Last news in Fakti

3 Юли, 2023 07:08 2 193 23

Организаторът на полета на хеликоптера над "Градина": От безопасна гледна точка сме се погрижили за всичко

  • хеликоптер-
  • къмпинг

Тези листчета са от биоразградима хартия, която особено като се намокри, много бързо се ускорява процесът по разграждане, смята Валентин Илиев

Организаторът на полета на хеликоптера над "Градина": От безопасна гледна точка сме се погрижили за всичко - 1

Министерството на транспорта проверява как е допуснато хеликоптер да лети ниско над туристи. Полетът е без разрешение и е организиран по повод рекламна кампания. Инцидентът стана на сутринта на 1 юли на плажа на къмпинг "Градина". Екипът ни се срещна и с организаторите на полета, които коментираха, че са предприели всички мерки за безопасност.

Минути след посрещането на първоюлското слънце, хилядите хора, които са се събрали на плаж "Градина", остават изключително изненадани от появата на хеликоптера. По разкази на свидетели той кръжал около 15 минути. Множество са кадрите, разпространени в социалните мрежи, на които се вижда как хеликоптерът е на доста ниско разстояние от плажуващите както и хора от кабината на хеликоптера, които разпръскват предмети. Оказа се, че тези предмети са фалшиви 100-доларови банкноти с лика на Тодор Живков, припомня БНТ.

Около 5:20 ч. сутринта на Джулай Морнинг хеликоптерът прелита край близо 5-хилядната тълпа на плаж "Градина".

"Всички, както си стояхме спокойно на плажа и гледахме изгрева, изведнъж просто се чу туптенето от хеликоптера. По едно време летя доста близко до хората. Не бих казала, че е било небезопасно за нас. Но може би доста хора се израдваха на факта колко близко прелетя", разказа Яна Парушева, очевидец.

"Да, забавляваха се хората тук. И друго нищо, пускаха някакви неща от небето", посочи Христо Христов, спасител на плажа.

"Нещата" са фалшиви 100-доларови банкноти с лика на Тодор Живков.

"Хората, които бяхме на плажа, не сме усетили нищо нередно. Колкото и близо да беше, не се е усетило като нещо много опасно. Така че за момент не съм си помисляла за безопасността", коментира Валентина Миланова, очевидец.

"Абсолютно всичко беше зарито в тези банкноти, които са рекламни ли и аз не знам какви брошури. Лошото е, че бяха попаднали във водата, имаше по брега. Ние като дойдохме на работа, започнахме да си чистим периметъра, но въпреки това още следите, на места се виждат", добави спасителят Станимир Коларов.

Срещаме се и с организаторите на нетрадиционния полет, които обясняват, че идеята е била рекламна кампания за предстоящо събитие.

"Каскадата беше извършена от професионалисти. Висящите хора от хеликоптера също бяха каскадьори, вързани по специален начин с харнеси, така че от безопасна гледна точка сме се погрижили за всичко", каза Валентин Илиев, организатор на проявата.

БНТ: Замърсили ли сте морето по този начин?

– Тези листчета са от биоразградима хартия, която особено като се намокри, много бързо се ускорява процесът по разграждане. Лицето на Тодор Живков е на банкнотата, защото прави препратка към мястото на събитието, неговата бивша резиденция".

Министърът на транспорта обаче, който е разпоредил пълна проверка по случая го определи като недопустим. В позиция те посочват:

"Хеликоптерът, който е избран, беше доста малък и сравнително с лека товароспособност и въздушната му струя е доста по-лека от нормален хеликоптер. Реално той не е вдигал никакъв пясък и е било доста приятно за хората, които са тук", заяви организаторът Валентин Илиев.

Днес не успяхме да се свържем с пилота, нает за каскадата. След назначената проверка той и авиационният оператор могат да останат без лицензи. Утре предстои среща на транспортния министър и с ръководството на дирекцията за въздушно-гражданска авиация за изясняване на случая.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гръч

    6 20 Отговор
    Стига сте мрънкали толкова лесно не се умира.Все ви е страх да не умрете било от глад или от падане на хиликоптер а за падащи ракети не мислите грам
  • 2 отроците на комунягите

    27 12 Отговор
    Като са от биоразградима хартия да ги съберат и да ги изядат.

    Коментиран от #5

  • 3 Глав

    18 3 Отговор
    Хората искат да кажат че Т.Ж. още не си е отишъл.Т.е.свободата която е дошла е измамна.Но някой това е финансирал - печатане и чак каскадьори па и хартията била разградима-не ми се вярва.
  • 4 Некъпан джендър

    17 10 Отговор
    Заради този хеликоптер не можах да си уцеля вената.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Люта...

    10 2 Отговор
    ...гавра с Професионалните Перачи!
  • 7 Министърът на транспорта

    25 14 Отговор
    Недопустимо е хеликоптер да пречи на хора от третия пол да се дрогират в 5 сутринта на обществения плаж!
  • 8 Реалност

    30 10 Отговор
    Проблема не е нито че хеликоптер е летял ниско, нито че е хвърлял хартийки, проблема е в лика на бай Тошо, ако банкнотите бяха с лика на Байдън или на Емили тротинетката проблем нямаше да има.
  • 9 Човек

    10 16 Отговор
    Може ли по толкова просташки начин да развалят празника на хората? Може ли толкова да не им пука за ближните? Най-строго наказание за тази проява, иначе никога няма да се оправим.

    Коментиран от #10

  • 10 Хахаха

    15 12 Отговор

    До коментар #9 от "Човек":

    Ама ако хеликоптера беше хвърлял дрога друга песен щеше да пееш:) И с какво по точно вертолета развали американския празник на наркомана?
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 3 Отговор
    За убиеца на Милен и оня със стълбата - вече ЧЕТВЪРТА година още няма ЕФЕКТИВНА присъда ‼️
    За шоу на Джулая
    БЕЗ НИКАКВА ЩЕТА -
    наказания ВЕДНАГА ‼️
  • 12 Славай Орком

    10 3 Отговор
    Винаги ги е имало подобни полети, въобще не са опасни. Но сега има кампания за очерняне на черноморието, така че очаквам възмутените да дъвчат темата още дълго.
  • 13 ЧОЧО

    8 3 Отговор
    Другите Държави ни изпревариха с двеста и никога няма да ги стигнем.А ние плачем за Живково време,няма да се върне гледайте напред.Оставете миналото на историците.
  • 14 Местния Козар

    8 4 Отговор
    Те щото от министерството оправиха целия транспорт в България, та тоя случай им е най належащ.
  • 15 Жорж

    6 9 Отговор
    Браво на хеликоптера и управляващия го. Създали са супер емоция и кеф на хиляди хора на плажа. Само на чиновниците и натегачите им треперят гащите да не ги уволнят от платените им службици и за това сега ще изровят земята само и само да измислят колко е виновен човека с хеликоптера. Типични Евро тъпаци стават всички в БГ.

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Ф-17 ли ❓
    Щото те НАТьОвчетата други
    НЕ ни оставиха, а техните
    НЕ ни доставиха ‼️‼️‼️
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Баба Кина

    0 0 Отговор
    След садамките и живковките се появиха по черноморието. И стана много черно и много мор... Голям рев за няма нищо!
  • 20 А от ментална

    1 0 Отговор
    гледна точка как беше? И изобщо що за идиотия беше това? На кой му хрумна подобна глупост? Може да е дело само на бесен изрожденец.
  • 21 Еееегати

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Жорж":

    коментара. Спазването на реда, правата и задълженията на гражданите е основно в ЕС, но това не ги прави тъ паци, а нормални граждани. Всичко останало е видащина в рашистки стил.
  • 22 ССС

    2 0 Отговор
    Не може, а трябва да му отнемат лиценза, а оня дето го организира да направи оборка на плажа.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове