Last news in Fakti

22 Юни, 2023 15:33 1 434 9

Георги Гвоздейков прекрати четири обществени поръчки за доставка на мотриси и локомотиви

  • обществени поръчки-
  • мотриси

Причината е съществени пропуски в процедурите, обявени от служебното правителство, до месец процесът ще стартира отново

Георги Гвоздейков прекрати четири обществени поръчки за доставка на мотриси и локомотиви - 1

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков прекрати четири обществени поръчки за доставка на железопътен подвижен състав по Националния план за възстановяване и устойчивост. Те включват закупуване на 7 двуетажни и 35 едноетажни мотриси, 20 пуш-пул състава и 18 маневрени локомотива. По указания на министър Гвоздейков, вече има работен план за изготвяне на промените, като целта е до един месец обществените поръчки да бъдат стартирани отново.

Извършените анализи показват, че предишният екип на Министерството на транспорта и съобщенията е допуснал няколко съществени порока в процедурите, а именно - не е извършена задължителната процедура за предварителен контрол, която се прави от Министерството на финансите съгласно изискванията на НПВУ, предвиденият механизъм за ремонт е рисков и нецелесъобразен, а изискванията към 18-те маневрени локомотива са необосновано завишени.

Промяната на част от техническите условия и критериите за допустимост ще даде възможност за по-голяма конкуренция и ще се разшири кръгът на участниците по отделните дейности.

Промените в условията на търговете ще позволят също поддръжката на подвижния състав да се осъществява по най-ефективния начин, който ще бъде избран и гарантиран от участниците. „Заложеният към момента механизъм за осигуряване на ремонтни бази за поддръжка, е високорисков, поради това, че изграждането им ще е ангажимент по други обществени поръчки, за които до 2025 г. дори няма заложено финансиране“, подчерта министър Гвоздейков. Той допълни, че процедурата за отдаването им под наем не е достатъчно ясна, което също създава допълнителни рискове.

Осигуряването на поддръжката на подвижния състав следва да се осъществява изцяло на пазарен принцип, като по този начин участниците ще се насърчат дългосрочно да инвестират в страната, изграждайки модерни ремонтни бази, в които да се ремонтира и друг подвижен състав. С изграждането на държавна ремонтна база под наем, това няма да бъде възможно, тъй като тя ще може да се ползва само за целите на поддръжката на подвижния състав по НПВУ, се посочва още в мотивите на решението.

Предвижда се поръчката за доставка на 18 броя маневрени локомотива да бъде разделена на две обособени позиции, съответно за доставка на 9 локомотива за маневри в депа и 9 локомотива за маневри от депа до жп гари. Досега в условията на търга имаше изискване всички 18 локомотива да разполагат с разрешения за тип на превозните средства и за пускане на пазара, както и с пантограф. Това условие е нецелесъобразно, тъй като някои от маневрите се извършват само вътре в депата и половината от локомотивите няма да излизат от тях. С планираните промени ще се реализират значителни икономии на средства и ще се намали натискът към държавния бюджет. Друг очакван ефект е и тук да се разшири кръгът от участници.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така

    4 2 Отговор
    Вървете пеша бе!
  • 2 Последния Софиянец

    19 7 Отговор
    Имат задача от Козяк да фалират БДЖ и да го приватизират без пари.

    Коментиран от #3, #6

  • 3 АУУУУУ

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    ЧОВЕКА КОЙТО ПЛАТИ РУШВЕТ НА СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО СИ ИСКА ПАРИТЕ........🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 4 кокорчо

    8 2 Отговор
    Новата комисионна е за нас
  • 5 урко

    10 2 Отговор
    бля, бля, бля... реалността е, че сега ще направят условията такива, че да са по подходящи за "наши" фирмички..
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Иван

    4 0 Отговор
    Гвоздейков с шефа на НКЖИ са съученици и може да се разберат нещо.
  • 8 гост

    0 0 Отговор
    Всичко евтино излиза скъпо,гаранционно поддържане безплатно най-малко 10 години,разните евтини ламаринки струват скъпо,ел.инсталацийте и комуникацийте също,защитите и т. н.
  • 9 Сега разбрахте ли

    0 1 Отговор
    Защо китаеца за няма тридесет години,от държава с полугладно население и почти никаква икономика, се превърна икономически, финансов и военен Тиранозавър Рекс.Там такива трикове не вървят.При нас - дойде нов министър,и се започва отново от А.Б. При китаеца няма такива филми.Защото изкопираха най доброто от запада в бизнес моделите,но запазиха планирането и плановата икономика в най стратегическите сектори: Водни ресурси - продажба и управление 2/Добив и преработка на рудни и нерудни изкопаеми.3/ ЖП и въздушен транспорт.4/ Банково дело. 5 / Производство , продажба и управление на ел.енергия включително АЕЦ 6/ Военно промишлен комплекс.Всички тези сфери са изключителна държавна собственост.Иначе да правиш частен бизнес ,никакъв проблем.От уличния продавач на понички,до огромен завод за всичко,освен в стратегически отрасъл.Но плащаш данъци до юан.Пробваш ли нашенските номера- може да не излезеш от затвора до живот.А при по голяма " игра" ще си платиш и патрона,с който ще те думнат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове