23 Май, 2023 17:21 1 084 13

Бензинът у нас е поевтинял с 0,36 лв. за литър за шест месеца, дизелът - с 0,86 лв.

  • бензин-
  • дизел-
  • цени

За разглеждания шестмесечен период се отчита поевтиняване при пропан-бутана с 15,53 процента или с 18 стотинки за литър

Бензинът у нас е поевтинял с 0,36 лв. за литър за шест месеца, дизелът - с 0,86 лв. - 1

За последните шест месеца бензинът по бензиностанциите в България е поевтинял с 36 стотинки за литър - или с 12,37 процента. Това показват данните на платформата "Фюело" (Fuelo).

Ако на 22 ноември 2022 г. бензин A95 се е продавал за 2,91 лева за литър, то днес средната му цена на дребно е 2,55 лева за литър. За последния месец цената на бензина се е понижила с 4 стотинки за литър - или с 1,54 процента, като тенденцията е на застой в цената.

Дизелът за последните шест месеца е поевтинял с 86 стотинки за литър (25,75 на сто). На 22 ноември миналата година литър от този вид гориво се е търгувал за 3,34 лева, а сега цената е средно 2,48 лева за литър, сочат още данните на "Фюело". За последния месец дизелът е поевтинял с 20 стотинки (7,46 на сто), с тенденция към поевтиняване.

За разглеждания шестмесечен период се отчита поевтиняване при пропан-бутана с 15,53 процента или с 18 стотинки за литър. На 20 ноември той е струвал 1,16 лева за литър, докато в момента е 98 стотинки за литър. За последния месец пропан-бутанът е поевтинял с 14 стотинки на литър, като при този вид гориво тенденцията е към поевтиняване.

За една година цената на метана се е понижила с 1,10 лева за килограм (32,63 на сто), показват още данните на "Фюело". На 20 ноември 2022 г. метанът по бензиностанциите в страната е струвал 3,34 лева за килограм, а сега се продава средно за 2,24 лева за килограм. За последния месец метанът е поевтинял с 0,33 лв./кг (минус 12,84 на сто), с тенденция за по-ниска цена.

Председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев коментира, че наистина има тенденция към понижение на цените на горивата, но международният пазар е много нестабилен, предава БТА.

"Всяка новина - за Бахмут, за украинските райони, за атака, всичко това влияе нагоре и надолу, и всъщност сутрин се събуждаме с една тенденция към повишение, а следобед, когато отворят западните и американски борси, обратно", добави Терзиев. По думите му тенденцията към поевтиняване на горивата може да се обърне много бързо. Според него цените засега са "спокойни - на нива от предвоенно време", което е добрата новина.

"Не знаем какво ще стане, но искрено се надяваме и ще изпитаме удовлетворение и спокойствие, ако тези цени, които виждаме днес, а и през летния сезон, бъдат дори и по-ниски", заяви още председателят на БПГА. Той даде пример, че цената на тока за бизнеса вече се понижава, като изминалата неделя е имало и часове с нулева цена за няколко часа.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Закс

    5 3 Отговор
    И стоките поевтиняха ...
  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 10 Отговор
    Как е поевтинял???...преди войната бе 2,64лв ,а сега е 2,82лв.....увеличение от 0,18лв или 6,38% за мен, а за вас може и да е намаление.поевтинял е за тези дет не могат да смятат,а те са 90% от бг!

    Коментиран от #5, #13

  • 3 Гордостта на Тара

    11 2 Отговор
    Само с празните глави на икономистите къде е евтино всичко нагоре
  • 4 Сомон

    8 0 Отговор
    С цената на АКЦИЗА, какви ли ЧУДЕСА не се правят ?! :)
  • 5 "Втората армия в Света"

    6 11 Отговор

    До коментар #2 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Бензин в София се намира за 2,45 лв., дизел за 2,38, газ за 0,89, на дребно... поевтиняването е сериозно! Но поради някаква причина цените в магазините не поевтиняват... сигурно трябва да благодарим за това на Радев и неговата пета колона която той подържа!

    Коментиран от #10, #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 123456

    4 0 Отговор
    е па аз не съм усетил .... що така ?
  • 8 зъбо

    4 3 Отговор
    Да се запасим че дойдат ли кокорчо и тъпо Кире пак ще стане скъп че и повече

    Коментиран от #9

  • 9 Един шофьор

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "зъбо":

    А пък ако дойде Бокич Методиев ще стане без пари!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мемфис

    1 5 Отговор
    Дизелът в Турция е 1,70 лв, така, че направете сметка как ни крадат ушанките!
  • 12 ++++

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от ""Втората армия в Света"":

    За високите цени на горивата трябва да благодарим на ккретеноидния ККокор!!!
  • 13 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Айде като виждаш,да вземеш и да прочетеш малко.Става въпрос за бензин А 95,а не за разни А-99,А-100,рейсинг,мрейсинг и пр.А 95 за 2,82 няма в момента.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове