Last news in Fakti

28 Юни, 2023 22:50 935 11

Каримански: Важно е доколко могат да се сбъднат приходите в бюджета

  • любомир каримански-
  • бюджет-
  • приходи-
  • разходи

Според него това, което Асен Василев е представил, е по-реалистично от това, което се коментира преди този бюджет да бъде вкаран

Каримански: Важно е доколко могат да се сбъднат приходите в бюджета - 1

"Искам да подчертая важността да има управленска програма и тези политики да залегнат вътре в бюджета. Не е ясно коя политика е залегнала, за да бъде бюджетът остойностен по този начин. Ако искаме да има предвидимост, последователност и устойчивост, тази част на управленската програма липсва като база и като отправна точка за съставянето на този бюджет", коментира финансовият експерт Любомир Каримански в "Денят ON AIR".

Според него това, което Асен Василев е представил, е по-реалистично от това, което се коментира преди този бюджет да бъде вкаран.

"Всички критики в бюджета на служебното правителство, че има високи капиталови разходи, че те могат да бъдат намалени на 30-40%, видяхме, че това не става толкова лесно. Никой не смее да ги намали толкова и в този бюджет е така. Трябва да имаме предвид доколко могат да се сбъднат приходите и доколко темпът на нарастване на разходите няма да бъде по-висок от темпа на нарастване на приходите", каза Каримански пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи ръстът на приходите през годините, няма голям темп. "Данъчно-осигурителните приходи растат през годините по един и същи начин. Странното, което ни карат да се замислим, е до колко ръстът на брутния вътрешен продукт и всичко останало, което като брутообразуващия капитал, може да доведат до по-голям ръст на приходите, за да изпълним този бюджет. При положение, че всички международни институции дават ръст на икономиката по-малък от този на Министерството на финансите. ЕК дават ръстът на България да е около 1,5. Дават по-малък ръст, ние сме заложили 1,8", подчерта експертът.

По думите на Каримански инвеститорите не се плашат от това дали има редовно правителство или не, тъй като търсят сигурност в правната рамка. "Добре е да се направи среда за инвестициите, тогава вече ни е важно редовното правителство", каза още той.

"Казваме, че за 2023 г. нищо няма да се пипа, но когато една политическа сила излезе на изборите, тя излиза с програма, която би трябвало да е нейната управленска. Ако заявиш, че няма да пипаш никакви данъци и в същото време виждате, че от 1 януари 2024 всички ставки се възстановяват, важно е да бъдем честни спрямо бизнеса", допълни той.

Запитан дали има риск в енергетиката, свързан с дивидентите, той отговори: "Когато говорим за АЕЦ "Козлодуй" трябва да имаме три неща предвид: Първо трябва да имаме иновации, ремонти, нови компоненти, системи, трябва да имаме международна програма и дейност, която е за обмяна на всички тези програми и необходимостта от защитата. Те са в основата в инвестиционната програма на АЕЦ "Козлодуй". Когато това са 100% от дивидента, то тогава какво става? В един момент не може да се изпълни инвестиционната програма, застрашаваме националната сигурност, второ трябва да имаме квази държавен дълг под формата на това АЕЦ "Козлодуй" да вземе този дълг", смята Каримански.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Земете мангизите

    5 0 Отговор
    на Кюмура, Меди и ДС феодалите и че вържете бюджето.
  • 2 Град Симитли

    2 4 Отговор
    "... Когато говорим за АЕЦ "Козлодуй" трябва да имаме три неща предвид: Първо....
    ... Второ....
    ... Трето: Каримански да участва в прибирането на печалбите!.... ."
  • 3 добре де,

    3 4 Отговор
    Тоя неуспял политик, финансист, автор на плагиатско произведение и той ли е от "групата на експертите", че ни занимават с брътвежите му?

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Какъв неуспял политик

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "добре де,":

    И какво плагиатско произведение? Трябва ли да си лъжец, крадец, подлец, лицемер, нагаждач, за да си успял политик? Продажници!
  • 6 дом

    2 3 Отговор
    Изкъпан депесар от малкото ДПС.

    Коментиран от #7

  • 7 Така ли каза

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "дом":

    мафията ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС?
  • 8 Недей

    2 5 Отговор
    Си мъчи акъла злобни тарикатщини,дето скрихте с малакинянята 1 млр.лв от БЕХ с врътки.Такива хитреци ще дават акъл,скрий се и не се напъвай службогонецо.Ходи си по Демир банк да правиш далаверите на Доган.
  • 9 Докъде стигнахме

    2 3 Отговор
    Щом този ще съветва и ще дава акъл ?Този може да бъде касиер в някоя банка и нищо повече.Явно телевизиите са закъсали щом канят този да им дигне рейтинга.
  • 10 Без орязване на разходите

    3 0 Отговор
    за раздутата държавна администрация нищо няма да стане, заеми и пак заеми
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    Приходната част ще бъде изпълнена и преизпълнена.Ако ви притеснява приходната част,то нямате основания за притеснение.Мен ме притеснява по скоро разходната част.....Не пенсиите и пенсионерите какъвто съм и аз,а разходната част към държавните служители.Те няма да са съгласни да има 12%увеличение,което е по-малко от заложеното като швейцарско правило,но е 12%,а те да не получат поне 25% от държавната погача.Ако няма съкращения в държавния апарат не виждам как,няма да бъдат теглени нови пари ОТ Световната банка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове