Last news in Fakti

20 Юни, 2023 10:41 2 015 30

Експерт: Отглеждаме основно жито, слънчоглед и царевица, няма достатъчно площи с плодове и зеленчуци

  • земеделие-
  • домати-
  • плодове

Унищожихме нашите напоителни системи и в момента земеделците трябва да влагат допълнително пари за възстановяването им, което оскъпява продукцията, казва проф. Мартин Банов

Експерт: Отглеждаме основно жито, слънчоглед и царевица, няма достатъчно площи с плодове и зеленчуци - 1

Създадени са четири нови сорта български домати – два от тях са едри и розови, а другите са чери доматчета. Това заяви в студиото на bTV председателят на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов.

„Една от основните причини е това, че производството на плодове и зеленчуци е трудоемко, т.е. необходимо е да се прилага сериозен ръчен труд, а ние знаем, че демографските проблеми на България се задълбочават. Намирането на работна ръка, която да се използва при производството на плодове и зеленчуци, става все по-трудно“, обясни той.

Вторият проблем според него е свързан с поливането на тези култури. „Ние знаем, че земеделската продукция изисква напояване, което в момента трудно може да се осъществи. Проблемът е, че ние унищожихме нашите напоителни системи и в момента земеделците трябва да влагат допълнително пари за възстановяването им, което оскъпява продукцията“, допълни той.

Председателят на Селскостопанската академия коментира и щетите от проливните дъждове през последните дни. Той поясни, че сега се правят огледи и се описват пораженията.

„Приоритетно в България се отглеждат зърнено-житни култури – около 85% от обработваемите земи са заети от жито, слънчоглед и царевица. Само 10,7% са трайните насаждения. Проблемът за този дисбаланс е комплексен, както вече отбелязах“, каза още той.

Проф. Мартин Банов съобщи, че единствено производството на домати и зеле се е увеличило, докато при други култури – като краставици, лук и картофи, има спад. „До голяма степен има значение вносната продукция. Една от причините за този дисбаланс, освен липсата на работна ръка и напояването, е, че вносът, идващ от Турция и Гърция, е по-евтин. Освен това техните зеленчуци излизат по-рано на пазара от нашите, заради по-топлия климат“, обясни професорът.

Производството на домати у нас, което сме имали преди години, трудно може да се възстанови, но все пак се наблюдава известен ръст, коментира още председателят на Селскостопанската академия. „Тогава имахме по 780 000 тона домати на година. В момента произвеждаме 126 000 тона“, поясни той.

Професорът е категоричен, че българските домати могат да се разпознаят. „Вносните имат т.нар. търговски вид – те са еднакви по размер, с правилна форма и доста твърди“, отбеляза още той. Според него сортовете български домати не само се запазват в годините, но и се създават нови. „Само през миналата година са се появили четири нови кандидат-сорта „Дара“, „Сълзица“, „Розово сияние“ и „Мини Мис“, поясни проф. Банов.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мнение

    21 3 Отговор
    Няма зеленчуци, плодове, животновъдство, но има банани!
    До там ни докара т.нар. евроатлантизъм, да сме зависими към момента в почти всяка една сфера от външни интереси!

    Коментиран от #24

  • 3 честен ционист

    15 4 Отговор
    Загубихте руския пазар и всичко замина на кино.
  • 4 село

    3 1 Отговор
    ТЪРКАТА-НЕ,ИСТИНАТА,Я ЗНАЕМ!
  • 5 Адам Хилтън

    20 1 Отговор
    Земеделска държава без земеделие. Богата държава без пари. Свободна държава без свободи.
  • 6 Лудница

    16 0 Отговор
    Експерта да знае ,че скоро няма да има напоителни системи за хората,а не за посевите.Цялата ВиК мрежа е компрометирана и тече като лейка,през тези години само всички началници и всякакви там по веригата мошеници само усвояваха,един лев за нещо ново не е дадено.Ще търсите дядо Тошко но ще е късно.Станаха прекалено много експертите във всяка област които дават експертно мнение за неща които вече не съществуват или имат живот по малко от 10 години.С експерти само не става трябва работа и крадците да почнат по малко да крадат.Както е тръгнало скоро тази територия ще стане пустиня.
  • 7 криво замаделие

    15 0 Отговор
    Естествено, че ще е така! Защото някои фирми само от субсидии станаха милиардери! Няма регулации, няма държава.....
  • 8 Ехаааа

    18 0 Отговор
    Голямо откритие! Замята я изкупиха едри земевладелци. Кой от тях ще гледа зеленчуци. Гледат се масови култури с механизирана обработка, които носят сигурни печалби. Дотации не се плащат за краставици, а за декар обработваема земя. Т.е. Богатия си става по богат. А да глледаш Зеленчуци и плодове е трудоемка работа. Полииката на държавниците е пара за чекмеджето, а тя не идва от краставичарите, а от крупните производители. Европари за теб, 20% за мен. Някой още да не е наясно. Ако пътувате ще видите еко лозя които си стоят от десетки години необработени и небрани нито веднъж. Но всяка година за тях се вземат евро пари за еко лозя. А това е само един пример от всички. Ние сме уникална сбирщина от индивиди, а не народ. Ще ядем буклуците на света и ще се бием по гърдите колко велики сме били!
  • 9 Градинар старо куче медалист

    15 0 Отговор
    създадени нови сортове ама хибрид и като си купиш семки и те 60% кухи и не поникват.Старите сортове се загубиха,ЗАЩО ???
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 пк55пз

    12 0 Отговор
    Пълни глупости! Основно зеленчуци трябва да се отглеждат в Бг. Имаме климат и традиции в тази сфера. И раб. ръка има, ама алчникът не иска да плаща. Затова "братчедите" бягат към ЕС, където получават в пъти повече заплащане за същия труд на полето.
    Тези, които отглеждат зеленчуци не искат само да си продават продукцията, чакат прекупвачи. Прекупвачът слага надценка и носи стоката на борсата. На борсата слагат надценка, носят стоката на пазара. Там пазарджията слага надценка и накрая кило зелен боб го продават на цена 7-8 лв/кг., пиперът- 6лв./кг, черешите до вчера бяха 7-8 лв/кг, чак сега са по 4-5 лв/кг, което пак е много.
    Сеят технически култури оялите се търтеи, щото работата се върши с машини. Не искат да наемат раб. ръка, не искат да плащат заплати и осигуровки. Затова хората от селата избягаха на Запад.
  • 12 макони

    13 0 Отговор
    Това беше повелята на обидиненият запад да ни унищожи промишленоста и селското стопанство и го постигнаха на нашите продажни и лакоми политици

    Коментиран от #16

  • 13 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    13 1 Отговор
    ТАКА ЩЕ Е .ПРЕЗ 1992 Г БЯХА НА ВЛАСТ СДС И ДПС.СЕДЕСАРИТЕ СЪЗДАДОХА ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ЛИКВИДАЦИОННИ СЪВЕТИ ,ЧИЯТО ЦЕЛ БЕШЕ ДА УНИЩОЖАТ ТКЗС И КРАЙ ТЯХ ДА УДАРЯТ ЧЛЕНСКАТА МАСА НА БСП.СТАНА ТАКА ,ЧЕ РАЗРУШИХА ТОТАЛНО БЪЛГАРСКОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ.

    Коментиран от #25

  • 14 пк55пз

    12 1 Отговор
    Гърция и Турция колко вода имат, че да са по- добре от Бг? Отглеждат зеленчуци и при адските жени, типични за климата им. А в Бг все хленчат- дъждовете им пречат, сушата им пречи, вятърът им пречи, все нещо им пречи... В Анадола как отглеждат краставици и пипер, особено пък краставици (искат напояване), не мога да си го обясня. Суша, няма течаща вода, каменист район, неплодородна почва, а са един от най- големите износители на зеленчуци. Няма евросубсидии, няма нищо.

    Коментиран от #28

  • 15 на диета

    3 0 Отговор
    има всичко на пазара . ти като не произведе, откъде е дошло бе .истерии от вноса постоянно има , лоши торове, спекуланти , картофки 10 лв, доматки 8лв, краставички 7 лв....
  • 16 пк55пз

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "макони":

    Нищо не унищожи обединения запад. Раздадоха ниви и техника на заинтересуваните лица. Обаче тия лица, комунисти, се оказаха мързеливи и алчни. Не им се работи, не им се наема хора, не им се плащат заплати, искат бързи пари, много пари на момента. Уж ягоди щяха да гледат, уж малини, ама нищо не гледаха. Всеки селянин си имаше дворче, кравичка или прасенца и пр. Работодателят забрани на хората да си отглеждат животни, забрани им да сеят и събират люцерна, сено, царевица... Остави ги на 1 мизерна заплата. И хората избягаха по Англия, Испания и т.н. да работят същата работа. Мога поименно села да изброя, които се обезлюдиха заради алчни и некадърни уж зеленчукопроизводители, уж земеделци.

    Коментиран от #19, #23, #29

  • 17 Ганю

    2 0 Отговор
    Аз произвеждам само гона 😂🤣
  • 18 луси

    1 0 Отговор
    да ви хранят полицаите пожарникарите военните и жандармерията
  • 19 Хасковски каунь

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "пк55пз":

    Еййй,
    Комунистите създадоха организация и се произвеждаше зарзават за половината Европа, СССР. Не помниш ли?
    Не помниш ли че изнасяхме ИМАМБАЯЛДЪ за НЕФТ, ГАЗ ?
    От 1990 пак ли комунистите са ви виновни?
  • 20 коли

    1 0 Отговор
    наркомани домати не гледат а селяните из4езнаха
  • 21 Анонимен

    1 1 Отговор
    Нямате лесна печалба и за това не гледате
  • 22 Роско

    3 0 Отговор
    Държавата отдаде ВиК на концесия а то от своя страна направи водата 5 лева за кубук. Как точно да се отглеждат тези зеленчуци?!
  • 23 Роско

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "пк55пз":

    комунисти , едвали, мутри и бушони всякакви утрепки.
  • 24 хммм

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мнение":

    Къде са тези банан и?? Дори в супермаркети не ги виждам вече..
  • 25 хххх

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ":

    СДС идват на власт още през 1989 г. Първото демократично правителство на Ф. Димитров прави така наречените "ликвидационни съвети". За пръв президентин е обявен Желю Желев, след като Луканов и комунистите го подкрепят!
  • 26 Артилерист

    3 0 Отговор
    Какъв е този изказ: "НИЕ унищожихме нашите напоителни системи"? Кои са тези "ние"? Те си имат имена и това са демократите от ликвидационните съвети, крадците от шайката и специално бездипломника Харизанов, "бизнесмените" от земеделската мафия. Какво се правите на ударени и за всички безобразия все на комунистите прехвърляте вината. Имаше един съюзен демократ от Младост, който най-ЦИНИЧНО заяви, че е спечелил първия си милион от икономии от закуски! Гешев, като наблюдаващ прокурор на КТБ, напрви всичко възможно името на Пеевски-един от най-видните крадци-да бъде заличено и да не се споменава в делото за 4-те милиарда откраднати от банката. На метресата на мутрата Борисов са купени луксозни имоти в Барселона с незнайно откъде дошли близо 4 милиона евро! Тези и подобните им мошеници не само окрадоха всичко читаво от соца, но и де-що демократично и пристигащо от ЕС, което набараха. Как, например, Домусчиеви преминаха 4-милиардната граница на печалбата си? Крадат ни, смучат кръвчицата на народа и прехвърлят вината на някакви си, станали вече призрачни комунисти, които били крали преди 30 и повече години. Докога така? Нали всичко сега е демократично, честно и точно както го казват от посолствоТО?

    Коментиран от #27

  • 27 Хасковски каунь

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Артилерист":

    Гръмни ги бе! 122мм. право мерене в евроатлансическата им кратуна.
  • 28 Ало, ало...

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "пк55пз":

    Работят хората. А това, че нямало земя за зеленчуци, пълна глупост. Селата са празни и дворовете са празни. Има не малък процент българи неграмотни и чеп за зеле не става от тях ама ги мързи два корена домати да си засадят.
  • 29 Ало, ало...

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "пк55пз":

    Работодателят забрани на хората да си отглеждат животни, забрани им да сеят и събират люцерна, сено, царевица.
    ..........
    По голяма глупост не съм чел. Истината е че българина свикна на готово. Не му се сади, не му се копае, но му се яде салатка.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове