Last news in Fakti

15 Юни, 2023 14:42 10 647 32

Ще плащаме ли по-скъпи горива от 1 юли?

  • горива-
  • цени-
  • мерки-
  • ддс-
  • топла вода-
  • парно

Всичко зависи от ДДС-то

Ще плащаме ли по-скъпи горива от 1 юли? - 1
Снимка: БГНЕС

Ще плащаме ли по-скъпи горива от 1 юли и ще поскъпнат ли значително топлата вода и парното, независимо от обявеното от енергийния регулатор запазване на цените.

30 юни е срокът, в който ДДС на природния газ и на топлоенергията трябва да се върне на старите си нива и вместо 9%, до които беше намалено, отново да стане 20%.

Мярката с намаленото ДДС беше временна и сега не е ясно дали ще продължи да се прилага.

"От 1 юли 2023 г. има вероятност да се увеличи ДДС върху природния газ", каза пред БНР Живодар Терзиев - председател на Българската петролна и газова асоциация.

Терзиев изказа мнение, че от 1 юли няма да има промяна в цената на пропан-бутана. Ако обаче бъде възстановен акцизът върху пропан-бутана, който е около 22-23 ст. на литър от 1 август, там ще бъде най-голямото увеличение в следствие на данъчна политика, посочи той.

При метана той очаква поскъпване от около 18-19 ст. на килограм от увеличеното ДДС. Там обаче има заявки за намаление от 12-13% спрямо юни, което ще компенсира по-високото ДДС. Там ще имаме паритет, прогнозира експертът.

Терзиев отбеляза и технологичния период, в който трябва да се пренастроят касовите апарати по бензиностанциите. Там може да има проблеми, ако се чака последния срок, смята той.

"Това, което виждаме в момента, се надявам да се запази като ценови нива за силния летен сезон", каза още Живодар Терзиев.

Отпадането на намалената ставка ще доведе до по-големи суми за плащане, категоричен е Кремен Георгиев - председател на Асоциацията на топлофикационните дружества. Той очаква 10% по-високи сметки за парно и топла вода.

"Все още има някаква вероятност компетентните органи в лицето на Министерството на финансите да внесат например продължение на тази мярка".

ДДС-то, каквото и да е то, няма значение за търговците, за топлофикационните дружества. То ще засегне само крайния потребител, отбеляза още Георгиев.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тото

    87 3 Отговор
    Естествено във бг е без значение цената на петрола намалява или се вдига,на родните бензиностанции цената винаги е нагоре.

    Коментиран от #8

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 5 Отговор
    ДА Хипер Инфлация
    Пазарна Икономика
  • 3 Спекула

    47 4 Отговор
    Със съдействието на правителството.

    Коментиран от #27, #28

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Със сигурност

    56 6 Отговор
    Да ще плащаме естествено.
    Все пак при ПП плащахме скъпи горива
    пък и пак са на власт кокорчовците
    а и няма кой да пита за разликата от
    един лев защото сега са партньори.
  • 6 Мдаа

    27 6 Отговор
    Кой не скача е от ГЕБ!!
  • 7 химик

    8 18 Отговор
    При метана той очаква поскъпване от около 18-19 ст. на килограм от увеличеното ДДС. НА ЛИТЪР,А НЕ НА КИЛОГРАМ. МЕТАНЪТ СЪЩО Е ВТЕЧНЕН,КАТО пропан-бутана. В ХИМИЧНАТА ТАБЛИЦА СА ЕДИН СЛЕД ДРУГ:МЕТАН,ПРОПАН И БУТАН. На килограм е сиренето в магазина.

    Коментиран от #10, #26

  • 8 Търновец

    25 8 Отговор

    До коментар #1 от "Тото":

    Една от Българските фирми около Лукойл е "Ипон" на Баце - проучвана от FBI преди повече от 10 години, а там има и други близки до партии хора Мафията е Руско Българска и яко смуче, и НАП и прокуратура нищо не правят. И данъчната система е за мафията

    Коментиран от #29

  • 9 Гост

    28 3 Отговор
    Всичко ще плащаме скъпо, сега ни почват всички
  • 10 адаша

    19 1 Отговор

    До коментар #7 от "химик":

    Метана се продава на килограм. 1кг. метан= 5.6л.
  • 11 Българин

    30 3 Отговор
    Явно ще ни се наложи да плащаме всичко,което са обещали парапетната партия в посолствата,за да не ги съдят родните съдилища.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Коко

    31 3 Отговор
    Ще плащаме много ще плащаме не само горива.Докато не изметем марионетките от властта и не се отървем от европриятелите си жестоко ще плащаме и не само пари.
  • 15 Абе

    28 4 Отговор
    Предния път Асен Василев като стана финансов министър дизела стана 4 лева за литър, та сега само 20%?? Денократиии, демократи.. Шса събудите на фронта скоро, демократи
  • 16 Курс Брада

    28 5 Отговор
    ще плащате ми, тези украинци да не ядат въздух. Опъвайте роби атлантически
  • 17 Дедо Пене

    8 2 Отговор
    1.КАКВО ПАРНО ПРЕЗ ЛЯТОТО? ВИЕ СТЕ ПОРН.О
    2.ПРИ ЦЕНА НА ПРООАНА-98ст., КАК ДДСто е 23ст?
    3.ЖУР.НА.ЛЯТА И АРТМЕТИКАТА ИМ КУЦА, ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА МИСЛЕНЕТО! КОПИ-ПЕЙСТ НА ГЛУПОТЕВИНИ И ФЕЙК НЕ Е ЖЕЛАТЕЛНО-ОПОРОЧАВАТЕ САЙТА!!!

    Коментиран от #23

  • 18 Тепърва

    9 2 Отговор
    ще се хващаме за палците !
  • 19 Експерт

    5 9 Отговор
    Какво стана с лакомия и крадлив Лукойл, който ни продава горива от нефт УРАЛС, а калкулира като нефт Брент.... т. е. 48%повече!!! Василев ги глоби в миналото редовно Правителство и те платих за ПЪРВИ ПЪТ ДАНЪК ПЕЧАЛБА ОТ 18г.
    Лукойл е единствената петролна фирма в света, която няма ПЕЧАЛБА-НА ЗАГУБА Е!!! КРАДЛИВИ ВАТЕНКИ!!! ИСТИНСКАТА ЦЕНА НА БЕНЗИН И ДИЗЕЛ В МОМЕНТА Е 1,80-1,90лв.!!!Всичко над тази цена е за оръжие в Украйна.
  • 20 Зоопарк на изиграни

    17 3 Отговор
    Как няма да плащаме??? Пращаме оръжие на Украина храните техните (патриоти) и на фашизма. Трябва да им благодарим че направиха екологическа и икономическа катастрофа за да обслужват интересите на една политическа клика престъпници Ще плащаме и ще им се радваме в името на фашиската демокрация
  • 21 хммм

    3 1 Отговор
    Бат Бойко обеща ако го изберат да върне горивата от предишният му мандат!
  • 22 Чочо

    11 1 Отговор
    Тъкмо започваш да харчиш разумно ......и пак промяна на начина на харчене на семействата.
    Сега пак ще ни учат как да пестим!!!!!!!
    Мършииииии,цял живот така живеем.....пестим от всичко от започване на пълнолетието си,а вие не спряхте да крадете .Само кирка в главите ви може да спре всичко това!!!!
  • 23 Милен

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Дедо Пене":

    Дедо ти като отидеш да си пълниш газовата бутилка за котлона на литър ли ти го смятат или на килограм?
  • 24 Българин

    1 1 Отговор
    Аз няма да плащам повече
  • 25 Гошо

    2 4 Отговор
    Чао Газпром
  • 26 Метан

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "химик":

    Втечнен ти е мозъка в кухата тиква, която носиш вместо глава на раменете. Компресираният природен газ /CNG/ се продава на килограм.
    Количеството, което ти пълнят в бутилките се измерва от масови разходомери в килограми. Т.н. " кориолисови" разходомери.
    А на метанстанциите природния газ се доставя от Булгаргаз или от газоразпределителни дружества - Овергаз, Ситигаз и др., които фактурират в Мегавати.
    Цената в момента на Булгаргаз е 65,82 лв. за Мегават. 65,82 × 10,800 / представителна калоричност на природния газ/ = 710,86 лв за 1000 Нм3. Плюс още около 200 лв. такси на разпределителните дружества / разпределение, доставка, достъп до мрежата, такса капацитет / се получава цена от 910 лв/ 1000 Нм3.
    Плътността на природния газ е 0,72 кг за 1 нм3. 910÷0,72 = 1264 лв/1000 кг или 1,264 лв. за кг без ДДС, което в момента е 9%.
    Цената 1,264 лв/кг е без разходи за компресиране- ел.енергия, заплати , амортизация и т.н.
  • 27 Спекулат ли е Ккорчо

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Спекула":

    Как се е маскирал?
  • 28 МММ да

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Спекула":

    Ем нали плащаме цистерните за Украйна, няма как да е евтино.
  • 29 МММ да

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Търновец":

    Само където Баце си го вардят точно САЩ и ЕС, защото ги слушка.
  • 30 Жоро

    3 5 Отговор
    Всичко зависи от ватнешката Кочина Лукойл..
  • 31 Адаша

    2 1 Отговор
    Че на последната фактура си имам 20% ДДС и никога не е била 9%.
    9% е явно за компанията, която купуваа, но не и като продава. Мига да извадя за 1 г назад всички фактури, по които е плащано от поне 5 вериги. Всички са си с 20% ддс за крайния потребител.

    Живодар, вие за коя верига работите?
    Търговската отстъпка е 10 ст на литър с карта

  • 32 флипп

    0 1 Отговор
    СИК и патерицата им ПП този път ще ни сложат точката оконателно
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове