Last news in Fakti

23 Юни, 2023 07:23 1 118 5

Андрей Цеков: Ще създадем фонд с бюджет 500 млн. лв., който да подпомага изпълнението на общински обекти

  • мррб-
  • общини-
  • фонд

Идеята е той да работи по подобие на европейските програми, с ясни критерии и правила за допустимост, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството

Андрей Цеков: Ще създадем фонд с бюджет 500 млн. лв., който да подпомага изпълнението на общински обекти - 1

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и ръководството на Националното сдружение на общините в Република България ще провеждат регулярни ежемесечни срещи, на които ще се обсъждат наболели проблеми и заедно ще се търсят варианти за разрешаването им, съобщи "Фокус".

"Ние сме млад политически екип, но не сме чужди на проблемите на общините. Голяма част от темите в регионалното развитие са аполитични. Ще търсим по-структуриран и системен подход към регионалните политики“, заяви Цеков в началото на първата среща с кметовете, която се проведе в сградата на МРРБ.

Пред представителите на местната власт министърът обяви, че се обсъжда от следващата година да бъде създаден фонд с ежегоден бюджет около 500 млн. лв., който да подпомага изпълнението на общински обекти от техническата и социална инфраструктура. Андрей Цеков изрази мнение, че една част от този ресурс трябва да се отделя за проектиране и изследване. Средствата за фонда ще бъдат заложени в бюджета. Идеята е той да работи по подобие на европейските програми, с ясни критерии и правила за допустимост. Министър Цеков покани кметовете да участват в процеса на изработването им.

Представителите на местната власт повдигнаха въпроса и за съдбата на спорния законопроект за ВиК. По думите на заместник-председателя на НСОРБ Донка Михайлова представителите на сдружението останали изненадани, че вместо обещанието за създаване на съвместна работна група за изработването на последния законопроект за ВиК преди няколко месеца, са били поставени пред свършен факт да го видят публикуван направо за обществено обсъждане.

"Този законопроект не е уважителен към българските общини, защото ни лишава от възможност да сме част от взимане на решенията във ВиК Асоциациите“, категорична беше тя.

"Това е горещ картоф, който заварих“, посочи министър Цеков и допълни, че още като депутат в предходния парламент, е бил обезпокоен от предлаганите промени в законопроекта заради големия брой негативни становища – на КЕВР, общини, национален омбудсман, водните асоциации и др.

"За мен това е червена лампа. Трябва да има елементарно ниво на обществен консенсус, за да се приеме един закон. Затова предложението ми е да направим до две седмици кръгла маса с всички заинтересовани страни, на която заедно да отсеем безспорните от спорните моменти и да решим дали да оттеглим този законопроект за ВиК и да започнем работа по нов“, обясни министър Цеков.

Изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева повдигна темата за индексацията на строителните договори. Според нея методиката, по която те се индексират, е спорна.

"Проблемът съществува и той няма да изчезне. В целия инвестиционен процес трябва да се предвиди компенсационен механизъм за реализацията на дългосрочните проекти“, каза тя. По думите ѝ, това можело да стане чрез механизъм, който да се заложи трайно в бюджета. Като пример тя посочи, че проектите по Плана за възстановяване и устойчивост са бюджетирани преди 2-3 г. Докато се реализират, ще минат още няколко години, поради което е необходимо да има устойчиви текстове в Закона за държавния бюджет. По думите ѝ така възложителите ще имат увереност, че държавата има откъде да компенсира довършването на проектите.

Министърът Цеков посочи, че формулата трябва да се преработи в частта за инфлация и разходи, за да бъде прилагана от всички възложители без притеснение.

Регионалният министър коментира, че внесените в Народното събрание промени в Закона за устройство на територията, които предвиждат прилагането на принципа на "търпимост“, са провокирани от изпълнението на някои проекти на Агенция "Пътна инфраструктура“.

"В момента, в който се установи, че части от национални обекти са изградени без строителни книжа, промените бяха разписани така, че се разтвори широко врата и се отваря потенциално кутията на Пандора. А ние много дълго ще берем последствията от това“, коментира той.

Избраният подход е опасен, предупреди Цеков и допълни, че неговата препоръка е този законопроект да бъде изтеглен от Народното събрание. По думите му е наложително да се намери решение по проблемите със законността на някои ключови обекти, като например на автомагистрала "Хемус“, както и на автомагистрала "Тракия“ в частта Чирпан – Стара Загора. Затова първо трябва да се реши проблемът с големите инфраструктурни проекти и след това с тези по общините.

"Моята врата е отворена за всеки кмет, за да разрешим всеки проблем. Имате партньор в мое лице“, увери в края на продължилата два часа среща регионалният министър. Двете страни изразиха увереност, че ще продължат диалога си със системен контакт, прагматизъм и коректен тон.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айдее

    6 0 Отговор
    Следващия половин милиард за крадене е на масата. И нека краденето да започне сега
  • 2 зевзек

    2 0 Отговор
    и този ли е от банката ви кадри, както и оня образ с усмивката, дето го гласите за кмет на София, прав е Трифонов че сте катастрофа от ПП, човека е министър, а не е за поста, адвокат е, няма инженерен или бизнес опит, не чете чертежи, не чете финансови отчети, верно сте трагедия, не знам колко време ще ви изтърпи обществото, да се упражнявате на него и върху него
  • 3 ЗДРАВНАТА КА

    0 0 Отговор
    ЗАН С МЕД ТРЕБВА ДА СЕ ПЪЛНИ :)
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове