Last news in Fakti

8 Юли, 2023 20:40 3 340 50

Филип Гунев: В Шенген няма да имаме гранични пунктове с Гърция и Румъния

  • филип гунев-
  • шенген

"Страната ни ще получи пълен достъп до визовата информационна система", обясни бившият зам.-министър

Филип Гунев: В Шенген няма да имаме гранични пунктове с Гърция и Румъния - 1

Отворените граници на Европа често се възприемат като най-видимата характеристика на демокрацията и интеграцията. Бежанската криза обаче сложи прът в колелата на тези процеси и принуди много държави отново да въведат по-строг граничен контрол.

Потвърждава го и Филип Гунев – експерт по гранична и вътрешна сигурност на ЕС и бивш заместник-министър на вътрешните работи. По думите му въпреки опасенията за улесняване на дейността на трансграничните престъпници, облекчаването на контрола в Европа може да се разглежда като начин за подсилване на икономиките на страните-членки на общността. Това е и аргументът му в подкрепа на членството на България в Шенген, съобщава Нова тв.

Шенгенското пространство е обща зона, за която повечето европейски страни, не всичките, са се разбрали да премахнат вътрешните граници, но за сметка на това да компенсират с много тясно взаимодействие по линия на правоприлагането, полицията, борбата с престъпността и да имат общи действия, които обаче гарантират външните граници и вътрешната сигурност на страните. За сметка на това се премахват вътрешните граници.

България още с влизането си в ЕС е започнала да прилага по-голямата част от тези изисквания по линия на полицейско сътрудничество в рамките на Европол или по линия на отбрана на външните граници съвместно с агенция Фронтекс, както и ред други регламенти и директиви, които са за това взаимодействие.

Единствената част, която не е приложена, е именно вдигане на вътрешния граничен контрол с другите държави-членки, а в нашия случай това са от една страна Гърция и Румъния, а от друга страна международните полети до други европейски държави, които са член на шенгенското пространство.

- Какви промени ще настъпят с членството на България в Шенген?

Ще бъдат премахнати граничните пропускателни пунктове с Гърция и Румъния. Това е най-забележимото. Във всички случаи движението през границата ще е свободно. Другата значителна промяна ще бъде по летищата. Там е доста по-сложно, тъй като те са едновременно и Шенгенска, и вътрешна граница от гледна точка на пътуване в свободното шенгенско пространство и външна граница. Затова на повечето летища още преди няколко години се направиха редица чисто архитектурни промени, за да могат да се разделят потоците на заминаващи и пристигащи от страните, които са от Шенген. Тук сме в момента на „Летище София”, зад нас са именно новите будки на „Гранична полиция” и всъщност всичко, което е обща търговска част, duty free магазините ще бъдат достъпни за всички. Тези, които ще минават граничен контрол, ще са хората, които пътуват за страните извън Шенген.

- Какво е състоянието на границата и как то влияе на Шенген?

Аз бих казал, че нивото на гранична сигурност е на европейско равнище. Не се различава съществено нито по усилия, нито по начин на работа и като средства и хора по границите от това, което имаме в други европейски страни. Разбира се, има още много какво да се желае, не е някакво конкретно изискване, няма някакво конкретно изискване към България в настоящия момент, за да стане част от Шенген – да изпълни някакви препоръки или изисквания спрямо граничната ни сигурност. Тя е оценена вече и се оценява непрекъснато като достатъчна.

Членството на България в Шенген ще доведе и до друга промяна. Страната ни ще получи пълен достъп до визовата информационна система. Така ще можем да издаваме визи, които да са валидни за цяла Европа.

През последните 2-3 години, откакто всички европейски институции единодушно ни подкрепиха и почти всички държави-членки на Шенген също изразиха увереност, че България трябва да стане член, действително съпротивата на Холандия и Австрия е по-скоро по конкретни вътрешнополитически причини, свързани най-вече с големия брой мигранти, които тези държави получават от целия свят. За управляващите коалиции там и партии е политически трудно да приемат разширяване на Шенген в една ситуация, в която много страни са затворили именно вътрешните граници. Вътрешните общински и регионални избори, проведени тази година в Холандия и в Австрия, бяха основната причина да стопират влизането на България и Румъния. Сега вече такива избори няма, поне през следващите месеци. Можем да се надяваме, че политическата ситуация там ще подпомогне.

По думите на Гунев последният доклад на ЕК и предложението да отпадне механизмът за сътрудничество и проверка на България несъмнено е стъпка в правилната посока.

Това може да бъде използвано естествено от австрийските политици и холандските да кажат: „Ето, специалният мониторингов режим за България отпадна, затова имаме още един аргумент да ги допуснем в Шенген”. Продължава да има препоръки за неща, които трябва да се случат с върховенството на закона, с конституционна реформа, с реални резултати в борбата с корупцията по високите етажи. Още не сме видели нито едно от тези неща. Аз мисля, че това едва ли ще е аргумент да не бъдем приети в Шенген, тъй като са неща, които няма как да се случат в една, две или три години. Ще отнемат доста години преди да има реална резултати от тези реформи. Затова мисля, че основната причина, поради които не сме приети продължава да бъде засиленият миграционен натиск към Европа.

- Има ли връзка между освобождаването на главния прокурор Иван Гешев и Доклада за върховенството на закона в България и ако да - каква е тя?

Мисля, че никой не е сам по себе си толкова важен, че да бъде... да има такъв ефект. Още повече, че той беше заменен от друг прокурор, който също е обект на множество критики. Отпадането аз го разчитам първо като един логичен резултат от това, че вече имаме действащ друг механизъм и може би една помощ, добри аргументи, особено за колегите в Холандия, политиците в Холандия, които да приемат, че България все пак има своето място в Шенген.

- Как оценявате действията на властта?

Това, което премиерът и вицепремиерът активно правят в момента, са политически совалки. Смятам, че то трябва да се прави най-активно, за да може да бъдат постигнати по-различни резултати.

- Трябва ли да имаме редовно правителство, за да влезем в Шенген?

Мисля, че да. Действително едно редовно правителство може да приеме едни по-дългосрочни политически ангажименти и обещания. Когато отиде един министър, който е там за два месеца – той каквито и обещания да даде, дори за реформи и за някакви конкретни стъпки към колегите сш в Холандия и в Австрия, той няма никакъв кредит на доверие. Той е само за два месеца – каквото и да каже е безпредметно. Когато имаме политическо мнозинство, което е част от едно европейско политическо семейство, както е в случая с ГЕРБ, ангажиментите са много по-сериозни и имат много по-голяма тежест. Служебните кабинети и президента Радев не са част от никаква общоевропейска политическа партия, политическо семейство и тяхната тежест е много по-малка. Още повече, че както се видя и през последните месеци европейската и атлантическата ориентация на президента е поставена непрекъснато под въпрос. Включително и от сегашните управляващи – по отношение на еврото и помощта за Украйна. Това, разбира се, не остава незабелязано и затова мисля, че именно едни про-европейски партии са в много по-силна позиция за дават обещания за приемането ни в Шенген.

- Кога най-рано ще бъдем приети в Шенген?

Има вариант, както беше обещано, да стане още тази година, би било добре със сигурност, от голяма помощ ще бъде дори да стане на два етапа, но аз мисля, че трябва да се борим всичко да стане наведнъж. Мисля, че България е готова по принцип да влезе и това трябва да се случи тази година.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    28 7 Отговор
    Ние граница с Турция нямаме, те за Гърция и Румъния се хвалят още.
  • 2 КОТарАК

    18 32 Отговор
    за Шенген Радев обърка нещата. там не пускат русофили

    Коментиран от #4, #17, #48

  • 3 Сатана Z

    9 18 Отговор
    Шенген дава и право на работа без да се задават въпроси.Ако те заболи к.ра,отиваш в гръцка болница да го лекуват безплатно.Абе,в Шенген Българите ще се чувстват като Украинците

    Коментиран от #40

  • 4 Верно

    18 8 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    А укри в НАТО пускат ли ? Та те са руснаци !

    Коментиран от #8, #34

  • 5 То ний граници нямаме

    37 3 Отговор
    половин афганистан мина по "магистрала" тракия.
  • 6 Шенгенец

    8 3 Отговор
    Седайте си на Д-то !
  • 7 Пич

    28 4 Отговор
    А бе , май единственият политик , който не е кретен , е Баце ! Защото ги минава с200 !!! Обаче пък е бандит , и предател на род и родина !!! От 30 години не се допуска читав човек в политиката ! От посолството !!!
  • 8 КОТарАК

    5 14 Отговор

    До коментар #4 от "Верно":

    иди с табела ,,аз съм руснак , на площада в Киев

    Коментиран от #10, #13

  • 9 карантина сертификат ваксина

    16 3 Отговор
    И кво ми чеше топките това , секи ден кръстосвам Гърция и Румъния , въпреки , че никога не съм ходил там , а и се очертава икономически пак никога да не ходя .
  • 10 Ама

    26 7 Отговор

    До коментар #8 от "КОТарАК":

    Говорят и пишат на руски ? Украина е Руската Македония !
  • 11 Какъв Шенген, какви 5 лева?

    14 11 Отговор
    Във Външно Министерство работят национални предатели! България е единствената страна от ЕС, която издава визи на руснаци!
  • 12 монетата има две страни

    12 5 Отговор
    В България са около 200 000 тези които по иконмически причини могат да си позволят консумиране на упоменатите " благинки ", макар , че не знам какво толкова е благото им , който има пари нама проблем . Истински заинтересованите са фирмите извършващи транспорт , не ги знам колко са , ами останалите над пет милиона ще ручат колците , за които ти предвидливо не обелваш и дума , има ли такива , или твърдиш , че всичко е позитив , което е нагла лъжа . .
  • 13 А бе,

    16 2 Отговор

    До коментар #8 от "КОТарАК":

    Иди с табела "Аз съм българин в Скопие" !
  • 14 факуса

    5 2 Отговор
    и мигрантите транзит до джърмани,дофтори инжинери архитекти нали все им трябват
  • 15 Абе

    9 8 Отговор
    Шенген ще видим през крив макарон!! Такива убитаци никой няма да допусне:злобари,завистници и предатели...
  • 16 Помак

    5 2 Отговор
    ..Ти пак кои си ва брат..никнете кат габи
  • 17 РЕАЛИСТ

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Това пък кво общо има с Шенген, ама нали трябва да се изплюеш. Какво лошо да ти направили руснаците, след като си работил там, че толкова злоба до събрал. Тагарев, учил в Русия, Иво Инджев, Иван Костов също и все русофоби. Никой не им е натиснал вилата на врата там да ходят, пък после се правят на русофоби.

    Коментиран от #27

  • 18 ХА ХА ХА

    12 6 Отговор
    АБЕ МАРО КАТО НЯМА ГРАНИЦИ ,
    ТЪЙ ПО СПОКОЙНО ЩЕ СЕ ВКАРВА ДРОГА , ЦИГАРИ , АЛКОХОЛ , МИГРАНТИ.....ГОЛЯМА ДЕМОКРАЦИЯ НЯМА ЩО !

    Коментиран от #24

  • 19 Ми то ......

    11 2 Отговор
    И нашите бандити ще си кръстосват на кръст от север на юг и наркото ще цъфти и връзва !!!!!!
  • 20 Голям праз

    11 2 Отговор
    Че нямало да има КПП
  • 21 Гутьо

    3 6 Отговор
    Сто рубли за евро ще стане страшно и скоро Медведев ще пусни ядрения Арсенал .

    Коментиран от #28

  • 22 Мимо

    0 1 Отговор
    На протест в София 200 лева е джоба автобуса с климатик и сандвич .

    Коментиран от #23

  • 23 Гутьо

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Мимо":

    Ти и х@,й ще искаш на задната седалка
  • 24 РЕАЛИСТ

    4 7 Отговор

    До коментар #18 от "ХА ХА ХА":

    И теб кво ти пука. Цяла Европа така си я кара и минаваш от една държава в друга без да разбереш, ама Ганьо се загрижил за дрогата.

    Коментиран от #37

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ганев

    7 2 Отговор
    ТОЗ Е ПРАВ ДОСТАТЪЧНО СМЕ РАЗГРАДЕН ДВОР ......НО МОЖЕ И ПОВЕЧЕ.....НО ТО ПЪК НЯМА ВЕЧЕ ДЪРЖАВА
  • 27 КОТарАК

    4 9 Отговор

    До коментар #17 от "РЕАЛИСТ":

    аз не мразя всички руснаци-само зомбираните , и КРЕМЪЛ /не ми харесват особено и русофилите , дето искат да ни пратят в Азия

    Коментиран от #31, #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Дфдфдф

    3 1 Отговор
    Еврото и Шенген са две различни неща
  • 30 Иво

    7 1 Отговор
    Стига с този Шенген, евра и др. глупосто. Това кадае определена група хора политици, бандюги и др. бокл.ци. Първо да вдигнат заплати, пенсии, стандарт, тогава да приказват. Като взимаш по 10 бона едно, с 500 лв. пендия друго, не ти пука дали и къде си.
  • 31 Мек Член

    8 2 Отговор

    До коментар #27 от "КОТарАК":

    Важното е,че харесваш мъжките пеперудове и мразиш Кремъл защото забраниха смяната на пола.

    Коментиран от #36

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хахаха

    7 3 Отговор
    Бем ви Шенгена !!!! Бог знае с КАКВИ АНГАЖИМЕНТИ Е СВЪРЗАНО ЧЛЕНСТВОТО ????????? за които ще разберем по-късно

    Коментиран от #49

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гладна кокошка просо сънува

    7 1 Отговор
    В момента в който румънските и български сигани направят първите си рейдове през отворените врати, Шенген ще се изпари. НАКЪДЕ С ТЕЗИ НИСКИ ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ БЕ, НЕЩАСТНИЦИ?
  • 36 555555

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Мек Член":

    То и другаря Ленин,Сталин и половината ЦК бяха обърнати палачинки ама щом си комунист,това дори е похвално.
  • 37 тука има --тука нема

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "РЕАЛИСТ":

    Е те точно това е проблема, но не на Ганю, а на Марк Рюте (премиера на Нидерландия) ! Ще изтърве големия трафик през Ротердам, най голямото пристанище на Европа, което е в Шенген и няма граничен контрол с ЕС. Ако България и Румъния влязат в Шенген, Солун е къде-къде по удобен за този маршрут, а това са огромни приходи, нищо че са нелегални.
  • 38 Този

    2 0 Отговор
    Този току що откри топлата вода
  • 39 Дернев

    3 1 Отговор
    Тези гранични пунктове не трябваше да ги има и в ЕС. Шенген го измислиха западняците да наложат някаква форма на степени на скорости. Като Европа на видове скорости. ЕЕ е форма на икономическо завладяване на Европа основно от Германия. Не ни трябва Шенген, ЕС, а СЕЩ. Там е спасението ни. Не на нас. На европейците.
  • 40 Тъпчооооо,

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    лъжеш! Извън спешната помощ ,можеш да се лекуваш безплатно в държавата в която си осигурен и резидент . Извинявай , .не знам как е по "рускому"
  • 41 Доко

    5 2 Отговор
    Че за какво мие това бе Гунев? Като финансовата ми невъзможност ме спира да пътувам. Само преди 89година успях да изляза зад граница. А работа цял живот за малко пари. Твойта ммм... еничарска

    Коментиран от #42, #43, #44

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 оня с коня

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "Доко":

    Точно така - Дръпни им Ръчната спирачка на тия Хаймани дето искат да хойкат из чужбината и да трошат немъчени пари!
  • 45 бл.134 в Zап. парк

    1 0 Отговор
    Какъв Шенген? 20 години не ни приемат и няма да го направят. Трупайте апартамент след апартамент
  • 46 Калин

    4 1 Отговор
    Т.е. България става разграден двор?!
  • 47 ФИлка

    2 0 Отговор
    границите можете и сега да ги отворите с двете страни... Малко държавническа мисъл трябва просто. ДЕМОКРАЦИЯ!
  • 48 ПАленце

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    ти изобщо знаеш ли какво означава Шенген? или само си чувал..
  • 49 сноу

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Хахаха":

    Че нали знаеш за какво е шенгена...то е като кокала ,дето кара кучето да търчи след тебе ,а тоя филип да е спретнат в скъп костюм...Иначе вчера минавам през моста /дунав мост,за който плати ссср и го кръсти мост на дружбата/та чувам група турски и български шофьори се надлъгват как при шенгена ще минавали като директори...Слуша ги мамалижко ,слуша ,накрая накриви пищова на кръста и кротко им рече -шенгена може да махнат ама вие пак тука ще висите ,щото такса мост никой не може да я махне,ни бг ни румъния...
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове