Last news in Fakti

24 Май, 2023 14:26 1 600 34

Папа Франциск: Поздравявам ви за това, че, въпреки различията сте заедно в името на България

  • папа франциск-
  • аудиенция-
  • делегация-
  • росен желязков

Делегацията беше приета на аудиенция при Светия отец, а преди това се състоя разговор на „четири очи“ между председателя на парламента и папата

Папа Франциск: Поздравявам ви за това, че, въпреки различията сте заедно в името на България - 1

Поздравявам ви за това, че въпреки, че сте толкова различни, сте заедно в името на вашата страна България. Това послание отправи папа Франциск към българската парламентарна делегация, която е в Рим и Ватикана по повод 24 май.

Делегацията беше приета на аудиенция при Светия отец, а преди това се състоя разговор на „четири очи“ между председателя на парламента и папата. В състава на парламентарната делегация са заместник-председателите на Народното събрание Цончо Ганев и Филиз Хюсменова, председателят на ПГ „ГЕРБ-СДС“ Десислава Атанасова, съпредседателя на ПГ „Продължаваме Промяната“ и Демократична България“ Атанас Атанасов, народният представител от ПГ „БСП за България Ирена Анастасова и председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. В нея са включени представители на президенството, на изпълнителната власт, на Светия Синод на Българската православна църква и на Католическата църква.

На аудиенцията председателят на парламента Росен Желязков подари на |Папа Франциск ръчно извезана икона с образите на светите братя Кирил и Методий и свети Климент Охридски. Тя е изработена със златни и сребърни метални нишки от две сестри от Асеновград, които извезаха омофора, който беше подарен на папата при посещението му в България. Росен Желязков посочи, че това е красиво направена творба, в която са въплътени органично образите. От своя страна, Папата е подарил пластика, в която има изобразено цвете и гълъб, разкъсани под формата на кръст. Те носят посланието, че мирът и отношенията са толкова крехки и чупливи, че трябва да ги пазим по всякакъв начин, посочи Росен Желязков и допълни, че гълъбът е символ на мира, цветето е нещо красиво и преходно.

На срещата Росен Желязков е отбелязал, че в делегацията има представители на всички политически сили и че, когато има национални каузи, те са обединени. Папата е изразил радостта си от това, казал е, че го поощрява и че е прекрасно, че политическите сили са единни.

Председателят на парламента Росен Желязков пожела на българите по повод 24 май здраве, оптимизъм, вяра, надежда и любов. По думите му това е най-хубавият празник, защото е свързан с книжовност, с духовност, с писменост, с това, което все повече забравяме – общението с книгите. Това беше и темата на срещата със Светия отец, посочи Росен Желязков и определи разговорът на „четири очи“ с Папа Франциск като много топъл. Председателят на Народното събрание съобщи, че Папата пази прекрасни спомени от посещението си в България през 2019 г. Той определи тогавашното му обръщение за мира на земята като пророческо.

Председателят на парламента припомни и последната енциклика на папата, която е свързана с братството и с мостовете, които трябва да градим между различните вероизповедания. Трябва да преодоляваме различията, особено в контекста на вътрешните ни събития, посочи Росен Желязков.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Отец Дионисий

    37 7 Отговор
    С благословията на папата се извършва геноцид срещу православието в Украйна.

    Коментиран от #4

  • 3 Кую

    20 3 Отговор
    А целувчица?

    Коментиран от #8

  • 4 др Гей Билтс

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "Отец Дионисий":

    Той намина и 2019г преди да почне Пландемията и да уморят над 38000 пенсионера в последствие по моргите наречени на светци за благозвучие. В Пловдив му бяха вдигнали Вавилонска кула по случа посрещането.
  • 5 Уса

    17 4 Отговор
    Тоя папа няма време до тоалетната да отиде от грешни навлеци

    Коментиран от #12

  • 6 Анонимен

    20 4 Отговор
    Не са заедно в името на България, а на САЩ и Украйна. Има разлика!
  • 7 Анонимен

    17 4 Отговор
    Статия от Факти на 03.05.2023 г. "Росен Желязков разговаря с посланика на Украйна. След парламентарните избори в България има условия за разширяване на парламентарното сътрудничество." Иначе казано още тогава, когато говорехте театрално пред хората (че няма как да има правителство), сте обсъждали с посланика на Украйна РАЗШИРЯВАНЕ на парламентарното сътрудничество СЛЕД ИЗБОРИТЕ, т.е. влизане в коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ за вкарване на държавата ни във войната. Предатели!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Момчил

    19 4 Отговор
    Тоя памперс и той подкрепя ге.оцидната политика спрямо нас от страна на Запада и българските кукли на конци.
  • 10 Стоянко

    6 15 Отговор
    Ние сме заедно. Най-накрая евро-атлантическо правителство със сериозно мнозинство. Над 1.2 млн гласа подкрепят Европейска България. Копейките - тотална изолация. Валутата - евро. Визите - Шенген. Митрофанова - нон грата. Белгород - независим. Възраждане - зад решетките.

    Коментиран от #16, #17

  • 11 Дали Инквизицията не е в България

    4 1 Отговор
    Полицията в България бърка в мозъците на хората за да се гаврят с Българи , а да дали Папата не е уведомен!? Та с какви очи този Желязков отива при Папата?

    Коментиран от #22

  • 12 Ни един

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "Уса":

    от тях не изповядва християнски ценности и не спазва дори една от десетте Божии заповеди , ама се изсипали на Главата му !
  • 13 Дичко

    10 2 Отговор
    Излага се папата

    Коментиран от #23

  • 14 Павел пенев

    11 2 Отговор
    Този дърт пръч защо приема и македонската делегация,те нали имат друг език и писменост?
  • 15 Мирянин

    13 2 Отговор
    Пази боже от тая коалиция не чакам нищо добро от нея а папата да не коментира светски неща за които си няма хал хабер че става смешен
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хихихи..

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Стоянко":

    Къде ще ни "изолирате",ние сме около вас? Просто се огледайте..
  • 18 Анонимен

    14 0 Отговор
    Има един хомосексуален еврейски историк на име Харари, който сега е световноизвестен. Та той е приятел на Бил Гейтс или поне последният горещо го препоръчвам като автор. Харари твърди, че уж човекът нямал свободна воля. Да си мислиш, че имаш свобода на избора според него е глупост. Вие сте усвоили неговото учение чудесно и сте просто едни чуждоземни слуги.

    Коментиран от #20

  • 19 Сталин

    16 2 Отговор
    Банда предатели и нищожества при аудиенция при господаря ,да продадат това което остана от България
  • 20 Знаещ

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Анонимен":

    Харари е личен съветник на Клаус Шваб. И приказва, че нямал човека свободната воля, че да могат по лесно да окаушат хората в новия световен затвор
  • 21 Брат Румен Ралчев

    2 0 Отговор
    Аз ще кажа на братята в Германия.
  • 22 аха

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Дали Инквизицията не е в България":

    Така ли правят? Всички ще ги съди Безпристрастния съдия. Някои вече ги осъди ...
  • 23 хммм

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Дичко":

    Като гледам снимката ... ние се излагаме...
  • 24 Рим

    3 3 Отговор
    Заместник коп ейката и той се наредил до папата. Вчера хвърляше яйца и боя по европейските институции в София, днес на държавна издръжка в Рим.Поне изми ли си ръцете от червената боя де ева прод а жното копе ле.
  • 25 Ото Кац

    5 1 Отговор
    Е как е възможно да се пратят най-големите мошеници и родоотстъпници при папата!Това не го разбирам!Срам и позор за България и народа и!Тия всичките вместо да са в затвора и да чукат камъни по цял ден и да молят за коричка хляб ,нареди при папата и остроумничат и се изживяват като спасители на нацията! Позорът е пълен! Нямаме държава...имаме територия на която живеят страхливци и предатели!
  • 26 Само уточнявам

    3 0 Отговор
    Заедно , но не в името на България , а по волята на господарите от с а ш !
  • 27 СЗО

    1 0 Отговор
    Тошко Уродонов на всяко гърне меродия.
  • 28 Данъкоплатец

    2 1 Отговор
    Аман от тия номенклтурни екскурзии и шопинг-турове, бе! Немало пари в бюджета, тия крадат и прахосват като за последно!

    Коментиран от #29

  • 29 Българка

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Данъкоплатец":

    То затова няма пари за актуализацията на пенсиите месец юли 2023г. Не се знае какви пари е похарчило служ правителство на Донев за времето когато управляваше и още управлява. сигурно много милиарди. Кой да знай?
  • 30 Верно ли

    3 0 Отговор
    Дали ме интересува мнението на тая институция,която застава зад джендър идеологията!
  • 31 ехее

    4 0 Отговор
    Щом и доказани педофоли и защитници на еднополовата любов ни поздравяват,евалата!На прав път сме!
  • 32 българин

    1 0 Отговор
    Боже, пази ме от приятелите, от враговете сам ще се пазя, да те хвали папата е все едно Бог да ти даде благословия, дали е за вярване, достатъчно е да си спомним колко папи са галили тиквата...
  • 33 мдда

    1 0 Отговор
    Европа ! България! Ние сме с ЕС.
  • 34 Правителство на крадците

    1 0 Отговор
    Корумпираните крадци и безбожници от ГЕРБ и ДПС се опитват да си изчистят греховете при Папата . Но Папата не е вчерашен той знае кой какъв е .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове