Last news in Fakti

16 Юни, 2023 19:56 6 115 19

Осман Октай: Главният прокурор на задкулисието няма да е ”временен”

  • осман окатай-
  • иван гешев-
  • борислав сарафов-
  • главен прокурор-
  • промени в конституцията-
  • дпс

ДПС има абсолютно същото поведение, както преди години, когато Радан Кънев не излизаше от техния кабинет по време на управлението на Бойко Борисов с “Реформаторския блок”

Осман Октай: Главният прокурор на задкулисието няма да е ”временен” - 1
Снимка: ФАКТИ

Възможно е да се отиде на местни избори без главен прокурор. Задкулисието ще си избере временен на длъжността. Видяхме колко дълго продължават временните неща в България. Много ми е интересно без съглашателство със задкулисието как ще попълнят нов състав на Висшия съдебен съвет. Никой не говори за определени процедури, където да се включат обществени организации. Тези неща досега трябваше да са стартирали най-малкото. Утре може да се окаже, че изведнъж няма време за нито една от тези реформи.

Това заяви в интервю за ФрогНюз анализаторът Осман Октай.

Днес Висшият съдебен съвет избра Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор, след като вчера държавният глава подписа указа за предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста.


Ето и цялото интервю:

Господин Октай, защо според Вас президентът Румен Радев не забави указа за освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор, каквито опасения съществуваха?

С прибързаните си решения Радев е разрушител на всичко държавническо по принцип. Видяхме поведението му, когато беше гласувано правителство, отношението на Гълъб Донев при предаването на министерствата, оставките на областните управители. Сега по същия начин Радев поставя в патова ситуация дебатите в НС за това дали нов състав на ВСС ще избере главен прокурор, или не.

Защо да е патова ситуация?

Защото Радев вижда, че почти са блокирали преговорите за съдебна и конституционна реформа. По същия начин той върна и закона за отделянето на Националното следствие от прокуратурата и наложи мораториум.

Президентът иска да постави Конституционния съд, Висшия съдебен съвет, парламента в много сложни ситуации при решаването на драми, които следват една след друга в институционалните кризи на държавата.

Каква е крайната цел на това деструктивно поведение от страна на президента Радев?

Отдавна коментирам, че всички действия на държавния глава целят дискредитиране на парламентаризма, партиите. Идеята е при недоволство в обществото в бъдеще Радев да апелира за смяна на системата и установяване на президентска република. Това е целта му и ще проличи много ясно по време на местните избори, където се готви да участва масово.

С министрите, които бяха част от служебното правителство, нали така?

И от кабинета, и от други кметове на ГЕРБ.

Всъщност президентският съветник Александър Маринов вчера нито потвърди, нито отрече тази информация.

Няма и да го направи. Има всички белези, които Борисов правеше през местната власт. След това реализира свой политически проект. Задкулисните играчи, които подготвят подобни проекти, действат така. Това ми дава основание да смятам, че чрез местните избори президентът ще реализира президентска или полупрезидентска политическа платформа.

Как оценявате отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор? Има твърдение, че е махнат от задкулисието, защото е станал неудобен, че е отстранен от същия състав на ВСС, който го е избрал на поста, че процедурата е опорочена.

Миналата година при Вас казах, че Гешев става пречка за съдебната реформа и усвояването на европейските средства и очаквах да бъде натиснат да се оттегли, а на негово място да бъде сложен “Пешев”, “Мешев” и дори Сарафов, ако си спомняте. Ударили са обаче на камък. Гешев е разбрал, че ще бъде похарчен и бързо се развиха нещата.

Не бива да се подценяват папките му на трупчета, записи на трупчета. Той вече не е главен прокурор и няма да се изненадаме още по-мръсни неща от задкулисието да ни заливат. Това са процеси, които разрушават държавността. Лошото е, че в парламента няма единодействие за преодоляването на тези тревожни очаквания.

Каква е ролята на ДПС във всичко това?

ДПС има абсолютно същото поведение, както преди години, когато Радан Кънев не излизаше от техния кабинет по време на управлението на Бойко Борисов с “Реформаторския блок”. Христо Иванов беше министър на правосъдието тогава. И тогава бяха излъгани.

Убедено мога да кажа - каквито и очаквания да имат Христо Иванов, ПП, не бива да проявяват наивност. Нито ГЕРБ ще ги подкрепи за конституционна реформа, нито ДПС. Провалят всякакви сериозни разговори за конституционна реформа.

Още нищо не сме видяли депозирано в деловодството на парламента от когото и да било, за да може по същество да се дебатират евентуални промени и съгласие.

Допреди няколко дни Кирил Петков посочи, че на финала са предложенията за промени в Конституцията. Но пък в социалните мрежи вече има коментари на журналисти и обществени личности, че липсва дебат за целта на тези промени в основния закон.

Всичко това е по-скоро политическо и несериозно говорене за толкова важен закон, какъвто е Конституцията. Срещу реформата в съдебната система ще се опълчи цялото задкулисие. Защо Кирил Петков проявява такава наивност? Нима не се научи за тези 2 години?

Да, когато излязат след 10 дни определени текстове с техните специалисти, да влезем в дебат - обществен, професионален. Вкараме ли политиката в дебата за конституционна реформа, считайте, че тя е променена.

Същият Висш съдебен съвет трябва да избере главен прокурор?

Натам отиват нещата. Друг е въпросът дали така трябва да стане. Този състав на ВСС е отдавна дискредитиран, не трябваше да го има. Както виждате в тяхното поведение - ни лук яли, ни лук мирисали.

Не е ли най-важното в момента депутатите да се занимават с органите с изтекъл мандат в съдебната система, а след това да се заемат с Конституцията?

Затова казах, че първите две седмици се вдига лакърдия за губене на парламентарно време. Спокойно можеше да се съгласуват ГЕРБ и ПП за дневен ред за промяна на тези органи. Много ми е интересно без съглашателство със задкулисието как ще попълнят нов състав на Висшия съдебен съвет. Никой не говори за определени процедури, където да се включат обществени организации. Тези неща досега трябваше да са стартирали най-малкото. Утре може да се окаже, че изведнъж няма време за нито една от тези реформи.

Това не е ли удобно оправдание?

Като нищо като се бавят определени процеси. Идва август месец, идва подготовка за местни избори - може да се окаже, че сме в ситуация на следващи предсрочни избори. Много грубо вече проличава, че Бойко Борисов и ГЕРБ не се държат като партньори и играят сечено със съвместното гласуване с “Възраждане”. Не чух остра реакция от ръководството на ПП и ДБ за това поведение на Борисов.

Възможно ли е да се отиде на местни избори без избран главен прокурор и какви рискове крие?

Възможно е. Задкулисието ще си избере временен главен прокурор. Видяхме колко дълго продължават временните неща в България.


интервю на Джесика Вълчева


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всичко

    44 1 Отговор
    за 33 години е деградирало !
  • 2 Доротея

    31 3 Отговор
    За временен Сарафов ше трябва ли указ на Президента, че да го видим пак в творческо безумие!?
  • 3 Гербер

    9 30 Отговор
    Ей не може да ви се угоди ,бе...... дай да сложим секретарката с руския сурата ха ха ха
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хохо Бохо

    31 11 Отговор
    С прибързаните си решения Радев не позволи на Гешев да говори по националните медии

    Коментиран от #7

  • 7 А бе,

    24 17 Отговор

    До коментар #6 от "Хохо Бохо":

    че сте ши..б@няци,все Радев ви виновен !
  • 8 факуса

    31 14 Отговор
    значи радев е виновен за кражбите на партиите и всичката им некадърност,браво османчо,блестящ анализ
  • 9 Бееееееее здравейте

    25 3 Отговор
    Удобно ли ви е в кошарката.....
    Лека нощ бе еееееее.
    Вие и така иначе не сте се събуждали.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 КЪCмek Koneйкин

    13 21 Отговор
    На муpZилките им става все по-трудно и все по-тъжно. Реват, плюят жлъчно, кълнат в истерия и заплашват със саморазправа.
    КъсTaдин Путейкин ще трябва да вади Евро от влоговете и да плаща на автобусите от Тутракан, Исперих, Провадя, Ветрино и околните им села за да не му го доскъси другарката Мутрофанова.

    Коментиран от #16

  • 12 Делю Хайдутин

    25 0 Отговор
    В България временните неща са най постоянни.хи хи хи
  • 13 Щом изкараха

    21 5 Отговор
    лъжеца на мафията зад ПП и ДБ, обединили се в едно ОПГ, ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС, значи мафията го е закъсала и стадото се нуждае от манипулации! Жалък, лъжлив, продажник!
  • 14 НАБЛЮДАТЕЛ

    20 6 Отговор
    Бравос на един бивш фелшер и дясна ръка на Доганчето. Тия приказки сме ги слушали, ама файда от такива няма. Театъра дето го играят с дръндарския вече взе да ни избива на прозявка. Манталитета на псевдотурчолята с български паспорти ние го змаем и ни е ясно, че приказките на такива като Октайчо са за българската аудитория. За тази пасмина има значение само диригенството на истанбулските господари. Другото е театър и попълване на банкови сметки, а ако се заинтересувате броя на цифрите стана мнооого голям. Ами четете и косвено плащайте

    Коментиран от #19

  • 15 Този забрави

    7 1 Отговор
    май, че беше в инициативния комитет на Радев за втория му мандат.....октайчо..хората помнят бре...по-леко с квалификациите
  • 16 прост та дрънка

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "КЪCмek Koneйкин":

    Спри с гмо храната и да гледаш джендурска телевизия ..действа ти ...спри се
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 дф5фд

    2 0 Отговор
    ГЕРБ и ДПС няма да се променят. Многократно предупреждавахме ПП/ДП да не се съешават с тях. Да не им вярват. Нямаше кой да ни чуе/ прочете. Не зная, на какво са се надявали, как са я мислили тая работа.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове