Last news in Fakti

13 Юни, 2023 23:30 1 634 4

Важните новини във ФАКТИ на 13.06.2023 г.

  • иван гешев-
  • благовест пунев-
  • илияна йотова-
  • гражданско движение-
  • добрин иванов-
  • трендафил величков-
  • петър славов-
  • ивайло дичев-
  • юлиан попов-
  • имунитет-
  • слави трифонов-
  • път-
  • мон-
  • удължаване-
  • тошко йорданов-
  • главен прокурор-
  • емил дечев-
  • премиер-
  • щети-
  • огнян дамянов-
  • доходи-
  • тлавен прокурор

Главният прокурор коментира отстраняването си

Важните новини във ФАКТИ на 13.06.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Иван Гешев с първи думи: Ще чакам Румен Радев и Конституционния съд! Ще говоря в България!

Аз ще изчакам решението на президента Радев относно указа за моето отстраняване. Ще изчакам и решението на Конституционния съд и каквото имам да кажа, аз ще го кажа в България.

Това беше лаконичният коментар на Иван Гешев след снощното решение на ВСС да го отстрани от поста главен прокурор. В момента той е в Страсбург за срещи с евродепутати и изслушане в Мониторинговата група за демокрация заради сигнали за корупция по висшите етажи на властта.

След срещата Гешев заяви, че са обсъждали важни въпроси като върховенството на закона и правовата държава, корупцията по високите етажи и всичко, което интересува европейски ни партньори.

Бивш конституционен съдия: При решението на ВСС да махне Гешев точно заради „политическия боклук” има преиграване

Гешев имаше доста по-фрапантни изказвания, които отминаха, без каквато и да била реакция от ВСС и от политическите фактори. При решението на ВСС да отстрани Гешев точно заради „политическия боклук” има преиграване. Защото изглежда, че има политизация на цялата история. Той трябваше да бъде пожертван от тези, които го създадоха. Това заяви в „Интервюто в Новините на NOVA” бившият конституционен съдия Благовест Пунев, коментирайки думите на главния прокурор Иван Гешев за „политическия боклук”, заради които ВСС го отстрани от поста.

Йотова: Наясно сме, че списъците за смяна са готови. Правителството работи така, както му беше предписано в онзи запис

Илияна Йотова коментира на страницата си във Фейсбук предсрочното махане на Иван Гешев и очакваното подписване на указ от страна на президента Радев. Вицепрезиденът остро критикува новото правителство, като казва,че то "работи точно така, както му беше предписано в онзи запис!". По повод вчерашните оставки на всичките 28 областни управители Йотова написа следното: "На втория си ден правителството на четворната коалиция с премиер Кирил Петков за 10 минути уволни всички областни управители, без дори да се запознае с проблемите на областите, без да изчака да предадат дейността си. Поздравявам областните управители, че не позволиха отново да бъдат унижени. Те са достойни хора и приказките за саботаж не правят чест на тези, които ги тиражират. И за сведение на Кирил Петков - областите в България са 28, а не 30!".

Гражданското движение на Радостин Василев става партия

"Гражданско Движение Силна България", създадено от независимия депутат Радостин Василев, става партия. Това обяви самият Василев на страницата си във Фейсбук. Той обясни,че целта на новия проект е да "продължи по категоричен начин заедно с Вас, гражданите на България, борбата срещу мафията, задкулисието и грабителите на родината ни".
Ето и пълния текст на публикацията на Василев:

Добрин Иванов: Ние говорим за полагане на усилия за 3% дефицит, а синдикатите искат да се увеличат заплатите

Бюджетът е ключов нормативен акт и той ще определи политиката на държавата за настоящата година. Неприложими са параметрите на бюджета от миналата година. Разходите са увеличени. Той е конструиран на база действащите нормативни актове. Прекомерните разходи формират и прекомерния дефицит, заяви в ефира на БНТ изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал Добрин Иванов.
В бюджета бяха заложени рекордно ниво капиталови разходи, изтъкна той.

Трендафил Величков: Парламентът избра правителството по един шуробаджанашки начин

Аз съм ляв човек и не мога да бъда част от екипа на едно либерално, неолиберално или още какво правителство. 6 млн. българи не знаят с какви приоритети дойде то. Дойдоха с една заявка - ние сме тук за малко, ще видим колко ще избутаме. Парламентът избра правителството по един шуробаджанашки начин. Шуробаджанашка демокрация ни е случва днес, каза Трендафил Величков в ефира на bTV. Той е областен управител на Пазарджик в оставка.
Ние сме на поста и продължаваме да вършим работа. Аз познавам колегите си - достойни хора и професионалисти, добави той.

Адв. Петър Славов: Големият въпрос е какво става след Гешев – какво спира ВСС да избере нов Гешев или Пешев

Големият въпрос е какво става след Гешев – какво спира Висшият съдебен съвет да избере нов Гешев или Пешев. Тези хора не са в правото си да направят това, защото са с изтекъл мандат. Във всички случаи изборът на нов главен прокурор не бива да се прави от този състав на ВСС.Останах с впечатление, че процедурата по предсрочното освобождаване на главния прокурор се разви прекалено бързо. Това каза в "Лице в лице" по bTV адвокат Петър Славов.

Проф.Ивайло Дичев: Гешев сам уличава себе си, като "сваля от трупчетата" някои дела, по които от години не е работил

Тройката, "която преди години управляваше държавата" - Делян Пеевски, Бойко Борисов и Цветан Василев, сега е заменена от тройката - Пеевски, Борисов и Иван Гешев: "Кой срещу кого е, не знам, но очевидно, че работата е много дълбока и се държат с разни компромати". Това каза пред БНР културологът проф. Ивайло Дичев, университетски преподавател.

Новият екоминистър: Мой личен приоритет е да бъде прекратено строителството в планините

„Всеки иска да избегне въпросът за предоговарянето на ПВУ. Ние намаляваме реално емисиите от въглищния сектор с темп, който е по-висок, отколкото този ангажимент, за който спорим. Казали сме, че ще намалим 40%, а реално намаляваме с по-голям дял, просто защото конкуренцията на електроенергийния пазар е такава, че свива вълновидното производство. 2026 г., когато трябва да завърши този цикъл, ние ще сме надминали тези проценти“. Това каза в студиото на bTV новият министър на екологията Юлиан Попов.

Имунитета на още един депутат от 49-НС е поискан от Иван Гешев

Главният прокурор внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Д.А. по предложение на Софийска градска прокуратура. Това съобщават от държавното обвинение, цитирани от Нова телевизия.

Трифонов пак захапа ПП: Асен Василев, Киро, Миро и цялата им рода за нищо на света не бива да се докосват до власт

Лидерът на ИТН Слави Трифонов за пореден път отправи остри критики срещу "Продължаваме промяната". На страницата си във Фейсбук шоуменът попита какво би се случило, ако запис, като този от Националния съвет на "Промяната", излезе примерно в страна като Франция. Трифонов обвини "Продължаваме промяната", че са се съюзили с Бойко Борисов.

Пътят Враца-Ботевград е наводнен

Пътят за Враца, малко след магистралата за Ботевград, е наводнен, предава БНТ. Придошли води заради обилните дъждове се изливат директно на пътното платно.

МОН публикува отговорите от изпита по БЕЛ след 7. клас

Министерството на образованието публикува отговорите от Националното външно оценяване по български език и литература след 7. клас.

Удължаването на бюджета ще важи до края на юли

Новото удължаване на миналогодишния бюджет ще важи до края на юли, решиха на второ четене депутатите от ресорната бюджетна комисия.

Тошко Йорданов: Смяната на един Гешев с друг Гешев не е съдебна реформа

Отстраняването му е закъсняло, но е недостатъчно, не е само това проблемът в прокуратурата. Така председателят на ПГ на “Има такъв народ” (ИТН) Тошко Йорданов коментира пред журналисти в парламента решението на Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев.

Политолог: Прекратяване мандата на Иван Гешев не бива да превръща съдебната реформа в проформа

"Освобождаването на главния прокурор Иван Гешев може да е първата стъпка на съдебната реформа, но може и да е стъпка, която да отклони вниманието и съдебната реформа да стане проформа, т.е. да няма истинска съдебна реформа".

Емил Дечев: Премахването на фигурата на главен прокурор е като да натиснеш копчето на атомната бомба

Премахването на фигурата на главен прокурор е като да натиснеш копчето на атомната бомба. Теоретично е възможно. Не съм сигурен, че това е най-оптимистично“, коментира в Страсбург зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев.

Премиерът: Областните управители да вземат мерки срещу евентуални наводнения

Премиерът акад. Николай Денков ще изиска от всички областни управители да вземат спешни мерки за превенция срещу евентуални наводнения, съобщи БНТ.

Огромни щети след потопа в Берковица

Щетите от поройния дъжд, който падна снощи в Берковица, са много по-големи в сравнение с тези на 1 и 4 юни, съобщиха от Общината.

Има сигнали срещу Гешев след влизането в сила на механизма за разследване на главния прокурор

След влизането в сила на новия механизъм за разследване на главния прокурор са постъпили сигнали срещу Иван Гешев. Това съобщиха от Върховния касационен съд.

Според публикувана справка на 7 юни с придружително писмо от прокурор в Софийската градска прокуратура (СГП) до ръководителя на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) са изпратени материали по прокурорска преписка по описа на градската прокуратура за преценка обосноваността на изнесените в сигнала данни.

Прокурорската преписка е образувана, след като с писмо на прокурор на СГП е изпратена докладна записка до заместник на главния прокурор от директора на Дирекция „Публична комуникация“, че са установени публикации, свързани с твърдения за имотни сделки на близки и членове на семейството на заместника на главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Ден по-късно са изпратени материали на СГП, съдържащи адресирани и постъпили жалба и молба от Здравко С. срещу главния прокурор.

Също на 8 юни има сигнал от Радослав П. за действие и бездействие на главния прокурор, предвид приетата процедура за разследване на главния прокурор.

На 9 юни са постъпили данни от районната прокуратура, свързани с досъдебно производство, по което се споменават имената на бившия следовател Петьо Петров и Кристиян Христов. Прокурорът при СРП намира, че има данни за започване на разследване за извършено престъпление от заместник-главния прокурор и свързани с неговата дейност лица, евентуално в условията на съучастие.

От същия ден е и сигнал от Фаик Х., който говори за твърдения за извършено от главния прокурор престъпление от общ характер.

Според последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд одобрява списък от действащи съдии на длъжност съдия във ВКС от Наказателната колегия или с ранг на съдия във ВКС от наказателните отделения на апелативните и окръжните съдилища, които последните седем години преди включването им в списъка са работили като съдии по наказателни дела. Измежду тях, при необходимост, на случаен принцип се разпределя преписка. Съдиите се включват в списъка след изразено от тях писмено съгласие.

От Върховния касационен съд са предприети необходимите мерки, направена е и заявка за създаване на модул за разпределение на принципа на случайния подбор, а до изтичането на предвидения в закона срок не могат да бъдат предприемани действия по постъпилите материали.

Михаил Екимджиев: Трябва веднъж завинаги да се отърсим от тази миризлива корупционна пяна от подземието

Само хипотетично може да се стигне до някакво произнасяне на Конституционния съд (КС), след като президентът издаде указ, с който да потвърди решението за освобождаването на Гешев. Има мнение в юридическата доктрина, че казусът може да бъде отнесен до КС.

Елена Йончева: Докато Радев не вземе решение, Гешев е все още главен прокурор на Република България

Европейският парламент реши да изслуша Иван Гешев, въпреки искането на ЕНП и други партии тази процедура да отпадне. Минути по-рано депутати от ГЕРБ поставиха изслушването под съмнение, съобщи Нова телевизия.

Член на ВСС: Изборът на Гешев за главен прокурор беше грешен

„Очевидно изборът на Иван Гешев за главен прокурор беше грешен. Висшият съдебен съвет обаче направи добро решение за прекратяване предсрочно мандата на главния прокурор“. Това мнение изрази Огнян Дамянов от ВСС пред bTV.

Кирил Петков: Ще има увеличение на пенсиите, доходите ще продължават да растат

Президентът Румен Радев трябва да издаде указа за освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор до края на седмицата, освен ако не се опитва да излезе от реалните си правомощия. Това заяви в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия съпредседателят на ПП Кирил Петков. От ПП се надяват изобщо да няма следващ главен прокурор. Според Кирил Петков следващата голяма реформа, която трябва да бъде направена, е в службите.

Минчо Спасов: Ако Гешев се разбере с Ицо Папата, може да направи ромска партия и да има успех

Очаквах отстраняването на Гешев от две години и половина. Всички, които протестирахме по площадите доживяхме да видим как нито Бойко Борисов, нито Иван Гешев са на постовете, които желаехме да напуснат. Иван Гешев обаче все още не е освободен от поста, ВСС взе решение да предложи на президента да го освободи.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гешев е човек от народа.

    2 1 Отговор
    Използван като всички нас от Тиквата разбойник.

    Коментиран от #2

  • 2 И се прдадоха за нищо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гешев е човек от народа.":

    Но унищожават България методично.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ГЕШЕВ ТРЯБВА ДА СИ ЗАЛОЖИ

    0 0 Отговор
    БАРЕМ 10 КИЛА ТРОТИЛ , НО ПОД СЕДАЛКАТА ЗАЩОТО ИНАЧЕ НЯМА ДА УСПЕЕ ДА СТАНЕ ПОЛИТИК !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол