Last news in Fakti

19 Юни, 2023 23:30 2 338 8

Важните новини във ФАКТИ на 19.06.2023 г.

  • иван гешев-
  • милен любенов-
  • румяна коларова-
  • станислав балабанов-
  • румен радев-
  • красимир мазгалов-
  • красимир каракачанов-
  • национални идеали-
  • главен прокурор-
  • волгин-
  • снаряди-
  • прокурорски син-
  • св. св. константин и елена-
  • наводнение-
  • сдвр-
  • радостина ангелова-
  • тома белев-
  • гробища-
  • пилон-
  • доходи-
  • шампоан-
  • енергетика-
  • йордан лечков-
  • всс-
  • огоста

Дори се оказахме в парадоксалната ситуация, в един момент още преди да е обнародван указът за освобождаването ми формално да има двама главни прокурори

Важните новини във ФАКТИ на 19.06.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Иван Гешев: Подадох оставка и като прокурор ВИДЕО

"Днес говоря последно като магистрат, след като спазих закона и след тридесет години работа за хората, подадох оставка като прокурор." Това посочва бившият главен прокурор Иван Гешев във видеообръщение, публикувано в профила му във Фейсбук и платформата YouTube.

Милен Любенов: ГЕРБ и ДПС движат съдебната власт. Гешев няма перспектива за политическа кариера

Гешев няма перспектива за политическа кариера. Няма нужния авторитет, като главен прокурор още повече делегитимира работата на институцията, няма позитив зад гърба си като работа, мотивира се политологът Милен Любенов пред Bulgaria ON AIR.
"Едва ли има изненадани. Седмицата след атентата, той много бързо промени своите позиции на 180 градуса, вероятно това е било подготвено още тогава по командата на тези, които са избрали ВСС. ГЕРБ и ДПС - тези две политически партии движат съдебната власт", заяви още политологът.

Румяна Коларова: На мен ми е странно до каква степен Гешев знае как да създаде един политически проект

"На мен ми е много странно до каква степен г-н Гешев ще може и до каква степен той знае как да създаде един политически проект. Кои ще бъдат онези експерти, както медийни, така и политически експерти, които ще му съдействат, за да създаде своя политически проект. Така че възможност със сигурност има. Тази възможност е в конкуренция, и то така да кажем, доста категорична конкуренция с "Възраждане“. С други думи, г-н Гешев ще "яде“, ще взима от електората на "Възраждане“, той ще взима и от потенциалния електорат на още няколко такива формации, има възможност по-точно, но дали реално ще може да го направи, е друг въпрос". Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" проф. Румяна Коларова, председател на на Българската асоциация за политически науки.

Станислав Балабанов: Иван Гешев започна да говори срещу собствените си създатели, но много късно

Бившият главен прокурор три години е имал възможност да говори, да предприема действия, дори да осъществи арести, да осъществи практична дейност от страна на прокуратурата, което той не направи.Това каза пред БНТ Станислав Балабанов от ИТН.

Румен Радев: В държавата има и други важни теми, освен избора на Борислав Сарафов

В тази държава има и други важни теми, освен избора на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор. Това каза президентът пред журналисти в Пампорово, предават от БТА. Той участва в заключителната конференция на НСОРБ за общински мандат 2019-2023 г. Той отказа да коментира по-обстойно темата.

Съдия Мазгалов: Сарафов три години и половина беше част от екипа на Гешев и изведнъж ни убеждава, че няма нищо общо

„Г-н Сарафов беше три години и половина част от екипа на г-н Гешев и в един момент ни убеждава, че няма нищо общо, че нищо не е знаел и видял. Аз се питам тогава г-н Сарафов три години и половина какво е работил и преди това също. Излиза, че той не е вършил нищо или, ако е вършил и знаел – защо е мълчал“. Това коментира в "Лице в лице" Красимир Мазгалов, изпълнителен секретар на Съюза на съдиите.
Според него избирането на Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор е взето изключително бързо.
„Тези светкавични действия са необясними, немотивирани и водят до съмнения какви са истинските мотиви на прокурорската колегия“, допълни Мазгалов.

Каракачанов:Каква съдебна реформа ще правим, като председателят на правната комисия в НС се гордее, че няма практика?

"Реформа се прави с цел да работи поне 50 години напред. Каква съдебна реформа ще правим, като председателят на правната комисия в Народното събрание се гордее, че няма практика. Неочаквам нещо разумно да излезе от поредната фаза на съдебната реформа“, попита в ефира на bTV почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов.

Психиатър: Тягостно е, че често различни хора засягат национални идеали и герои, застават в героични пози

"Идеята за пилона "Рожен" за мен е грандиозна безсмислица. Това е героичен опит за величие по погрешен начин. В отчаян опит да се направи нещо добро и обединяващо, се избира жест, който не само е неестетичен и нелеп в прекрасната природа на Родопите, но не възвеличава никого и нищо".

Любен Иванов: Поведението на Иван Гешев като главен прокурор не гарантира успешна политическа кариера

Не мисля, че Иван Гешев ще бъде сериозен политически играч. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV народният представител от коалицията ПП-ДБ Любен Иванов.

Адвокат за делото срещу Волгин: Всеки има право на лично мнение, но не всяко може да се изказва публично

Искът на 102-годишната вдовица от Лом срещу Петър Волгин (по паспорт Георгиев) гарантирано ще се разглежда до трета инстанция - Върховния касационен съд, след като е покрита минималната сума за целта - 5001 лв. Това съобщи пред Клуб Z адвокатът Веселин Видолов по повод иска, който бе внесен в петък.

Зам.-министър на отбраната: България ще се включи в доставката на 1 милион снаряди за Украйна

Подготвя се решение на Министерския съвет за участие на България в инициативата на ЕС за осигуряване на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна, финансирана през Европейската инициатива за мир. Това обяви специално пред БНТ заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Прокуратурата протестира пускането на прокурорския син от Перник под домашен арест

Прокурор при Софийска районна прокуратура внесе протест пред Софийски градски съд спрямо определената на Васил Михайлов, син на пернишкия прокурор Бисер Михайлов мярка за неотклонение „домашен арест“ .

14 души са със салмонела след консумация на риба в заведение край Варна

14 души са приети в Инфекциозната болница във Варна със салмонела след консумация на бяла риба в заведение в курорта "Св. св. Константин и Елена", предаде БНТ.

Те са се заразили в различни дни миналата седмица, потвърдиха от здравната инспекция в града. Изследвани са проби от хранителните продукти в ресторанта и резултатите за салмонела са отрицателни.

Заразени с бактерията обаче са четирима души от персонала.

Заведението е затворено временно, но се очаква да заработи в близките дни.

Река отнесе мост в Софийско

В софийското село Голема Раковица река Лопош, приток на Лесновска, е отнесла мост, както и дигите. Багер чисти коритото на реката и се опитва да укрепи брега. Над 100 доброволци са се притекли на помощ.

Любомир Николов оглави СДВР

Заместник-шефът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" Любомир Николов е назначен със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов за директор на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), съобщиха за БТА от СДВР. Той е бил представен днес пред състава на службата.

Радостина Ангелова: Ниско е доверието към съдебната система

"Доверието към съдебната система е много ниско и много трудно можем да измерим оттук нататък тези 10% колко надолу могат да паднат. Когато нещо е в едни много крайни стойности, няма как да измерим падането, защото то няма накъде повече да пада". Това заяви пред БНР социологът от "Глобъл Метрикс" Радостина Ангелова относно общественото доверие в съдебната система.

Тома Белев разкри абсурд: По документи пилонът на Рожен бил преместваем обект

За пилонът в Рожен - според документите бил преместваем обект със схема по чл.56 от ЗУТ. За поставянето му нямало нужда от нова транспортна инфраструктура.

В с. Ребърково наводнението отнесе един ред от гробищния парк

Кметът на Община Мездра Иван Аспарухов отмени заповедта си за частичното бедствено положение за част от наводнените от пороите села. Това са селата Крапец, Боденец и Върбешница, тъй като там обстановката се нормализира. Все още заповедта важи за селата Лютидол и Ребърково. Там тя ще бъде отменена едва след трайното отстраняване на нанесените щети, се посочва в новата заповед на кмета на Община Мездра, уточни БТА.

Поземленият имот, където се строи 111-метровият пилон, не попада в границите на защитени територии

Поземленият имот, където се строи 111-метровият Пилон „Рожен“ не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на сайта си, след направена проверка от експерти на РИОСВ – Смолян по сигнал, постъпил от „Сдружение за дива природа Балкани“.

Красен Станчев: През последните две години България е на първо място по ръст на доходите в ЕС

„За много дълъг период от време имаше двойно или тройно покачване на цените, но петорно покачване на доходите. Наскоро имаше проблем с горивата. Всъщност се оказа, че през 1999 г. в България за един литър бензин се е работило около час, а сега 13 минути, изчислено през средната работна заплата.“

Мият с шампоан тунела в Люлин… ВИДЕО

Стотици столичани се дивят на клип в социалните мрежи, на който се вижда как машина мие с шампоан бетонните съоръжения в ремонтирания преди месеци тунел в столичния кв. "Люлин", съобщава БНР.

Славчо Нейков: Необходими са промени в Закона за енергетиката

Преди да се тръгне към създаване на новите правила за избор на КЕВР, първо трябва да се промени закона. Това мнение изказа пред БНР енергийният експерт Славчо Нейков.

Агресивни кучета на Йордан Лечков разкъсаха домашен любимец

Немски овчарки разкъсаха смъртоносно домашно куче, изведено на разходка от стопанина си. Агресивните животни са собственост на Йордан Лечков и били пуснати от него, за да охраняват зона, отдадена на концесия до градския стадион в Сливен.

Теодор Славев: ВСС бърза да избере следващия главен прокурор

"Пред тази коалиция има много други подводни камъни, много други течения, които имат същата сила, ако приемем, че Сарафов би "взривил" коалицията. Аз не вярвам, че Сарафов би "взривил" коалицията. Освен това има министър във ВСС, който има някакви лостове, по които може да оформи този процес". Това коментира пред БНР Теодор Славев от Българския институт за прави инициативи.

Продължава източването на язовир „Огоста”

Продължава източването на язовир „Огоста” край Монтана. Заради неговото изпускане в събота вечерта имаше опасност от евакуиране на стотици хора в областите Монтана и Враца. Екип на NOVA провери продължава ли да се влива повече вода в него, отколкото може да се изпуска.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ШЕСТО

    5 0 Отговор
    БАЙ ГЕШЕВ ТИ КЪДЕ ДРЕМА ТИЯ ГОДИНИ ТА НЕ ГИ ВКАРА ПО ДРАНГОЛНИЦИТЕ ДНЕС ЛИ ТИ ПРОСВЕТНА ИЛИ ТИ БЕШЕ ПРИ ТЯХ ПРЕЗ ТЕЗ ГОДИНИ КРАДОХТЕ НАРОДА ЗАЕДНО!
  • 3 ганю

    1 4 Отговор
    Работи толкова години за страната и после айде много здраве
    хич не е добре така
    Я прави партия че да има за кого да се гласува
  • 4 гологлав каскет

    3 0 Отговор
    Толкоз червена прежда увива на ръчичката, пък не удържа на натиска. Трябва да си смени магьосника.
  • 5 гологлав каскет

    2 0 Отговор
    Гешо се сравнява с Васил Левски. :D
  • 6 Оффф

    3 0 Отговор
    Трийсет години бил работил за страната , а работа за пет пари няма свършена ?
  • 7 ущет

    3 0 Отговор
    Демагог!!!!!
  • 8 Просто аз

    4 0 Отговор
    Браво Г-н Гешев !!! Справихте се чудесно с прокуратурата , блестящи резултати , цъфтим . Сега се заемете с политиката и да свършва всичко !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол