Last news in Fakti

27 Юни, 2023 16:07 8 481 75

Собственици на хотели и ресторанти по Черноморието сигнализират за масова психоза и отказ от резервации

  • летен сезон-
  • резервации

Кранево и Балчик, които в края на юни обикновено са оживени и посрещат големи групи туристи, в момента са празни, хотелите са със заетост много под средната за този период от лятото

Собственици на хотели и ресторанти по Черноморието сигнализират за масова психоза и отказ от резервации - 1

Притесненията от евентуално замърсяване на морската вода по Българското Черноморие изправя туристическия бранш за поредна година пред изпитание, информира Радио Варна. Собственици на хотели и ресторанти вече сигнализират за масова психоза и отказ от резервации.

За този факт, разбира се, до голяма степен допринасят и някои медии и социални мрежи, които недобросъвестно публикуват спекулативни новини, а в нередки случаи и откровено фалшиви такива. Кранево и Балчик, които в края на юни обикновено са оживени и посрещат големи групи туристи, в момента са празни, хотелите са със заетост много под средната за този период от лятото.

Балчик е сред бижутата на Северното Черноморие и едно от най-посещаваните крайморски градчета заради спокойствието, приветливата и красива крайбрежна алея. За съжаление, въпреки огромния оптимизъм в предварителните очаквания за силен туристически сезон, на този етап действителността по-скоро попарва подобен ентусиазъм.

В хотела, управляван от Христо Желев, в момента заетостта е сравнително висока - около 75%, което той обяснява с допълнителните усилия, отстъпки, пакети и други маркетингови стратегии за привличане на хора предвид малкото туристи. В същото време обаче е притеснен от факта, че телефоните не спират да звънят с въпроса „чиста ли е водата в Черно море“, не липсват и отказани резервации.

Като се загнезди съмнение в хората, няма значение какво им казваме, посочи той. Нашият отрасъл е силно зависим от всякакъв вид негативни новини. Икономиката се движи на база положителните очаквания на хората, допълни той.

От 12 000 нощувки от ранни записвания в рамките само на една седмица са отменени 1 500 в хотел в село Кранево, чийто управител е Станислав Димитров.

Очакванията бяха много добри за този сезон, но много резервации вече са отменени заради паниката, която успяхме да създадем с чистота на нашето море, каза той. Плажовете ни са със "Син флаг", но вместо да правим реклама, ние всяваме паника, жалва се хотелиерът.

Притеснен от създалата се ситуация е и хотелиерът и ресторантьор Емил Тодоров, в чийто хотел в Балчик от 45 стаи заети в момента са едва две.

Всички много сме притеснени от това, което се случва. Сезонът ни е кратък, а ние вече месец обясняваме, че няма замърсяване, посочи той.

Виктор Лучиянов също е собственик на хотел в Балчик, но и любител рибар. По думите му замърсяване на Българското Черноморие не само че няма, но и няма да има.

Умереният песимизъм е шанс да посрещаш предизвикателствата, споделя Христо Желев и допълва, че предвижданията за силен туристически сезон на експерти и ресорното министерство са били твърде преувеличени.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    96 6 Отговор
    тези и зърнарите са най-онеправданите в републиката

    Коментиран от #4

  • 2 Анонимен

    85 6 Отговор
    Лошо, с времето и войната няма как да се бориш, а още по лошото е, че се направиха безумни хотели и отблъскват хората.
  • 3 Защо

    89 6 Отговор
    да е психоза , щом хората са предпазливи и имат друга алтернатива ? Пари дават !
  • 4 Анонимен

    74 6 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Да ревяха за руски туристи, нас не ни искаха, рева а за украинци, после и тях напъдиха, е държавата не е собственик на хотелите има световни платформи, маркетинг трябва не рев.
  • 5 Гого

    82 34 Отговор
    Благодарете на НАТО и ЕС че БГ морето е военна зона воняща на кенеф.

    Коментиран от #16

  • 6 Миризлив пор

    96 7 Отговор
    Е, сега войната и замърсяването им виновни. Там основно туристите бяха от Русия и Беларус, вече са неприятелски държави и не идват! Отделно като отидеш, паркирането е на скромната цена от 2 лева на час! Кой е луд да дава толкова за паркинг на улицата? Цените по заведенията не коментирам, там се сяда 1 път и повече не повтаряш!
  • 7 Нашите мутри, дето ги създаде

    42 46 Отговор
    Русия по неин образец сега ще сърбат попарата, която им надробиха братушките им ! Ха, наздраве !
  • 8 Хахаха

    73 3 Отговор
    Тези , ще кажеш , че не са си виждали цените !? А те са алчниците , които са ги писали . Свиквайте батета , избор има - балъци нема !
  • 9 Да бе, психоза...

    79 4 Отговор
    просто хората вече не са балъци и ходят там, където е по-хубаво, независимо от това, че е малко по скъпо...
  • 10 Хотелиер

    72 6 Отговор
    Заустихме тръбата на хотела с още 200 метра навътре. Защо не идвате?
  • 11 от село

    84 3 Отговор
    Искайте сега по 1 милион помощи ,защото стаята за двама е давате по 300лв. за ден , а за ресторанта искате в златни пендари да ви плащат балъците !!
  • 12 Първо наглото държане на ресторантьори

    58 3 Отговор
    И хотелиери, после необосновано завишени те цени спрямо ниското качество на всичко, а сега и плуващите разложени крави, трябва те да плащат на клиентите за да ходят но и да плащат трудно някой би отишъл
  • 13 Да се сърдя на ЕС и нато

    52 9 Отговор
    Никой друг не им е виновен

    Коментиран от #66

  • 14 Пешо от панелката

    78 2 Отговор
    За сметка на това много хора ще бъдат привлечени от вкусната храна и ниските цени. Срещу едни нищо и никакви 10 лева имаш избор от порция цаца ИЛИ бутилка минерална вода ИЛИ парче пица. Пиша ИЛИ с главни букви за да не си помислите че за 10 лева получаваш и трите.

    Коментиран от #21

  • 15 В Гърция Кристиано Роналдо на почивка

    59 1 Отговор
    Защо не ходи в България колко звезди отиват на почивка в Гърция там са го направили бижу в България няма нищо направено никой няма да ходи Гърция е 3 -4 по най посещавана страна България няма нищо хората я напускат отвратени са няма държава
  • 16 ТЪЙ,ТЪЙ...

    48 11 Отговор

    До коментар #5 от "Гого":

    НАТО и ЕС ли построиха огромни хотели с малки басейни и паркинги (или без паркинги) с отвратителна инфраструктура и огромни циментови боклуци? НАТО и ЕС са виновни и за километричните опашки на Кулата! Кога най после ще влезем в ШЕНГЕН: НИЕ - за да пътуваме нормално без граничен контрол, а ВИЕ - за да имате още един ВИНОВЕН!

    Коментиран от #63

  • 17 ИРОНИЧНО🤔

    53 0 Отговор
    ПСИХОЗАТА Е В „ХОТЕЛИЕРИТЕ”
    ЧЕ НЯМА КЛИЕНТИ,МАЙ😁.......
  • 18 Мнение

    21 49 Отговор
    Нали много се радвахте на Путин като удряше с ракетите. То не бяха сармати, кинжали, безаналогова армия и така нататък.
    Продължавайте да му се радвате и величаете. Копейки.

    Коментиран от #70

  • 19 българина

    66 13 Отговор
    собствениците да знаят че ще бъдат пожертвани заради украйна. Първо го отнесоха свиневъдите с чумата по прасетата, 2018 която дойде от Украинските Лаборатории всички, дойде отвъд Дунава!, после дойдоха мините, сега трупове, спряха ни руските туристи насила, смачкаха и земеделците, запасна България е разрушена от порои и градушки, НО ПАРИ ЗА УКРАЙНА ИМА!!! ВИЕ СИ ГИ ИЗБРАХТЕ, кой каквото си е избрал това е !

    Коментиран от #25

  • 20 И като сигнализират какво

    47 0 Отговор
    Държавата да им плати пак ли , наглеци. Да се оплачат на арменския поп и да пият по една студена вода кожодерите
  • 21 бонбо

    7 34 Отговор

    До коментар #14 от "Пешо от панелката":

    Колко е жалко, ако почивката ти е сведена само до порция цаца!
  • 22 Тити

    50 0 Отговор
    Българите са на море ама в Гърция защо ли там нямат такъв проблем?
  • 23 Дрън дрън та пляс

    37 1 Отговор
    отивате при Магареф и го питате за вас каква помощ ще има ,щото човека е много ларш когато НЕ трябва да помага на собствената си държава
  • 24 българина

    43 9 Отговор
    да питат Урсула ко стааа с немските компенсаторни туристи ? хотелиерите още не могат да загрят, че шанса им от 50 г е само руски украински и беларуски туристи, докато се сетят този бранш ще бъде убит от Колективния запад, точно като Белене! някои се учат от грешките си ,други умират ненаучени
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Изненада

    33 4 Отговор
    Е свършиха ли укроаванттурист. Я се вземете в ръце и организирайте пак транспорта на мними бежанци. А на мен не се надявайте. Там, където е стъпила оная смрад, даже и не минавам. Ценя си здравето и толкова по въпроса.
  • 27 Антон

    42 6 Отговор
    В Одеса властите са забранили къпането в Черно море. Забранено е и хапването на черноморска риба. Непрепоръчват дори разходки по плажа. Вижте къде е Одеса и къде България. Нали знаете, ако в един леген вода, капнете една капка боя, то боята оцветява цялата вода, не стои на едно място.
    Вместо да ни лъжат че няма замърсяване. можеше да извядят и публикуват резултатите от замерването на водата през юни 2023 и да ги сравнят с резултати от юни 2022. Подписани и от министър. Така само може до известна степен да се опитат да оборят твърденията че няма замърсяване, не че не могат да фалшифицират резултатите. За по-сигурно аз пропускам нашето море този сезон. Сезона да го спасяват гражданите на западна европа, нали сме партньори с тях.
  • 28 Рапчо Даков

    17 2 Отговор
    На море не ходим ич, само на планина на теферич.
  • 29 Факт

    31 5 Отговор
    Тази година в Черно море плуват само умрели крави и живи овце.
  • 30 Не ги жалете💰👀

    28 1 Отговор
    Миналите сезони си купиха 9 нови майбаха.
  • 31 Ай у лево

    25 5 Отговор
    Нали същите рекламираха сегашните управляващи и доста от тия хотели са пак на същите...
    Нали същите подържат и ни тикат да участваме във войната, нали тия от запада им са приятели и ги слушат, с те им съсипват бизнеса ...
    Всичко е точно, а ние ще ходим на юг от нас...
  • 32 Абе

    10 30 Отговор
    Всичко докоснато от руския ботуш е развалено и заразно за години напред, а при алчен и глуповат народ като нашия щетите ще са за дълго.

    Коментиран от #35, #41

  • 33 Ала бала

    32 3 Отговор
    Водата е зеленикава. Вече се поизбистри . По камъните се виждат зелени отлагания. В Балчик до вълнолома и на яхтеното пристанище е ужасна смрад и гнусотии. Освен това морето няма специфичния мирис. Не мирише. Преди 5 6 дни леко понасмърдяваше. А иначе може да пиете мин. вода 1,5 л. за 6 лева.
  • 34 Бранша

    30 1 Отговор
    Сезона май оттече !

    Коментиран от #56

  • 35 Така е

    27 5 Отговор

    До коментар #32 от "Абе":

    ако укрите си бяха седели мирно...... !
  • 36 Деций

    27 0 Отговор
    Няма бизнес или дейност където работа и печалба да са гарантирани.Това са предварително известни условия,и всеки вземайки решение за едно или друго носи своят рис.Повече от ясно е ,че в България няма устойчивост и прогнозируемост при условията,законите и прочие,или имаме традиция в самата неустойчивост.Отделно има външни фактори,има нелоялна конкуренция и анти реклама,но има и вътрешни проблеми които с години не се решават.Всичко това отблъсква хората и ги прогони да летуват в други държави.Алчност,ниско качество на услугите,лоша обща хигиена евтина храна и напитки, лошо отношение,лоша или почти никаква поддръжка на тревни площи извън централните и т.н.И като заключение ,каквото повикало,такова се е обадило.Резултатите са съвсем закономерни.За да се върнат хората,трябва години усилен труд и промяна на всичко.Човек трябва да е сигурен ,че срещу парите си ще получи адекватна услуга,за да остане доволен и да се върне отново,а не да се чувства като излъган и ограбен глупк.
  • 37 българина

    33 2 Отговор
    кранево и балчик пак да гласуват за партиите а войната, за да имат мнооого такива сезони
  • 38 Българин

    31 3 Отговор
    Ако имахме политици с топки щяха да привикат украинския посланик заради изказването на Зеленски, че морето ни е замърсено! Друг е въпроса, че откакто станахме "демократична" държава Черноморието на нищо не мяза.
  • 39 Евроатлантик

    30 4 Отговор
    Всички сме в Гърция бе! Никой не иска да е на ланоморието

    Коментиран от #46

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Хахаха

    26 7 Отговор

    До коментар #32 от "Абе":

    Ех тия лоши руснаци бре - изчакаха да влезем в прекрасния ЕС и застроиха Черноморието, хотел до хотел, чадър до чадър, но пък нарочно не са оставили път между хотела и чадърите:) А по времето на соца благодарение на добрите хамериканци с радост почивахме по месец на морето:)
  • 42 Готин

    27 0 Отговор
    Какво да правя на л..номорието? Като Гръцките плажове ми са на 100км!
  • 43 Пешо от панелката

    36 1 Отговор
    Прав си, забравих абсолютно безплатната чалга която дъни отвсякъде. Мога да добавя и детските стомашни разстройства които започват на втория ден и свършват към края на почивката. Голям бонус е вежливият, грижовен персонал и перфектното обслужване с което оставят незабравими спомени. Преживяването на плажа пък е уникално, крясъци, тичащи деца които хвърлят пясък в устата ти, заети шезлонги с метната кърпа, фасове, симпатични роми които предлагат "кукуруза" и "ескимо" със 110 децибела. Колата ти се охранява от мили, усмихнати бургаски батки срещу скромната сума от 2-3 лева на час. Видно е че обичам не само порция цаца, а и куп други "убавинИ". Всъщност има и още, ако това не е достатъчно, ще ги напиша и тях.

    Коментиран от #45

  • 44 Сезон

    22 0 Отговор
    От 20 години в началото на всеки сезон всички мърморят намалете цените и хората ще дойдат.....големи мрежи са пуснали....

    Коментиран от #50

  • 45 Хахаха

    15 3 Отговор

    До коментар #43 от "Пешо от панелката":

    Ескимото ЕС го забрани преди две години - бил расистки:)
  • 46 А бе,

    16 0 Отговор

    До коментар #39 от "Евроатлантик":

    каква Гърция, бе бегай у Турция !
  • 47 нео

    27 2 Отговор
    Толкова е заградено с бариери и паркинги , че и да искам не мога да стигна до морето . Цените изобщо не ги коментирам , искат да ми продават цаца по 10 лева порцията , после що ходели в Гърция .Плато морски дарове нали знаете колко е голямо и колко струва . Не ми вземат за чадър , нито за паркинг , дори не ме гледат лошо .Поне за няколко дни мога да се чуствам човек .Дори Кирил Петков избра Гърция , а повярвайте има информация и за цени и за всичко .
  • 48 Чичо Дончо каза

    16 3 Отговор
    Ама как така,защо така.Ама той сезона нали вървеше супер и целият ЕС ще отдъхва тука.
  • 49 живи да ги оплачеш

    24 0 Отговор
    Горките мутри, полицаи, прокурорки и прочие няма кой да им иде в хотелите 🥲
  • 50 Наркос

    16 0 Отговор

    До коментар #44 от "Сезон":

    Проблема не е в цените, а в обслужването и заплатите на персонала. Гърците имат същия злобен балкански манталитет, но като стане дума за туризъм евреите могат само да им завиждат на майсторството. Заплатите, които дават са достатъчни да стимулират работниците. Има и други фактори и няма да ми стигне полето да ги изброя, но следващите ключови са нашето море, плаж и курорти са по-мръсни, храната развалена дори отровна. Сега и Турция като завземе Сирийската брегова ивица, която е продължение на тяхната ние сме аут като дестинация!

    Коментиран от #61

  • 51 Новичок

    12 0 Отговор
    Сигурно "Песъка" е виновен.
  • 52 Ели

    11 3 Отговор
    ВСИЧКИ НАСЛЕДНИЦИ НА БКП И ДС С ХОТЕЛИТЕ ДА СЕ ПОКЛОНЯТ НА ДЖУДЖО ДА СПРЕ ВОЙНАТА!
  • 53 бай Даньо

    5 11 Отговор
    Любима тема на отроденото българско простолюдие да плюе всичко родно , после с учудване да констатират че сме зле... Ами да зле сме, ха познай Ганчо що!?

    Коментиран от #58

  • 54 Истината

    13 1 Отговор
    "в момента заетостта е сравнително висока - около 75%, което той обяснява с допълнителните усилия, отстъпки, пакети и други маркетингови стратегии за привличане на хора" ....
    Т.е. ако цената е добра и обслужването е на ниво на туриста не му пречи какво пише по медии и форуми.
    Все нещо не му е наред на нашия соц хотелиер .
  • 55 Е гати лъжата

    15 0 Отговор
    Думи нямам!Тези само реват и търмъчат помощи.
    Викате украинците нали те ви бяха клиенти?Още са тук
  • 56 Деций

    14 0 Отговор

    До коментар #34 от "Бранша":

    То не е само при Вас така.Проблема е масов.Във всички сфери положението е зле с малки изключения.Вървят храните,лекарствата , горивата,или стоките без които не може, останалото е зле.Това е показателно за пътя по който се движим,за общото финансово състояние на гражданите и за "перспективите" пред тях!Кризата вече е тук,и нещата няма да спрат скоро.

    Коментиран от #64

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Ми не мога да съ сетя

    6 1 Отговор

    До коментар #53 от "бай Даньо":

    щот не ти идваме в хотела ли що

    Коментиран от #68

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 България

    10 3 Отговор
    Къде е това "море"?! На юг е Бяло море, на изток има някаква отходна яма, не знам да има море там?...
  • 61 И какви са заплатите на персонала

    11 2 Отговор

    До коментар #50 от "Наркос":

    в Гърция?Да не са особено високи.Племенницата ми като помощник -рецепционист е с 800 евро заплата в хотел на гръцки остров.Е,уж и е осигурена храна и легло.Мисля,че има бг хотели и с по-сносни заплати.
  • 62 Мислещ

    3 7 Отговор
    Двама-трима трола с 50 коментара...така се заработват копейки !
  • 63 Кои по- точно...

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "ТЪЙ,ТЪЙ...":

    ...сте вие , които сте ние, господине , че не сЪ изяснихте
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 стоян

    12 1 Отговор
    Десет лева цаца и 6 лева бира и 20 лв за чадър с шазлонг - това отказва българите бе другари хотелиери и ресторантйори с комунистическо наследство от приватизацията - то в Гърция стана по евтино
  • 66 стоян

    3 7 Отговор

    До коментар #13 от "Да се сърдя на ЕС и нато":

    До 13 ком - другарю от израждане ЕС и НАТО ли нападнаха Украйна

    Коментиран от #69

  • 67 Отегчен

    7 0 Отговор
    Ей, тия всяка година ривът. Въртят, сучат и накрая искат компенсация от държавата. Наяждане нямат
  • 68 бай Даньо

    2 2 Отговор

    До коментар #58 от "Ми не мога да съ сетя":

    Ша са сетиш когато по морето се развият иредентистки движения и вземат да виждат повече регионалния си интерес със съседни и "успешни" държави като Русия, Турция или Гърция ... ща са сетиш ма тогава настина ще си прав че е зле положението , по зле от просто зле ще е, ша знаиш ...
  • 69 стоян гейоргиев

    5 0 Отговор

    До коментар #66 от "стоян":

    Не другарко, по времето на Ес и Нато, България се бетонира!
  • 70 Добре

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Мнение":

    Добре шекел, щом казваш ще продължаваме.
  • 71 Краси

    1 1 Отговор
    Стига сте плашили хората,водата е чиста и бистра.Наслаждавайте се на лятото.
  • 72 Има Господ

    0 0 Отговор
    Поздрави на всички от Алгарве 👋
  • 73 Драго

    0 0 Отговор
    Това,че министъра на туризма се къпе до коляно със
    сина си на Варна,в чиста и прозрачна вода,не значи,че всичко е розово,хубаво и хайде на Черноморието!Сърбежите и чревните разстройства са вече факт,Варна,Кранево,Балчик!Само опитните зайчета на МОН са в стихията си.Всичко платено.
  • 74 чикагото

    0 0 Отговор
    в Лас Вегас е по евтина храната отколкото по южното черноморие
  • 75 ПРЕСА

    0 0 Отговор
    Хайде повече да не искаме пари от държавата и ако сме кадърни да си искараме ако сме некадърни
    ЗАКРИВАЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове