Last news in Fakti

2 Юли, 2023 19:31 972 7

Кузман Илиев: Бюджетът кърпи само дупки

  • кузман илиев-
  • бюджет-
  • финанси-
  • мерки

Към края на годината икономическият растеж ще затихва, инфлацията се забавя заради нашите търговски партньори и заради мерки от страна на БНБ

Кузман Илиев: Бюджетът кърпи само дупки - 1
Снимка: Архив

"Съкращаването на разходи, планирано в бюджета на Асен Василев, е добро. Държавата трябва да започне с по-малко да прави повече. През последните години капиталовата програма не се изпълняваше, така или иначе. Затова има доза реализъм в планираното. Въпросът е - като се влезе на микроравнище, как ще бъдат използвани парите. Василев успя да удържи на напора да се вдигат данъци, да се връщат ставките веднага. Това е по-скоро сигнал, няма особен фискален ефект, за прогнозируемост, за по-дългосрочна визия, че няма панически да се изстисква бизнесът. Но с едната ръка бе подадено, а с другата се получи шамар с административно-регулаторни идеи за натиск над бизнеса, особено над малкия и над средния".

Това каза пред БНР икономистът Кузман Илиев.

И поясни, че става въпрос за насочването - дивидентите и заплатите да се изплащат по банков път, за натиска върху ресторантьорите и представителите на туристическия бизнес веднага и бързо административно да вкарат пари в хазната на всяка цена и предприемачите да видят, че НАП им диша във врата.

"Това не е добър сигнал за икономика, която се движи към сериозно забавяне, към неясни предизвикателства. Като администрация трябва да сме максимално гъвкави и да направим тънкия баланс между това да влизат пари в хазната, но бизнесът да е жив и да ни влачи като локомотив, а не държавата да е основен играч и да тегли дълг, и да задлъжнява във времето".

В предаването "Неделя 150" Илиев подчерта, че в приходната част на бюджета, която изглежда оптимистична, има рискове, които в някаква степен ще се материализират:

"Прогнозата за растежа е висока. В такива случаи не е ясно къде се намира държавата в рамките на икономиката като разходи. Ако икономиката е по-малка, това, което държавата харчи, се оказва доста по-голямо като сума. Това е бюджет пата-кюта, да закърпи положението за всекиго по нещичко да има. И като се наредим в края на годината до нашите партньори - те са позадължнели - Франция с 6% дефицит, Италия с над 8%, а ние да сме с малко над 3%. Да сме със свръхтегло, но и да не сме най-големите дебелаци. Това не е дългосрочно позитивно за държава с демографски проблеми, догонваща като доходи. Това е едно кърпене на дупки. Асен Василев се опитва - и вълкът сит, и агнето цяло - социалните плащания да не са пипнати, да не се вдигат данъците, което е лош сигнал, и в същото време, ако можем да удържим малко разходите".

По думите на икономиста занапред трябва да бъдем взискателни към правителството - да нямаме дефицит, а да видим реформи.

"Към края на годината икономическият растеж ще затихва, инфлацията се забавя заради нашите търговски партньори и заради мерки от страна на БНБ, които ще се отразят на покачване на лихвите по кредитите, за да се овладее инфлацията. В края на година разполагаемият доход на българските семейства с ипотеки ще намалее, това се отразява на потреблението, на приходите от ДДС, на икономическата активност. Затова, да се хващаме за сламки, за да политиканстваме, не е отговорно. Необходим е по-скоро хладен ум, а не емоция, истерия и популизъм".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще ще

    2 1 Отговор
    Ами като не стигне за всички и до всички
    най-логично е да стане като във ФХранс.
    А то май не е само във ФХранс?
  • 2 Тоя

    5 5 Отговор
    смотаняк, откъде се появи. Аман от неуки "икономисти".

    Коментиран от #7

  • 3 Братвурст

    4 0 Отговор
    Кви дупки пълни? Излез на улицата и погледни...
  • 4 Трифон зарезан

    3 0 Отговор
    Според кесията и такива разходите .
  • 5 Ван Дал

    5 0 Отговор
    Е като от две петилетки сме съдран чувал в трета как да цъфнем и вържем! Това ясно само кърпежи и дооглозгваме!
  • 6 Бегай !

    0 3 Отговор
    Що не си ходи при Шкембе воеводата да му закърпи неговата.Само го пробутват тоя козел по тв."Големия специалист".
  • 7 Литерат си ти

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тоя":

    Илиев е име ,ти кой си пумак
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове