Last news in Fakti

29 Май, 2023 21:22 2 594 73

Подуправител на БНБ: Няма да има промяна на фиксирания валутен курс от 1.95583 лева за 1 евро

  • еврозона-
  • валутен курс

Притесненията, че приемането на еврото ще доведе до значителна инфлация, са неоправдани и по-скоро се дължат на недостатъчно добра информираност, каза Нина Стоянова

Подуправител на БНБ: Няма да има  промяна на фиксирания валутен курс от 1.95583 лева за 1 евро - 1

Еврото е един от най-ярките символи на европейска идентичност и принадлежност. То е въведено на 1 януари 1999 г. първоначално в електронна форма, използвана при банкови операции, а от 1 януари 2002 г. – и под формата на банкноти и монети, представляващи национална валута на 12 държави. Това припомни Нина Стоянова, подуправител на БНБ, ръководител на управление „Банково“, по време на юбилейната XXV-та Национална среща на финансистите от общините в Република България

"През следващите години, в това число и като следствие от разширяването на Европейския съюз, към еврозоната последователно се присъединяват още 8 държави – Словения, Кипър, Малта, Словакия, Естония, Латвия, Литва и най-скоро Хърватия – от 1 януари 2023 г. Еврото е национална валута на 346 милиона европейци от 20 държави – членки на Европейския съюз. Днес еврото е втората най-разпространена валута в света след американския долар. Опитът на всяка една държава, участник в еврозоната, е важен за нас, тъй като носи обективна информация за процеса на въвеждане на еврото и реалните ефекти върху икономиката на съответната страна", каза банкерката.

Стоянова посочи, че с цел да се повиши информираността по темата за еврото, на интернет страниците на Министерството на финансите и на БНБ вече са публикувани информационни материали с въпроси и отговори по тази тема. В тези рубрики може да бъде намерена информация за еврозоната, Европейската централна банка (ЕЦБ), критериите за приемане на еврото и ползите от това, както и техническа информация за процеса на обмяна и превалутиране от левове в евро. Предстои откриване на специализирана интернет страница за еврото, където обстойно ще бъдат описани ползите от въвеждане на еврото, добрите практики и опит на други страни въвели еврото, начина на обмяна на валута, периода на двойно обозначаване на цените, защитни елементи на евробанкнотите и евромонетите и др.

"Пътят на България към въвеждане на еврото започна през юли 2020 г., когато страната ни се присъедини към Европейския валутен механизъм при запазване на фиксирания курс на лева към еврото от 1.95583 лв. за едно евро. От октомври 2020 г. България е участник в Единния надзорен механизъм (т. нар. Банков съюз) и Единния механизъм за преструктуриране на кредитни институции. Значимите банки в страната, които са част от големи европейски банкови групи, вече са под директния надзор на ЕЦБ, а по отношение на останалите банки БНБ спазва насоките, издадени от ЕЦБ и предприема необходимите мерки за изпълнение на правните актове на ЕЦБ, съгласно приложимата правна рамка. Участието в тези основни структури на еврозоната дава повече стабилност и доверие в банковия сектор у нас", категорична бе подуправителката на БНБ.

Според Стоянова, няма основание да очакваме промяна по отношение на фиксирания валутния курс от 1.95583 лева за 1 евро, с който България се присъедини към Европейския валутен механизъм преди близо три години. През първия един месец от датата на въвеждане на еврото левът и еврото ще бъдат в обръщение едновременно, като и двете валути ще бъдат със статут на законно платежно средство. След изтичането на този един месец, еврото ще остане единствената валута в страната ни. През първите шест месеца от въвеждане на еврото обмяната на банкноти и монети от левове в евро ще става без такса в банките и „Български пощи“ ЕАД, а обмяната им при БНБ ще бъде безплатна безсрочно. В проекта на Закон за въвеждане на еврото ще бъде заложен принцип за защита на потребителите, с който се гарантира, че превалутирането на цени и други стойности от левове в евро няма да постави потребителите в по-неблагоприятно финансово положение, отколкото биха били, ако еврото не е било въведено, както и необходимите контролни и санкционни механизми.

"Едни от основните доводи, които се изтъкват срещу въвеждане на еврото, е че то може да доведе до поскъпване на стоките, намаляване на доходите на населението или обедняване. Обективните данни и изследвания върху икономиките, които са се присъединили преди нас, особено от държавите от Източна Европа, с които сме по-близко съпоставими, показват точно обратното. Данните на Евростат за някои от последно присъединилите се страни към еврозоната показват пренебрежимо малки инфлационни разлики за годината на приемане на еврото от порядъка на 0.3 - 0.7 % за Естония и Латвия, докато в Литва се наблюдава дори дефлация при сравнение на хармонизирания индекс на потребителските цени за годината на приемане на еврото спрямо средногодишната стойност за предходните 12 месеца. Тази тенденция се потвърждава и от опита на Хърватия, която се присъедини към еврозоната от началото на 2023 г. Изчисленият ефект при прехода към еврото върху инфлацията в Хърватия отново е нисък – от порядъка на 0.3% - 0.5% месечно нарастване, при отчитане на средногодишна база на данните за месеците от януари до април 2023 г.", изнесе данни подуправителката на Централната банка.

Тя бе категорична, че притесненията, че приемането на еврото ще доведе до значителна инфлация, са неоправдани и по-скоро се дължат на недостатъчно добра информираност. Данните показват, че въпреки временното и слабо повишение в някои от случаите, инфлацията трайно намалява след присъединяването на съответната държава към еврозоната. За първите 4 месеца от приемането на еврото, месечната инфлация в Хърватия показва трайно намаление – от 12.7% за декември 2022 г. до 8.9% за април тази година. Ако сравним актуалните данни за инфлацията, измерена чрез хармонизирания индекс на потребителски цени към месец април 2023 г., в еврозоната тя е 7%, докато тази за същия период в България е 14%, в Румъния е 13.1%, а в Унгария е 20.8%.

"Нарастването на средната работна заплата в присъединили се към еврозоната преди нас държави също показва силна възходяща тенденция. Можем да разгледаме ефекта в по-дългосрочен план например при последно присъединилите се държави Литва (2015 г.), Латвия (2014 г.) и Естония (2011 г.). Пет години преди присъединяването на тези страни към еврозоната средната месечна работна заплата в тях е варирала в диапазона 550 – 700 евро. При присъединяването им към еврозоната тя е била в порядъка на 700 – 800 евро, тоест ръстът за петгодишен период преди въвеждане на еврото е бил между 5% за Латвия и 30% за Естония. За 2022 г. средните заплати в тези държави са в диапазона 1400 – 1900 евро, което е увеличение между два и три пъти – от 92% за Латвия до 164% за Литва, в сравнение със съответната година на въвеждане на еврото. За сравнение, средната брутна месечна заплата в България в края на 2022 г. е била в размер на 995 евро. Цитираните данни показват, че въвеждането на еврото дава тласък на икономическото развитие и нарастване на благосъстоянието на хората", допълни Стоянова.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хъхъ

    12 43 Отговор
    С керливия Кремълски президент скоро очаквайте хиперинфлация !
  • 2 дедо Герчо

    36 3 Отговор
    ХАХАХА,НЯМА КАК ДА ГО УДЪРЖИТЕ...
  • 3 Конспиратор

    8 28 Отговор
    Изпуснахме всички влакове за Европа с любезното съдействие на лукави хард вардци.
  • 4 Помак

    30 1 Отговор
    Туй в каква връска сестро ...еи таи да сме спокоини ли

    Коментиран от #18

  • 5 банките работещи в страната

    33 0 Отговор
    са урудливи и престъпни
  • 6 вие сте престъпници срещу обществото

    45 1 Отговор
    А цифровите " пари " как ще ни се пробутат , анблок , единици и нули срещу реален материален труд , не че сегашните шарени хартийки са много пари , но поне позволяват някаква инкогнитост , иначе тотал под лупа.
  • 7 Последния Софиянец

    49 3 Отговор
    Референдума ще реши за еврото.
  • 8 Хаха

    22 2 Отговор
    И да искате скоро няма да види евро щото 3% е невъзможно със служебно правителство
  • 9 Волжка България

    28 3 Отговор
    еврото нема да го бъде на тая географска ширина 99% по вероятно е Сс да обяви дефолт скоро до дни.

    Коментиран от #27

  • 10 Иван

    47 3 Отговор
    Пак се опитват да ни пробутат еврото. Българите не го искат, разберете!
  • 11 Коп Тор

    25 4 Отговор
    споко, приемане на евро няма да има, държавните изменници отиват на съд
  • 12 Смех !

    32 3 Отговор
    Печатане на кухи хартийки.Същата простотия като в САЩ.Англичаните да не са прости,та излязоха от ЕС ?

    Коментиран от #38

  • 13 Б М.Б

    35 1 Отговор
    Значи,обсъждате ползите, а вредите не ! То тая вашата инфо. ,както инфото за ваксините. Все ползи а вреди няма! Ама много Ви повярвах.

    Коментиран от #19

  • 14 Хъхъ

    5 18 Отговор
    ГЕРБ,ДПС,БСП,Възраждане,ИТН и Радев ни готвят хиперинфлация и фалит !

    Коментиран от #17, #26

  • 15 Коментар

    32 1 Отговор
    Не ни пробивайте евтина пропаганда. Първо българският народ да се изкаже на референдума
  • 16 Иван

    22 0 Отговор
    Пълна лажа.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Статията е от платените

    28 2 Отговор

    До коментар #4 от "Помак":

    Реклама е. Нали отпуснаха пари за пропаганда на еврото. Ето я пропагандата. Парите обаче няма да ги видите.
  • 19 Дими Русначката

    26 1 Отговор

    До коментар #13 от "Б М.Б":

    Има вреди! Нашият български лев е със златно покритие! Според моя позната от БАН, в никой случай България не бива да сменя валутата си.
  • 20 енч0

    5 26 Отговор
    Каква промяна бе, това е борд там промени не може да има !
    Но по-добре да се приеме Еврото и без това цените ни са европейски вече, освен това с приемането на еврото, ще секнат спекулациите на банките от курсове купува/продава. За чендж бюрата важи същото, другото улеснение за гражданите е че с евро пари в джоба, може да си ходи свободно по Европа и да си пазарува... не да се чуди къде да сменя остатъци евра, дали и какво да купува до 500 евро, които е взел, за целта и тн.

    Коментиран от #22, #24

  • 21 Пророка !

    25 2 Отговор
    Въведем ли еврото ще ударим земята.В момента сме във валутен борд ! Тогава ще питате къде се.ат гладните !
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Мнение

    34 1 Отговор
    Най се дразня хора, взимащи по 30 хиляди лева месечна заплата да ми обясняват, че като щом съм беден, значи съм прост и не ги разбирам нещата. Идите НА...!

    Коментиран от #37

  • 24 Бегай бе

    25 3 Отговор

    До коментар #20 от "енч0":

    аз пазарувам в левове, не обменям евро. Чупката.

    Коментиран от #29

  • 25 Хохо Бохо

    3 19 Отговор
    Ако имате притеснения, сменете си левовете с евро и няма как да загубите...

    Коментиран от #42

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 разпрано от cех българянче

    11 0 Отговор
    верваме!
  • 29 хахаха

    4 12 Отговор

    До коментар #24 от "Бегай бе":

    ти сигурно ходиш само до Димитровград у Сръбия ... тук говорим за Европейски държави и градове.

    Коментиран от #31

  • 30 Костя Копейкин

    5 13 Отговор
    Трябва лева да се върже за рублата, така няма нужда да си превалутирам авоарите от посолството и нема да губим от кръстосани курсове.

    Коментиран от #35

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 доскоро безцветният

    18 0 Отговор
    гуверньор на БНБ го повтаряше голословно това и само това, сега видимо го досрамя и пусна репликата на заместничката си.
    ЖАЛКИ СТЕ!!! Срам ме, че сте наши управници!
  • 33 Иван

    12 0 Отговор
    До.енчО.Отиди да работиш,за евро в изброените балтиски страни и слет това коментираи.
  • 34 ПуттЬОМКИН

    1 14 Отговор
    Требе държавата България вечно да остане под Руско влияние и руснаците да взимат решенията на тази територия.
    Лева трябва да изчезне и да стане на копейка. Един лев требва да струва една копейка не повече, колкото повече валути и държави вържем за рублата толкова повече ще повишим цената и на световните пазари.
    Скоро рублата ще е световна валутна единица за разплащане а долара, ще струва 2 купейки, така на теория вие почти ще сте стигнали икономически американците. Затова връзвайте в борд с рублата немедленно.
  • 35 така сте се изходили,

    9 0 Отговор

    До коментар #30 от "Костя Копейкин":

    че няма нито място, нито смисъл да отбиваш атаките в Костадин Костадинов. С ВАШИТЕ ПРОСТАШКИ постъпки - нечувани и невиждани в свата- ВИЕ САМИТЕ прокарвате пътя на ВЪЗРАЖДАНЕ.
    Бегай в зйчарника да се скараш на борисов!
  • 36 ЛиБеРаст

    16 0 Отговор
    Това е най-малкият проблем тьотке. Който дава парите, той поръчва музиката. Цифровото евро ще лиши хората от ПРАВОТО НА СОБСТВЕНОСТ върху парите. Парите ще са ИЗКЛЮЧИТЕЛНА собсвеност на банките и те ще решават кой, кога, къде, за какво и за колко време да ги харчи. Следва ТОТАЛЕН контрол!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Англичаните

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Смех !":

    Дори с всичките си бивши и настоящи колонии се задъхват точно защото излязоха от ЕС, а сега покрай войната съвсем издишаха с помощите на Зеления. Говори се напоследък в Англия да се проведе нов референдум за влизане.
  • 39 Една крадла от БНБ ни лъже

    21 0 Отговор
    Инфлацията и ограбването на доходите ни от къде дойде, нали сме във валутен борд и нямаше да има галопираща инфлация! БНБ как защитиха спестяванията на хората от инфлацията с 0% лихва? Вие сте едни крадливи престъпници!
  • 40 икономист

    4 18 Отговор
    Колкото по-рано влезем в еврозоната и шенген, толкова по-добре за нас, как не го разбрахте това българиииии...
  • 41 Възраждане

    2 9 Отговор
    Ний сме за рубли и руско влияние, ако искате да сте сиви и сгушени както бяхне навремето, да нямате права, а да имате само задължения, да няма нищо западно в продажба в магазините, да нямате възможност, за развитие и да сте роби на социалистическия труд - гласувайте за нас. Бог с нами нот с вами !
  • 42 Съвсем точно

    1 5 Отговор

    До коментар #25 от "Хохо Бохо":

    Тогава ще лъсне ,че няма толкова евра колкото левове и бордЪ - бай ,бай.

    Коментиран от #58, #61

  • 43 Подпоручик на БКП

    1 0 Отговор
    Ще има каквото каже управляващата партия! Другарко подпоручик!
  • 44 Петър

    8 0 Отговор
    Естествено при влизане няма да има промяна. Обаче след три-четири месеца ще последва..."Левът е малко надценен и ще трябва корекция в посока 3 лева за едно евро"! ...Така...по партньорски!
  • 45 управител на БАН

    5 0 Отговор
    Това е некой работник дето е от най-добрите и да не му дигнат заплатата са му турили длъжност подуправител... такава длъжност нема, заплатата му е равна на касиерската, така че тази докато не стане управител, няма кво да и се дава думата!
  • 46 така е

    16 2 Отговор
    Нямам никакво съмнение, че ще влезем в Еврозоната с курс 1.95583, както и че само след месец курсът ще е 3,000, защото сегашният курс е фиксиран към 1999 г., когато България все още имаше своите ТЕЦ-ове, телеком, енергоразпределителни дружества... Днес България няма нищо, всичко е окрадено, опоскано, унищожено. Няма никакъв начин сегашния курс да се запази и това се доказва по цените в магазините - еврото в Западна Европа има далеч по-голяма стойност от тук при фиксиран курс. Иначе няма как една и съща стока в Германия да струва 2 евро, а тук да струва 6 евро. Никаква Еврозона, ако не искаме да ядем на подуправителката на БНБ очилата.

    Коментиран от #49

  • 47 Ягуар

    9 1 Отговор
    То евро няма да има, тая патка тръгнала за обменния курс да дрънка!!!
  • 48 Павел пенев

    13 1 Отговор
    По този въпрос ще говорим след референдума,тъй като народа ще отхвърли въвеждане на еврото у нас.

    Коментиран от #51

  • 49 Крисчан93

    0 7 Отговор

    До коментар #46 от "така е":

    Ти не ги мисли тея работи остави по-умните да го измислят !
  • 50 Уса

    10 1 Отговор
    Нина е много добър човек и рядко има такива банкери повечето са измамници,но предпочитам политиката на Възраждане, първо референдум и ако народа избере еврото предоговаряне на членството в ЕС.Ако народа не избере еврото предоговаряне условията с МВФ.Всички документи трябва да бъдат ревизирани.Бяхме приети прибързано и използвани като буфер срещу Русия.Всичките пари дадени от ЕС за благото на българите потънаха в некачествени или фалшиви проекти и джобове с одобрението на същото ЕС.Условията за членството са стари и несигурни пълни с капани и трапове
  • 51 Референдум

    2 13 Отговор

    До коментар #48 от "Павел пенев":

    Референдума се оказа противоконситуционен и няма как да се осъществи, само дето Копейкина ви събра данните...
    Сега може да ги продава на едро.
  • 52 Уса

    12 0 Отговор
    Референдумите са право на българите по конституция

    Коментиран от #57

  • 53 Минаващ

    14 0 Отговор
    Може да си спестите пропагандата, хората вече съвсем не ви вярват и им писна да четат едно и също всеки ден.
  • 54 Иван

    9 1 Отговор
    Факт.Преди годни когато беше доче марк,гермаците пълнеха количките за пазаруване до горе.Сега с еврото една чанта.
  • 55 Директно:

    11 1 Отговор
    Платена лъжкиня!!! Всички ще обеднеем делено на две, с изключение на 2-3 процента от вас и вашите схеми! Който разбрал, разбрал......
  • 56 Анонимен

    3 2 Отговор
    Вие непипайте борда, а еврозоната е мираж, никой няма да приеме руски таралеж в нея.
  • 57 янаки

    2 8 Отговор

    До коментар #52 от "Уса":

    Ако си се подписал с данните си не се чуди после ако си теглил некъв кредит или си подписвал документи некви и после ходи доказвай. Затова данни не се дават никога. Референдума е противоконстуционен и Копейкин няма да може да го осъществи, виж потърси защо има писано в интернет.

    Коментиран от #62

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 бл.134 в Zап. парк

    1 0 Отговор
    Пълни глупости ! По 10 апарта на човек
  • 60 тома

    8 0 Отговор
    Много непозната жена обеснява на белите мишки как ще ни изработят и с еврото.Нали ги чухме тези от промяната как ще ни лъжат
  • 61 Хохо Бохо

    2 4 Отговор

    До коментар #42 от "Съвсем точно":

    Значи трябва да побързаме да си сменим левовете с евро.
    Последните ще загубят, защото еврото ще свърши и ще останат с обезценени левчета.
    Хайде, побързайте и си обменете левовете с евро и спете спокойно!

    Коментиран от #64

  • 62 Пор Чвор

    9 0 Отговор

    До коментар #57 от "янаки":

    още не можете да преглътнете, че референдум ще има и хората ще си кажат волята. Ще ви мине, или пък не...
  • 63 никакво евро

    3 0 Отговор
    Може Катето Евро, но от млади години.
  • 64 ...

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "Хохо Бохо":

    Брадчед, то като минем към еврото, евро ще има за всички.
  • 65 Сатана Z

    4 0 Отговор
    В Еврозоната има готов механизъм към преминаване към цифрово евро.Тогава и на битака няма да можеш да продадеш чеиза на баба си срещу пари защото няма да ги има.
    Погледнете Нигерия и се гответе.
  • 66 питайте немците френците италианците исп

    6 0 Отговор
    Щото аз съм ги питал. Един няма да е казал нещо добро. Нито един.
  • 67 Пет пари

    7 0 Отговор
    Тази реклама на еврозоната я оставете. По закон предстои РЕФЕРЕНДУМ за еврото. Това с хързулването няма да мине тоя път.
  • 68 Анонимен

    0 4 Отговор
    Дано Кирчо и сие да успеят да влезе България в Шенген, искаме Коцев искат много от тях.
  • 69 Иван

    7 0 Отговор
    Еврото е създадено да иземе собственоста на обикновените хора или средната класа+активите на дадената даржава.И на колене.
  • 70 ост

    2 0 Отговор
    Лъже
  • 71 Поредната платена статия

    6 0 Отговор
    Нали гласуваха 10 милиона лева за пропагандиране на еврото. Ето къде отиват тези пари. Повтарят едно и също като навити часовникови кукувици. Истинските подбудители започнаха да се крият зад ето такива семпли женици.
  • 72 Авсд123

    4 0 Отговор
    Алоо а нещо за референдума 80 процента не искат евро абе ще играе дьрвото маи
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове