. През евро времената строим едно ГОЛЯМО НИЩО.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове